Lær dit barn at spise selv - sådan kom vi i gang

Som jeg fortalte i indlægget Hvorfor spiser Ellinor selv, så havde jeg længe før, at Ellinor kom til verden, bestemt mig for, at jeg gerne ville lære hende at spise selv så snart, at hun var klar til rigtig mad.

Jeg fuldammede til Ellinor var 6 måneder. På det tidspunkt var hun begyndt at vise stor interesse for maden og fulgte bestikket med øjnene, når vi sad ved bordet og spiste. Et godt tegn på, at hun var klar til at begynde at spise selv. Efter en lille test af, om hun kunne sidde ordentligt i sin højstol, blev vi enige om, at hun skulle præsenteres for rigtig mad. Ellinor kom med til aftensmadsbordet den første gang, da hun var præcis 6 måneder gammel.

Jeg var positivt overrasket over, hvor nemt jeg synes, at det var. Det var meget få justeringer, vi måtte lave i vores aftensmad for, at den også passede til Ellinor, da hun jo skulle spise det samme som os. Vi stoppede med at komme salt i vandet, når vi lavede pasta, ris og kartofler. Vi salter vores egen mad, når den er kommet over på tallerkenen. På den måde kan Ellinor spise den samme mad som os uden at få for meget salt.

På Instagram-profilen Ellinors Madeventyr har jeg taget et billede hver aften, når Ellinor har fået serveret sin aftensmad. Her kan du se, hvad Ellinor fik at spise.

Målet er, at Ellinor skal være tryg ved mad og have mod til at smage på maden. Det var derfor ikke hensigten, at Ellinor skulle begynde at spise sig mæt i rigtig mad med det sammen, men at hun skulle begynde at smage på og røre og føle på maden. Selvom hun ikke spiste meget, så suttede og smagte hun på maden og brugte lang tid på at "udforske" maden ved at røre ved den. Efter et par dage kom der mere og mere mad ind i munden.

Det serverede vi for Ellinor, da hun startede på rigtig mad:
Maden, som Ellinor fik serveret på hendes tallerken, var i store stykker. Hvis vi fik dampet spidskål, så fik hun et halvt blad dampet spidskål, peberfrugten var skåret i kvart, mørbraden var i skiver og broccolien i hele buketter. Fik vi hjemmelavet pizza, så fik hun et helt stykke + lidt af fyldet ved siden af - tomatsovs, en skive mozzarella, peberfrugt og et stykke kød, så hun kunne se, hvad der var på pizzaen. De store stykker mad gjorde det nemt for hende at samle det op fra hendes tallerken, røre ved det og komme det i munden uden at tabe det.

Praktiske råd til opstart:

 • Sørg for at dit barn er mæt inden, at det kommer med til bords. Jeg ammede Ellinor lige før, at vi skulle spise aftensmad. På den måde var hun glad og tilpas til at kunne smage på og udforske maden.
 • Start med ét måltid af gangen. Gør overgangen fra mælk til at spise selv så stille og rolig som mulig. Start med et måltid ved bordet sammen med jer og tilføj endnu et måltid, når dit barn er klar til det. Efter 14 dage med aftensmad begyndte vi at servere morgenmad for Ellinor også.
 • Server den samme mad til jeres barn, som I spiser. Derved kan dit barn se, at maden ikke er farlig.
 • Brug en stor hagesmæk eller stofble. Jeg var positivt overrasket over, hvor lidt Ellinor tabte på gulvet, når hun spiste. Men det er en god ide at beskytte tøjet en smule og eventuelt også bordet, hvis det er meget sart.

ellinor_1 ellinor_2 ellinor_3 ellinor_4

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 comments on “Lær dit barn at spise selv - sådan kom vi i gang”

 1. Min dreng er nu 8 måneder og vi er startet på mad. Men har får oftest "bare" grøntsagsmos og en kødbolle (laver forskellige slags.) men jeg ville egentlig gerne at han selv sidder med maden som jeres Ellinor. Giver jeg ham bare hele kogte kartofler feks.. eller skal de skæres lidt ud ? Syntes når jeg ser på billederne på insta, at Ellinors mad er skåret godt ud i små stykker.

  1. Hej Mette
   Selvfølgelig! Men vi har taget vores forholdsregler. Vi har altid siddet og spist sammen med hende. Haft fokus og øje på hende. Hvis der en sjælden gang i mellem blev bidt et stort stykke af, så har vi bare taget det ud af munden på hende 🙂

 2. Er lidt nysgerrig på hvordan I lærte hende at tallerknen ikke skulle spises eller på gulvet i begyndelsen?
  Og tak for go inspiration

  1. Hej Mette.
   Vi har fra første måltid serveret Ellinors mad på en tallerken. Nogle dage krævede det, at vi holdt ved tallerkenen af og til under måltidet, men ret hurtigt fangede hun, at den bare skulle stå.

   Det er så sjældent, at den er røget på gulvet - oftest ved et uheld.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT