Hjemmebagte bagels med surdej

Bagels er det perfekte bagværk til store, mættende sandwich. Bagels kan også sagtens bages med surdej og groft mel. Det giver dem bare endnu mere smag, og så mætter de meget mere. Hjemmebagte surdejsbagels er faktisk et af de brød, som jeg synes der er nemmeste at bage. Dejen er ikke særlig våd, og derfor kan den nemt arbejdes med og formes. Har du en udflugt i kalenderen, så kan jeg virkelig anbefale dig at bage dine egne bagels. De laver den bedste sandwich!

10 store bagels
Det skal du bruge:

Fordej:

Bageldej:

 • 750 g hvedemel
 • 110 g fuldkornshvedemel
 • 22 g fuldkorns rugmel
 • 25 g maltmel
 • 435 g fordej
 • 400 g vand
 • 16 g salt

Sådan bager du grove og sprøde surdejs bagels:

Dag 1: Rør alle ingredienserne til fordejen sammen 12-16 timer før, at du vil lave bageldejen. Lad fordejen stå i en tætlukket beholder ved stuetemperatur.

Dag 2: Kom alle ingredienserne i en skål og ælt dejen. Jeg brugte min røremaskine. Først æltes dejen ved helt lav hastighed indtil, at dejen har samlet sig til en tør klump. Skru op på medium-høj hastighed og ælt dejen i ca. 8 minutter til den er samlet, glat og smidig. Lad dejen hæve i skålen i 1,5 time.

Del dejen i 10 stykker á 175 gram. Form det til små kugler. Lad dejkuglerne hvile tildækket i 30-40 minutter. Nu prikkes der et hul i midten af dejkuglerne hele vejen igennem med en finger. Udvid hullet til dejen er formet som en bagel. Kom dine bagels på en plade beklædt med bagepapir. Dæk dine bagels med husholdningsfilm og stil dem til i hævning i køleskabet i 10-18 timer.

Dag 3: Find en stor gryde frem og fyld den med 100 % vand og 1 % bagepulver. Fx 2 liter vand og 2 gram bagepulver. Lad vandet komme i kog og skru ned så vandet simrer. Kog dine bagels direkte fra køleskabet i 30-60 sekunder. Rør rundt så dine bagels er dækket af vand. Kom de kogte bagels på et stykke bagepapir og drys dem med ønsket topping, mens de stadig er fugtige. Dine bagels skal bages lige efter kogning, da de ellers når at tørre op og sprækker under bagning. Bag dine bagels i en forvarmet ovn (gerne på en bagesten) på 220 grader varmluft i ca. 20-30 minutter til de er godt gyldne. Afkøl på en rist og nyd.

Tip: De her bagels er store! Hvis du ønsker dem mindre, så de passer til et barns madpakke, så kan du justere dem til 100 g pr. stk. Husk at bage dem i kortere tid.

bagel_5 bagel_1

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 comments on “Hjemmebagte bagels med surdej”

 1. Hej Catrine 😊 Jeg er i færd med, at bage disse bagels. Men pludselig blev jeg i tvivl om, om det er varmluft eller over/under varme?

 2. Hej Cathrine

  Jeg vil rigtig gerne forsøge mig med dine bagels med surdej her til weekenden.
  Min plan var egentlig at starte med torsdag som dag 1, så jeg kunne bage lørdag morgen. Men nu ser det ud til at manden har lagt planer og min fredag ikke er fri til at bruge som dag 2 alligevel.
  Mit spørgsmål er så, når man på dag 2 stiller dejen på køl formet som bagels, kan de så stå for længe? Du skriver 10-18 timer i opskriften. Men ville det gøre nogen forskel hvis jeg lader dem stå fra torsdag aften og til lørdag morgen i stedet? Det vil jo blive lidt flere timer.
  Så kunne jeg nemlig starte på min dej i dag onsdag og så stadig bage lørdag morgen.

  Mvh.
  Karina

 3. Hej Cathrine.

  Massefylden for vand er 1.
  1l vand vejer 1000gr.
  1% af 1000 = 1000/100 = 10.
  1‰ af 1000 = 1000/1000 = 1.

  1gr bagepulver til 1l vand = 1 promille.

  Mvh
  Henrik

  PS. Tak for sindsygt gode opskrifter. Jeg er en stor fan.

 4. Hej Catharine

  Tusind tak for den fantastisk opskrift. Har bagt dem i går og de blev mega god. Dog har de sprækket i bunden , hele vejen.
  Har du måske en ide hvorfor ?
  Har jeg måske kogt dem for lidt?

 5. Hej Cathrine
  Glæder mig til at prøve at bage disse! Den surdej man bruger til fordejen, skal det være en ung surdej, ligesom når man bager boller eller kan jeg bruge min surdej direkte fra køleskabet?
  Vh Mette

 6. Hej Cathrine.

  Jeg er igang med at bage disse, har fulgt din opskrift. Dog har jeg lavet bagels i 120 gr størrelse - de er flade ? Og efter de første 5 begyndte de næste bagels at synke til bunds ved kogning. Det kan jeg tænke mig til er fordi de ikke har hævet længe nok. Jeg forstår det dog ikke helt, for de har stået i en døgn i et koldt værksted.

  1. Hej Helle

   Det er så ærgerligt, når det ikke lykkes. Jeg håber, at du har lyst til at give denne eller en af de andre opskrifter et forsøg 🙂

   Det kan enten skyldes, at din dej ikke er hævet nok (og det skal være ved stuetemperatur, da dejen går lidt i dvale, når den stilles koldt), eller at din dej er overhævet. Hvor koldt er dit værksted? Kan dejen ske at være hævet videre der?

   God bagelyst,
   Cathrine

 7. Virkelig spændende opskrift!
  Jeg glæder mig vildt meget til at prøve den.

  Jeg er dog lidt i tvivl med vand til bagepulver ratio i forbindelse med kogningen.
  Jeg går ud fra at du med % mener dele. først skriver du 100 dele vand til 1del bagepulver. (Hvilket gir 20g bagepulver til 2 l vand.) bagefter skriver du 2L vand til 2g bagepulver hvilket er svare til 1000 dele vand til 1del bagepulver.

  Mit spørgsmål er derfor om det er 2 g eller 20 g bagepulver der skal bruges til de 2 liter vand.

  Vh Mai

 8. Kan det lade sig gøre at bage disse bagels uden maltmel? Eller kan man evt. erstatte det med noget? 🙂

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT