Koldhævede bløde gærboller

Annonce for Valsemøllen

Jeg elsker at koldhæve mine bolle- og brøddeje. Det er både nemmere og sundere. Dejen røres sammen om aftenen, og så hygger den sig i køleskabet natten over. Så kan der bages boller til morgenmaden eller madpakken uden, at jeg skal alt for tidligt op. Koldhævningen sikrer også, at kroppen langt bedre kan optage de næringsstoffer, der er i brødet eller bollerne. Det kan jeg godt lide.

Ofte bager jeg surdejsboller med en sprød skorpe og en luftig krumme, når vi skal have boller til morgenmad i weekenden. Men efter at Karl Hugo på 9 måneder er begyndt at spise med, så har jeg bagt de her bløde boller i stedet. Bollerne er meget børnevenlige og nemme for både små og store børn at spise og tygge. Bollerne holder sig lækre i et par dage, og de fungerer også perfekt i børnenes madpakke.

15-20 stk
Det skal du bruge:

Sådan bager du koldhævede bløde gærboller:
Kom kerner og frø i en skål og tilsæt 75 g vand. Lad det trække minimum 30 minutter eller natten over.

Kom vand, surmælksprodukt, gær og sukker i en skål og rør det sammen til gæren er opløst. Slå ægget ud i og rør det sammen med gærblandingen. Tilsæt udblødte kerner, mel og salt. Ælt dejen til den er glat og sammenhængende. Tilsæt det bløde smør og ælt det ind i dejen. Kom dejen i en skål og lad den hvile tildækket i 30 minutter ved stuetemperatur, inden at den sættes i køleskabet i 8-16 timer.

Vend dejen ud på et let meldrysset bord. Del dejen i 15-20 stk. og form hver dejstykke til en bolle. Du kan se, hvordan du former bollerne i videoen nedenfor. Kom bollerne på to bageplader beklædt med bagepapir. Lad bollerne hvile ved stuetemperatur i 30 minutter tildækket med husholdningsfilm og et viskestykke. I mens tændes ovnen og varmer op på 220 grader over/under varme. Bag bollerne én plade af gangen i 10-12 minutter til de er let gyldne.

Tip: jeg bruger min dejspatel til at dele dejen i portioner. Dejen er ret fugtig, så jeg fugter gerne dejspatlen i vand, når jeg skraber dejen ud af skålen og deler den i portioner, der passer med en bollestørrelse.

Indlægget indeholder affiliatelink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

27 comments on “Koldhævede bløde gærboller”

 1. Hej. Den her opskrift bliver vist mærkeligt på både, computer, iPad og telefon. Jeg kan ikke se hele opskriften. Det er kun den her, alle de andre opskrifter, som jeg flittigt bruger, er helt “normale” at se på. Det er bare lige den her der ser mærkelig ud for mig.

  Og nu jeg alligevel skriver til dig, kommer dine grillhandsker så ikke på lager igen? 🙂

  Hilsner Anne-Dorte

 2. Hej Karina

  Ja, det kan de 🙂 Som alt andet gærbrød, så er det allerbedst på dagen, men de er altså også rigtig gode på 2. og 3. dagen.

  God bagelyst,
  Cathrine

 3. Hej Rikke

  Tusind, tusind tak - det er så skønt, at du synes, at min opskrift på bløde gærboller er gode 🙂

  Tak fordi du tog dig tid til at skrive.

  God bagelyst,
  Cathrine

 4. Jeg har netop bagt disse boller – og hvor er de gode! TAK!
  Denne opskrift vil jeg gemme og bruge igen og igen 😀

  Kh. Rikke

 5. Hej Cathrine,

  Kan man godt komme disse i en bradepande ligesom de koldhævede chokoladeboller- så forarbejdet er gjort hvis man ikke har så meget tid til at stå med hænderne i dejen om mogenen? 🙂

 6. Kan man tilsætte lidt rød farve i denne opskrift og så få nogle boller der ligner lidt dine mariehøne boller? Bagte nemlig disse boller sidste år til min datters 1 års fødselsdag og bollerne var et hit i dagplejen.

 7. Hold nu op nogle godt boller... Har lige medbragt den til en komsammen i dag, og de fik ros! De er så lækre og bløde. Det er hvertfald ikke sidste gang jeg bager den!!!!

 8. Er det mælkeprodukter der gør den blød i skorpen? Mine børn hr begge mælkeallergi, men det er endnu ikke lykkedes mig at bage boller med blød “a la krydderbolle” skorpe... min 9 mdr. baby er endnu ikke klar til de sprøde skorper mine boller altid får :/

  1. Hej Benedikte

   Ja, det er fedtet, der er med til at gøre bollerne bløde. Så en høj fedtprocent i mælk og smør og æg.

   Du kan måske bruge et laktosefrit alternativt i stedet? 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

  2. Tsk for svar 🙂 det er desværre ikke laktosen de ikke tåler! Det er mælkeproteinerne :/ men hvis det er fedtet, kan det måske klares med olie, Mandelmælk/kokosmælk eller lign.? Eller evt. en flydende becel?

 9. Hej Cathrine

  Jeg har et spørgsmål ang. græsk yoghurt, vil det kunne bruges som surmælksprodukt i disse boller fx? Og vil man skulle bruge samme mængde som alm. yoghurt?

  Tak for nogle super gode opskrifter 🙂

  Mvh Pia

  1. Hej Pia
   Ja, du kan godt bruge græsk yoghurt - det er mælkesyrebakterierne, vi jagte her, så det vil være fint 🙂 Det er dog lidt tykkere i konsistensen end yoghurt, så tilføj gerne 20 g mere vand i opskriften, hvis du bruger græsk yoghurt.

   God bagelyst,
   Cathrine

 10. Hej Cathrine

  Må dejen hæve op til 20 timer? Vil gerne lave dejen inden jeg tager på arbejde kl. 14.00.

  Vh Helle Andersen

 11. Det må blive mit næste weekendprojekt ?

  Jeg har dog aldrig prøvet at iblødsætte frø og kerner, så jeg er i tvivl om de suger alle 75 gram vand til sig, eller om overskydende vand skal hældes fra?

  1. Hej Tanja
   Nej, det kan den ikke. Eller jo, det kan den godt. Men så vil din dej vil overhæve og blive meget syrlig. Det kan dog stadig godt bages til boller og spises 🙂

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT