Softkerne Rugbrød med surdej

Endnu en ny favorit opskrift på hjemmebagt rugbrød er kommet til. Jeg bager rugbrød (næsten) hver fredag. Så der er helt friskbagt rugbrød til min lille familie weekenden igennem. Det værdsætter jeg meget!

Oftest bager jeg mit hverdags rugbrød, men du har det fået en meget værdig konkurrent! En opskrift på et nemt, hjemmebagt softkerne rugbrød har jeg arbejdet på længe. Jeg ville gerne have et rugbrød, der var rigt på kerner, havde en let syrlig smag og som kunne holde sig saftigt i mange dage.

Et utal af bagninger senere endte jeg her. På det lækreste softkerne rugbrød, jeg har smagt, og som i særdeleshed lever op til mine krav - og bagerens bedste rugbrød. Bare bagt hjemme.

Rugbrødet er bagt efter en lidt anden fremgangsmåde, end jeg gør i mit hverdags rugbrød. I softkerne rugbrødet arbejder jeg med en fordej. Det kan betragtes som en stor portion surdej. Fordejen står og modner natten over - det gør den god syrlig. Syrligheden og den lave pH-værdi sikrer, at et rugbrød bagt på 100 % fuldkorns rugmel ikke bliver klæg. Det giver også rugbrødet sin karakteristiske syrlige smag.

Det hjemmebagte softkerne rugbrød er strøget direkte ind på listen over opskrifter, jeg kommer til at bruge og bage igen og igen.

Psst... Vil du gerne bage dit rugbrød på gær? Så får du opskriften på et nemt rugbrød med gær lige her

1 stk.
Det skal du bruge

Kerner:

Fordej:

Dej:

Derudover

Sådan gør du
Dag 1: Bland kerner, frø og vand i en skål. Bland moden surdej, rugmel og vand i en anden skål og rør sammen. Dæk begge skåle til og lad dem stå ved stuetemperatur til dagen efter. Jeg lader det gerne stå i 16-20 timer.

Dag 2: Kom udblødte kerner, fordej, rugmel, havsalt og maltmel i en skål og rør det godt sammen. Jeg rører dejen på min røremaskine med en K-spade i cirka 5 minutter. Dejen skal ikke være alt for fast.

Smør din rugbrødsform med smør. Kom rugbrødsdejen i formen og fordel den ud - det gøres nemmest med bagsiden af en våd ske. Drys med kerner og frø, hvis du ønsker. Lad rugbrødet stå lunt og hæve i cirka 2 timer** til dejen er hævet til cirka 80 % i formen har har 5-10 lufthuller i overfladen.

** OBS! Vejledende hævetid. Vigtigst er, at dit rugbrød hæver godt op i formen og får lufthuller i overfladen som angivet. Hævetiden afhænger af fordejens aktivitet, dejens temperatur og temperaturen der, hvor rugbrødet står og hæver.

Tænd ovnen på 190 grader over/under varme og bag rugbrødet i 1 time og 15 minutter. Befri rugbrødet for formen og lad det køle helt af på en rist.

*Jeg beskriver min surdej som enten moden eller ung. En surdej er moden, når den er syrlig, faldet sammen og er klar til en fodring. En surdej er ung et par timer efter en 1:1:1 fodring, når den peaker og er bageklar.

Har du din surdej stående i køleskabet, så kan du med fordel give din surdej en fodring dagen inden, at du bruger den som en moden surdej i fordejen her. Har du, lige som jeg, din surdej stående ved stuetemperatur og fodrer den (næsten) dagligt, så er din surdej klar til brug og fodring af fordejen med det samme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

217 comments on “Softkerne Rugbrød med surdej”

 1. Hej Cathrine. Nu har jeg købt ind til rugbrød og lige lavet dejen, som nu står til hævning. Jeg er meget spændt, for jeg håber det rammer lige i skabet når det kommer til min rugbrøds smag.. fordej og færdig dej dufter nu rigtig lovene 🙂 men sidder og tænker… hvor i ovnen bages rugbrødet bedst? Midten eller nederst?

 2. Hej Cathrine
  Jeg vil forsøge mig udi rugbrødsbagning.
  Jeg er fristet af din opskrift og isærdinfremgangsmåde !
  Jeg er ikke fan af solsikkefrø/græskarkerner i mit rugbrød. Hvis jeg tager solsikkefrøene ud, hvad skal jeg erstatte det med?
  De bedste hilsner
  Ann Winther
  Aalborg

 3. Tak for endnu en lækker opskrift. Jeg elsker at bage rugbrød.
  Kan det passe at der slet ikke skal nyt vand i dag 2 hvor det røres sammen? Jeg synes det bliver meget fast uden nyt vand.
  Mvh Christina

 4. Hej Cathrine
  Jeg har bagt dette rugbrød flere gange og det bliver altid super godt! Jeg vil gerne bage det om morgenen, hvordan gør jeg det ifh hævning?
  Kan jeg lade det hæve færdigt dagen før og så sætte det i køleskabet natten over?
  Mvh Mie

  1. Hej Mie

   Ja, det kan du, men det er altid lidt mere risky med rugbrød - da det meget nemt overhæver. Forsøg dig lidt frem 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 5. Hej Cathrine.
  Jeg har bagt dit skønne softkerne rugbrød nogle gange og er rigtig glad for opskriften. Men hvor stor en form bruger du? Synes mit bliver knapt så højt og tænker min form er for stor!.
  Min er knapt 3 l.
  Venlig hilsen
  Charlotte

 6. Kære Cathrine,
  Jeg havde fulgt din opskrift til punkt og prikke, og synes det hele så ganske lovende ud.
  Da dejen skulles hældes over i den smurte form, kom jeg pludseligt i tvivl om al dejen kun skulle op i den ene form (som angivet i opskriften). I andre opskrifter, skriver folk at man skal hælde op til cirka 1/3 af formen, og så lade den hæve dobbelt størrelse? Jeg havde for meget dej, til at det kun skulle være 1/3 i en enkelt form, så jeg fordelte altså dejen ud i to forme. Dette resulterede så også i at begge mine rugbrød, blev ganske "små" i højden, trods de fik lov at hæve et par timer. Mit spørgsmål lyder derfor på: Hvor meget fylder dejen i din smurte form, når du hælder den op til hævning? 1/3 af formen? Halvdelen?

  Ps. smagen var dog super!

 7. Hej Cathrine. Ha rolige bagt dit softkerne rugbrød og det var super lækkert.

  Jeg forstår man bruger en moden surdej til at lave sin fordej. Fordejen lader du hæve i 16-20 timer? Hvis jeg lader den hæve i disse timer, så lår min fordej at “peake” og derefter falde lidt sammen igen? Men skal jeg lave mit rugbrød med fordejen når den peaker eller vente 16-20 timer, selvom den når at falde lidt sammen

  Håber mit spørgsmål giver mening?

 8. Du skriver at dejen ikke skal være for fast - hvad er for fast? Mine kerner og fordel har stået i Margrethe-skåle med en tallerken over, og derfor en hul ved hældetuden. Nu er jeg bange for om noget af vandet er fordampet og dejen er blevet for tør🤔 Tak for mange gode opskrifter👏

  1. Hej Cecilie

   Ja, hvad er egentligt for fast? 🙂 Den skal ikke virke tør. Men den skal heller ikke være våd. Prøv at bage det. Synes du, at det er for tørt, så kan du tilsætte mere vand næste gang.

   God bagelyst,
   Cathrine

 9. Hej Cathrine, hvis jeg vil komme en ært gær i for at “sikre” mig at det hæver - skal det så i fordejen om aftenen eller når jeg samler dejen på dag 2?

 10. Jeg har bagt dette rugbrød og er imponeret over hvor godt det er.
  Jeg knuste kernerne på en grov setting på mockmill. Sigtede det fine fra og brugte resten som knust ryg.
  Jeg byggede surdejen op over et døgn, startende med en 1:10 fortyndning dagen før til 80 g og fortsatte med lidt ændrede tal så jeg endte med den mængde surdej du bruger i opskriften.
  Jeg hæver brød, brøddej og surdej ved 34 grader.
  Bagte med damp ved 279 grader i 5 min, og sænkede temp til 180, efter 30 min satte jeg temp. Føler i brødet og bagte til 92 grader kernetemperatur
  Det nåede kun at køle af i 5 timer før vi skar af det. Det var lidt klægt, men det var dejligt
  Jeg har bagt mange forskellige rugbrød og dette er godt
  Tak for opskriften!

 11. Hej Cathrine 😊

  Hvis jeg gerne vil lave brødet uden fordej, skal jeg så tilføje en større mængde surdej?

  1. Hej Sarah

   Nej, men så skal du sørge for at bruge en moden surdej, så pH-værdien er lav, og du ikke risikerer at dit rugbrød bliver klægt.

   God bagelyst,
   Cathrine

 12. Hej Cathrine.
  Jeg har lavet dette rugbrød nogle gange og det er sindssygt lækkert! Dog tager hæveprocessen altid en del længere tid. Har du foreslag til hvordan man kan gøre så det ikke tager så lang tid?

  1. Du kan hæve ved 34 grader, det tager 100 minutter.
   Har hævekasse jeg altid bruger til rugbrød

 13. Hej Cathrine
  Er opskriften også i en af dine bøger, hvis ja, hvilken af dem?
  Opskriften lykkes for mig,min mand troede det var købt rugbrød 😅

  Med venlig hilsen
  Camilla

 14. Hej Cathrine
  Kan man lade rugbrødet hæve til dagen efter? Altså når det er kommet i formen?

  Mvh Charlotte

 15. Hej Cathrine
  Jeg har brugt din opskrift men mit rugbrød ender altid med ikke at hæve ordentlig op. Du skriver at fordejen laves på en moden surdej, som IKKE peaker men er faldet sammen og har brug for en fodring. Kan det være en kilde til at min ikke hæver op? Plejer man ikke at lave en fordej netop baseret på en grundsurdej der peaker?
  Jeg kan i hvert fald ikke få den til at hæve og lave lufthuller, og det er efter en hævning på ca. 6 timer.

  Håber meget på svar.
  Kh. Philip

  1. Hej Philip

   Du kan lave din fordej på den surdej, du ønsker - det er din fordej, der er afgørende for dit rugbrød. Den skal være moden og have en lav pH-værdi, for at sikre, at dit rugbrød bagt på 100 % fuldkorns rugmel ikke bliver klægt.

   Du skal lade rugbrødet stå indtil, det er hævet. Hævetider er altid kun vejledende! Der er så mange faktorer, der påvirker, hvor længe deje er om at hæve. Melet, surdejen, vandets temperatur, rummets temperatur. Du kan altid justere hævetiden med temperaturen. Så brug lunere vand eller stil rugbrødet et mere lunt sted - så hæver det hurtigere.

   God bagelyst,
   Cathrine

 16. Hej Cathrine

  Jeg har forsøgt mig med lidt forskellig af dine rugbrødsopskrifter med surdej i din bog men de bliver stort set altid klæg på trods af en god moden surdej.
  Jeg tænkte så på evt. At lave din hverdagsrugbrøds opskrift kunne laves i princippet som denne opskrift med en fordej, men ved ikke hvordan jeg skal gribe det an ift. Mængde af fordejen og øvrige ingridienser. Kan du hjælpe mig 🙏

 17. Mine kerner begynder at spire en smule i processen, hvor de står i blød. Er det helt okay, eller har de så stået for varmt? 🙂

 18. Kære Cathrine Brandt
  Jeg bager rugbrød efter en opskrift, som jeg har udviklet for en del år siden, med elementer fra Claus Meyers opskrift og egne erfaringer.
  Forholdet mellem kerner og rugmel er næsten som dit. Dog bruger jeg af rugkerner halvt hele kerner og halvt knækkede. Forholdet mellem den samlede mængde mel/kerner og væske er dog ikke den samme. Jeg har mindre væske i min dej, end du har. Er din dej næsten flydende? Min er så fast, at jeg kan prikke dejen uden at det løber sammen, før dejen er helt hævet. Prikningen hjælper på, at skorpen ikke springer af under bagning.
  Jeg kan se, at min fremgangsmåde ligger meget tæt op ad dit softkerne rugbrød. Forskellen ligger i, at jeg i stedet for at lave fordej, sætter hele mængden af rugmel og surdej i blød dagen før bagning (og selvfølgelig kerner og frø i en skål for sig). På bagedagen blander jeg de to skåles indhold sammen, tilsætter salt og ælter og bager som du gør, 180 grader i en time og 20 minutter.
  Det færdigtbagte brød har en fin krumme og sprød skorpe. Det køler helt af og står som regel til næste dag, inden det skæres.
  Men det smuldrer meget. Rigtigt meget, hvilket er irriterende.

  Kan du gennemskue, om det er min væskemængde, der er for lille eller har du et bud på, hvad der ellers er galt.

  Tak for dine dejlige opskrifter, e-bogen og mange gode råd. Du er skyld i, at jeg nu har helt styr på min surdej 🙂
  Mvh. Susanne

 19. Hej Cathrine.
  Jeg laver dette rugbrød igen og igen med kæmpe stor succes hver gang! Alle i husstanden er VILDE med det😍

  Jeg vil dog gerne skalere op og bage rugbrødet i en 3 liters form. Jeg bager to rugbrød af gangen. Hvor lang tid vil du skyde på, at de skal have i ovnen, når brødet lige bliver det større?

  Tusind tak for fantastiske opskrifter!

  1. Hej Emilie

   Jeg ville starte med at give +10 minutter. Brug et termometer og tjek kernetemperaturen. Dit rugbrød skal have en kernetemperatur på 98 grader før, at det er færdigbagt.

   God bagelyst,
   Cathrine

 20. Så har jeg lige bagt dit softkerne rugbrød, det dufter fantastisk og jeg glæder mig til at smage det når det er kølet af.

 21. Hej Cathrine

  Når du skriver "Lad rugbrødet stå lunt", hvor er vi så på temperaturskalaen..sådan ca.! Jeg holder en temperatur på mellem 21-22 grader i mit køkken om vinteren.

  Hilsen
  Kristian

  1. Hej Kristian

   Optimalt er 26-28 grader. Er der køligere, så skal dejen hæve længere. Så om vinteren skal dit rugbrød hæve længere tid end om sommeren.

   God bagelyst,
   Cathrine

 22. Hej Cathrine, jeg vil gerne bage rugbrødet men min surdej af død 😖 hvordan kan jeg bruge gær istedet?

  1. Hej Julie

   Det vil kræve en helt anden fremgangsmåde at bage rugbrødet med gær. Du må i gang med en ny surdej - hvis det skal være særligt nemt og hurtigt, så kan du overveje at starte surdejen op på mine surdejsflager 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 23. Rigtig lækker opskrift.
  Min dej hævede ikke. Hvad er gået galt ?
  Hvordan ved jeg om min surdej er ok ?
  Jeg laver rugbrødschips af det når de nu ikke hævede.

  1. Hej Ilse

   Hvis din surdej er aktiv og normalt hæver godt på få timer - så er den fin at bage med. Ellers kan det skyldes, at du bare skulle have ladet dejen stå længere og hæve 🙂 Eller mere lunt.

   God bagelyst,
   Cathrine

 24. Hej Cathrine
  Når kernerne har stået i blød 16-20 timer, skal de så drænes for vand? Eller har de bare suget alt vandet?
  Jeg har netop klargjort fordejen, og er rigtig spændt på resultatet når brødet skal bages imorgen.

 25. Min absolutte favorit. Bager det hver uge og elsker resultatet (og den lune endeskive med smør) hver gang!!

 26. Tusind tak for opskriften🙏🏾♥️ Er et kæmpe hit hjemme hos os, og det bages mindst 2 rugbrød hver uge, da jeg er gift med en sulten håndværker 😋

  Mine rugbrødsforme er desværre ikke så gode, og vil derfor høre om dine træ rugbrødsforme holder i længden og er en god investering når man bager mange rugbrød?🤓

  1. Hej Camilla

   Jeg bager rugbrød hver uge - i mine træforme, og de bliver kun bedre og bedre 🙂 Jeg har to forme, da jeg altid bager dobbelt portion. Så har vi brød nok til hele ugen.

   God bagelyst,
   Cathrine

 27. Hej Cathrine
  Har bagt dette rugbrød i snart 1/2 år og hele familien elsker det.
  Kom til at tænke på hvor moden surdejen må være. Jeg fodrede fx min surdej i går morges. Kan jeg bruge den her til morgen til fordejen eller er den for moden?

 28. Øv, jeg vil så gerne lykkes med det rugbrød, men det er som om, det nærmest ikke hæver efter 2-4 timer. Overvejer at prøve at lade det stå natten over.

  1. Hej Sofie

   Så lader du det bare stå længere 🙂 Hvis dit rugbrød er længere tid om at hæve, så kan det skyldes forskellen på vores surdeje eller dejens temperatur. Hvis du stiller dejen lunt, så hæver rugbrødet hurtigere.

   God bagelyst,
   Cathrine

 29. Min ynglings rugbrødsopskrift - den holder sig lækker i ufattelig lang tid efter bagning.

  Den fejler aldrig for mig, hvorfor dette er opskriften jeg altid vender tilbage til.

  1. Som ekstra bemærkning, så kan jeg dele at jeg også har haft god erfaring med at sætte rugbrødet i køleskabet til dagen efter.

  2. Hej Emma,
   Hvornår sætter du rugbrødet i køleskabet? Lige efter det er kommet i formen, eller står det lige et par timer først?☺️

 30. Min mand skrev denne sms til mig i torsdags mens jeg var på arbejde:
  Jeg elsker alle de rugbrød du bager, men dette her (læs:softkerne) er fantastisk.

  Roserne er givet videre. Genialt koncept med fordej - ville ønske du ville lave det samme med dit hverdagsrugbrød, da det er det brød jeg bager mest, da børnene er lidt kerneforskrækket.

  Mange tak for endnu en fantastisk opskrift fra dig.
  Maria

  1. Hej Maria

   Det er jeg så glad for at høre! Hjemmebagt surdejs softkernerugbrød er helt fantastisk - jeg bager det også igen og igen.

   Du kan godt gøre det samme med hverdagsrugbrødet. Du tager bare en del af dejens mel og vand og laver til en fordej (som jo i princippet bare er en surdej), sammen med surdejsfodringen. Så kan du fodre aftenen før, som du også gør med softkernerugbrødet.

   God bagelyst,
   Cathrine

 31. Jeg elsker den her opskrift, men jeg syntes at opleve mit brød 'falder dammen' under bagningen, hvad kan det skyldes?

  1. Hej Pernille

   Et rugbrød, der falder sammen under bagning, kan skyldes mange ting. Desværre 😉

   Først vil jeg kigge på surdejen/fordejen. Er den stærk og syrlig nok? En lav pH-værdi er vigtig for at kunne bage et rugbrød på 100 % fuldkorns rugmel.
   Derefter vil jeg kigge på melet. Der er så meget forskel på mel. Jeg er virkelig glad for at bage med rugmel fra Kornby Mølle, der giver mit et perfekte rugbrød hver gang
   Sidst kan du have fokus på hævningen. Både for lidt og for meget hævning kan få dit rugbrød til at falde sammen.

   God bagelyst,
   Cathrine

 32. Hej Cathrine,
  Jeg har førhen bagt dit hverdagsrugvrød som jeg er stor fan af, men har netop fået øjnene op for dette brød, der bare er mega lækkert og med hævetider der giver mening i min hverdag. Jeg har dog to spørgsmål. Mit rugbrød hæver ikke lige så meget som beskrevet inden der kommer tilstrækkeligt med lufthuller. Hvordan kan jeg få det til at hæve mere? Vil det gøre noget hvis der er “for mange” lufthuller?
  Mit andet spørgsmål er hvordan du opbevarer dit rugbrød? Mit brød tørre nemlig ud, så skorpen bliver lidt hård sidst på ugen.
  Tak for nogle virkeligt gode opskrifter og bøger!

  1. Hej Karoline

   Nej, så skal du bare lade det hæve længere 🙂 Jeg opbevarer mine rugbrød i en plastpose (eller faktisk en pose lavet af sukkerrør, mener jeg, det er) - tjek mit blogindlæg "Sådan opbevarer jeg mit bagværk"

   God bagelyst,
   Cathrine

 33. Super skønt rugbrød som er blevet min go-to. Nemt at lave, med skøn smag, og et lækkert resultat hver gang. Kan klart anbefales

 34. Fantastisk opskrift! Utrolig nem at gå til og let at bage. Arbejdet med fordejen gør tidshorisonten endnu mere fleksibel på anden dagen. Jeg bruger denne opskrift hver uge 🙂

 35. Opskriften jeg gang på gang går tilbage til! Brødet smager fantastisk, og så kræver det så lidt arbejdstid - nemt! Skulle lige vende mig til, at lade surdejen hæve så længe, men det er bare dealbreakeren for at brødet bliver optimalt.

  Tak for endnu en god opskrift Cathrine:)

 36. Har brødet i ovnen nu, glæder mig allerede til frokost imorgen... brugte sesamfrø istedet for hørfrø da jeg ikke lige havde på lager... er lidt spændt på hvordan det bliver

 37. Hej Cathrine
  Jeg bager dette rugbrød fast hver uge og har gjort det nu i et års tid og vi elsker det herhjemme. Faktisk bager jeg også et til mine forældre hver uge:-) Jeg synes dog at det kan være en udfordring at få de forskellige steps til at passe ind med diverse planer der er i en familie med børn og mange planer og aktiviteter. Så jeg tænkte på, om du mon har nogen erfaringer med at koldhæve i det sidste step og i så fald i hvor lang tid?:-)

  1. Hej Ditte

   Det er jeg glad for at høre. Det er også et rugbrød, jeg bager næsten ugentligt 🙂

   Jeg ville ikke koldhæve det. Jeg er nervøs for, at det vil hæve fra dig - falde sammen. Grundet den store procentdel fordej. Men jeg kan fortælle, hvordan jeg gør.

   Jeg fodrer min surdej som vanligt om aftenen (dag 1) eller om morgenen (dag 2).
   Rører fordej sammen og sætter kerner i blød om aftenen, når det passer mig (dag 2)
   Rører dejen sammen, når jeg er færdig på arbejde. Typisk omkring kl. 15-16. Lader hæve et par timer (stil det lunt, fx på gulvvarme eller i ovnen på 30 grader, så går det hurtigt), bager inden, jeg går i seng. Lader rugbrødene stå med træformen omkring sig natten over (dag 3)

   God bagelyst,
   Cathrine

  2. Jeg koldthæver altid dette rugbrød. Jeg giver det ca 1 døgn i køleskabet.
   Vi begyndte på det da jeg en dag ikke havde tid til at vente på hævningen.

 38. Elsker det her rugbrød. Hvis jeg laver dobbeltportion kan så have to rugbrød i ovnen på samme tid?

 39. Hej Cathrine
  Meget spændt på dette brød, som jeg lige har sat i ovnen. Jeg har ikke lagt låg på - skulle jeg have gjort det?

  Tak for al din inspiration!

  Mvh Hanne

 40. Jeg har bagt dette rugbrød, MUMS 😋
  Jeg vil dog gerne bage dobbelt portion af det fremadrettet, da familien spiser der lynhurtigt. Så her kommer måske et dumt spørgsmål, men… skal fordejen blot dobles også, eller er det ligesom med gær? - at der skal mindre surdej i? 🙈🙏🏼 Håber du forstår mit spørgsmål.

  1. Hej Lea

   Det er også min families favorit rugbrød - på en delt 1. plads med "Hverdags rugbrødet" 🙂

   Jeg bager altid dobbelt portion - og du skal gange alt op i opskriften.

   God bagelyst,
   Cathrine

 41. Hej Cathrine.

  Skal formen med dej dækkes til når den står til hævning, som når man laver dit rugbrød med hele kerner?

  Venligst Mette.

 42. Hvordan gør jeg så jeg har surdej til næste bagning, hvornår tager jeg noget fra som skal gemmes??

  1. Hej Pia

   Så gemmer du en lille smule af din surdej, når du kommer surdej i fordejen. Det er den modne surdej, du skal bruge 100 g af. Så hvis du fx har 120 g i dit glas, så gemmer du de resterende 20 g og fodrer videre på.

   God bagelyst,
   Cathrine

 43. Hej Cathrine. Er det fint med koldt vand til fordejen, eller skal den være stuetempereret? Jeg har enkelte gange oplevet, at kernerne har en lidt underlig lugt efter at have stået i blød. Har du oplevet det?

  1. Hej Tine

   Jeg bruger generelt lunt vand, når jeg arbejder med min surdej. Skal din fordej stå længe, så kan du godt bruge koldt vand - så når det at stuetemperere og udvikle sig fint.

   Nej, det har jeg ikke oplevet.

   God bagelyst,
   Cathrine

 44. Hej Cathrine.
  Jeg vil i gang med rugbrødsbagning. Men til denne opskrift mangler jeg maltmel. Kan jeg erstatte med noget andet?
  Mvh Dorthe

 45. Hej Cathrine.

  Jeg er så småt ved at kaste mig over rugbrødsbagningen. Den modne surdej antager jeg godt kan være min hvedesurdej, som jeg fodrer op på rugmel istedet for min almindelige blanding 1:4 rug/hvede?

  Kan surdejen blive _FOR_ sur? Jeg overvejer nemlig, om jeg kan tage min discard direkte fra køl og bruge i rugbrødet. Den er blandet i 1:4 rug/hvede, men er meget sur.
  Bh Kristian

  1. Hej Kristian

   Ja, du kan sagtens bare fodre din hvedesurdej til en rugsurdej - det gør jeg.

   Jeg ville ikke bruge din discard direkte. Ikke udelukkende fordi, den kan være FOR sur, men fordi den kan være for svag. Du har stadig brug for en surdej med aktivitet og gærceller, så dit rugbrød også hæver.

   God bagelyst,
   Cathrine

 46. Hej! Jeg har forsøgt denne opskrift (og andre af dine opskrifter på rugbrød) flere gange - smagen bliver altid super god, men.. mit brød hæver flot op og får de små lufthuller, hvorefter jeg smider det i ovnen. Der sker dog altid det, at brødet efter kort tid falder sammen og mit brød ender med at blive meget lavt. Som sagt, smagen er god, og brødet er egentlig OK luftigt, men jeg ville gerne have et større brød og dermed større skiver. Hvad gør jeg galt, tror du?

  Mvh Ida

  1. Hej Ida

   Det kunne lyde til, at din dejs pH-værdi ikke er lav nok. Hvor længe lader du din fordej stå? Og har du en aktiv surdej, du bruger til at lave den med?

   God bagelyst,
   Cathrine

 47. Bedste rugbrød jeg nogensinde har bagt! Mega god og nem opskrift. Var ellers gået kold i at bage rugbrød men nu er jeg back on track!

 48. Hej Cathrine, er der noget, som jeg skal gøre anderledes, hvis fordejen og kernerne kommer til at stå ca 30 timer - kan det gå an?
  Venligst Gitte

 49. Hej Cathrine.
  Tusind tak for dit skønne univers som jeg bruger flittigt.
  Kan jeg bytte solsikkekernerne ud med græskarkerner med samme mængde?

  1. Hej Charlotte

   Solsikkekerner suger mere væske end græskarkerner, så jeg ville ikke skifte alle solsikkekerner ud. Men du kan gøre det med fx 50 %.

   God bagelyst,
   Cathrine

 50. Hej Cathrine. Jeg har læst de fleste kommentarer til dette rugbrød, og jeg glæder mig til at prøve at bage det. Min søn kan desværre bedre li' bagerens softkerne end det kernebrød jeg selv bager, så nu er jeg på jagt efter en ny opskrift. Jeg er dog lidt i tvivl om hvordan du gør med din surdej. Til det jeg bager nu, har jeg en relativ tør surdej stående i køleskabet som jeg blander i melen og inden kerner osv kommer i, så tager jeg noget fra til næste gang. Det virker ikke til at du gør det samme i denne opskrift. Du laver ikke ny surdej hver uge, vel? Jeg har tidligere bare taget ca. 1,5 dl surdej fra, så har slet ikke 100 g, så må nok start forfra, og så vil jeg blot lige høre til præcist hvordan du bærer dig af, inden jeg går igang.
  På forhånd tak.
  God dag.

  1. Hej Sara

   Ja, det er en meget klassisk måde at bage rugbrød med surdej.

   Men, jeg har bare én surdej, som jeg fodrer på, og som jeg bager alt med. Når jeg skal bage rugbrød, så laver jeg en fodring af min surdej med rugmel - det er det, jeg kalder "fordejen" i denne opskrift. Så nej, jeg laver ikke en ny surdej, men jeg arbejder videre på min surdej.

   Du kan prøve at se mit højdepunkt "Fodr surdej" på Instagram - der forklarer jeg, hvordan jeg gør.

   God bagelyst,
   Cathrine

  1. Hej Helle

   Det er ikke så vigtigt. Hvis du gerne vil have et rugbrød på 100 % rugmel, så skal du fodre din surdej (som du tager med i din fordej) med rugmel. Jeg bruger som oftest bare den surdej, jeg har stående. For nemhedsskyld.

   God bagelyst,
   Cathrine

 51. Wauv, dette er mit nye ynglingsrugbrød. Jeg bager i en 3-liters metal bageform og har knækket koden med en portion på 1,75, der bages ca 1 time og 30 min, så har jeg det lækreste rugbrød. Tusinde tak Cathrine <3

 52. Kære Cathrine,
  Jeg bager dit softkernerugbrød hver eneste uge og det funker bare! Men hvordan opbevarer du rugbrødet bedst?

  1. Hej Nina

   Hjemmebagt rugbrød er det bedste!

   Jeg har faktisk skrevet et indlæg om, hvordan jeg opbevarer mit brød - det finder du her på bloggen 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 53. Jeg bager dit Softkerne rugbrød HVER fredag aften så der er nybagt rugbrød til weekenden og det holder hele ugen, til min datters madpakker. Hun ELSKER det, og kommenterer straks hvis jeg har sneget mig til at bruge købe-rugbrød i madpakken en sjælden gang eller to 😅
  Det er den bedste opskrift på rugbrød og slår aldrig fejl 👌

  1. Hej Cecilie

   TAK! Jeg bager selv rugbrødet ugentligt, og det er i høj kurs hos mine børn og mand også. Det er den største glæde ved at bage, synes jeg 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 54. Hej !
  Jeg har ikke kunnet få fat i mørk maltmel i min Føtex, men har købt mørk malt sirup - har du en ide til doseringsforholdet med siruppen ?
  Det er simpelthen et godt og nemt brød at lave !

  Og hvad hvis jeg laver dobbelt portion, skal jeg så øge bagetiden
  - Lisa

  1. Hej Lisa

   Jeg bruger samme mængde sirup som maltmel. Rugbrødet bliver lidt sødere med maltsirup.

   Bagetiden afhænger af din form og størrelsen på den. Du kan altid tage kernetemperaturen på dit rugbrød, hvis du er i tvivl om, om det er færdigbagt. Det skal være ca. 98 grader - så er dit rugbrød færdigbagt.

   God bagelyst,
   Cathrine

 55. Hej Cathrine

  Jeg er kæmpe fan af det her rugbrød, og bager det hver uge. Nøj det er lækkert. Saftig krumme og massere af smag!
  Jeg overvejer hver gang, om man kan blande fordej og kerner i samme skål på dag 1?

  Derudover, stort tak for alle de lækre, lækre opskrifter! “Surdej” har en fast plads på min køkkenhylde. Og glæder mig til at få “sødt med surdej” ved siden af.

  1. Hej Maria

   Hvor er det dejligt, at du nyder min opskrift på hjemmebagt softkerne rugbrød - jeg bruger den også selv ugentligt og elsker det 🙂

   Jeg har ikke testet at blande det sammen. Prøv 😉 Og giv endelig feedback tilbage.

   Det føles lige dele fantastisk og virkelig sejt, at "min" bog står hjemme hos dig og bliver brugt. Det er jeg rigtig, rigtig glad for. Jeg glæder mig til at dele den næste bog med dig!

   God bagelyst,
   Cathrine

 56. Hej Cathrine
  Kan jeg bage det her rugbrød uden surdej og erstatte det med gær?
  Vil gerne bage det til i morgen, men har ikke nok surdej🙄

  1. Hej Ida

   Jeg har ikke testet opskriften med gær, og jeg er heller ikke sikker på, at det kan fungere. Surdejens syre er afgørende for, at rugbrødet ikke bliver klægt.

   God bagelyst,
   Cathrine

 57. Hej Cathrine,
  Er knækkede rugkerner det samme som skårne rugkerner? Kan jeg bruge begge dele i opskriften? 🙂

  1. Hej Julie

   Forarbejdningsprocessen af rugkernerne er forskellige afhængig af om de er knækkede eller skårne.

   Du kan bruge begge dele i rugbrødet her 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 58. Hej Cathrine,

  Jeg er lige startet mit surdejs eventyr efter jeg har købt din e-bog og vil nu til at bage mit første rugbrød.
  Da jeg bor i Schweiz, er det ikke muligt at købe knækkede rugkernes. Kan jeg bruge hele rugkerner og passer opskriften så stadigvæk?

  Tusind tak!!

  1. Hej Julie

   Ja, du kan godt bruge hele rugkerner, men de skal nok lægge i blød væsentligt længere. Det skal suge væsken til sig.

   God bagelyst,
   Cathrine

 59. Jeg har nu fundet ud af at det fodringsskema du snakker om er fodring aften, næste morgen og aften. Hvor jeg skal bruge 10 g surdej, 60g vand og 60 g melblanding. Og denne bruger jeg så feks 100 g til rugbrød.
  Men..
  Hvornår tager jeg surdej til side, så jeg har til næste gang jeg skal bage?

 60. Det er et virkelig dejligt rugbrød, som jeg efterhånden har bagt mange gange. Jeg bruger en to-liters metalform, hvilket giver pæne brød. Mine brød skal hæve noget længere end angivet i opskriften. Jeg har ofte ladet brødet færdighæve i køleskabet og bagt det dagen efter.

  1. Hej Hanne

   Tak for feedback 🙂

   Hævetiden afhænger meget af temperatur. Jeg stiller gerne mine brød lunt, når de hæver - så passer tiden hjemme hos mig 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 61. Cathrines softkerne rugbrød er bare så lækkert og smagfuldt. Nemt at lave. Stor anbefaling herfra 😊👏

 62. Jeg er lidt i tvivl - skal ovnen forvarmes til de 190 grader? Eller sætter man bare rugbrødet ind 🙂

  1. Hej Susanne

   Nej 🙂 Mit rugbrød bager jeg på en almindelig bageplade beklædt med bagepapir. Træformen sætter jeg ovenpå bagepapiret.

   God bagelyst,
   Cathrine

 63. Kan man tilføje gulerød til denne opskrift? Tænker jeg går i gang med den i næste uge 👏🏼

  1. Hej Trine

   Du kan prøve 🙂 Jeg kan være nervøs for, at det gør dejen for våd/klæg. Men en smule gulerod burde kunne fungere 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 64. Hej Kathrine
  Tak for al den bageinspiration du sender ud til os alle.:-)
  Er vildt med din E-bog om surdej og har nu kastet mig ud at bage Softkerne rugbrødet.
  Det er i ovnen nu, men er revnet i toppen - ret hurtigt efter det kom i ovnen. Har det hævet for meget inden?
  Hilsen Rikke

  1. Hej Rikke

   Bager du på over/under varme - og er du sikker på, at dejen ikke er tørret ud i overfladen, mens det hævede? Det kan nemlig godt gøre, at det sprækker.

   God bagelyst,
   Cathrine

 65. I denne opskrift(som i øvrigt er total lækker) der lægger du kerner og frø i blød natten over og det samme med din surdej. I dine andre rugbrødsopskrifter fra din bog “surdej”, der klargører du det samme dag. Hvad er forskellen? Og kan man evt klargøre surdej og kerner på dagen, hvis man er “sent ude” og bare MÅ lave det lækre rugbrød idag 😁

  Mvh Mette
  P.S. jeg knus-elsker dit nørdede bageunivers. Du gør det bare så godt!

 66. Jeg gør nogen det, at jeg lægger et sammenfoldet lag sølvpapir (stanniol) over brødet inde i formen - ikke ud over kanten - de sidste 10 minutters bagetid.
  Så bliver det lækkert blødt.

 67. Jeg har fulgt opskriften og rammer 80-90% af formen ved hævning, men burde brødet ikke hæve yderligere i ovnen. Brødet smager faktisk, men mangler noget højde. Er det bare min surdej der ikke er potent nok?

 68. Det er et meget lækkert rugbrød.
  Efter et par forsøg er det lykkedes, men en smule vådt stadig, selvom kernetemperatur var 99 grader.
  Jeg plejer at bage rugbrød i 3 liters forme, er det muligt blot at skalere opskriften op gange halvanden?
  Jeg kunne også tænke mig at bage et mere syrligt brød, hvordan får jeg surdejgen surere?

 69. Hej Cathrine

  Jeg synes du tilsætter rugmelet både på 1. Og 2. Dag eller er det mig der ikke kan læse.

  Venligst

  Carsten

  1. Jeg har fulgt opskriften og rammer 80-90% af formen ved hævning, men burde brødet ikke hæve yderligere i ovnen. Brødet smager faktisk, men mangler noget højde. Er det bare min surdej der ikke er potent nok?

  2. Det er virkelig sødt af dig at svare. Jeg bager halv portion i en et liters form - brødet er fremragende og har også det rette konsistens

 70. Hej Cathrine

  Kan jeg undlade maltmelen? Det giver vel “kun” farve og smag til brødet og er ikke aktivt i bageprocessen?
  Vi er nemlig sneet inde herude på landet og får ikke handlet ind lige foreløbigt.

  God dag!

 71. Kære Cathrine
  Tak for mange rigtig gode opskrifter og vejledninger fra din hånd. Det er en fornøjelse at få succes med at bage med surdej!
  Jeg er glad for at bage dine forskellige rugbrød. Jeg oplever at få en meget sprød skorpe- lidt for sprød. Jeg har læst dit tip med at bruge over/under varme i stedet for varmluft. Kan formens materiale have en betydning? Jeg bager lige nu metalform. Oplever du at få en næsten hård skorpe i din træform? har du mon andre tip til at få en lidt blødere skorpe?

  Mange hilsner fra Mette

  1. Hej Mette

   Jeg får kun en let-sprød bund. Siderne er helt "bløde" - på den gode måde. Det sikrer træformen 🙂 Du kan pakke dit lune rugbrød ind i husholdningsfilm og lade det lægge deri - så bliver skorpen blødgjort.

   God bagelyst,
   Cathrine

 72. Hej Cathrine, jeg vil gerne se om jeg kan lave dit softkerne rugbrød, men jeg bor i udlandet, og knækkede rugkerner findes ikke. Men det gør hele rugkerner. Kan jeg selv knække dem i en morder?

  Udblødte kerner, nogen specielle og hvor mange?

  Glæder mig til at gå i krig.

  1. Hej Martin

   Så ville jeg bare bruge hele rugkerner og lægge dem i blød i god tid. Sørg for at de ikke er for hårde, når du tygger i dem.

   God bagelyst,
   Cathrine

 73. Blanding af fordejen er jo egentlig bare fodring af en moden surdej. Du skriver at du lader den stå i 16-20 timer, men pga. temperatur i ens køkken og alt muligt andet, vil jeg hellere vide hvordan den skal se ud, når den må bruges til brøddejen. Skal den være hævet og faldet godt ned igen, eller slet ikke faldet ned?

 74. Det her rugbrød er fantastisk! Jeg har bagt dit hverdagsrugbrød rigtig mange gange, men hele familien har nu fået en ny favorit i dette rugbrød. Det er helt perfekt!

 75. Hej Cathrine,
  Hvis man har en “ung” surdej, altså en der er hævet godt op og aktiv og ikke er faldet sammen igen- kan man så bruge den direkte uden at lade den stå i 16-20 timer sammen med vand og rugmel eller skal man vente til den falder sammen?

  Er helt grøn i surdej og rugbrød......

  1. Hej Camilla

   Nej, her skal du lave en fordej som angivet - og det kan du bruge din aktive surdej til 🙂 Når du bager rugbrød på 100 % fuldkornsrugmel, så er det supervigtigt, at din fordej og/eller surdej er meget moden/syrlig. Den lave pH-værdi sikrer, at dit rugbrød ikke bliver klæg.

   God bagelyst,
   Cathrine

 76. Det her rugbrød er virkelig godt! Nok din bedste rugbrødsopskrift!
  Har desuden købt formen i træ. Den er genial!

 77. Dette rugbrød blev mit første virkelig tilfredsstillende rugbrød i snart 1 år! 😍 Tak for den gode opskrift, Cathrine!

  1. Hej Susanne

   Jeg har ikke testet opskriften med gær. Måske du kan finde inspiration i nogle af mine andre rugbrødsopskrifter her på bloggen, der bages med gær? 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 78. Har nu bagt det to gange - begge gange på én dag, da jeg overså, at vi kom til at mangle rugbrød. Opskriften fungerer fint, hvis man starter tidlig morgen, og afslutter sent aften med at bage.

  Fik i øvrigt den største kompliment fra min 7 årige datter, som jeg ville bringe videre til dig, Cathrine. Hun sagde : “ ej, mor. Selvom rugbrødet er skåret tykt, smager det stadig godt”. Så kan det næsten ikke blive større. Hun er jo jyde 😂 Kadot til udvikleren 👍

 79. Hej Cathrine.

  Jeg kan ikke få et lige så højt brød som dig med en 2 liter brødform. Jeg har en super surdej, Krummen er virkelig fin og den hæver også de 80% inden ovntid. Men mine brødskiver bliver aflange og kunne godt tænke mig et mere firkantet brød som på dit billede. Er din træform mon smallere end en almindelig brødform? Mvh

 80. Hej Cathrine

  Når man laver forvejen, er det så rigtig forstået at låget ikke skal stå på klem som når man laver surdej?

  Hilsen Camilla

 81. Først vil jeg lige høre om maltmelet kan udelades?
  Og så vil jeg gerne høre hvor mange liter din form er til denne portion rugbrød. Har ledt i alle kommentarer, og har ikke kunnet finde svaret på størrelse af formen.

 82. Hej Cathrine,
  Jeg overså din sætning om, at du gerne lader din fordej stå i 16-20 timer, før du bruger den i dejen.
  Jeg har netop lavet den og kommer først til at kunne bruge den i morgen tidlig (efter 23-24 timer).
  Vil det ødelægge brødets hæveevne, eller er skaden ikke så stor?

 83. Hej Cathrine,
  Når du har bagt rugbrøddet, vasker du da træformen bagefter eller behandler den på anden måde? Der sidder lidt rugbrødsrester fast på min form (helt ny), til trods for 6 x olie og 1 x smør inden dejen kom i.
  Tak for dine fantastiske opskrifter.

  1. Hej Line

   Hvis der sidder en del rugbrød tilbage, så kan jeg godt skylle den af i varmt vand. Ingen sæbe! Mine forme er efterhånden så bagt til, at jeg bare lige børster overskydende rugbrødskrummer af med hånden, når de er kølet af, og så stiller jeg dem tilbage i skabet.

   Tak 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 84. Hej Cathrine,
  Tak for en masse gode surdejsopskrifter, som jeg virkelig nyder at kaste mig ud i. Mit brød er lidt klæg. Er det fordi min surdej ikke har været moden nok? Mvh. Signe

 85. Hej igen - det er mig længere oppe med den store rugbrødsform :D. Jeg kan fortælle, at jeg nu har prøvet at lave 1½ portion af dejen til min 3,3 L form (Eva Trio Prof.), og så har jeg holdt øje med kernetemperaturen som guide for, hvornår det var færdigt. Bagetiden var i min ovn præcis den samme som for en enkeltportion, dvs. 1 time og 15 minutter ved 180 grader over-/undervarme.
  Bare hvis der er andre, der også har en større brødform og gerne vil lave et STORT rugbrød

 86. Hej Cathrine,

  Tak for endnu en fantastisk opskrift, rugbrødet er hurtigt blevet et familiehit herhjemme.
  Jeg har nu bagt rugbrødet 3 gange og jeg har ingen problemer med surdej eller hævetider, men jeg kan aldrig få mit rugbrød til at fylde 80% af formen, selvom jeg bager i en træform ligesom dig. Jeg får alle tegnene på at det er færdighævet, med lufthullerne i toppen og en fin hvælving, men det fylder max 65-70% af formen når det er færdighævet. Ved ikke hvad jeg gør galt, har aldrig problemer med "hverdagsrugbrødet" ikke hæver som det skal.

  Håber du har et godt fif 🙂

  1. Hej Line

   Hmm... Hvor aktiv er din fordej, når du bruger den? Hvordan bliver rugbrødets krumme? Hvis den er god, så tænker jeg, det er fint - og at du måske ikke behøver gøre noget anderledes?

   Sidste; har du prøvet at lade rugbrødet hæve længere tid og se, om det vokser mere?

   God bagelyst,
   Cathrine

 87. Hej Cathrine.
  Jeg vil prøve og bage dit rugbrød, men jeg kan ikke finde malt mel kun malt sirup🤔
  Nu har jeg købt det. Kan de ikke bruges og evt. hvor meget vil du putte i?

 88. Hej Cathrine
  Jeg har prøvet både den ene og den anden "mesterbagers" yndlingsrugbrød - det her slår alt!
  Tusind tak for dit store arbejde.
  dbh
  Lotte

 89. Cathrine altså. Du gør det igen. Sprænger ALLE rammer for gode opskrifter!!
  Det er helt seriøst, det bedste rugbrød jeg har smagt! Det overgår alle bagerrugbrød.
  Har det seneste år bagt dit hverdags rugbrød fra "SURDEJ" rigtig ofte. Det er helt fantastisk lækkert. Men det her rugbrød. Ej, men hold op!! TAK for de dejligste opskrifter. Det gør livet bedre! <3
  MASSERE af kærlighed her fra Nørrebro til dig.

  1. Hej Freja

   TAK! Bare mega meget tak - det gør mig ægte glad og superstolt, at du har så meget glæde af mine opskrifter.

   Jeg og min familie er også blevet svært afhængige af det her rugbrød med masser af kerner 🙂 Det holder sig så lækkert længe, synes jeg.

   God bagelyst,
   Cathrine

 90. Hej Cathrine 🙂

  Virkelig et dejligt rugbrød. Bagte de første to i går og har allerede gang i en ny portion. Godt brød forsvinder hurtigt!
  Får dog aldrig så høje og luftige brød som dig, selvom jeg prøver at gøre alt det rigtige med surdejen. Måske man kan tilsætte lidt gær, når jeg blander fordej med udblødte kerner mm om morgenen?

  Tak for dejlige opskrifter,
  Bedste hilsner fra Birgit Marie

  1. Hej Birgit Marie

   Dejligt, at du har glæde af min opskrift på rugbrød. Tusind tak for det 🙂

   Først: hvilken størrelse har din rugbrødsform? Kan den ske at være større end min?
   Ellers skal du kigge på hævningen. Brug kun hævetiderne som vejledende. Det er vigtigt, at du kigger på dejen og sikrer, at den er hævet godt op og har de omtalte lufthuller i overfladen - så er det klar til bagning. Afhængig af din surdejs aktivitet, dejen og rummets temperatur, så kan hævetiden svinge meget.

   God bagelyst,
   Cathrine

 91. Hej,

  Jeg har en “tør” rugsurdej, kan jeg bruge den? Og så gøre den klar aften inden?
  Håber mit spørgsmål giver mening 🙂

  1. Hej Mie

   Ja, hvis du har en god og aktiv surdej - hvad end den fodres med rug eller hvede, så kan du sagtens bruge den til at lave fordejen 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 92. Jeg bagte det her rugbrød i søndags og ville bare fortælle dig, hvor fantastisk det blev!!
  Tak for en genial lækker og nem opskrift👌🏽 Er igang med en ny portion til i morgen.

 93. Jeg ville gerne have den sendt til Schweiz. Det ville være super hvis det kunne lade sig gøre.

  God aften 🙂

 94. Jeg har bagt rugbrødet to gange nu og det smager virkelig godt! Tak for opskriften 😋
  Men jeg synes ikke jeg får lige så meget højde på brødet som du gør. Som om det ikke helt hæver nok. Hvad kan jeg mon gøre forkert? Skalbjerg æde det hæve længere tid end de 2 timer? Jeg fodrer min surdej hver dag og den er hurtig til at peake og er godt aktiv ☺️

  1. Hej Cathrine

   Hvilken form bruger du? Det kan sagtens være, at dit rugbrød har brug for længere hævetid. Hævetiden er altid vejledende (i særdeleshed når du arbejder med surdej) - det vigtigste er, at dejen hæver op i formen og får de lufthuller på toppen, som jeg beskriver i opskriften. Hvis din dej er kølig og står i et køligt rum, så vil rugbrødet være væsentligt længere om at hæve. Prøv at stille dit rugbrød lunt under hævning - så går det langt hurtigere. Gulvvarme i et værelse, nær en radiator el.lign.

   God bagelyst,
   Cathrine

 95. Jeg har lige bagt rugbrødet i går, og det er virkelig lækkert! Jeg plejer at bage dit rugbrød med øl og mange kerner - som vi også elsker herhjemme - men det er fedt at have lidt at veksle imellem.

  Min bageform er noget større end din, så jeg kunne godt tænke mig at lave halvanden portion næste gang for at få lidt højde på brødet. Tænker du, at jeg skal justere lidt på bagetiden så - jeg tænker måske 10-15 minutter mere?

  1. Hej Trine

   Dejligt, at du har glæde af denne opskrift også.

   Ja, du kan sagtens gange opskriften op. Jeg ved ikke med bagetiden. Det afhænger også af formen på din rugbrødsform. Men du kan tage kernetemperaturen på dit rugbrød. Når det er 96-98 grader, så er det færdigbagt.

   God bagelyst,
   Cathrine

 96. Måske et dumt spørgsmål, men man skal ikke bage rugbrødet med låget på, vel? 🙈 jeg har træformen og låget.

 97. Nu er det bagt. Det er det bedste rugbrød, jeg nogensinde har smagt! Tusinde tak for (endnu) en vinderopskrift 😊

 98. Tusinde tak for alle dine opskrifter og at du tager dig tid til at svare på alle spørgsmål.
  Jeg vil gerne vide om du sender dine bøger til udlandet?

  Tak og rigtig god weekend 🙂

  1. Hej Susi

   I løbet af februar bliver det muligt for mig at sende mine bøger til Norge. Hvor drømmer du om, at bøgerne skal sendes hen? 🙂 Så vil jeg tjekke det.

   Tusind tak for dine søde ord.

   God bagelyst,
   Cathrine

 99. Hvilken temperatur skal vandet til fordejen være? 29 grader som i alm surdej - eller lavere ift at det er en modningsproces.

 100. Hej Cathrine
  Iih hvor jeg glæder mig til at komme i gang med dette rugbrød. Jeg har en hvedesurdej stående, men vil du anbefale, at jeg frisker den op med rugmel og lader den stå, til den er faldet sammen og er moden i stedet for ung, eller kan jeg sagtens bruge hvedesurdejen? Jeg friskede min daværende grove hvedesurdej op kun med hvedemel i går efter jeg havde bagt, så det er nærmest kun fint hvede, der er deri 😅

  Kh Sofie

 101. Samme spørgsmål som de andre - moden surdej, er det sådan en sulten en der har stået i køleskabet de sidste par uger uden mad eller en bageklar nyfodret sag.

  1. Hej Lotte

   Det er en sulten surdej. Men ikke en, der har stået i køleskabet i flere uger. Nærmere en surdej, der ikke er blevet fodret i et lille døgns tid. Hvis din surdej står på køl, så ville jeg tage den ud og give den en fodring eller to (indtil den viser god aktivitet), og så kan du bruge den i fordejen.

   God bagelyst,
   Cathrine

 102. Så parat. Jeg er ikke til solsikkefrø i mit rugbrød.
  Kun rugsoftkerner. Kommer jeg ekstra rugkerner i eller kan jeg bare undlade solsikkefrø?
  Ann

 103. Hej Cathrine. Vil gerne give mig i kast med din opskrift snarest muligt, så jeg har to spørgsmål: beholder du vandet fra de udblødte kerne i selve dagen? Og hvilke mål har din form? 🙂

  1. Hej Anne

   Det er dejligt at opskriften giver lyst til bagning 🙂

   Ja, kernerne suger alt væsken til sig, så jeg hælder bare det hele i. Målene på formen husker jeg ikke lige, men du kan med garanti finde dem inde på webshoppen, hvor jeg har linket til den 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 104. Hmmmm jeg kan se, der er andre end mig, der lige er lidt i tvivl om begrebet “moden surdej” 😂. Er det sådan en har-peaket-og-er-på-vej-ned-igen-surdej? Eller er den endnu mere moden?

  1. Hej Grith

   Ja, det kan jeg også se 😉 Jeg synes ellers, at jeg plaprer løs om moden og ung surdej hele tiden 🙂

   Jeg har tilføjet et skriv i opskriften, der forhåbentligt får det hele til at give mening. Min modne surdej er bare min surdej, der står på køkkenbordet og er klar til ny fodring. Den er altså sur og faldet sammen.

   God bagelyst,
   Cathrine

 105. Fordejen - er det en normal ung surdej, som står længere og dermed bruges en del tid EFTER den har peaket?

  1. Hej Henriette

   Både ja og nej. Den her fordej laver jeg om aftenen og bruger om morgenen/formiddagen. Så altså cirka 10-14 timer efter, at jeg har rørt fordejen sammen.

   God bagelyst,
   Cathrine

  1. Hej Katrine

   Det er jeg glad for at høre 🙂 Jeg håber, at du bliver ligeså vild med det, som vi er herhjemme.

   Jeg glæder mig til at høre, hvad du synes.

   God bagelyst,
   Cathrine

 106. Moden surdej - er det det samme som bageklar surdej? Altså en der er fodret og 3-4 timer på køkkenbordet.

  1. Hej Carina

   Nej, det er det ikke. En bageklar surdej betegner jeg som en ung surdej. Jeg fodrer min surdej hver dag aften. Så min surdej er god moden, når den igen er klar til en fodring aftenen efter. Den er faldet sammen, syrlig og kalder på ny næring. Det er den, jeg kalder for en moden surdej - og som jeg laver min fordej med.

   Jeg har tilføjet et skriv til opskriften, så det forhåbentligt ikke er forvirrende mere for dig eller andre 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT