Kuvertbrød bagt med surdej - perfekt til Nytår

Nu er året snart ved at nå sin ende. Lige i år kan man næsten kun sige heldigvis. Sikke et 2020. Samtidig har 2020 beriget mig og min lille familie med masser af tid sammen - tid, vi ikke ville have fået ellers, og det er jeg taknemmelig for.

Men jeg er også mere end klar til 2021. Med endnu mere bagning og nørderi. Jeg glæder mig til at tage hul på de mange projekter, der fylder i mit hoved. Og dele det med jer løbende. Det bliver et rart 2021 - det håber og tror jeg på.

Hvilken bedre måde at sige pænt farvel til det gamle år og goddag til det nye, end med friskbagt surdejsbrød. Nytåret skal fejres med god mad og kurvertbrød bagt på surdej. Præcis som jeg allerbedst kan lide det.

Jeg har gjort det helt simpelt. Lavet to mini brød i mine små, runde hævekurve og hakket dejen i fire inden bagningen, så brødene nemt kan brydes ved bordet - og herved blive små, fine kuvertbrød til alle de spisende. For helt ærligt - godt brød kan løfte en god (nytårs)middag til noget helt særligt.

Så hermed en opskrift på surdejs kuvertbrød til alle jer. Med ønsket om et rigtig godt nytår!

2 små brød. 4-8 personer
Det skal du bruge:

Surdej

 • 25 g moden surdej
 • 25 g vand, 29 grader
 • 10 g fuldkorns hvedemel
 • 15 g finvalset hvedemel

Dej

 • 255 g vand
 • 255 g finvalset hvedemel
 • 70 g fuldkorns hvedemel
 • 60 g ung surdej
 • 7 g salt
 • Olivenolie og flagesalt til at pensle med

Derudover: To condibøtter, en smule olivenolie til at smørre bøtten med, 2 små, runde hævekurve med hørklæderismel, en dejspatel, en dejsnitter, dit foretrukne bageudstyr - jeg bager mine surdejsbrød i min Challenger Bread Pan (reklamelinks)

Sådan gør du:
Fodr din surdej. Lad den stå lunt/ved stuetemperatur med låget på klem indtil, at den peaker og er bageklar. Det tager typisk cirka 4 timer.

Kom vand og mel i en bøtte og rør det sammen til alt melet er absorberet. Lad det stå til autolyse indtil surdejen er klar. Kom surdej ved og arbejd det ind i dejen. Læg låget på og lad dejen hvile i 30 minutter. Tilsæt salt og ælt det ind i dejen. Ælt dejen til den er glat og samlet. Jeg arbejder med den i cirka 5 minutter i hånden. Smør en ren bøtte med lidt olivenolie. Kom dejen over i bøtten, giv den sit første fold og læg låget tætsluttende på.

Nu skal dejen foldes, så glutenstrukturen kan udvikles. Fold dejen 4 gange med 30 minutters mellemrum. Lad dejen hvile et lunt sted i mellemtiden. Når dejen er foldet færdig, skal den gerne være glat og sammenhængende og kunne holde sin form og højde nogenlunde efter en foldning. Lad dejen stå yderligere den tid det kræver før, at den er hævet med 30-40 %. Dejen må gerne have en temperatur på cirka 26 grader.

Vend dejen ud på et IKKE meldrysset bord og del den i to lige store portioner - de skal hver veje 325 g og preshape dem. Det gøres ved at forme dejen let til en kugle. Undlad at spænde dem for meget op - bare form dem. Lad dem hvile utildækket i 30-40 minutter til der er dannet en let tør og tynd hinde på overfladen. Drys bordet og dejen let med fint hvedemel. Vend dejen rundt og spænd den igen op til et rundt brød - gentag med den anden portion dej også. Drys hævekurvene med rismel og vend brødene op i kurvene. Læg et klæde over brødene og stil dem på køl til dagen efter. Du kan bage det, når det passer dig dagen efter.

Opvarm dit bageudstyr i ovnen på 250 grader. Jeg bruger varmluft, når jeg bager brødet lukket inde i en gryde. Bager du brødet frit på et bagestål, så skal du bruge over/under varme. Lad ovnen og dit bageudstyr varme op i 45-60 minutter. Tag dit bageudstyr ud (i mit tilfælde en Challenger Bread Pan), vend dejene forsigtigt ned i gryden (dejen tages direkte fra køl) - du kan godt have de to mini brød i Challengeren samtidig. Hak dejen igennem med en dejspatel, så den deles i fire. Snit et ønsket mønster med en dejsnitter, læg låget på og kom dejen i ovnen. Skru temperaturen ned på 200 grader og bag brødene med låg i 12 minutter. Tag låget af, pensle de halvt bagte brød med olivenolie og drys med flagesalt. Bag yderligere cirka 10 minutter ved 260 grader til godt gyldne. Afkøl på en rist og nyd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

15 comments on “Kuvertbrød bagt med surdej - perfekt til Nytår”

 1. Hej Cathrine

  Kunne det tænkes, at der kunne laves en version af denne i muffinforme? Jeg var på Brdr. Price i Herning i går, og de serverede de lækreste små surdejsbrød som var bagt i en muffin"pande". Og nu er jeg ved at søge internettet igennem, men synes ikke jeg kan finde en surdejsudgave - Jeg har set din almindelige udgave https://www.cathrinebrandt.dk/kuvertbrod/, men ville meget gerne bage dem med surdej, da de bare smagte SÅ godt! De var ikke med så mange lufthuller, men det gjorde ikke noget da smagen stadig var der 🙂

 2. Når jeg forsøger at lave surdej hæver den ikke efter fodringen på 3. dagen, hvad gør jeg galt?

  1. Hej Kirsten

   Så skal du prøve at fodre den noget før 🙂

   Hvis du søger på "problemer" herinde på bloggen, så finder du et indlæg, hvor jeg deler mine bedste tips til en surdej, der driller.

   God bagelyst,
   Cathrine

  2. Tak, men hvor meget før, synes der går noget tid inden den overhovedet hæver? Taler vi på dag 2 eller før på dag 3?

  3. Hej Kirsten

   Ja, det gør der. Den skal lige have lov til at komme i gang 🙂

   Når din surdej er hævet godt op og begynder at falde en smule sammen - så skal du fodre den. Inden den falder helt sammen og deler sig!

   God bagelyst,
   Cathrine

 3. Hej Cathrine.
  Kan man lave en dobbelt portion af dejen, uden at det hæmmer hævningen og bagningen?

 4. Hej Cathrine

  Jeg vil forsøge mig med dette brød til i morgen men jeg skal allerede afsted kl 13 og ville gerne bage det lidt tættere på, at det skal spises. Kan jeg mon bage første del hjemmefra (i en god ovn) og så give det andel del med olien (ikke så god en ovn) lidt inden det skal spises? Eller skal jeg bage det hele hjemmefra og så blot lune det lidt?

  Tak for al din gode inspiration!

  Hilsen Bianca

  1. Hej Bianca

   Jeg ville bage det færdig hjemmefra - og så servere det koldt 🙂 Jeg kan være nervøs for, at det bliver en smule tørt, hvis hele brødet skal lunes igen.

   Tak 🙂
   God bagelyst,
   Cathrine

 5. Hej Cathrine
  Jeg har fået din ovale hævekurv i julegave og vil høre, om jeg mon kan lægge det ene brød i den og evt hakke på tværs?

  Skal jeg hakke hele vejen gennem dejen, inden jeg sætter det i ovnen?

  Hilsen Ann-Kristin

  1. Hej Ann-Kristin

   Hvor dejligt at "min" hævekurv er flyttet hjem til dig 🙂

   Hvis det er den store ovale hævekurv, så skal du ikke dele dejen. Hvis det er den lille, så kan du sagtens. Ja, du deler den bare på langs. Tryk hele vejen igennem.

   God bagelyst,
   Cathrine

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT