Koldhævede bløde gærboller

10

Annonce for Finax

Jeg elsker at koldhæve mine bolle- og brøddeje. Det er både nemmere og sundere. Dejen røres sammen om aftenen, og så hygger den sig i køleskabet natten over. Så kan der bages boller til morgenmaden eller madpakken uden, at jeg skal alt for tidligt op. Koldhævningen sikrer også, at kroppen langt bedre kan optage de næringsstoffer, der er i brødet eller bollerne. Det kan jeg godt lide.

Ofte bager jeg surdejsboller med en sprød skorpe og en luftig krumme, når vi skal have boller til morgenmad i weekenden. Men efter at Karl Hugo på 9 måneder er begyndt at spise med, så har jeg bagt de her bløde boller i stedet. Bollerne er meget børnevenlige og nemme for både små og store børn at spise og tygge. Bollerne holder sig lækre et i et par dage, og de fungerer også perfekt i børnenes madpakke.

15-20 stk
Det skal du bruge:

 • 25 g hørfrø
 • 25 g solsikkekerner
 • 25 g sesamfrø
 • 15 g hampefrø (indeholder gode fedtsyrer, men kan erstattes af andre kerner eller frø)
 • 75 g vand – til at iblødsætte kerner i
 • 250 g vand
 • 1 dl surmælksprodukt – du kan bruge yoghurt, skyr, acido, ymer osv.
 • 6 g gær
 • 20 g sukker
 • 2 æg (1 til dejen + 1 til pensling)
 • 400 g Finax stenformalet hvedemel
 • 150 g Finax manitobamel
 • 10 g salt
 • 35 g blødt smør

Sådan bager du koldhævede bløde gærboller:
Kom kerner og frø i en skål og tilsæt 75 g vand. Lad det trække minimum 30 minutter eller natten over.

Kom vand, surmælksprodukt, gær og sukker i en skål og rør det sammen til gæren er opløst. Slå ægget ud i og rør det sammen med gærblandingen. Tilsæt udblødte kerner, mel og salt. Ælt dejen til den er glat og sammenhængende. Tilsæt det bløde smør og ælt det ind i dejen. Kom dejen i en skål og lad den hvile tildækket i 30 minutter ved stuetemperatur, inden at den sættes i køleskabet i 8-16 timer.

Vend dejen ud på et let meldrysset bord. Del dejen i 15-20 stk. og form hver dejstykke til en bolle. Du kan se, hvordan du former bollerne i videoen nedenfor. Kom bollerne på to bageplader beklædt med bagepapir. Lad bollerne hvile ved stuetemperatur i 30 minutter tildækket med husholdningsfilm og et viskestykke. I mens tændes ovnen og varmer op på 220 grader over/under varme. Bag bollerne én plade af gangen i 10-12 minutter til de er let gyldne.

Tip: jeg bruger min dejspatel til at dele dejen i portioner. Dejen er ret fugtig, så jeg fugter gerne dejspatlen i vand, når jeg skraber dejen ud af skålen og deler den i portioner, der passer med en bollestørrelse.

Indlægget indeholder affiliatelink.

Lær mig at kende

Hej med dig! Jeg er en pige, der bliver glad i låget, når jeg har dejlige råvarer mellem mine hænder. Ny viden og nye teknikker gør livet værd at leve, og jeg kombinerer min uddannelse med min lyst til pragtfulde smagsoplevelser!
Kommentarer
  1. Hej Tanja
   Nej, det kan den ikke. Eller jo, det kan den godt. Men så vil din dej vil overhæve og blive meget syrlig. Det kan dog stadig godt bages til boller og spises 🙂

 1. Malene

  Det må blive mit næste weekendprojekt 😋

  Jeg har dog aldrig prøvet at iblødsætte frø og kerner, så jeg er i tvivl om de suger alle 75 gram vand til sig, eller om overskydende vand skal hældes fra?

 2. Helle Andersen

  Hej Cathrine

  Må dejen hæve op til 20 timer? Vil gerne lave dejen inden jeg tager på arbejde kl. 14.00.

  Vh Helle Andersen

 3. Pia Sørensen

  Hej Cathrine

  Jeg har et spørgsmål ang. græsk yoghurt, vil det kunne bruges som surmælksprodukt i disse boller fx? Og vil man skulle bruge samme mængde som alm. yoghurt?

  Tak for nogle super gode opskrifter 🙂

  Mvh Pia

  1. Hej Pia
   Ja, du kan godt bruge græsk yoghurt – det er mælkesyrebakterierne, vi jagte her, så det vil være fint 🙂 Det er dog lidt tykkere i konsistensen end yoghurt, så tilføj gerne 20 g mere vand i opskriften, hvis du bruger græsk yoghurt.

   God bagelyst,
   Cathrine

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

VELKOMMEN!

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.

Cathrine Brandt
Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed

Skriv til mig på mail@cathrinebrandt.dk

INSTAGRAM

ANNONCE

SENESTE

Kenwood Chef Sense XL
12. november 2018
Smørrebrød med hytteost og dukkah
31. oktober 2018
Surdejsbrød med friskmalet ølandshvede
27. oktober 2018
Koldhævede surdejsboller med TIPO 00
24. oktober 2018
Bjørneboller – den bedste fødselsdagsbolle
16. oktober 2018