Annonce for Valsemøllen
Jeg bliver aldrig træt af at bage pitabrød. Opskriften på mine luftige og nemme pitabrød har jeg selv brugt adskillige gange, og jeg er stadig helt vild med at bage dem. Det er simpelthen magisk, når pitabrødene på sekunder popper sig åbne inde i ovnen - hvis du endnu ikke har oplevet det syn, så har du noget sejt i vente.
Pitabrødene er fantastiske at nyde helt friskbagte til aftensmaden. Men en dej skal have tid til at hæve, så det kan være lidt besværligt i en travl hverdag, hvor arbejdet skal passes, og børnene lige skal hentes inden, at man kan gå i gang med bagningen og aftensmadsforberedelserne.
Derfor gør jeg meget ud af at tænke hverdagen ind i bagningen. Og den allernemmeste måde at kunne servere friskbagt brød, når du ønsker det, er ved at lade dejen koldhæve. Når dejen laves dagen før, så er det langt nemmere at servere friskbagte pitabrød til aftensmad. Så nu har du begge muligheder - du kan lave dejen til dine pitabrød dagen før og lade den koldhæve, eller du kan lave dejen om eftermiddagen, hvis I skal nyde lune og luftige pitabrød til aftensmad.
12 stk.
Det skal du bruge:
- 425 g koldt vand
- 10 g gær
- 1 spsk. sukker
- 350 g Valsemøllen stenformalet hvedemel
- 350 g Valsemøllen økologisk Tipo 00
- 15 g salt
- ½ spsk. olie til at smøre bøtten med
Sådan bager du koldhævede pitabrød:
Kom vand, gær og sukker i en skål og rør til gæren er opløst. Tilsæt mel og salt og ælt dejen til den samler sig om dejkrogen og slipper skålens kanter. Har du ingen røremaskine, så kan dejen æltes i hånden - sørg blot for at ælte den rigtig godt, så der skabes en god og stærk glutenstruktur. Kom dejen i en bøtte smurt med lidt olie, læg tætsluttende låg på og lad dejen hæve ved stuetemperatur i 60 minutter. Kom dejen på køl til dagen efter.
Tænd ovnen med et bagestål eller bagesten i på højeste temperatur. Vend dejen ud på et let meldrysset bord. Del dejen i portioner af 100 g. Form hver dejklump til en bolle, som vist i videoen nedenfor. Lad dem hvile utildækket i 20-30 minutter på køkkenbordet. Rul hver dejklump ud som vist i videoen. Skru ovnen ned til 250 grader varmluft. Læg dem forsigtigt på det brandvarme bagestål, og lad pitabrødet bage i få minutter indtil at det popper op. Du skal bage pitabrødene med det samme, når du har rullet dem ud, da de ellers når at klistre sammen inden i, og derfor har svært ved at poppe. Jeg kan have 3-4 brød inde i ovnen samtidig, og jeg åbner og lukker bare ovnen i takt med, at jeg får rullet pitabrødene ud, og de er færdig med at bage.
Nyd med det samme.
Altså de her pitabrød; de lykkes ALTID for mig og på trods af at jeg bruger forskelligt mel (dog altid en tipo 00 + en anden hvedemel). De hæver op i ovnen og smager bare super godt! Jeg er begyndt at rulle dem ud i fuldkornsmel og det fungerer altså super godt!
Tak for en virkelig nem og god opskrift!!
Hej Maria
Tusind tak for dine positive ord. Dem sætter jeg pris på. Jeg er også meget glad for den her opskrift på hjemmebagte pitabrød. Og det er jo så nemt at bage sine egne pitabrød - og de smager så meget bedre, end dem man kan købe.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Kan pitabrødene fryses?
Hej Stine
Ja, det kan de godt. Du kan med fordel pakke dem ind i stanniol, når du skal lune dem, så de ikke bliver sprøde og knækker.
God bagelyst,
Cathrine
Hej, kan man erstatte noget af melet med fuldkornshvedemel? Hvis ja, hvor meget tror du så ca man kan erstatte uden at de blive for kompakte? Vil gerne lave langtidshævede men stadig med lidt fuldkorn. Tak for nogle gode opskrifter 😊 vh Siff
Hej Siff
Jeg ville komme max 20 % i.
God bagelyst,
Cathrine
Kan de fryses hvis alle ikke bliver spist? Hvor længe holder de sig ca. friske?
Opskriften fungerer også med surdej, vi brugte ca. 100 gr., min mand var helt på månen over deres pop i ovnen da han bagte dem, aldrig købepitabrød igen!
Hej Line
Det er jeg glad for at høre 🙂
I min bog Surdej finder man også en specifik opskrift på pitabrød med surdej 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine.
Hvis man gerne vil bage disse i dag, er det så muligt ved at tilføje ekstra gær?
Hej Ann-Sofie
Så vil jeg i stedet anbefale dig at bruge opskriften på de luftige, tynde og nemme pitabrød, der også ligger her på bloggen - de bages samme dag 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Jeg vil forsøge at binde mig an med dine pitabrød. Kan jeg lave dem aftenen forinden og hæve dem i køleskab helt til om eftermiddagen dagen efter, eller kan jeg smække dejen sammen om morgenen og lade dem hæve til om eftermiddagen? Er det mon for kort hævetid?
Hej Sofie
Nej, det kan du godt, men så ville jeg lade dejen stå lidt længere ved stuetemperatur før køl. Den længere koldhævning giver også mere smag.
God bagelyst,
Cathrine
Uhmmm jeg har lige bagt dine lækre pitabrød. Det er bestemt ikke sidste gang jeg bager dem. Det er helt magisk at kigge ind i ovnen og se dem blive fyldt med luft
Hej Camilla
Ja, det er faktisk magisk at bage sine egne pitabrød - og se dem poppe 🙂
God bagelyst,
Cathrine
HA! De lykkedes i første forsøg:) Tak for en virkelig nem og dejlig opskrift - det er ikke sidste gang jeg bager dem.
Hej Maria
Det glæder mig at høre. Det er så sjovt at bage sine egne pitabrød.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine.
Jeg har forsøgt mig med dine pitabrød et par gange nu, men hver gang jeg laver dem, så revner de, så fyldet ryger yd 🙁 Måske jeg er så heldig, at du kan forklare mig, hvad jeg gør galt?
Tak for mange gode opskrifter!
Mvh. Emma 😀
Hej Emma
Jeg tror, at du bager dem for længe 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine,
Kan det virkelig passe, at der kun skal 425 g vand til 700 g mel(samlet)?
Den er fra starten temmelig fast..
Vh Annette
Hej Annette
Ja, det er helt korrekt. Hvis dit mel suger meget væske, så kan du komme lidt mere vand i. Men dejen skal være fast.
God bagelyst,
Cathrine