Kakaokiks med mandler og saltkaramel

Jeg kunne godt finde på at give min voksende mave skylden. Min lyst til små, søde snacks og sprøde sager er steget markant de seneste 5,5 måned... Jeg er virkelig, virkelig glad for en lille sød ting til min kop kaffe. Og hjemmebagte kiks er særdeles populære. Både hos mig og mine børn. En madpakke bliver bare lige lidt mere særlig og god, når der ligger et sødt punktum deri.

I min bog Sødt Med Surdej har jeg en opskrift på en kakaokiks med den mest fantastiske chokoladesmørcreme. Dem elsker jeg! De bliver bagt med overskudssurdej, og jeg synes, det er fantastisk at kunne bage lækkerier med den surdej, jeg ellers ville have kasseret, når jeg fodrer min surdej dagligt. De hjemmebagte chokoladekiks bliver også bagt tit herhjemme. En hjemmebagt kiks smager bare SÅ meget bedre end dem, du kan købe.

Men jeg har lyst til endnu flere kiks... Særligt den helt sprøde slags fyldt med den mest uimodståelige saltkaramel. For helt ærligt - hvem elsker ikke saltkaramel? Kogt på sukker, fløde og smør. Det bliver ikke bedre!

Kiksene har jeg givet endnu mere smag og konsistens med finthakkede mandler. Det er en god kontrast til den bløde og søde karamel. Måske I fornemmer det - at jeg er virkelig, virkelig vild med de her kakaokiks med mandler og saltkaramel. Jeg håber, at du bliver ligeså vild med dem, som jeg er.

Ca. 25 samlede kiks
Det skal du bruge

Saltkaramel

 • 80 g piskefløde
 • 35 g smør
 • 3 g salt
 • 105 g glukosesirup
 • 105 g sukker - du skal bruge almindeligt, hvidt sukker (ikke rørsukker!), da det bedst smelter uden at brænde på

Kakaokiks

 • 90 g mandelmel
 • 70 g flormelis
 • 20 g rørsukker
 • 90 g hvedemel
 • 25 g kakao - jeg bruger den her Callebaut 100 % kakao, og den gør så meget for smagen i kiksene (reklamelink)
 • 100 g smør, koldt
 • 1 æggeblomme

Sådan gør du
Først laves saltkaramellen, så den kan nå at sætte sig og køle.

Saltkaramel: Note: Når du skal koge din karamel, så kan du med fordel bruge en stor gryde, så sukkeret ligger i et tyndt lag, når det skal smeltes - så minimerer du risikoen for, at sukkeret bliver brændt. Karamellen er også nemmere at røre grundigt i, når den er i en stor gryde. Jeg bruger en 5 liters gryde. Sukkeret skal smeltes til det er gyldent og ravfarvet. Smelt det over lav/medium varme og undlad at røre i det, da der så dannes der andre former for krystaller, der ikke er hensigtsmæssige for karamellens konsistens.

Kom fløde, smør, salt og glukose i en lille gryde og varm det op, så smørret smelter. Lad det stå på et slukket blus. Kom sukker i en stor gryde og lad det smelte til gyldent og ravfarvet. Når sukkeret er smeltet, så tages gryden af varmen, og den varme flødemasse tilsættes ad 2-3 gange, mens du rører hele tiden. Rør til karamellen stopper med at bruse. Sæt karamellen tilbage på blusset ved lav/medium varme og rør i det i 2 minutter - så koges karamellen let ind, og du får den rette konsistens på din saltkaramel. Lad saltkaramellen køle af i en skål og stil den til side.

Kakaokiks: Kom mandler i en blender eller minihakker og blend dem til mandelmel. Skallen skal ikke fjernes. Kom mandelmel, flormelis, rørsukker, hvedemel og kakao i en skål og rør det sammen. Jeg rører dejen sammen på min Teddy røremaskine med K-spaden (reklamelink). Det er nemt og hurtigt. Tilsæt det kolde smør skåret i mindre tern. Rør til dejen er smuldret - eller smuldr de tørre ingredienser sammen med smørret i hånden. Tilsæt æggeblommen og saml dejen. Undlad at ælte dejen for meget, men saml den blot til homogen. Pak kiksedejen i husholdsningsfilm og læg den på køl i 30-60 minutter til gennemkold.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Tag kiksedejen ud fra køl og befri den for husholdningsfilmen. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir til den er 4 mm tyk. Jeg bruger to store malerpinde til at rulle ud efter - de måler nemlig præcis 4 mm, og det sikrer mig, at min kiksedej bliver lige tyk over det hele. Stik kiks ud med din udstikker. Du kan lave dem den størrelse, du ønsker. Jeg bruger en ø 4 cm udstikker (reklamelink).

Kom dem på en bageplade med bagepapir. Jeg bager dem på en den her silikonemåtte, der giver dem et fint mønster og sikrer, at de bliver sprøde hele vejen igennem (reklamelink). Bag en plade kiks i 8-10 minutter til let gyldne. Vend evt. pladen efter 6 minutters bagning for en mere jævn afbagning. Afkøl kakaokiksene på en rist. Jeg er glad for den her bagerist, der sikrer mig, at kiksene ikke falder ned mellem rillerne, som de gør på min ovnbagerist (reklamelink). Fortsæt med at rulle kiksedejen ud og udstik kiks til alt kiksedejen er brugt - du kan med fordel komme dejen på frys kort undervejs - så er den nemmere at arbejde med.

Saml kiksene: Kom saltkaramellen i en sprøjtepose. Sprøjt saltkaramel på halvdelen af kakaokiksene og læg en kiks på toppen. Jeg opbevarer kakaokiksene i de her condibøtter ved stuetemperatur - så holder de sig fint i flere dage. Jeg har endnu ikke prøvet, at de har varet længere herhjemme...

Næste gang, jeg bager saltkaramelkiksene, så har jeg planer om at dyppe dem halvt i mørk chokolade (reklamelink). Det vil være så lækkert!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

9 comments on “Kakaokiks med mandler og saltkaramel”

 1. Lavede disse i går. Alt karamel massen løb ud af dem og ned i bunden af fader.
  Skal karamellen koge længere eller hvad har jeg gjort forker

 2. Hej Cathrine.
  Ville man kunne lave dej og karamel den ene dag, stille det på køl, og så bage det dagen efter? ☺️

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT