Nemme boller med birkes

Endelig! Det er alt for lang tid siden, at I har hørt fra mig. Min januar har været fyldt med opskrivning og eksaminer. Knapt så sjovt, men super lærerigt, og jeg nyder, at jeg nu ved en masse om fysisk aktivitet, træning og hvilken ernæring, det kræver. Men nu glæder jeg mig også til at få lidt tid til at hygge mig i køkkenet og dele mine opskrifter med jer.

Vi starter ud med noget af det, som jeg bedst kan lide. Nemlig en brødopskrift. Min søndag var meget afslappet. Fyldt med tømmermænd og eksamenslæsning, og det kræver altså hjemmebagte, lune boller. Jeg havde ikke forberedt en dej dagen før, så denne opskrift behøver ikke hverken surdej eller lange hævetider. Man kan altså sagtens bage en rigtig god bolle, selvom dejen ikke har været æltet i flere minutter og har koldhævet hele natten. Disse boller var faktisk virkelig, virkelig gode. Og de kan sagtens måle sig med de boller, som jeg plejer at bage. Så hvis du har brug for en nem opskrift, der hurtigt kan give dig nogle gode, smagfulde boller, så synes jeg, at du skal prøve denne.

Det skal du bruge:

 • 500g lunkent vand
 • 15g økologisk gær
 • 2 spsk. skyr (yoghurt, kærnemælk eller andet surmælksprodukt kan også bruges)
 • 1 spsk. honning
 • 15g blå birkes
 • 50g solsikkekerner
 • 350g groft mel
 • 250g hvedemel
 • 10g salt


Sådan bager du nemme boller med birkes:

Kom vandet i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt skyr, honning og kerner og rør det samme. Kom nu melet i lidt af gangen og rør det godt ud, så har en ensartet dej. Tilsæt til sidst saltet og ælt dejen en smule i skålen ved at ”løfte” dejen op ad skålens side. Derved strækker du glutenproteinet i melet, og du får en glat dej. Når du synes, at din dej er æltet nok, så stilles den til hævning i skålen med et klæde over ved stuetemperatur. Lad dejen hæve i 2 timer. Hvis du har en bagesten, så kommer du den i ovnen, når dejen har hævet i ca. 1 time. Ellers kan du bruge en bageplade, som du vender med bunden op inde i ovnen. Varm ovnen op til 250 grader. Når dejen er hævet, så formes der 12 boller med 2 våde skeer. Før bollerne på bagepapiret ind på din bagesten eller bageplade. Bag bollerne i ca. 15 minutter til de er gyldne.

Boller_med_birkes-1

Boller_med_birkes-(3)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

10 comments on “Nemme boller med birkes”

 1. Måske du skulle skrive 250 grader varmluft eller 250 over under varme eller måske du endda skruer ned når de skal bages, fordi de skulle ihvertfald ikke have 250 over under varme

 2. Hej Cathrine - hvad for noget groft mel plejer du at bruge?
  PS tak for mange lækre opskrifter!

  1. Hej Anja.

   Tak! Dejligt, at du følger med herinde.
   Det er meget forskelligt. Oftest groft ølandhvede, grahamsmel eller speltmel. Hvis du bruger rug, så skal du skære ned på mængden af groft mel og komme mere fint mel i i stedet 🙂

 3. Hej Terese.
  Når jeg bager boller, så kommer jeg dem på et stykke bagepapir. Herefter fører jeg dem ind i ovnen med en bagespade eller en bageplade, jeg vender på hovedet.

  Jeg bager altid på en opvarmet bagesten eller bageplade. Du kan også komme bollerne direkte på en bageplade beklædt med bagepapir, hvis det fungerer bedre for dig 🙂

  Ps. Der findes ingen dumme spørgsmål herinde 🙂

  God dag,
  Cathrine

 4. Hej.

  Sådan nogle lækre boller vil jeg også bage! 🙂

  Men jeg har ét spørgsmål. I flere af dine opskrifter skriver du "føres ind ovnen". Hvordan gør man dét med dej der er så blød? En for en dumpet direkte på bagepladen? Så skal der dylme arbejdes hurtigt! Eller på bagepapir? Eller dem alle på et bordet dynget med mel og derfra en for en med brødskovl ind på stenen?

  Ja, måske det er et dumt spørgsmål, men det er jo essentielt at have styr på fornemmer jeg.

  På forhånd tak for svar 🙂

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT