Mine bedste æltefrie surdejsboller

Surdejsboller er i høj kurs herhjemme. Jeg har en favorit opskrift, som jeg bruger igen og igen, hvis jeg gerne vil bage en god, luftig surdejsbolle med en sprød skorpe. I tog så pænt i mod mit billede af bollerne på min Instagramprofil, så nu er det vist på tide, at jeg får delt opskriften. Da dejen ikke skal æltes, men bare foldes, så kan alle være med her. Det er min absolut bedste opskrift på hjemmebagte boller.

12-15 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du luftige surdejsboller, der ikke skal æltes:
Kom vand og mel i en skål. Jeg bruger de her gennemsigtige plastbøtter  (reklamelink) - de er perfekte til formålet, da låget slutter tæt, de kan stables i køleskabet, og så er det nemt at se, om dejen hæver undervejs. Rør det sammen og lad det stå tildækket i 60 minutter ved stuetemperatur. Kom surdej og salt ved og rør det sammen med en ske eller hånden. Løft dejen op med skeen eller hånden og rør den sammen til den er samlet, og dejen er homogen. Dæk dejen til og lad den stå på køkkenbordet. Efter 20 minutter skal du folde dejen. Du kan se her, hvordan du folder dejen. Foldningen gentages yderligere 2 gange i løbet af den første time. Herefter skal dejen foldes 2 gange med 1 times interval. Stil dejen på køl og lad den koldhæve natten over.

Dagen efter tages dejen ud af køleskabet. Kom et bagestål* (reklamelink) i ovnen og tænd den på højeste temperatur over/under varme. Når ovnen er helt varm (det kan godt tage ½-1 times tid), så vendes dejen ud på bordet. Skær dejen ud til boller og kom dem på et stykke bagepapir. Drys bollerne med lidt mel for et fint udtryk. Før bollerne ind i ovnen med en kombispade. Bag bollerne ved ovnens højeste temperatur (jeg varmer mit bagestål op ved 300 grader, og bager bollerne ved 250 grader) i ca. 10-12 minutter til de er godt gyldne. Afkøl bollerne på en rist og nyd.

*Har du endnu ikke købt et bagestål, så kan jeg virkelig anbefale dig det. Det gør en verden til forskel for dit bagværk. Jeg bruger mit bagestål hver gang, at jeg bager boller, brød og pizza. Hvad end det er surdejsboller eller brød bagt med gær, så hjælper bagestålet og dets høje temperatur til at gøre mit brød mere luftigt og give det en mere sprød og smagfuld skorpe. Jeg har købt mit bagestål, kombispader og dejskærer lige herog det er faktisk sat ned med 35 % lige nu (reklamelink).

Indlægget indeholder affiliate links.

bedste_aeltefri_surdejsboller_6bedste_aeltefri_surdejsboller_8bedste_aeltefri_surdejsboller_4

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

144 comments on “Mine bedste æltefrie surdejsboller”

  1. Hej Cathrine.
    Tak for god inspiration og opskrifter.

    Jeg har en del surdejsboller igennem efterhånden.
    Min boller slår revner. Ofte i siden og på toppen.

    Kan jeg gøre noget anderledes for et undgå disse revner?

  2. Hej. Jeg er helt ny i surdejs-universet. Skal man bruge surdejen som den er eller skal man fodre den inden?

  3. Tusind tak for alle dine virkelig gode opskrifter!
    Jeg bager på bagestål og med damp de første 5 min af bagetiden. Bollerne er virkelig flotte med fine lufthuller indeni. Men jeg syns lynhurtigt de bliver seje i krummen - dette er også rigtig lækkert. Men hvis jeg gerne vil at de holder sig sprøde længere, hvad kan jeg så gøre?

  4. Hej Cathrine,
    Jeg bruger din opskrift på æltefrie surdejsboller meget flittigt og elsker den!! Bager dog med gær.
    Jeg vil høre om det er muligt at lave dejen to aftener forinden? Så den står på køl i to nætter+en hel dag?
    Mange tak for svar,
    Tine

    1. Hej Tine

      Ja, det er det. Det vil fungere bedst med surdej. Men vil du gerne koldhæve i to dage med gær, så skal du komme meget lidt i og lade dejen hæve kortere tid ved stuetemperatur inden, at du kommer den på køl.

      God bagelyst,
      Cathrine

  5. Hej Cathrine

    Jeg bruger dine opskrifter jævnligt og jeg er så glad for dem!!
    Specielt denne opskrift bruger jeg tit.

    Jeg har dog et spørgsmål, som jeg håber at du kan hjælpe med at svare på.

    Jeg har endelig fået erhvervet mig et Bagestål og jeg er så glad for det, men jeg synes at mit bagværk er meget lyst i bunden - selvom det er gennembagt og har en fin afbagning på toppen.
    Jeg varmer stålet op i ovnen i en time på max temp inden brug.

    Har du et bud på hvad der kan være galt?

    Mvh. Louise

    1. Hej Louise

      Husker du at fjerne bageplade med vand i (hvis du sætter sådan en ind for damp) halvvejs under bagningen? Det er vigtigt for at de bliver gyldne i bunden. Ellers sæt dit bagestål længere ned i ovnen 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  6. hjælp
    nu har jeg et par gange forsøgt mig med disse boller, og det er endelig lykkedes mig at få bagt nogen, som ikke er flade som pandekager når de kommer ud af ovnen.
    men
    nu hvor de er kølet ned, er de faldet sammen og flade at se på, hvordan får jeg en nogenlunde høj og pæn bolle ud af det?
    Er dejen for våd eller skal de bages mere for at det ikke sker?

    1. Hej Astrid

      Du skal have udviklet en bedre glutenstruktur. Så dejen kan holde på den luft, der skabes, når surdejen skaber kuldioxid under hævning. Du kan ælte dejen i et par minutter i hånden inden, at du stiller den til hævning og foldninger. Jeg har en video på YouTube, hvor jeg viser, hvordan du ælter en dej i hånden. Ellers skal du bruge en stærkere mel 🙂 Og ja, altid have for øje, om det mel, du bruger, kan klare hydreringen.

      God bagelyst,
      Cathrine

  7. Hej Cathrine
    Jeg håber, at du kan svare i dag - Jeg har lavet en portion af "dine bedste æltefrie boller", som jeg skulle have bagt for kollegaerne i dag, men jeg har sygt barn hjemme. Så - kan jeg lade dejen stå i køleskabet og bage dem i morgen i stedet, eller bliver dejen så for sur eller overhævet?
    (glemte nemlig min dej på bordet den anden aften, hvor den altså ikke kom i køleskabet - ups)

    Mvh Tina

  8. Hej. Tak for god opskrift. Skal bollerne bages fra køl eller - som opskriften antyder - efter op til en time mens ovnen varmer?
    Vh
    Mette

  9. Hvis jeg nu gerne vil halve hørfrø og knækkede hvedekerner i, hvordan skal jeg så ændre opskriften?
    Jeg har snart prøvet alle opskrifterne i din Surdejsbog 😀
    Det næste bliver pizza

  10. Kommer lidt i tvivl mht at folde dejen. I bogen står der at dejen skal foldes ind under sig selv. Her på siden vises en video med stræk og fold 🤔
    Hvad er bedst?
    Ellers tusind tak for nogle lærerige sider for sådan en surdejs begynder som mig 😉

    1. Hej Mette

      I dag laver jeg foldninger indunder dejen - jeg synes, det er mere nænsomt ved dejen.

      Tak fordi du bager med 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  11. En lille undren; i din bog står der at bollerne skal bage ved over/undervarme først v 220g i 8 min og efter 7-10 min yderligere ved 250g.
    I denne opskrift er bagetiden i alt 10-12 min ved 250g (uden angivelse af om det er varmluft eller under/overvarme).
    Begge er med bagestål.

    Hvad er mest korrekt/bedst (særligt for os med en ovn af lidt ældre dato)?

    1. Hej Sidsel

      Jeg bager ved lidt lavere varme i starten, da jeg ellers oplever, at mine boller sætter skorpe for tidligt. Altid over/under varme, mens der er damp - ellers tørre luftcirkulationen dejens overflade ud.

      God bagelyst,
      Cathrine

  12. Hej Cathrine,
    Jeg har givet mig i kast med denne opskrift, og alt gik som det skulle - lige indtil, at jeg tog dejen ud af køleskabet i morges. Den er ikke rigtigt hævet siden i går. Kan jeg lade den står ved stuetemperatur i noget tid inden jeg bager, eller tænker du, at løbet er kørt?

    Rigtig god onsdag 🙂

    1. Hej Janni

      Hvis dejen bare er hævet godt inden køl, så er det fint, at den ikke er hævet særlig meget på køl. Surdejen er ikke superaktiv ved kolde temperaturer 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  13. Hej Cathrine

    Er det muligt bare at bruge en røremaskine til at ælte dejen eller bliver bollerne bedre af at blive æltet i hånden?

    Mvh Carmen

  14. Hej Cathrine
    Kan dejen stå på køl i ca. 2 døgn før den bages, eller skal den helst bages næste morgen?
    Tak for gode bøger og ikke mindst surdejsflager!

    1. Hej Iben

      Selv tak. Skønt, at surdejsflagerne er i brug hos dig.

      Ja, det kan den godt. Du vil få en mere syrlig smag og mindre opbagning.

      God bagelyst,
      Cathrine

  15. Mine boller er pludselig begyndt at blive fladere. Jeg kan se at du skriver at hvis man har en meget aktiv surdej mm kan det ske at dejen overhører. Jeg tror at det er tilfældet. Når jeg tager den ud af køleskabet om morgenen er det som om luften er gået ud af den….men jeg kan se at den har været hævet meget - og næsten ud af boksen. Hvordan undgår jeg det? Det er jo svært at holde øje med dejen ved koldhævning over natten i køleskab…

  16. Hej Cathrine,

    Jeg fik aldrig besked på at du havde svaret, trods jeg havde krydset det af, mystisk.

    Men nej samme mel, samme hævning i bøtten, ikke tiden men mængden. Men nu har min surdej været på køl nogle uger, og er blevet sluppet fri igen, og giver igen fantastiske boller. Jeg kan ikke se hvad der er sket eller hvad der var galt. Bollerne ligner sig selv inden i, med samme størrelse bobler osv. om de er flade eller ej 🤷🏼‍♀️ Men hvor er det fantastisk med lækre fine boller igen 😋

  17. Hej Cathrine. Har prøvet at bage disse boller mange gange og de smager skønt. Men næsten hver gang er nogle af bollerne ubagt i midten. Der er en klump kompakt “hård” dej i midten. Skyldes det mon at jeg ikke bager dem længe nok? De burde være hævet nok og surdejen er super aktiv.
    Jeg bager dem på bagestål med damp i 9 minutter (230 grader) og derefter 12-14 minutter uden damp på 260 grader.
    HÅBER at du kan give mig et godt råd?!

    Tusind tak!

    Kh Christina

    1. Hej Christina

      Ja, det skyldes enten, at dejen er underhævet eller ikke bagt nok. Men med den bagetid og fremgangsmåde, du nævner, så vil jeg klart sige, at det skyldes, at dejen er underhævet.

      God bagelyst,
      Cathrine

  18. Tak for lækre opskrifter og gode guides!

    Jeg har før haft stor succes med min surdej og har nu startet en ny surdej op igen efter et års pause. Men den går helt i stå på dag 4 🤯 Den hæver som den skal, flot og hurtigt på dag 3, hvor jeg fodrer. Så peaker den allerede efter 8-10 timer (max), hvor jeg både har forsøgt at fodre lige efter og forsøgt at vente til fodring på dag 4. Men resultatet er hver gang det samme. Jeg forstår det ikke! Jeg har stillet den lunere, koldere, udelukkende fodret med rugmel, prøvet med glas på låget i stedet for klæde, men jeg ved simpelthen ikke, hvorfor den ikke vil samarbejde 😩 Jeg bruger økologisk, godt mel med højt proteinindhold. Hvad gør jeg galt?

  19. Hej,
    Du skriver i din bog, at dejen skal hæve med ca. 20% inden den sættes på køl. Skal den kunne flyde, ligesom ved brødbagning, eller skal den på køl tidligere?
    Kh Malene

  20. Hej

    Jeg bruger godt nok opskriften fra din surdejsbog, men antager det er samme fremgangsmåde o.lignende.
    Jeg har efterhånden bag disse boller en del gange, hvor de er blevet helt perfekte, men de sidste to gange er de blevet HELT flade, dog stadig med en rigtig flot og lækker krumme inden i, så det er udelukkende udseendet der fejler. Har du en idé til hvad der pludselig kan være galt? De får lov at stå længe på bordet inden de kommer på køl, og er hævet rigtig flot i bøtten.

    1. Hej Trine

      Er du begyndt at bruge noget andet mel? Eller er din surdej mere aktiv end tidligere?

      Hvis din surdej er blevet mere aktiv, så kan den nå at få dejen til at hæve for meget, hvis du kører efter samme tid. Vigtigst er, at du kigger på dejen og sikrer, at den er hævet inden køl. Og ikke hævet fuldstændig amok, så den stadig har noget krudt tilbage i sig til de mange timers koldhævning og bagning.

      God bagelyst,
      Cathrine

  21. Hej med dig.
    Jeg bruger biga surdej (tynd). Ville du tage lidt vand hvis du brugte den? Da den ikke er som normal.

  22. Kære Cathrine
    Jeg har bagt disse en del gange efterhånden. Det er dog sket et par gange, at de bliver helt flade. Har du en ide til hvad det kan skyldes?
    Venlig hilsen
    Anne

    1. Hej Anne

      Det kan skyldes, at du enten ikke har fået glutenstrukturen eller ladet din dej hæve ordentligt inden køl. Det kan også skyldes for lav varme.

      God bagelyst,
      Cathrine

  23. Har lige bagt disse her til morgen og de ligner bare slet ikke dine 😅 de sprækker ligesom når jeg bager surdejsbrød eller de nemme æltefrie koldhævede boller. Du skriver ikke noget om damp, men skulle de have damp mon? Eller kender du til en anden årsag?
    Vh Helle

    1. Man kan købe genanvendelig bageteflon. Det kan tåle 260°. Det hedder NoStik.Købes på nettet.

  24. Hej.
    Jeg har samme problem med "Mine bedste surdejsboller" i bogen. Dejen er meget flydende og klistret - kan ikke foldes og slet ikke formes. Har overvejet at reducere mængden af vand, som er forholdsvis meget højere end i de andre opskrifter.
    Og så ellers en stor tak for en skøn bog - virkelig inspirerende, og jeg er i den grad gået ombord i surdejsbagning 🙂

    1. Hej Mette

      Du har helt ret. De har en hydrering på + 100 % - og det giver en meget fugtig dej. Det kræver derfor god mel! Jeg er glad for Bornholms Valsemølle mel til den opskrift og hydrering.

      Du kan også sagtens skære 100 g vand fra 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  25. Mega lækre boller. Men jeg undre mig over hvorfor der er nogle boller der bages med damp og nogle der bages uden. Hvad afgør om der bages med damp?

    1. Hej Anne Katrine

      Det gør opskriftens alder 😉

      Bloggen har efterhånden levet i +11 år. Det betyder, at jeg også har lært og erfaret undervejs. Nye teknikker og metoder.

      Men du kan altså med fordel bage alle surdejsboller med damp.

      God bagelyst,
      Cathrine

  26. Hej Cathrine.
    Jeg har bagt bollerne massere af gange og er rigtig glad for opskriften. Dog hæver mine boller ikke rigtigt, så jeg tænkte på at tilføje gær, er det muligt? Hvad er bedst tørgær eller alm. gær og skal det gøres ved autolysen så?

  27. Hold nu op, hvor er de her boller bare fantastiske! Jeg har bagt dem i et års tid nu med gær og den sidste måned endelig med surdej efter din opskrift i bogen. Surdej er en kæmpe game changer, så tak!

    Jeg bager lidt ekstra til fryseren og opvarmer dem i 200 grader varm ovn direkte fra fryseren i 7-10 min efter et dyb under vandhanen.

    Og overskudssurdejsknækbrødene i bogen er virkelig også lækre 🙂

  28. Hej Cathrine,

    Jeg har lavet disse boller flere gange, og de smager altid utroligt godt, men har samme problem med hævningen hver gang...
    Min surdej hæver så fint og er bageklar - den foldede dej hæver godt både på køkkenbordet og i køleskabet, men så snart de kommer i ovnen hæver de ikke det sidste op, så de ender med at være temmelig flade..? Har prøvet med lidt gær udover surdejen, men det hjalp ikke.
    Har du en ide til hvad jeg gør galt? 🙂

    Mvh Ida

    1. Hej Ida

      Måske du skal kigge på dit mel så? Kan det være der, problemet ligger? Mel, der har svært ved at skabe en ordentligt glutenstruktur og klare dejens hydrering? Derudover er det også relevant, hvad du bager dine boller på? Et bagestål er klart at foretrække. En bageplade kan ikke give den optimale høje og vedvarende varme.

      God bagelyst,
      Cathrine

  29. Hej Catrine,

    Jeg har efterhånden bagt bollerne mange gange nu - og de bliver altid virkelig lækre og luftige 🙂

    Jeg synes dog at der kommer meget store revner/sprækker i mine. Det gør jo som såden ikke noget, men er der noget men kan gøre for at de ikke sprækker sådan?

    Vh Amalie

  30. Hej.

    Er ny i denne verden, men har nu fodret mon surdej svarende til 5. dag og den er hævet og klar.
    Skal jeg så fodre den i dag også til opskriften til dejen eller er det først imorgen?

  31. Hej Cathrine.
    Jeg har brugt denne opskrift i et år nu, og den er super god. Jeg synes dog, det er meget tidskrævende med foldemetoden. Jeg har forsøgt at bruge røremaskine, men det lykkes slet ikke, selvom jeg lader den stå et par timer inden den kommer på køl.
    Mon du kan vise røremaskinemetoden på Instagram eller blot give mig nogle fifs?
    Hilsen Mette.

  32. Hej Cathrine 🥰
    Jeg har efterhånden prøvet mange af dine opskrifter, og efter jeg fik en surdej i julegave(JA den bedste gave man kunne ønske sig!!) så skulle jeg selvfølgelig begive mig ud i dine surdejsopskrifter.. jeg købte din bog og fik den læst igennem og min første bagning blev disse boller, men opskriften fra bogen. Alt gik mega godt(hvis jeg selv skulle sige det) Dejen var nem at arbejde med og mega aktiv. Næste morgen bager jeg så bollerne på Bagestålet med damp i ovnen.. MEN bollerne blev meget flade og lidt ‘klæg’ indvendige i midten. Hvad har jeg dog gjort galt?! 🤔

    Tak for alle dine lækre opskrifter! Vh Sofie

    1. Hej Sofie

      Hmm, ja, hvad er gået galt. Første tjek er, at dejen er aktiv. Det er meget vigtigt, at den hæver med de 30-40 % før, du kommer den på køl. Næste: var glutenudviklingen stærk nok? Ellers kan dejen ikke holde på din luft. Sidst: var dit bagestål varmet ordentligt op?

      God bagelyst,
      Cathrine

  33. Hej Cathrine
    Først og fremmest, tak for alle de tilgængelige opskrifter. Surdej har totalt taget røven på mig i år og jeg kan slet ikke lade vær nu med at bage. Bliver stadig imponeret over processen!

    Jeg har forsøgt at Google lidt og er nysgerrig på foldeteknikken. I denne opskrift henviser du til at folde ind over (som med pizza dejen), men andre gange ved at løfte op og folde under på begge sider. Hvad er forskellen?

    1. Hej Camilla

      Jeg forstår dig - surdejsbagning er virkelig fascinerende!

      Formålet med foldninger er at strække gluten - og dermed udvikle glutenstrukturen. Du kan bruge begge metoder. Når du folder ind under, så kaldes det coil fold.

      De forskellige teknikker har ikke nogen bestemt årsag. Andet end min udvikling 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  34. Hej Cathrine

    Har bagt efter opskriften her mange gange, men har nu kastet mig over Pro surdejsbollerne fra din bog.

    Det går ikke så godt;-) - dejen er virkelig flydende. Så meget at den flyder ud, når jeg lægger den på bagestenen. Og bollerne bliver meget flade (som i 1½ cm høje) og har store "revner" på overfladen.

    Min surdej er ret aktiv og var hævet med ca. 50% da jeg sætte den i køleskab.

    Læste i bogen at glutenstrukturen kan blive porøs, så den ikke kan holde på luften, hvis dejen har hævet for længe. Kan det være det? Eller tror du min dej er for flydende??

    Nu jeg har dig så stor tak for alle dine opskrifter! Har lige bagt pølsebrødene fra bogen - de var fantastiske!

    De bedste hilsner
    Helle

    1. Hej Helle

      Det lyder til, at du ikke bruger det optimale mel til den opskrift. Grundet den meget høje hydrering, så skal du bruge noget mel, der kan suge en masse væske. Jeg er glad for Meyers hvedemel eller Kornby Mølles hvede nr. 1 - de kan klare den høje hydrering.

      Jeg tænker også, at lidt mindre hævning vil være fint. 30-40 %.

      På min Instagram kan du finde en bake along af boller i mit højdepunkt - du skal et stykke tilbage.

      God bagelyst,
      Cathrine

  35. Hej Cathrine!
    Jeg har lige et spørgsmål. Jeg har bagt efter denne opskrift 2 gange nu, og begge gange har jeg simpelthen ikke kunne få dejen til at hæve i køleskabet over natten. Ikke det mindste, faktisk. Dejen har begge gange vist aktivitet, når jeg har sat den ind efter alle foldningerne, men ikke med mere end måske 2-3 luftbobler på toppen. Er det mon fordi den ikke er helt aktiv nok, at den ikke hæver? Måske skal jeg folde et par gange mere? 🤔 heldigvis har bollerne været ret lækre alligevel, så tak for en dejlig opskrift 🙏
    Kh. Louise

    1. Hej Louise

      Det lyder til, at din dej ikke når at blive aktiv inden, at du stiller den på køl. Det er vigtigt, at din dej er hævet med mindst 30 % inden, du kommer den på køl.

      Lad din dej stå mere lunt eller længere tid ved stuetemperatur før, at du kommer den på køl.

      God bagelyst,
      Cathrine

  36. Hej Cathrine,

    Tak for verdens bedste opskrifter og guides til succes med surdej 🙂

    Disse boller er en sikker vinder hver gang! Jeg skal dog lige høre - jeg lavede dejen i går og satte den i køleskabet kl 20 ca. tror du den kan stå der til i morgen tidlig? Jeg er sent hjemme i aften og kan desværre først bage dem tidligt i morgen. På forhånd tusind tak for dit svar!

  37. Hej Cathrine.
    Tak for super gode opskrifter!

    Jeg har længe bagt disse nemme surdejsboller og det har været med stor succes hver eneste gang. Men - nu er de begyndt at blive klæg. Jeg vil mene at have en stærk og god surdej, dejen står samme sted i køleskabet ved samme temperatur som de andre gange, bollerne bages på bagestål, og generelt vil jeg mene, der er de samme betingelser, som jeg har haft se andre gange. Har du et bud på, hvad der er galt?

    Mvh Lea

    1. Hej Lea

      Klæghed kan skyldes både over- og underhævning. Umiddelbart tror jeg, at du skal kigge efter, om din dej bliver godt aktiv før, du kommer den på køl.

      God bagelyst,
      Cathrine

  38. Hej Cathrine.
    Jeg har nu for 2. gang prøvet at lave dine surdejsboller fra din E-bog og fulgt op skriften til punkt og prikke. jeg oplever dog at min dejl bliver MEGET våd, så den er svær at folde.
    -vand og mel har stået til autolyse.
    -surdejen var der dejlig gang i (eller som du ville sige, den vil frem i livet) samt den klarede flyde testen.
    -foldningen gør den ikke mere "fast"

    Den hæver ellers som den skal med fine luftbobler ned af siden i min plast bøtte og fine luftbobler oven på.

    Håber du har et svar på hvad jeg kan gøre bedre, eller en forklaring herpå?

    Hilsen Christina Petersen

    1. Hej Christina

      Det er helt korrekt, at bollerne i min E-bog har en meget høj hydrering. Derfor kræver de god mel, der kan suge noget væske. Er du i tvivl om, om dit mel kan klare væskemængden, så kan du holde 100 g vand tilbage og først komme det i efter autolyse sammen med salt, hvis dejen virker til at kunne klare mere vand.

      Jeg er glad for Meyers hvedemel til de boller.

      God bagelyst,
      Cathrine

  39. Hej Cathrine! Jeg skal lave en masse surdejsboller (ca. 100) til et selskab og tænkte på hvordan det er smartest at gøre i forhold til at bygge surdejen op til jeg har nok surdej til ca. 100 boller? Har du nogen gode forslag til det?

    1. Hej Natasha

      Så regner du bare ud, hvor meget surdej, du skal bruge og fodrer efter det. Skal du bruge 2 kg surdej fx, så kan du komme surdej + 1000 g vand + 1000 g mel (mængden af surdej afhænger af, hvor hurtigt du skal bruge surdejen)

      God bagelyst,
      Cathrine

  40. Hvor lang tid vil du i så fald vurdere, at de skal hæve ved stuetemperatur den pågældende dag?

  41. Hej Cathrine 😊
    Kan man mon bage dem uden at de skal koldhæve? Altså samme dag som dejen laves?
    Mvh Sarah

    1. Hej Sarah

      Tjaaaa... Koldhævningen er det, der giver smag og dejen tid til at udvikle sig optimalt. Du kan lade din dej hæve ude ved stuetemperatur og bage samme dag - det bliver bare ikke helt det samme. Men forsøg 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  42. Hej Cathrine

    Jeg har haft en surdej stående i stuen i 3 uger nu og bagt med denne opskrift på æltefri surdejsboller 5 gange. Resultatet er stort set altid godt! Tak!

    Men.. jeg tror (måske) at jeg har misforstået hele grundprincippet i dét at have en surdej stående.

    Mit spørgsmål er: Når jeg nu fx. skal bruge de 100 gram surdej til denne opskrift, skal jeg så bare tage 100 gram surdej op fra den surdej jeg har stående i stuen og som jeg fodrer lidt hver dag. ELLER skal jeg tage noget OP fra min grund-surdej, putte det i et helt andet glas, fordre videre på dén og så bruge 100 gram heraf? Og i så fald hvorfor, og hvad er forskellen på de to metoder?

    Jeg har ondt til videre kun brugt metode 1 og jeg tager selvfølgelig altid først de 100 gram surdej op og tilføjer til min autolysedej, når min surdej er blevet fodret og har peaket efter 3-4 timer.
    Min surdej har i øvrigt endnu aldrig været på køl.

    Håber du forstår mit måske lidt forvirrende spørgsmål 🙂

    Mange søde surdejshilsner fra Maria!

  43. Hej Cathrine. Kan man bage bollerne med 100g groft speltmel? Og bager du med damp i ovnen når du bager boller?
    Venlig hilsen Elisabeth

  44. Hej Cathrine

    Jeg fik e-bogen til at virke, som du var sød at svare på via Messenger - dejligt så jeg kan printe fodringsskemaerne ud.

    Jeg skal prøve at lave disse lækre boller, mit spørgsmå er så, kan jeg gøre dejen klar i morgen (søndag), og så sætte den i køleskabet, og så først bage dem tirsdag morgen?

    Tusind tak for god inspiration.

    De bedste hilsner

    Jeannette

    1. Hej Jeanette

      Ja, det vil du godt kunne. Det vil nok give lidt mere syrlige boller og en lidt mindre opbagning. Men de vil have en dybere smag grundet den længere fermentering 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  45. Hej Cathrine
    Tak for en virkelig god blog! Corona har givet nyt liv til surdej 🙂 Jeg har dog en ovn, der max kan blive 250 grader. Hvad kan jeg gøre, for at bollerne alligevel får et varmechok?

  46. Hej Cathrine
    Tilsætter du altid vand i nederste bageplade for at få damp, også selvom du ikke skriver det i opskrifterne? (fx. i denne)
    Jeg tror faktisk at min ovn har noget dampfunktion.... jeg har bare aldrig brugt det. Det er også noget med at det skal kalkes af (som vandhaner), hvis man bruger det.... og får man lige gjort det....bum, bum 😉

  47. Hej Cathrine.
    Jeg er helt ny i det her surdejsunivers.
    Jeg har ikke en røremaskine og er i tvivl om første step i opskriften. Kan man røre med håndkraft? Hvor længe ca?

  48. Hej Cathrine
    Tak for en rigtig fin blog - jeg bruger flittigt dine opskrifter. Når du bager - og varmer bagestål op, er det så bedst med varmluft eller over/undervarme?

  49. Hej Cathrine, disse boller er hurtigt gået hen og blevet mine yndlingsboller. De er simpelthen så gode. Er det muligt at gemme dejen i bøtten, så man ikke behøver lave alle på en gang? Eller kan dejen ikke holde til dette.

  50. Hej Cathrine
    Jeg følger din blog og er blevet meget glad for surdej 🙂
    Men koldhævning har givet mig udfordring nogle gange. Kan det måske tænkes, at mit køleskab er for koldt? Kan det være et issue?
    Mvh Inge

    1. Hej Inge

      Ja, men det bør ikke være et problem. Din dej vil ikke hæve meget mere på køl, da de kolde temperaturer sænker gærcellernes aktivitet.

      God bagelyst,
      Cathrine

  51. Hej Ann

    Det vil jeg mene skyldes, at din bagesten simpelthen ikke er varm nok. Bollerne har brug for et varmechok og en høj varme for at sætte skorpe i bunden hurtigst muligt.

    Enten er din bagesten ikke god nok, og den bliver kølet ned, når bollerne kommer ind på - eller også varmer du den ikke godt nok op 🙂

    God bagelyst,
    Cathrine

  52. Hej Tak for hjælp til surdejsrejsen.
    Alt i alt går det godt! Men, jeg oplever at bollerne "klistrer" sig til bagepapiret, på den måde, at bollerne under bagningen på bagesten, hæver sig fra pladen, og trækker papiret med op og derved ikke bliver sprød men blød og bleg. Flotte ovenpå;-)noget du kan genkende?
    Mvh Ann Winther

  53. Hej Line

    Blev dejen nemmere at arbejde med? Det skulle den gerne, når den står og trækker (autolyse) 🙂

    Ellers skal du lade vand og mel stå længere tid til autolyse før, at du kommer saltet i. Tilsæt gerne surdejen sammen med mel og vand til autolysen også - det kan også hjælpe, hvis du synes, at dejen er svær at arbejde med.

    God bagelyst,
    Cathrine

  54. Hej Cathrine,
    Jeg er nu i gang med at lave bollerne. Jeg har dog problemer med, at min dej er meget flydende. Jeg har fulgt opskriften 100%, men oplever slet ikke at kunne løfte dejen til at folde den. Har du et hint til, hvad jeg kunne gøre galt? 🙂

    Tak for en fed e-bog btw!

  55. Hej Louise

    Hvis du vil bruge gær i stedet for surdej, så kommer du gæren i efter autolyse. Opløs de fem gram gær i en spsk. vand og kom i blandingen af vand og mel. Rør det ud og kom salt i.

    God bagelyst,
    Cathrine

  56. Hej søde Cathrine,

    De lyder virkelig gode! Hvis man vil lave dem med gæt istedet for surdej (det har jeg ikke erfaring mens endnu), hvad er processen så? Skal det blandes med vand og så tilsættes mel helt i starten eller?

  57. Hej Stine

    Har du prøvet at hente E-bogen end og gemme i Ibooks? Så burde den ikke loade.

    Jeg fodrer surdejen, så det passer med, at jeg har 120 g surdej cirka. Så har jeg 100 g til at komme i dejen, og 20 g til at gemme, som jeg kan fodre videre på næste gang, at jeg skal bage.

    Du skal altid kun have én surdej.

    Jeg kan ikke sige et konkret antal timer - du kan læse om i E-bogen, hvor meget surdejen skal være hævet, og hvordan den skal dufte, når den er bageklar 🙂

    God bagelyst,
    Cathrine

  58. Jeg har købt bogen surdej (dog virker teknologien med e-bogen ret dårligt på min gamle iPad så den loader på ny efter 1 minut)..
    nå men fik da en surdej lavet og den fungerer fint. Dog er jeg i tvivl om hvordan du rent praktisk laver 100 gram surdej. Deler du den du har i 2 og fodrer på ny begge dele?? Hvor længe lader du den stå (som minimum) inden du bruger den i bollerne??
    Mvh Stine

  59. Hej Cathrine.
    Jeg har efterhånden bagt de her boller rigtig mange gange - det er så let og de bliver super lækre! Jeg oplever dog at bollerne altid er sprøde idet jeg tager dem ud af ovnen, men når de så er afkølede på rist bliver de bløde. Og de tenderer også de at blive lidt brændte i bunden... De smager stadig dejligt, men undrer mig om det også sker for dig?
    Bager på bagestål med bagepapir og under/overvarme (fuld smæk i min 45 minutter til opvarmning, sætter dem ind ved 260, struer ned til 230 efter et par minutter - som jeg synes jeg har læst du også gør...)

    Og tusinde tak for en fantastisk blog 😀

    1. Jeg har samme problem! Bollerne er sprøde når de kommer ud, men bliver hurtigt “bløde”. Jeg bager også på bagestål, og ligesom hos dig kan mine boller også godt smage lidt brændt i bunden. Håber Cathrine vender tilbage ?

    2. Hej Karen og Louise.

      Det kunne godt lyde til, at I kunne have fordel af at bage jeres boller ved lavere varme i starten og så skrue op for varmen til sidst i bagningen for at gøre skorpen gylden.

      Varm ovn og bagestål op ved max varme. Når bollerne er kommet ind, så skruer i ned til 220 grader. Den lavere varme giver bollerne mulighed for at sætte en tykkere skorpe, så de ikke bliver bløde, når de køler af. Skru op til 250-260 grader, når bollerne er hævet op, så skorpen kan blive gylden og lækker.

      Et andet tip er at bage med damp. Kom en bageplade på rillen under jeres bagestål. Når I har sat bollerne ind, så hælder i kogende vand i bagepladen. Det skaber damp i ovnen, som giver jeres boller en mere sprød og skinnende skorpe. Mums!

      Jeg håber, at det giver jer de resultater, I ønsker. Lad mig vide, hvordan det går 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  60. Hej Cathrine. Så fik jeg også bagt disse boller - og de er virkelig et hit ?
    Jeg vil gerne benytte lejligheden til at ønske dig en glædelig jul og sig tak for en super inspirerende blog og Instagram profil. Jeg bager nu både dine surdejsbrød, dit surdejsrubrød, dine kanelsnurrer, vaniljekranse - og u også disse boller. Og alt smager bare så skønt.
    Så tusinde tak for det!!
    Jeg glæder mig til masser af ny spændende bagning i 2019.
    Rigtig god jul? og godt nytår ?
    Lone

    1. Hej Lone
      Tusind tak for din meget kærlige kommentar - den er jeg så glad for. Det glæder mig meget, at du kan finde inspiration herinde, og jeg håber, at det kommer til at være ved i 2019 🙂

      Rigtig god jul og godt nytår til dig og dine også.
      Mvh. Cathrine

  61. Kan man godt vente med at bage bollerne til omkring kl. 14, men stadig lave dejen aftenen inden og sætte den på køl? eller vil dejen overhæve? 🙂

  62. Hej Cathrine,

    Hvis man nu gerne vil bruge sin røremaskine til denne opskrift, skal noget så ændres? "Normalt" giver jeg en dej ca. 2 minutter på lav hastighed for at få den samlet, og derefter giver jeg den 7-11 minutter ved høj hastighed for at få den æltet godt.

    Ps. Dine opskrifter er for vilde 🙂 Tak fordi du deler!

    1. Hej Nanna
      Først, tusind tak!

      Dernæst - du kan sagtens ælte dejen på røremaskine. Husk, at lade din dej stå ved stuetemperatur i et par timer (hvis bagt med surdej) eller 30-60 minutter (hvis bagt med gær) inden, at du kommer den i køleskabet. Så har gærcellerne mulighed for at komme godt i gang inden, at temperaturen bliver sænket.

      God bagelyst
      Cathrine

  63. Ah, det har jeg da egentlig godt set i videoen - der er vist gået ammehjerne i den herhjemme for tiden ?
    Men mange tak for dit meget hurtige svar! Nu nåede jeg at lave dejen i bøtten hele tiden - det er også en del nemmere.

    God påske!

  64. Hej!

    Mange tak for opskriften - når min surdej ikke driller, bliver bollerne så lækre!

    Jeg ville lige høre, hvad du lægger over dejen, når den ligger på køkkenbordet mellem foldningerne? Synes den klistrer til både vådt klæde og husholdningsfilm... sidst brugte jeg ikke noget, men så blev den jo en smule tør...

    Med venlig hilsen
    Karen

    1. Hej Karen.
      Jeg har min dej i en bøtte hele tiden. Den bliver først vendt ud på bordet lige inden, at jeg deler dejen til boller.

      Jeg har låg på bøtten mellem hver foldning.
      Dejligt, at du har glæde af opskriften 🙂
      Mvh. Cathrine

    1. Hej Marie Louise.
      Tusind tak! Det er jeg så glad for, at du synes 🙂

      Jeg har faktisk netop rørt dej sammen til en portion, så vi kan få friskbagte boller i weekenden 🙂

      God weekend til dig!
      Cathrine

  65. Hej Cathrine

    Hvis man ikke har tid til at folde dejen, kan man så ælte den i stedet og lade den stå fremme i nogle timer inden man sætter den i køleskabet?

  66. Hej Cathrine

    Jeg har bagt dine lækre surdejsboller flere gange efter jeg fandt din virkelig gode guide til at lave surdej og holde liv i den - og de er SÅ gode!

    Jeg vil du høre, om du vurderer, at det er muligt at udskifte noget af melet i disse boller med revet gulerød og kerner?

    Mvh Katrine

  67. Hej Cathrine!
    Tak for svar 🙂
    Nej, jeg lod den stå på køkkenbordet imellem at jeg foldede dejen 🙁 Og så først på køl natten over efter den sidste foldning.

  68. Hej Cathrine!
    Først vil jeg lige rose dig kæmpemeget for din blog, som jeg først for nyligt har opdaget! Den er allerede gået hen og blevet min absolutte yndlings - det er ikke så nemt at finde opskrifter til lidt mere avanceret brødbagning, der er gjort så nemt at forstå, som hos dig ?
    Men jeg har et spørgsmål / en frustration...
    Jeg har en surdej, som jeg har haft i et godt stykke tid og brugt som smagssupplement i brød med gær. Men nu er jeg altså gået ind i, at jeg VIL lære at bage kun på surdej. Og det virkede!! ...én gang.
    De sidste par gange jeg har bagt med surdej er bollerne blevet flade og seje. De smager super godt og har luftbobler, men de hæver altså ikke rigtig op, og konsistensen er sådan lidt gummiagtig - ikke så lækkert.
    Jeg prøvede at teste min surdej inden brug efter din anvisning, og dejen flød ovenpå, så jeg stolede på at den var god nok. Jeg har også fodret den, som det står i din guide.
    Hvad tror du, der er gået galt? Jeg vil så gerne være fri for at skulle bage med gær, men det er også bare ærgerligt med mislykkede boller igen og igen ☹️ håber du kan hjælpe mig!

    Vh Rikke

    1. Hej Rikke.

      Mange tak for din kommentar - den er skøn at starte weekenden på 🙂 Jeg er glad for, at du kan finde inspiration til din bagning herinde.

      Det lyder til, at din surdej ikke er noget at blive ordentligt aktiv i din dej inden, at du bager bollerne. Når du har æltet din dej sammen, så er det vigtigt, at dejen får lov til at stå ved stuetemperatur i et par timer for, at surdejen kan blive aktiv. Præcis som når du fodrer din surdej.

      Satte du dejen direkte i køleskabet, da du havde æltet den?

  69. Hej Cathrine.
    Jeg er erfaren brødbager, men vil alligevel gerne øve mig i din løfte- foldeteknik af surdejsdejen. Dog har jeg svært ved at finde ud af, om min dej er rigtig. Din dej er fin, blank og elastisk, og jeg håber min også ender sådan.
    Det ville være fint med billeder af alle trin i processen, så man ved, om man er på afveje. Måske har du mulighed for at lave det en dag?
    Mange hilsener
    Lone

    1. Hej Lone.

      Jeg har ofte lavet en proces-video på Instagram - måske du har lyst til at følge med der? Der har jeg vist dejen efter hver foldning, så man nemt kan se, hvordan den udvikler sig fra gang til gang.

      Jeg skal skrive det på to-do listen, at du ønsker en video - den er der sikkert andre, der også kunne have glæde af 🙂

      Mvh. Cathrine

  70. De ser vanvittigt lækre ud! Jeg har aldrig prøvet at lave noget som helst med surdej før, men vil virkelig gerne i gang - inden jeg investerer de bagestålet (eller en bagesten?)

    Tror du det vil fungerer med en bageplade man lader stå i ovnen, som om det var bagestål?

    Er først lige faldet over din blog, men alt herinde ser jo sindsygt lækkert ud! 🙂

    1. Hej Louise.

      Surdej er også fantastisk at bage med. Det giver dit brød langt mere smag og gør det også sundere og nemmere at fordøje.

      Har du set, at jeg har delt en opskrift på, hvordan du laver din egen surdej, og hvordan du nemt holder den i live og gør den klar til at bage med?
      https://www.cathrinebrandt.dk/surdej/
      https://www.cathrinebrandt.dk/saadan-holder-du-liv-i-din-surdej/

      Jeg vil klart anbefale dig at købe et bagestål. Det gør underværker for dit brød. En langt sprødere skorpe og luftigere krumme. Indtil da kan du godt bruge en bageplade, som du lader stå i ovnen. Det giver ikke samme effekt, men lidt har også ret 🙂

      Indtil at du får liv i din surdej, så kan du bage de her boller med gær. Jeg har angivet mængden i opskriften.

      Tusind tak fordi at du kigger med herinde 🙂

  71. Hej Cathrine 😉
    Da jeg så dine lækre boller på bloggen på din Instagram profil, så de så lækre ud af jeg bare måtte eje et bage stål fra bagestaalet.dk! Nu er jeg i den heldige situation, at jeg netop har fået et i julegave og så er det næste jo at få det testet! Jeg har absolut ingen erfaring med surdej, men kan se at mange af dine opskrifter bygger på det. Jeg vil gerne høre, om det "sagtens" kan erstattes med gær, eller vil du anbefale mig, at jeg yder den ekstra indsats det er, at sætte sig ind i surdejs-verdenen... jeg vil jo genre have det absolut bedste resultat, nu når jeg skal invitere min far - som var så sød at forære mig gaven.

    Glædelig jul til dig og din familie. Og tak - for en super inspirerende blog ?

    1. Hej Maja.

      Beklager det lidt sene svar - der gik lige juleferie i den 😉

      Tillykke med dit bagestål. Det bliver du så glad for!

      Surdej kan godt erstattes med gær. Jeg forsøger at huske at skrive det i mine opskrifter. Skift surdejen ud med 5 gram gær.

      Men du får altså det absolut bedste resultat med surdej. Det giver dit brød meget mere smag, og gør det faktisk også betydeligt sundere, da du nemmere kan optage næringstofferne og nedbryde brødet.

      Jeg har skrevet et indlæg om, hvordan du laver din egen surdej lige her: https://www.cathrinebrandt.dk/surdej/
      Det er simpelt, og behøver ikke tage mere end et par dage før, at den er klar.

      Du kan også læse her, hvordan du holder din surdej i live og gør den klar til at bage med: https://www.cathrinebrandt.dk/saadan-holder-du-liv-i-din-surdej/

      Du kan også købe en surdej (Aurion sælger det i helsekostforretninger) eller du kan spørge din lokale bager, om du må købe en smule 🙂

      Du er altid velkommen til at skrive - enten her eller på Instagram, hvis du har nogle spørgsmål til din surdej.

      Rigtig godt nytår til dig.
      Cathrine

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT