Koldhævet rugbrød med øl og gær

Annonce for Valsemøllen

Det er slet ikke svært at bage sit eget rugbrød! Rør rugbrødsdejen sammen om aftenen, og lad rugbrødet koldhæve i køleskabet natten over. Så kan du bage dit eget hjemmelavede rugbrød om morgenen. Sådan en skive lunt rugbrød er det bedste! Rugbrødet er bagt på øl, som giver det skønne sødelig noter, der passer fantastisk sammen med rugens dybe kornsmag.

Rugbrødet er bagt med Valsemøllens mel. Valsemøllen hed tidligere Finax, som du måske bedre kender det som? 

1 stk.
Det skal du bruge:

Sådan laver du et hjemmebagt rugbrød:
Kom øl, vand, kerner og frø i en skål og lad det trække i ½-1 time (eller natten over). Kom gær og surmælksprodukt i og rør rundt til gæren er opløst. Tilsæt hvedemel, rugmel og salt. Rør dejen sammen på en røremaskine med K-spaden i 5 minutter ved lav/medium hastighed - har du ingen røremaskine, så kan du røre dejen godt sammen med en ske eller håndmixer. Smør en rugbrødsform med smør. Kom dejen i og fordel den godt i formen - det gøres nemmest med bagsiden af en fugtig ske. Kom et låg over formen, og lad rugbrødet hæve i 3-4 timer ved stuetemperatur indtil, at det er hævet, så det fylder ca. 50 % i formen, og du kan se aktivitet i dejen. Kom rugbrødet i køleskabet natten over.

Om morgenen bages rugbrødet ved 180 grader over/undervarme i 1 time og 20 minutter. Det skal have en kernetemperatur på 98-99 grader før, at det er færdigbagt.

Tip: Vil du hellere bage et rugbrød med surdej? Find et superlækkert hverdagsrugbrød med maltmel og surdej i min E-bog Surdej - køb den her.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 comments on “Koldhævet rugbrød med øl og gær”

  1. Hej Cathrine
    Jeg er gravid, men vil gerne bage det her rugbrød, men er i tvivl om det går pga øllen. Dog vil jeg hellere brug øl end vand, da jeg tænker, at det giver en god smag.
    Ved du om alkoholen forsvinder under bagningsprocessen?

    1. Hej Ida

      Du kan bruge en nisseøl/hvidtøl - det gør jeg, og den er uden alkohol (eller i hvert fald med meget, meget lidt). Og ellers ville jeg personligt bare bruge en almindelig øl, da jeg kun spiser en skive eller to af rugbrødet dagligt.

      Tillykke med graviditeten.

      God bagelyst,
      Cathrine

  2. Hej Cathrine
    Tak for mange lækre opskrifter. Kan man bruge andet end hvidtøl? Det er ikke lige på lager her i maj måned😊 Jeg er ved at samle mig mod på at prøve at bage med surdej, men er der ikke helt endnu. Det her rugbrød ser super lækker ud. Mvh Malene

  3. hej Cathrine
    først tusinde tak for en fantastisk hjemmeside og surdejsopkrifter. for første gang er det lykkedes mig at få en surdej til at virke (-: jeg ville så lige prøve at bage, det koldthævede rugbrød brød igår. og da jeg satte det i kølskabet var det flot hævet i formen, jeg har en 1,7 l. stål rugbrødsform. Da min hustru så i morges skulle bage det var den faldet sammen så det nærmest var det halve af formen. men gjort som skrevet satte hun det i en forvarmet oven på 180g i ca 1 time og 20 min. Smagen fejler ikke noget - brødet er gennembagt - ikke klæg - helt perfekt. men men, kun halv højde og meget kompakt. jeg skal lige sige at jeg brugte frisk gær i stedet for min surdej (den skal jeg bruge idag til en anden af dine opskrifter). kunne jeg have bagt den i aftes da den var flot hævet ???? og hvad tænker du ellers jeg evt har gjort forkert

    jan mersebak

  4. Hej Cathrine
    Har lige set din opskrift på Valsemøllen og er blevet lidt forvirret, fordi der på Valsemøllen står at man skal bruge 7 g gær, hvor du skriver 15 g 😜 Hvad er det rigtige 🤔
    Jeg har en rugbrødsform på 2,6 ltr - er den alt for stor til denne opskrift 😉
    Ellers er det nogle gode opskrifter du leverer 👍

  5. Hej Anja
    Tak for at gøre mig opmærksom på det 🙂

    Honningen har sneget sig ind, da jeg har testet brødet både med og uden. Jeg synes dog, at rugbrødet blev en smule for sødt, når der var honning i også, da øllen giver en god sødme i sig selv.

    Jeg brugte 2 spsk. honning - hvis du ønsker et sødt brød, så kan du tilføje det. Men jeg endte med at udelade det. Sådan syntes jeg, at det blev allerbedst. Men det er en smagssag, vil jeg vurdere.

    God bagelyst,
    Cathrine

  6. Hej Cathrine
    Skal der bruges honning i denne opskrift?
    Det er ikke nævnt oppe ved ingredienserne, men det er det nede i teksten.

    God påske og tak.

    Mvh Anja

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT