Vores dejlige Karl Hugo fyldte 2 år i torsdag. Store, lille, fine fyr.
Hans fødselsdag fejrede han med formiddagshygge hos dagplejen, hvor han havde mariehøns boller med. For spørger du Karl Hugo hvilken sang, der skal synges, så svarer han altid "Evigglad". Derfor var bløde boller lavet som små mariehøns helt oplagt.
Bollerne er en luftig og let bamsebolle, der er let at spise for børn. Den perfekte bolle til at dele ud til børnefødselsdagen i dagplejen, vuggestuen, børnehave eller skolen.
Jeg har lavet opskriften, så det er så nemt som muligt at sende friskbagte boller med barnet om morgenen. Dejen laves om aftenen, formes og koldhæver natten over. Om morgenen bages bollerne, og mens der spises morgenmad, så kan mariehøne bollerne køle af inden, at de pyntes med prikker af chokolade eller glasur. Nederst kan du se en video af, hvordan bollerne pyntes og bliver til en mariehøne.
15 stk.
Det skal du bruge:
- 250 g kold mælk + 1 spsk. til at pensle bollerne med
- 8 g gær
- 40 g sukker
- 1 æg
- 15 g rød farve - jeg brugte denne her
- 475 g hvedemel
- 6 g salt
- 40 g blødt smør
- 100 g mørk chokolade eller chokoladeglasur til pyntning
- 30 stk. sukkerøjne - du kan enten lave dine egne sukkerøjne eller købe dem. Find sukkerøjne her.
- 1 sprøjtepose
Sådan bager du de sødeste mariehøns boller:
Dag 1: Kom mælk, gær og sukker i en skål og rør til gæren er opløst. Tilsæt æg, farve, hvedemel og salt og ælt i tre minutter ved medium hastighed til dejen samler sig. Tilsæt det bløde smør og ælt i yderligere 5-8 minutter til dejen er glat, smidig og slipper skålens kanter.
Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 75 minutter. Vend dejen ud på et ikke meldrysset bord og del dejen i 15 portioner af 60 gram. Form og spænd dejen op til runde boller. Kom bollerne på en plade beklædt med bagepapir (en bageplade, skærebræt el.lign., der kan være i køleskabet - jeg bruger - jeg bruger kombispaden fra mit bagestål, der passer perfekt). Lav afstand mellem bollerne, så de ikke vokser sammen. Dæk bollerne med husholdningsfilm eller en pose og lad dem efterhæve i 20-30 minutter inden, at de stilles på køl natten over.
Dag 2: Tag mariehøne bollerne ud fra køl og lad dem stå ved stuetemperatur, mens ovnen varmer op. Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Pensel bollerne med mælk. Bag bollerne i 12-15 minutter til de fortsat er røde, og ikke er begyndt at gyldne for meget på overfladen. Afkøl på en rist.
Når bollerne er kølet helt af, så tempereres mørk chokolade eller laves en brun glasur, der ikke er tynd. Kom chokolade eller glasur i en sprøjtepose og klip et lillebitte hul i bunden af posen. Sprøjt prikker og ansigt på bollen, så det ligner en mariehøne. Sæt øjne på. Server og nyd.
Er mælken i liter 250 g = 0,25 liter?
Eller har du vejet mælken?
Hej Rikke
Jeg vejer altid alle ingredienser. Det er mest præcist.
God bagelyst,
Cathrine
[…] - og som taler til deres univers. En kagemand, der ligner Alfons Åberg, luftige bjørneboller, søde mariehøns eller bløde bier som […]
Har du et godt alternativ til den røde farve, du linker til? Den ser ud til at være udsolgt samtlige steder 😏
Tusind tak for en fantastisk opskrift! De bragte STOR lykke til afslutning i min datters dagpleje😍❤️🐞Min datter bar dem stolt afsted, og hun er sjældent kommet så hurtigt ud af døren😅
Mums de var gode og mega nemme at bikse sammen! Perfekt alternativ til kage når den står på børnefødselsdag.
Hej Line
Det er jeg så glad for at høre.
God bagelyst,
Cathrine
Jeg kan ikke se linket til din røde farve. Hvilken bruger du? Mine blev helt lyserøde 🙈.
Hej Katja
Jeg har opdateret linket 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Tusind tak for nedenstående svar.
Hvis jeg fryser dem ned og ellers tager dem op om aften inden de skal bruges. Blive de så god, hvis de lunes om morgen, køler af og dekoreres? Hvordan lunes de bedst i ovnen om morgen ?
Hej Ellen
Ja, det gør de. Stænk dem med lidt vand og lun dem ca. 5-8 minutter ved 180 grader varmluft.
God bagelyst,
Cathrine
Hej.
Jeg vil gerne lave de fine mariehøneboller til min datters fødselsdag i dagplejen 🐞.
Er det muligt at lave bollerne på forhånd og så fryse dem ned, da jeg ikke har tiden om morgen.
I givet fald, hvor hurtig skal jeg fryse dem ned efter de er kommet ud af ovnen?
Hvordan tør jeg dem bedst op?
Er der muligt er dekorere dem aften inden eller bliver de tørre? Hvordan dækker jeg dem i bedst til, så de hverken bliver tørre eller glasuren smitter af. 😁
Venlig hilsen Ellen
Hej.
Jeg vil gerne lave de fine mariehøneboller til min datters fødselsdag i dagplejen. Er det muligt at lave bollerne på forhånd og så fryse dem ned, da jeg ikke har tiden om morgen.
I givet fald, hvor hurtig skal jeg fryse dem ned efter de er kommet ud af ovnen?
Hvordan tør jeg dem bedst op?
Er der muligt er dekorere dem aften inden eller bliver de tørre? Hvordan dækker jeg dem i bedst til, så de hverken bliver tørre eller glasuren smitter af. 😁
Venlig hilsen Ellen
Hej Ellen
Ja, det kan du sagtens. Du skal fryse dem, når de er kølet, men stadig friskbagte. Du tør dem op ved stuetemperatur i posen, du frøs dem ned i.
Du kan godt dekorere dem aftenen inden, men som alt andet gærbagværk, så er de allerbedst, når de er friskbagte/lunet. Men jeg er sikker på, at børn og voksne vil elske dem alligevel.
Kom dem i en bøtte/fad med en pose/husholdningsfilm over, hvis de skal stå længe.
God bagelyst,
Cathrine
Et kæmpe hit til kagebordet i min datters klasse og samtidig smager de rigtig godt. Tak for opskrift
hilsen
Tina
Hej Tina
Det er jeg så glad for at høre 🙂 Mariehønebollerne er bare så fine.
God bagelyst,
Cathrine
Dem glæder jeg mig til at bage. Har du erfaring med at bage dem, fryse dem ned og så pynte dem, når man tager dem ud af fryseren, og de er tøet op? Tror du stadig bollen er fin efter nedfrysning?
På forhånd tak.
Mvh Stina
Hej Stina
Ja, bollen er stadig god efter frys 🙂 Jeg ville tø dem op, lune dem og så pynte dem, når de var kølet af.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine,
Tak for en skøn opskrift de skal prøves til min datters børnehave.
Når du skriver mælk, hvilken mælk bruger du så? Letmælk eller sødmælk? Jeg tænker at alle typer kan bruges, men ville høre, om du havde erfaring med, hvad som fungerer godt i denne opskrift.
Mange hilsner,
Julie
Hej Julie
Jeg bruger altid sødmælk 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Ej hvor er de nuttede! Tror jeg vil afprøve det med min søn, det vil han helt sikkert elske.
Han er helt vildt fascinerede af mariehøns haha!
Hej Sabri
De har været et hit flere gange hos mine børn 🙂 Så fine.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Super søde boller 🐞
Mine mariehøns bliver noget mere pink end røde, hvad gør jeg forkert? Skal der mon mere farve i?
Vh. Rikke
Hej Rikke
Ja, så skal der bare mere farve i 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine,
Ved du hvordan en pastfarve skal doseres kl tra denne type farve? Har nemlig en rød pastafarve fra wilton som jeg tænker er ligeså god 😅
Hej Lise
Nej, det gør jeg desværre ikke. Du kan tilsætte lidt undervejs, så du må prøve dig frem 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Mine boller bliver ret brune allerede efter 6 min. Så når de er færdige efter ca 10-12 min er de slet ikke røde mere. Nogle ideer hvordan jeg kan ændre det?
Hej Pauline
Så bager du dem bare ved en lavere temperatur 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Har du en idé til hvordan man kan lave mariehønerne hvis ikke der må bruges chokolade/glasur? Der er nul sukker i vuggestuen. Øjne/prikker tænker jeg kan laves med rosiner.
Hej Mette
Du kan få 100 % chokolade - eller et sukkerfrit alternativ 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Det var så lidt.
Og i lige måde. =)
Hej
Jeg er klar over, jeg måske er lidt sent på den her, men jeg tænkte, jeg ville give den et forsøg. Jeg ville se, hvilken chokolade du havde brugt, men linket leder til det samme som den røde farve. Jeg tænkte, jeg bare lige ville sige det.
Ellers tak for en fed opskrift.
Hej Alex
Tusind tak for at gøre mig opmærksom på det. Det er rettet nu, så alle links viser det korrekte 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Tusind tak for svar! Jeg er meget spændt på, om jeg kan få dem lige så fine til fødselsdag i vuggestuen på fredag 🙂
I opskriften står der, at der er til 15 stk., men i teksten står der, at man skal dele dejen i 12 stk. Hvor mange bliver der mon ca.?
Hej Katrine
Ja, sikke noget sludder. Der bliver 15 (måske 16, men det afhænger lidt af hvor præcist, der vejes af) mariehøneboller af én portion 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Christina
Hvis du gerne vil bage bollerne færdige i løbet af et par timer, så kan du følge opskriften på bløde bamseboller, som du finder herinde på bloggen, og komme farve i den dej 🙂
Men følg angivelse på vægt af bollerne og bagetid fra den her opskrift.
God bagelyst!
Cathrine
Hvis man ikke ønsker at koldhæve natten over, hvor længe skal bollerne så hæve?
Hvornår i opskriften tilsatte du den røde farve? 🙂
Det står angivet som "farve" i fremgangsmåden - sammen med æg og hvedemel 🙂
God bagelyst,
Cathrine