Chokoladekiks

Når hjemmebag bare smager hundrede gange bedre end alt andet! Sådan har jeg det med chokoladekiks. Intet kan sammenlignes med kiks, der er bagt på gode råvarer. Og smør. Eller en chokoladecreme, der faktisk smager af chokolade. Glæden er ægte og meget, meget stor, når jeg bager de her chokoladekiks til min lille familie. 4 portioner senere og vores madpakker og eftermiddagskaffe har været lige det bedre de seneste uger. For sådan en chokoladekiks er bare lækkert. Både for store og små.

Sprøde og perfekt knasende kiks holder sammen på den chokoladerige ganache. Når du opbevarer dem på køl, så får ganachen en fast konsistens. Er du mere vild med den helt fløjlsbløde version, så skal du lade dine kiks stå ved stuetemperatur. Begge dele er godt!

Take it away, venner - jeg har glædet mig til at dele den her opskrift med jer. For alle fortjener at smage en hjemmebagt chokoladekiks.

Ca. 25 stk. samlede kiks
Det skal du bruge:

Kiks

 • 100 g koldt smør
 • 30 g rørsukker
 • 35 g flormelis
 • 1 æggeblomme
 • 190 g hvedemel
 • 1 nip salt
 • 2-4 tsk. vand

Chokolade ganache

 • 150 g piskefløde
 • 10 g glukosesirup
 • 100 g mørk chokolade - jeg bruger enten den her 54,5 % chokolade eller 70,5 % chokolade fra Callebaut afhængig af, hvor kraftig jeg ønsker ganachen (reklamelink)
 • 35 g smør

Derudover: Termometer, udstikker Ø 4 cm, sprøjtepose + tyl 15 mm (reklamelinks)

Sådan gør du
Først laves ganachen, så den kan køle af. Kom fløde og glukosesirup i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Tag gryden af varmen og kom chokoladen i den varme fløde. Rør til chokoladen er smeltet. Hæld den i en smal, høj beholder, som du kan blende ned i. Blend chokolade-fløden til homogen. Lad den køle ned til 40 grader. Her er et godt digitalt termometer uundværligt - jeg bruger det her (reklamelink). Tilsæt nu smørret og blend igen til homogen. Hæld ganachen i en fad og læg husholdningsfilm direkte henover, så der ikke dannes en hinde på overfladen af ganachen. Kom den på køl i mindst 1 time. Din chokoladeganache skal ikke være helt fast, men fast nok til, at den kan sprøjtes ud og holde sin form.

Nu laves kiksene. Kom smør, rørsukker, flormelis og æggeblomme i en skål og pisk det lyst og luftigt. Jeg bruger min røremaskine med K-spaden, men du kan også bruge en håndmixer. Tilsæt mel og salt og rør til dejen først ligner rasp og herefter begynder at samle sig. Kom lidt vand i ad gangen og rør kort til dejen samler sig. Pak kiksedejen ind i husholdningsfilm og lad den hvile på køl i 30 minutter.

Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir til den er 4 mm tyk. Jeg bruger to store malerpinde til at rulle ud efter - de måler nemlig præcis 4 mm, og det sikrer mig, at min kiksedej bliver lige tyk over det hele. Stik kiks ud med din udstikker. Du kan lave dem størrelse, du ønsker. Jeg bruger en ø 4 cm udstikker (reklamelink).

Kom dem på en bageplade med bagepapir. Jeg bager dem på en den her silikonemåtte, der giver dem et fint mønster og sikrer, at de bliver sprøde hele vejen igennem (reklamelink). Bag en plade kiks i 8-10 minutter til let gyldne. Afkøl dem på en rist. Jeg er glad for den her bagerist, der sikrer mig, at kiksene ikke falder ned mellem rillerne, som de gør på min ovnbagerist (reklamelink). Fortsæt med at rulle kiksedejen ud og udstik kiks til alt kiksedejen er brugt - du kan med fordel komme dejen på frys i få minutter undervejs, da den så er nemmere at arbejde med.

Når ganachen er afkølet kommes en tyl i bunden af en sprøjtepose og ganachen kommes i. Sprøjt chokoladeganache på halvdelen af kiksene. Du skal ikke sprøjte helt ud til kanten, da ganachen fordeles, når kiksene trykkes sammen. Kom en kiks på toppen og giv et lille tryk.

Opbevar dine chokoladekiks i en lufttæt beholder - jeg bruger de her condibøtter, der er perfekte til formålet. Stil dem på køl og nyd dem. Dine chokoladekiks holder sig nemt i 5-7 dage. De vil fortsat være sprøde og "krummende", men de vil selvfølgelig sit helt sprøde knæk, når de lægges sammen med ganachen og står i flere dage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

18 comments on “Chokoladekiks”

  1. Hej Zofia

   Hvid chokolade har ikke samme indhold af tørstof. Jeg må have lavet en opskrift til jer på hvid chokoladeganache, så I kan komme det mellem kiksene.

   God bagelyst,
   Cathrine

 1. Kunne du lokkes til at lave en version af disse med chokoladekiks og chokoladeganache, evt. hvid chokoladeganache, så kommer de til at ligne en luksus version af Oreo 🙂

 2. Hi - vil bare sige at de er perfekte at udstikke og bage sammen med en 3 (snart 4) årig ❤️ Hun godkendte dem og blev selvfølgelig sur da jeg sagde stop efter hun havde spist 4… vi spiste dog en ekstra efter aftensmaden igen 🤪

  1. Hej Connie

   Hvor er det dejligt at høre! Chokoladekiks er nemlig helt perfekte at bage sammen med børn - hvor er det skønt, at I hyggede jer med det. Og nød dem hele dagen 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

  1. Hej Maria

   Glukosesiruppen sikrer, at din ganache får den rette konsistens og at sukkerkrystallerne ikke krystalliserer - så ja, det skal helst være glukosesirup.

   God bagelyst,
   Cathrine

  1. Hej Eva

   Årh, jeg har ikke prøvet at fryse en ganache, så det ved jeg desværre ikke. Endnu. Jeg vil huske at teste det næste gang, jeg laver en.

   God bagelyst,
   Cathrine

 3. Dine kiks ser rigtig lækre ud, men jeg har ikke lige mod på at kaste mig ud i ganache i morgen, jeg har heller ikke alle ingredienser og redskaber. Er der andet man kan samle kiksene med?
  Mvh Lone

  1. Hej Lone

   Du kan altid købe en god chokoladecreme eller dulche de leche og samle kiksene med det 🙂 Eller du kan dyppe halvdelen af kiksen i smeltet mørk chokolade - det vil også være lækkert.

   God bagelyst,
   Cathrine

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT