Jeg kan ret godt lide de boller, som kan nydes præcis, som de her. Jeg elsker tandsmør, bevares, og jeg vil til enhver tid påstå, at lidt rigtig godt smør kun klæder hjemmebagte boller eller brød. Men de fleste af de her granolaboller blev nydt helt for sig selv - de er nemlig smækfyldt med gode råvarer, som giver masser af smag. Måske du har smagt en myslibolle før? De her boller minder meget om. Dejen er dejlig fugtig, så de ikke bliver tørre eller kedelige, når de ligger i tasken eller madpakken indtil, at de skal nydes.
12-15 stk.
Det skal du bruge:
Fyld til iblødsætning
- 30 g solsikkekerner
- 30 g speltflager eller grov valsede havregryn
- 25 g sesamfrø
- 85 g koldt vand
Dejen
- 325 g koldt vand
- 10 g gær
- 1 spsk. honning - kan erstattes af sukker
- 50 g tørrede tranebær eller rosiner
- De iblødsatte kerner og flager
- 450 g fint hvedemel
- 40 g groft emmer- eller speltmel
- 10 g salt
- 25 gram sesamfrø til at drysse med (kan udelades)
Sådan gør du:
Kom solsikkekerner, flager og frø i en skål og rør sammen med de 85 g vand. Lad det stå og trække i minimum 30 minutter. Kom vand, gær og honning i en skål og rør det sammen. Tilsæt tranebær, de udblødte kerner, mel og salt. Dejen æltes godt til den er glat og skinnende. Jeg æltede dejen på min røremaskine. Kom dejen i en skål, der er smurt med lidt olivenolie. Kom et låg på. Lad dejen stå ved stuetemperatur i 60 minutter og stil den herefter på køl natten over.
Dagen efter tændes ovnen med et bagestål eller bagesten i ovnen på 275 grader varmluft. Når ovnen er varm, så sættes en bageplade i nederste rille af ovnen. Drys sesamfrø på bordet. Vend dejen ud på bordet ovenpå sesamfrøene og drys med sesamfrø på toppen. Del dejen i 12-15 styks, som kommes på et stykke bagepapir. Kom bollerne ind på bagestålet og hæld et glas vand i bunden af den varme bageplade, så der skabes damp i ovnen. Luk ovnlågen hurtigst muligt. Skru temperaturen ned på 230 grader og bag bollerne i 10 minutter. Tag pladen med vand ud, skru ovnen op på 260 grader og bag bollerne i få minutter mere til de er godt gyldne. Afkøl granolabollerne og nyd.
Indlægget indeholder affiliatelinks.
Jeg bager altid disse nemme og skønne boller til mine veninder, familie, mødregruppe osv. og får altid KÆMPE ROS! ❤️
Virkelig en dejlig opskrift hvis man ikke kan finde ud af/aldrig har taget sig tiden til at sætte sig ind i surdejsbageri.
Dine tips med at ælte dejen blank, bage på bagestål med og uden damp og afbage dem til den mørke side, gør virkelig en kæmpe forskel. Tak!
Det er ikke den oprindelige opskrift jeg bruger, men jeg har selv “videreudviklet” opskriften og erstatter iblødsætnings-blandingen med:
30 g solsikkekerner
30 g knækkede hvedekerner
30 g havregryn
10 g chiafrø
90-100 g vand
Dernæst undlader jeg tranebærrene i dejen og vender heller ikke dejen ud i sesam, men blot i lidt mel inden jeg smækker dem ind på bagestålet. Og så har jeg fundet ud af at den (store) spiseskefuld honning virkelig gør underværker for bollerne.
De bliver SÅ gode hver gang! 👏🏻 Så bare tak!
Hej Cathrine. Jeg vil så gerne bage sprøde, lækre musli/granolaboller og vil gerne prøve din opskrift!
Jeg har flere gange forsøgt mig med müsliboller a la disse, og de smager godt, men jeg synes at de bliver bløde og fx slet ikke som de müsliboller her, der ser ud til at have sprød skorpe.
Jeg har ingen røremaskine, men har med succes bagt en del surdejsboller “bare” med slap-and-fold eller coil fold som æltning. Kan jeg gøre noget lignende med disse? Eller må jeg opgive sprød-granolabolleprojektet?
Kh Josefine
Hej Josefine
Nej, du kan sagtens ælte i hånden og lave foldninger efterfølgende.
De bliver sprøde! Et bagestål hjælper yderligere til sprødhed.
God bagelyst,
Cathrine
Ej Cathrine altså. “Bagværk” er min bagebibel. Har lige bagt disse skønheder til morgen, og igen-igen er det bare blevet fantastisk. Aldrig slår dine opskrifter fejl. Tak for alt det hårde arbejde, det kommer virkelig os bageglade til gode 💪🏾
Hej Stine
TUSIND, TUSIND TAK! Det gør mig både virkelig glad og virkelig stolt, at du har glæde af min bog BAGVÆRLK 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine, har lige fået din bog Bagværk i julegave, så fantastisk, et spørgsmål til disse boller. Skal der tilsættes ekstra honning/sukker hvis man ikke tilsætter tranebær eller rosiner? (har desværre mand og børn som ikke kan lide det i bagværk).
Hej Maria
Tusind tak 🙂
Nej, det synes jeg ikke, du behøver. Det vil selvfølgelig give mere sødme - så det er vist mest en smagssag og helt op til dig 🙂
God bagelyst,
Cathrine
[…] sesam på mit bagværk. Hvis du også er glad for sesam, så vil jeg anbefale dig at prøve de her koldhævede granolaboller og sprøde […]
Hejsa.
Kan man bage uden bagestål??
Har ikke lige fødselsdag endnu, men vil rigtig gerne i gang med dine lækre opskrifter.
Hej Majbrit
Ja, det kan du. Det giver ikke helt samme resultat, men det bliver stadig rigtig lækkert.
Du varmer bare en bageplade op i ovnen og fører bollerne derind på.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Mie
Nej, det gør jeg ikke 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hælder du evt. overskydende vand fra kernerne fra, inden du kommer dem i dejen?