Softkerne Rugbrød med surdej

Endnu en ny favorit opskrift på hjemmebagt rugbrød er kommet til. Jeg bager rugbrød (næsten) hver fredag. Så der er helt friskbagt rugbrød til min lille familie weekenden igennem. Det værdsætter jeg meget!

Oftest bager jeg mit hverdags rugbrød, men du har det fået en meget værdig konkurrent! En opskrift på et nemt, hjemmebagt softkerne rugbrød har jeg arbejdet på længe. Jeg ville gerne have et rugbrød, der var rigt på kerner, havde en let syrlig smag og som kunne holde sig saftigt i mange dage.

Et utal af bagninger senere endte jeg her. På det lækreste softkerne rugbrød, jeg har smagt, og som i særdeleshed lever op til mine krav - og bagerens bedste rugbrød. Bare bagt hjemme.

Rugbrødet er bagt efter en lidt anden fremgangsmåde, end jeg gør i mit hverdags rugbrød. I softkerne rugbrødet arbejder jeg med en fordej. Det kan betragtes som en stor portion surdej. Fordejen står og modner natten over - det gør den god syrlig. Syrligheden og den lave pH-værdi sikrer, at et rugbrød bagt på 100 % fuldkorns rugmel ikke bliver klæg. Det giver også rugbrødet sin karakteristiske syrlige smag.

Det hjemmebagte softkerne rugbrød er strøget direkte ind på listen over opskrifter, jeg kommer til at bruge og bage igen og igen.

Psst... Vil du gerne bage dit rugbrød på gær? Så får du opskriften på et nemt rugbrød med gær lige her

1 stk.
Det skal du bruge

Kerner:

 • 220 g knækkede rugkerner
 • 70 g solsikkekerner
 • 45 g hørfrø
 • 320 g vand

Fordej:

 • 100 g moden surdej*
 • 175 g groft rugmel
 • 175 g vand, stuetempereret

Dej:

 • Udblødte kerner
 • Fordej
 • 115 g groft rugmel
 • 15 g havsalt
 • 15 g mørk maltmel (reklamelink)

Derudover

Sådan gør du
Dag 1: Bland kerner, frø og vand i en skål. Bland moden surdej, rugmel og vand i en anden skål og rør sammen. Dæk begge skåle til og lad dem stå ved stuetemperatur til dagen efter. Jeg lader det gerne stå i 16-20 timer.

Dag 2: Kom udblødte kerner, fordej, rugmel, havsalt og maltmel i en skål og rør det godt sammen. Jeg rører dejen på min røremaskine med en K-spade i cirka 5 minutter. Dejen skal ikke være alt for fast.

Smør din rugbrødsform med smør. Kom rugbrødsdejen i formen og fordel den ud - det gøres nemmest med bagsiden af en våd ske. Drys med kerner og frø, hvis du ønsker. Lad rugbrødet stå lunt og hæve i cirka 2 timer** til dejen er hævet til cirka 80 % i formen har har 5-10 lufthuller i overfladen.

** OBS! Vejledende hævetid. Vigtigst er, at dit rugbrød hæver godt op i formen og får lufthuller i overfladen som angivet. Hævetiden afhænger af fordejens aktivitet, dejens temperatur og temperaturen der, hvor rugbrødet står og hæver.

Tænd ovnen på 190 grader over/under varme og bag rugbrødet i 1 time og 15 minutter. Befri rugbrødet for formen og lad det køle helt af på en rist.

*Jeg beskriver min surdej som enten moden eller ung. En surdej er moden, når den er syrlig, faldet sammen og er klar til en fodring. En surdej er ung et par timer efter en 1:1:1 fodring, når den peaker og er bageklar.

Har du din surdej stående i køleskabet, så kan du med fordel give din surdej en fodring dagen inden, at du bruger den som en moden surdej i fordejen her. Har du, lige som jeg, din surdej stående ved stuetemperatur og fodrer den (næsten) dagligt, så er din surdej klar til brug og fodring af fordejen med det samme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

126 comments on “Softkerne Rugbrød med surdej”

 1. Hej Cathrine, er der noget, som jeg skal gøre anderledes, hvis fordejen og kernerne kommer til at stå ca 30 timer - kan det gå an?
  Venligst Gitte

 2. Hej Cathrine.
  Tusind tak for dit skønne univers som jeg bruger flittigt.
  Kan jeg bytte solsikkekernerne ud med græskarkerner med samme mængde?

  1. Hej Charlotte

   Solsikkekerner suger mere væske end græskarkerner, så jeg ville ikke skifte alle solsikkekerner ud. Men du kan gøre det med fx 50 %.

   God bagelyst,
   Cathrine

 3. Hej Cathrine. Jeg har læst de fleste kommentarer til dette rugbrød, og jeg glæder mig til at prøve at bage det. Min søn kan desværre bedre li' bagerens softkerne end det kernebrød jeg selv bager, så nu er jeg på jagt efter en ny opskrift. Jeg er dog lidt i tvivl om hvordan du gør med din surdej. Til det jeg bager nu, har jeg en relativ tør surdej stående i køleskabet som jeg blander i melen og inden kerner osv kommer i, så tager jeg noget fra til næste gang. Det virker ikke til at du gør det samme i denne opskrift. Du laver ikke ny surdej hver uge, vel? Jeg har tidligere bare taget ca. 1,5 dl surdej fra, så har slet ikke 100 g, så må nok start forfra, og så vil jeg blot lige høre til præcist hvordan du bærer dig af, inden jeg går igang.
  På forhånd tak.
  God dag.

  1. Hej Sara

   Ja, det er en meget klassisk måde at bage rugbrød med surdej.

   Men, jeg har bare én surdej, som jeg fodrer på, og som jeg bager alt med. Når jeg skal bage rugbrød, så laver jeg en fodring af min surdej med rugmel - det er det, jeg kalder "fordejen" i denne opskrift. Så nej, jeg laver ikke en ny surdej, men jeg arbejder videre på min surdej.

   Du kan prøve at se mit højdepunkt "Fodr surdej" på Instagram - der forklarer jeg, hvordan jeg gør.

   God bagelyst,
   Cathrine

  1. Hej Helle

   Det er ikke så vigtigt. Hvis du gerne vil have et rugbrød på 100 % rugmel, så skal du fodre din surdej (som du tager med i din fordej) med rugmel. Jeg bruger som oftest bare den surdej, jeg har stående. For nemhedsskyld.

   God bagelyst,
   Cathrine

 4. Wauv, dette er mit nye ynglingsrugbrød. Jeg bager i en 3-liters metal bageform og har knækket koden med en portion på 1,75, der bages ca 1 time og 30 min, så har jeg det lækreste rugbrød. Tusinde tak Cathrine <3

 5. Kære Cathrine,
  Jeg bager dit softkernerugbrød hver eneste uge og det funker bare! Men hvordan opbevarer du rugbrødet bedst?

  1. Hej Nina

   Hjemmebagt rugbrød er det bedste!

   Jeg har faktisk skrevet et indlæg om, hvordan jeg opbevarer mit brød - det finder du her på bloggen 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 6. Jeg bager dit Softkerne rugbrød HVER fredag aften så der er nybagt rugbrød til weekenden og det holder hele ugen, til min datters madpakker. Hun ELSKER det, og kommenterer straks hvis jeg har sneget mig til at bruge købe-rugbrød i madpakken en sjælden gang eller to 😅
  Det er den bedste opskrift på rugbrød og slår aldrig fejl 👌

  1. Hej Cecilie

   TAK! Jeg bager selv rugbrødet ugentligt, og det er i høj kurs hos mine børn og mand også. Det er den største glæde ved at bage, synes jeg 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 7. Hej !
  Jeg har ikke kunnet få fat i mørk maltmel i min Føtex, men har købt mørk malt sirup - har du en ide til doseringsforholdet med siruppen ?
  Det er simpelthen et godt og nemt brød at lave !

  Og hvad hvis jeg laver dobbelt portion, skal jeg så øge bagetiden
  - Lisa

  1. Hej Lisa

   Jeg bruger samme mængde sirup som maltmel. Rugbrødet bliver lidt sødere med maltsirup.

   Bagetiden afhænger af din form og størrelsen på den. Du kan altid tage kernetemperaturen på dit rugbrød, hvis du er i tvivl om, om det er færdigbagt. Det skal være ca. 98 grader - så er dit rugbrød færdigbagt.

   God bagelyst,
   Cathrine

 8. Hej Cathrine

  Jeg er kæmpe fan af det her rugbrød, og bager det hver uge. Nøj det er lækkert. Saftig krumme og massere af smag!
  Jeg overvejer hver gang, om man kan blande fordej og kerner i samme skål på dag 1?

  Derudover, stort tak for alle de lækre, lækre opskrifter! “Surdej” har en fast plads på min køkkenhylde. Og glæder mig til at få “sødt med surdej” ved siden af.

  1. Hej Maria

   Hvor er det dejligt, at du nyder min opskrift på hjemmebagt softkerne rugbrød - jeg bruger den også selv ugentligt og elsker det 🙂

   Jeg har ikke testet at blande det sammen. Prøv 😉 Og giv endelig feedback tilbage.

   Det føles lige dele fantastisk og virkelig sejt, at "min" bog står hjemme hos dig og bliver brugt. Det er jeg rigtig, rigtig glad for. Jeg glæder mig til at dele den næste bog med dig!

   God bagelyst,
   Cathrine

 9. Hej Cathrine
  Kan jeg bage det her rugbrød uden surdej og erstatte det med gær?
  Vil gerne bage det til i morgen, men har ikke nok surdej🙄

  1. Hej Ida

   Jeg har ikke testet opskriften med gær, og jeg er heller ikke sikker på, at det kan fungere. Surdejens syre er afgørende for, at rugbrødet ikke bliver klægt.

   God bagelyst,
   Cathrine

 10. Hej Cathrine,
  Er knækkede rugkerner det samme som skårne rugkerner? Kan jeg bruge begge dele i opskriften? 🙂

  1. Hej Julie

   Forarbejdningsprocessen af rugkernerne er forskellige afhængig af om de er knækkede eller skårne.

   Du kan bruge begge dele i rugbrødet her 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 11. Hej Cathrine,

  Jeg er lige startet mit surdejs eventyr efter jeg har købt din e-bog og vil nu til at bage mit første rugbrød.
  Da jeg bor i Schweiz, er det ikke muligt at købe knækkede rugkernes. Kan jeg bruge hele rugkerner og passer opskriften så stadigvæk?

  Tusind tak!!

  1. Hej Julie

   Ja, du kan godt bruge hele rugkerner, men de skal nok lægge i blød væsentligt længere. Det skal suge væsken til sig.

   God bagelyst,
   Cathrine

 12. Jeg har nu fundet ud af at det fodringsskema du snakker om er fodring aften, næste morgen og aften. Hvor jeg skal bruge 10 g surdej, 60g vand og 60 g melblanding. Og denne bruger jeg så feks 100 g til rugbrød.
  Men..
  Hvornår tager jeg surdej til side, så jeg har til næste gang jeg skal bage?

 13. Det er et virkelig dejligt rugbrød, som jeg efterhånden har bagt mange gange. Jeg bruger en to-liters metalform, hvilket giver pæne brød. Mine brød skal hæve noget længere end angivet i opskriften. Jeg har ofte ladet brødet færdighæve i køleskabet og bagt det dagen efter.

  1. Hej Hanne

   Tak for feedback 🙂

   Hævetiden afhænger meget af temperatur. Jeg stiller gerne mine brød lunt, når de hæver - så passer tiden hjemme hos mig 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 14. Cathrines softkerne rugbrød er bare så lækkert og smagfuldt. Nemt at lave. Stor anbefaling herfra 😊👏

 15. Jeg er lidt i tvivl - skal ovnen forvarmes til de 190 grader? Eller sætter man bare rugbrødet ind 🙂

  1. Hej Susanne

   Nej 🙂 Mit rugbrød bager jeg på en almindelig bageplade beklædt med bagepapir. Træformen sætter jeg ovenpå bagepapiret.

   God bagelyst,
   Cathrine

 16. Kan man tilføje gulerød til denne opskrift? Tænker jeg går i gang med den i næste uge 👏🏼

  1. Hej Trine

   Du kan prøve 🙂 Jeg kan være nervøs for, at det gør dejen for våd/klæg. Men en smule gulerod burde kunne fungere 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 17. Hej Kathrine
  Tak for al den bageinspiration du sender ud til os alle.:-)
  Er vildt med din E-bog om surdej og har nu kastet mig ud at bage Softkerne rugbrødet.
  Det er i ovnen nu, men er revnet i toppen - ret hurtigt efter det kom i ovnen. Har det hævet for meget inden?
  Hilsen Rikke

  1. Hej Rikke

   Bager du på over/under varme - og er du sikker på, at dejen ikke er tørret ud i overfladen, mens det hævede? Det kan nemlig godt gøre, at det sprækker.

   God bagelyst,
   Cathrine

 18. I denne opskrift(som i øvrigt er total lækker) der lægger du kerner og frø i blød natten over og det samme med din surdej. I dine andre rugbrødsopskrifter fra din bog “surdej”, der klargører du det samme dag. Hvad er forskellen? Og kan man evt klargøre surdej og kerner på dagen, hvis man er “sent ude” og bare MÅ lave det lækre rugbrød idag 😁

  Mvh Mette
  P.S. jeg knus-elsker dit nørdede bageunivers. Du gør det bare så godt!

 19. Jeg gør nogen det, at jeg lægger et sammenfoldet lag sølvpapir (stanniol) over brødet inde i formen - ikke ud over kanten - de sidste 10 minutters bagetid.
  Så bliver det lækkert blødt.

 20. Jeg har fulgt opskriften og rammer 80-90% af formen ved hævning, men burde brødet ikke hæve yderligere i ovnen. Brødet smager faktisk, men mangler noget højde. Er det bare min surdej der ikke er potent nok?

 21. Det er et meget lækkert rugbrød.
  Efter et par forsøg er det lykkedes, men en smule vådt stadig, selvom kernetemperatur var 99 grader.
  Jeg plejer at bage rugbrød i 3 liters forme, er det muligt blot at skalere opskriften op gange halvanden?
  Jeg kunne også tænke mig at bage et mere syrligt brød, hvordan får jeg surdejgen surere?

 22. Hej Cathrine

  Jeg synes du tilsætter rugmelet både på 1. Og 2. Dag eller er det mig der ikke kan læse.

  Venligst

  Carsten

  1. Jeg har fulgt opskriften og rammer 80-90% af formen ved hævning, men burde brødet ikke hæve yderligere i ovnen. Brødet smager faktisk, men mangler noget højde. Er det bare min surdej der ikke er potent nok?

  2. Det er virkelig sødt af dig at svare. Jeg bager halv portion i en et liters form - brødet er fremragende og har også det rette konsistens

 23. Hej Cathrine

  Kan jeg undlade maltmelen? Det giver vel “kun” farve og smag til brødet og er ikke aktivt i bageprocessen?
  Vi er nemlig sneet inde herude på landet og får ikke handlet ind lige foreløbigt.

  God dag!

 24. Kære Cathrine
  Tak for mange rigtig gode opskrifter og vejledninger fra din hånd. Det er en fornøjelse at få succes med at bage med surdej!
  Jeg er glad for at bage dine forskellige rugbrød. Jeg oplever at få en meget sprød skorpe- lidt for sprød. Jeg har læst dit tip med at bruge over/under varme i stedet for varmluft. Kan formens materiale have en betydning? Jeg bager lige nu metalform. Oplever du at få en næsten hård skorpe i din træform? har du mon andre tip til at få en lidt blødere skorpe?

  Mange hilsner fra Mette

  1. Hej Mette

   Jeg får kun en let-sprød bund. Siderne er helt "bløde" - på den gode måde. Det sikrer træformen 🙂 Du kan pakke dit lune rugbrød ind i husholdningsfilm og lade det lægge deri - så bliver skorpen blødgjort.

   God bagelyst,
   Cathrine

 25. Hej Cathrine, jeg vil gerne se om jeg kan lave dit softkerne rugbrød, men jeg bor i udlandet, og knækkede rugkerner findes ikke. Men det gør hele rugkerner. Kan jeg selv knække dem i en morder?

  Udblødte kerner, nogen specielle og hvor mange?

  Glæder mig til at gå i krig.

  1. Hej Martin

   Så ville jeg bare bruge hele rugkerner og lægge dem i blød i god tid. Sørg for at de ikke er for hårde, når du tygger i dem.

   God bagelyst,
   Cathrine

 26. Blanding af fordejen er jo egentlig bare fodring af en moden surdej. Du skriver at du lader den stå i 16-20 timer, men pga. temperatur i ens køkken og alt muligt andet, vil jeg hellere vide hvordan den skal se ud, når den må bruges til brøddejen. Skal den være hævet og faldet godt ned igen, eller slet ikke faldet ned?

 27. Det her rugbrød er fantastisk! Jeg har bagt dit hverdagsrugbrød rigtig mange gange, men hele familien har nu fået en ny favorit i dette rugbrød. Det er helt perfekt!

 28. Hej Cathrine,
  Hvis man har en “ung” surdej, altså en der er hævet godt op og aktiv og ikke er faldet sammen igen- kan man så bruge den direkte uden at lade den stå i 16-20 timer sammen med vand og rugmel eller skal man vente til den falder sammen?

  Er helt grøn i surdej og rugbrød......

  1. Hej Camilla

   Nej, her skal du lave en fordej som angivet - og det kan du bruge din aktive surdej til 🙂 Når du bager rugbrød på 100 % fuldkornsrugmel, så er det supervigtigt, at din fordej og/eller surdej er meget moden/syrlig. Den lave pH-værdi sikrer, at dit rugbrød ikke bliver klæg.

   God bagelyst,
   Cathrine

 29. Det her rugbrød er virkelig godt! Nok din bedste rugbrødsopskrift!
  Har desuden købt formen i træ. Den er genial!

 30. Dette rugbrød blev mit første virkelig tilfredsstillende rugbrød i snart 1 år! 😍 Tak for den gode opskrift, Cathrine!

  1. Hej Susanne

   Jeg har ikke testet opskriften med gær. Måske du kan finde inspiration i nogle af mine andre rugbrødsopskrifter her på bloggen, der bages med gær? 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 31. Har nu bagt det to gange - begge gange på én dag, da jeg overså, at vi kom til at mangle rugbrød. Opskriften fungerer fint, hvis man starter tidlig morgen, og afslutter sent aften med at bage.

  Fik i øvrigt den største kompliment fra min 7 årige datter, som jeg ville bringe videre til dig, Cathrine. Hun sagde : “ ej, mor. Selvom rugbrødet er skåret tykt, smager det stadig godt”. Så kan det næsten ikke blive større. Hun er jo jyde 😂 Kadot til udvikleren 👍

 32. Hej Cathrine.

  Jeg kan ikke få et lige så højt brød som dig med en 2 liter brødform. Jeg har en super surdej, Krummen er virkelig fin og den hæver også de 80% inden ovntid. Men mine brødskiver bliver aflange og kunne godt tænke mig et mere firkantet brød som på dit billede. Er din træform mon smallere end en almindelig brødform? Mvh

 33. Hej Cathrine

  Når man laver forvejen, er det så rigtig forstået at låget ikke skal stå på klem som når man laver surdej?

  Hilsen Camilla

 34. Først vil jeg lige høre om maltmelet kan udelades?
  Og så vil jeg gerne høre hvor mange liter din form er til denne portion rugbrød. Har ledt i alle kommentarer, og har ikke kunnet finde svaret på størrelse af formen.

 35. Hej Cathrine,
  Jeg overså din sætning om, at du gerne lader din fordej stå i 16-20 timer, før du bruger den i dejen.
  Jeg har netop lavet den og kommer først til at kunne bruge den i morgen tidlig (efter 23-24 timer).
  Vil det ødelægge brødets hæveevne, eller er skaden ikke så stor?

 36. Hej Cathrine,
  Når du har bagt rugbrøddet, vasker du da træformen bagefter eller behandler den på anden måde? Der sidder lidt rugbrødsrester fast på min form (helt ny), til trods for 6 x olie og 1 x smør inden dejen kom i.
  Tak for dine fantastiske opskrifter.

  1. Hej Line

   Hvis der sidder en del rugbrød tilbage, så kan jeg godt skylle den af i varmt vand. Ingen sæbe! Mine forme er efterhånden så bagt til, at jeg bare lige børster overskydende rugbrødskrummer af med hånden, når de er kølet af, og så stiller jeg dem tilbage i skabet.

   Tak 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 37. Hej Cathrine,
  Tak for en masse gode surdejsopskrifter, som jeg virkelig nyder at kaste mig ud i. Mit brød er lidt klæg. Er det fordi min surdej ikke har været moden nok? Mvh. Signe

 38. Hej igen - det er mig længere oppe med den store rugbrødsform :D. Jeg kan fortælle, at jeg nu har prøvet at lave 1½ portion af dejen til min 3,3 L form (Eva Trio Prof.), og så har jeg holdt øje med kernetemperaturen som guide for, hvornår det var færdigt. Bagetiden var i min ovn præcis den samme som for en enkeltportion, dvs. 1 time og 15 minutter ved 180 grader over-/undervarme.
  Bare hvis der er andre, der også har en større brødform og gerne vil lave et STORT rugbrød

 39. Hej Cathrine,

  Tak for endnu en fantastisk opskrift, rugbrødet er hurtigt blevet et familiehit herhjemme.
  Jeg har nu bagt rugbrødet 3 gange og jeg har ingen problemer med surdej eller hævetider, men jeg kan aldrig få mit rugbrød til at fylde 80% af formen, selvom jeg bager i en træform ligesom dig. Jeg får alle tegnene på at det er færdighævet, med lufthullerne i toppen og en fin hvælving, men det fylder max 65-70% af formen når det er færdighævet. Ved ikke hvad jeg gør galt, har aldrig problemer med "hverdagsrugbrødet" ikke hæver som det skal.

  Håber du har et godt fif 🙂

  1. Hej Line

   Hmm... Hvor aktiv er din fordej, når du bruger den? Hvordan bliver rugbrødets krumme? Hvis den er god, så tænker jeg, det er fint - og at du måske ikke behøver gøre noget anderledes?

   Sidste; har du prøvet at lade rugbrødet hæve længere tid og se, om det vokser mere?

   God bagelyst,
   Cathrine

 40. Hej Cathrine.
  Jeg vil prøve og bage dit rugbrød, men jeg kan ikke finde malt mel kun malt sirup🤔
  Nu har jeg købt det. Kan de ikke bruges og evt. hvor meget vil du putte i?

 41. Hej Cathrine
  Jeg har prøvet både den ene og den anden "mesterbagers" yndlingsrugbrød - det her slår alt!
  Tusind tak for dit store arbejde.
  dbh
  Lotte

 42. Cathrine altså. Du gør det igen. Sprænger ALLE rammer for gode opskrifter!!
  Det er helt seriøst, det bedste rugbrød jeg har smagt! Det overgår alle bagerrugbrød.
  Har det seneste år bagt dit hverdags rugbrød fra "SURDEJ" rigtig ofte. Det er helt fantastisk lækkert. Men det her rugbrød. Ej, men hold op!! TAK for de dejligste opskrifter. Det gør livet bedre! <3
  MASSERE af kærlighed her fra Nørrebro til dig.

  1. Hej Freja

   TAK! Bare mega meget tak - det gør mig ægte glad og superstolt, at du har så meget glæde af mine opskrifter.

   Jeg og min familie er også blevet svært afhængige af det her rugbrød med masser af kerner 🙂 Det holder sig så lækkert længe, synes jeg.

   God bagelyst,
   Cathrine

 43. Hej Cathrine 🙂

  Virkelig et dejligt rugbrød. Bagte de første to i går og har allerede gang i en ny portion. Godt brød forsvinder hurtigt!
  Får dog aldrig så høje og luftige brød som dig, selvom jeg prøver at gøre alt det rigtige med surdejen. Måske man kan tilsætte lidt gær, når jeg blander fordej med udblødte kerner mm om morgenen?

  Tak for dejlige opskrifter,
  Bedste hilsner fra Birgit Marie

  1. Hej Birgit Marie

   Dejligt, at du har glæde af min opskrift på rugbrød. Tusind tak for det 🙂

   Først: hvilken størrelse har din rugbrødsform? Kan den ske at være større end min?
   Ellers skal du kigge på hævningen. Brug kun hævetiderne som vejledende. Det er vigtigt, at du kigger på dejen og sikrer, at den er hævet godt op og har de omtalte lufthuller i overfladen - så er det klar til bagning. Afhængig af din surdejs aktivitet, dejen og rummets temperatur, så kan hævetiden svinge meget.

   God bagelyst,
   Cathrine

 44. Hej,

  Jeg har en “tør” rugsurdej, kan jeg bruge den? Og så gøre den klar aften inden?
  Håber mit spørgsmål giver mening 🙂

  1. Hej Mie

   Ja, hvis du har en god og aktiv surdej - hvad end den fodres med rug eller hvede, så kan du sagtens bruge den til at lave fordejen 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 45. Jeg bagte det her rugbrød i søndags og ville bare fortælle dig, hvor fantastisk det blev!!
  Tak for en genial lækker og nem opskrift👌🏽 Er igang med en ny portion til i morgen.

 46. Jeg ville gerne have den sendt til Schweiz. Det ville være super hvis det kunne lade sig gøre.

  God aften 🙂

 47. Jeg har bagt rugbrødet to gange nu og det smager virkelig godt! Tak for opskriften 😋
  Men jeg synes ikke jeg får lige så meget højde på brødet som du gør. Som om det ikke helt hæver nok. Hvad kan jeg mon gøre forkert? Skalbjerg æde det hæve længere tid end de 2 timer? Jeg fodrer min surdej hver dag og den er hurtig til at peake og er godt aktiv ☺️

  1. Hej Cathrine

   Hvilken form bruger du? Det kan sagtens være, at dit rugbrød har brug for længere hævetid. Hævetiden er altid vejledende (i særdeleshed når du arbejder med surdej) - det vigtigste er, at dejen hæver op i formen og får de lufthuller på toppen, som jeg beskriver i opskriften. Hvis din dej er kølig og står i et køligt rum, så vil rugbrødet være væsentligt længere om at hæve. Prøv at stille dit rugbrød lunt under hævning - så går det langt hurtigere. Gulvvarme i et værelse, nær en radiator el.lign.

   God bagelyst,
   Cathrine

 48. Jeg har lige bagt rugbrødet i går, og det er virkelig lækkert! Jeg plejer at bage dit rugbrød med øl og mange kerner - som vi også elsker herhjemme - men det er fedt at have lidt at veksle imellem.

  Min bageform er noget større end din, så jeg kunne godt tænke mig at lave halvanden portion næste gang for at få lidt højde på brødet. Tænker du, at jeg skal justere lidt på bagetiden så - jeg tænker måske 10-15 minutter mere?

  1. Hej Trine

   Dejligt, at du har glæde af denne opskrift også.

   Ja, du kan sagtens gange opskriften op. Jeg ved ikke med bagetiden. Det afhænger også af formen på din rugbrødsform. Men du kan tage kernetemperaturen på dit rugbrød. Når det er 96-98 grader, så er det færdigbagt.

   God bagelyst,
   Cathrine

 49. Måske et dumt spørgsmål, men man skal ikke bage rugbrødet med låget på, vel? 🙈 jeg har træformen og låget.

 50. Nu er det bagt. Det er det bedste rugbrød, jeg nogensinde har smagt! Tusinde tak for (endnu) en vinderopskrift 😊

 51. Tusinde tak for alle dine opskrifter og at du tager dig tid til at svare på alle spørgsmål.
  Jeg vil gerne vide om du sender dine bøger til udlandet?

  Tak og rigtig god weekend 🙂

  1. Hej Susi

   I løbet af februar bliver det muligt for mig at sende mine bøger til Norge. Hvor drømmer du om, at bøgerne skal sendes hen? 🙂 Så vil jeg tjekke det.

   Tusind tak for dine søde ord.

   God bagelyst,
   Cathrine

 52. Hvilken temperatur skal vandet til fordejen være? 29 grader som i alm surdej - eller lavere ift at det er en modningsproces.

 53. Hej Cathrine
  Iih hvor jeg glæder mig til at komme i gang med dette rugbrød. Jeg har en hvedesurdej stående, men vil du anbefale, at jeg frisker den op med rugmel og lader den stå, til den er faldet sammen og er moden i stedet for ung, eller kan jeg sagtens bruge hvedesurdejen? Jeg friskede min daværende grove hvedesurdej op kun med hvedemel i går efter jeg havde bagt, så det er nærmest kun fint hvede, der er deri 😅

  Kh Sofie

 54. Samme spørgsmål som de andre - moden surdej, er det sådan en sulten en der har stået i køleskabet de sidste par uger uden mad eller en bageklar nyfodret sag.

  1. Hej Lotte

   Det er en sulten surdej. Men ikke en, der har stået i køleskabet i flere uger. Nærmere en surdej, der ikke er blevet fodret i et lille døgns tid. Hvis din surdej står på køl, så ville jeg tage den ud og give den en fodring eller to (indtil den viser god aktivitet), og så kan du bruge den i fordejen.

   God bagelyst,
   Cathrine

 55. Så parat. Jeg er ikke til solsikkefrø i mit rugbrød.
  Kun rugsoftkerner. Kommer jeg ekstra rugkerner i eller kan jeg bare undlade solsikkefrø?
  Ann

 56. Hej Cathrine. Vil gerne give mig i kast med din opskrift snarest muligt, så jeg har to spørgsmål: beholder du vandet fra de udblødte kerne i selve dagen? Og hvilke mål har din form? 🙂

  1. Hej Anne

   Det er dejligt at opskriften giver lyst til bagning 🙂

   Ja, kernerne suger alt væsken til sig, så jeg hælder bare det hele i. Målene på formen husker jeg ikke lige, men du kan med garanti finde dem inde på webshoppen, hvor jeg har linket til den 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 57. Hmmmm jeg kan se, der er andre end mig, der lige er lidt i tvivl om begrebet “moden surdej” 😂. Er det sådan en har-peaket-og-er-på-vej-ned-igen-surdej? Eller er den endnu mere moden?

  1. Hej Grith

   Ja, det kan jeg også se 😉 Jeg synes ellers, at jeg plaprer løs om moden og ung surdej hele tiden 🙂

   Jeg har tilføjet et skriv i opskriften, der forhåbentligt får det hele til at give mening. Min modne surdej er bare min surdej, der står på køkkenbordet og er klar til ny fodring. Den er altså sur og faldet sammen.

   God bagelyst,
   Cathrine

 58. Fordejen - er det en normal ung surdej, som står længere og dermed bruges en del tid EFTER den har peaket?

  1. Hej Henriette

   Både ja og nej. Den her fordej laver jeg om aftenen og bruger om morgenen/formiddagen. Så altså cirka 10-14 timer efter, at jeg har rørt fordejen sammen.

   God bagelyst,
   Cathrine

  1. Hej Katrine

   Det er jeg glad for at høre 🙂 Jeg håber, at du bliver ligeså vild med det, som vi er herhjemme.

   Jeg glæder mig til at høre, hvad du synes.

   God bagelyst,
   Cathrine

 59. Moden surdej - er det det samme som bageklar surdej? Altså en der er fodret og 3-4 timer på køkkenbordet.

  1. Hej Carina

   Nej, det er det ikke. En bageklar surdej betegner jeg som en ung surdej. Jeg fodrer min surdej hver dag aften. Så min surdej er god moden, når den igen er klar til en fodring aftenen efter. Den er faldet sammen, syrlig og kalder på ny næring. Det er den, jeg kalder for en moden surdej - og som jeg laver min fordej med.

   Jeg har tilføjet et skriv til opskriften, så det forhåbentligt ikke er forvirrende mere for dig eller andre 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT