Annonce for Valsemøllen
Det er slet ikke svært at bage sit eget rugbrød! Rør rugbrødsdejen sammen om aftenen, og lad rugbrødet koldhæve i køleskabet natten over. Så kan du bage dit eget hjemmelavede rugbrød om morgenen. Sådan en skive lunt rugbrød er det bedste! Rugbrødet er bagt på øl, som giver det skønne sødelig noter, der passer fantastisk sammen med rugens dybe kornsmag.
Rugbrødet er bagt med Valsemøllens mel. Valsemøllen hed tidligere Finax, som du måske bedre kender det som?
1 stk.
Det skal du bruge:
- 1 hvidtøl, 33 cl
- 50 g koldt vand
- 80 g knækkede rugkerner - jeg bruger de her knækkede rugkerner (reklamelink)
- 30 g Valsemøllen hørfrø
- 30 g Valsemøllen solsikkekerner
- 15 g gær
- 150 g surmælksprodukt, fx kærnemælk, Acido eller yoghurt naturel
- 100 g Valsemøllen økologisk stenformalet hvedemel
- 350 g Valsemøllen groft rugmel
- 17 g salt
- Blå birkes til at drysse på toppen
- 1 stk. 2 liters rugbrødsform + låg
Sådan laver du et hjemmebagt rugbrød:
Kom øl, vand, kerner og frø i en skål og lad det trække i ½-1 time (eller natten over). Kom gær og surmælksprodukt i og rør rundt til gæren er opløst. Tilsæt hvedemel, rugmel og salt. Rør dejen sammen på en røremaskine med K-spaden i 5 minutter ved lav/medium hastighed - har du ingen røremaskine, så kan du røre dejen godt sammen med en ske eller håndmixer. Smør en rugbrødsform med smør. Kom dejen i og fordel den godt i formen - det gøres nemmest med bagsiden af en fugtig ske. Kom et låg over formen, og lad rugbrødet hæve i 3-4 timer ved stuetemperatur indtil, at det er hævet, så det fylder ca. 50 % i formen, og du kan se aktivitet i dejen. Kom rugbrødet i køleskabet natten over.
Om morgenen bages rugbrødet ved 180 grader over/undervarme i 1 time og 20 minutter. Det skal have en kernetemperatur på 98-99 grader før, at det er færdigbagt.
Tip: Vil du hellere bage et rugbrød med surdej? Find et superlækkert hverdagsrugbrød med maltmel og surdej i min E-bog Surdej - køb den her.
Indlægget indeholder affiliatelinks.
Hej Cathrine
Jeg er gravid, men vil gerne bage det her rugbrød, men er i tvivl om det går pga øllen. Dog vil jeg hellere brug øl end vand, da jeg tænker, at det giver en god smag.
Ved du om alkoholen forsvinder under bagningsprocessen?
Hej Ida
Du kan bruge en nisseøl/hvidtøl - det gør jeg, og den er uden alkohol (eller i hvert fald med meget, meget lidt). Og ellers ville jeg personligt bare bruge en almindelig øl, da jeg kun spiser en skive eller to af rugbrødet dagligt.
Tillykke med graviditeten.
God bagelyst,
Cathrine
Kan man bruge almindelig øl i stedet for hvidtøl?
Hej Anette
Ja, det kan du 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Tak for mange lækre opskrifter. Kan man bruge andet end hvidtøl? Det er ikke lige på lager her i maj måned😊 Jeg er ved at samle mig mod på at prøve at bage med surdej, men er der ikke helt endnu. Det her rugbrød ser super lækker ud. Mvh Malene
Hej Malene
Ja, du kan erstatte øl med vand 🙂 Hævetiden kan være lidt længere så.
God bagelyst,
Cathrine
[…] Psst... Vil du gerne bage dit rugbrød på gær? Så får du opskriften på et nemt rugbrød med gær lige her […]
hej Cathrine
først tusinde tak for en fantastisk hjemmeside og surdejsopkrifter. for første gang er det lykkedes mig at få en surdej til at virke (-: jeg ville så lige prøve at bage, det koldthævede rugbrød brød igår. og da jeg satte det i kølskabet var det flot hævet i formen, jeg har en 1,7 l. stål rugbrødsform. Da min hustru så i morges skulle bage det var den faldet sammen så det nærmest var det halve af formen. men gjort som skrevet satte hun det i en forvarmet oven på 180g i ca 1 time og 20 min. Smagen fejler ikke noget - brødet er gennembagt - ikke klæg - helt perfekt. men men, kun halv højde og meget kompakt. jeg skal lige sige at jeg brugte frisk gær i stedet for min surdej (den skal jeg bruge idag til en anden af dine opskrifter). kunne jeg have bagt den i aftes da den var flot hævet ???? og hvad tænker du ellers jeg evt har gjort forkert
jan mersebak
Hej Cathrine
Har lige set din opskrift på Valsemøllen og er blevet lidt forvirret, fordi der på Valsemøllen står at man skal bruge 7 g gær, hvor du skriver 15 g 😜 Hvad er det rigtige 🤔
Jeg har en rugbrødsform på 2,6 ltr - er den alt for stor til denne opskrift 😉
Ellers er det nogle gode opskrifter du leverer 👍
Hej Ilse
Det kan jeg godt forstå! Jeg bruger 15 g.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Anja
Tak for at gøre mig opmærksom på det 🙂
Honningen har sneget sig ind, da jeg har testet brødet både med og uden. Jeg synes dog, at rugbrødet blev en smule for sødt, når der var honning i også, da øllen giver en god sødme i sig selv.
Jeg brugte 2 spsk. honning - hvis du ønsker et sødt brød, så kan du tilføje det. Men jeg endte med at udelade det. Sådan syntes jeg, at det blev allerbedst. Men det er en smagssag, vil jeg vurdere.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Skal der bruges honning i denne opskrift?
Det er ikke nævnt oppe ved ingredienserne, men det er det nede i teksten.
God påske og tak.
Mvh Anja