Nemme boller med birkes

7

Endelig! Det er alt for lang tid siden, at I har hørt fra mig. Min januar har været fyldt med opskrivning og eksaminer. Knapt så sjovt, men super lærerigt, og jeg nyder, at jeg nu ved en masse om fysisk aktivitet, træning og hvilken ernæring, det kræver. Men nu glæder jeg mig også til at få lidt tid til at hygge mig i køkkenet og dele mine opskrifter med jer.

Vi starter ud med noget af det, som jeg bedst kan lide. Nemlig en brødopskrift. Min søndag var meget afslappet. Fyldt med tømmermænd og eksamenslæsning, og det kræver altså hjemmebagte, lune boller. Jeg havde ikke forberedt en dej dagen før, så denne opskrift behøver ikke hverken surdej eller lange hævetider. Man kan altså sagtens bage en rigtig god bolle, selvom dejen ikke har været æltet i flere minutter og har koldhævet hele natten. Disse boller var faktisk virkelig, virkelig gode. Og de kan sagtens måle sig med de boller, som jeg plejer at bage. Så hvis du har brug for en nem opskrift, der hurtigt kan give dig nogle gode, smagfulde boller, så synes jeg, at du skal prøve denne.

Det skal du bruge:

 • 500g lunkent vand
 • 15g økologisk gær
 • 2 spsk. skyr (yoghurt, kærnemælk eller andet surmælksprodukt kan også bruges)
 • 1 spsk. honning
 • 15g blå birkes
 • 50g solsikkekerner
 • 350g groft mel
 • 250g hvedemel
 • 10g salt


Sådan bager du nemme boller med birkes:

Kom vandet i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt skyr, honning og kerner og rør det samme. Kom nu melet i lidt af gangen og rør det godt ud, så har en ensartet dej. Tilsæt til sidst saltet og ælt dejen en smule i skålen ved at ”løfte” dejen op ad skålens side. Derved strækker du glutenproteinet i melet, og du får en glat dej. Når du synes, at din dej er æltet nok, så stilles den til hævning i skålen med et klæde over ved stuetemperatur. Lad dejen hæve i 2 timer. Hvis du har en bagesten, så kommer du den i ovnen, når dejen har hævet i ca. 1 time. Ellers kan du bruge en bageplade, som du vender med bunden op inde i ovnen. Varm ovnen op til 250 grader. Når dejen er hævet, så formes der 12 boller med 2 våde skeer. Før bollerne på bagepapiret ind på din bagesten eller bageplade. Bag bollerne i ca. 15 minutter til de er gyldne.

Boller_med_birkes-1

Boller_med_birkes-(3)

Lær mig at kende

Hej med dig! Jeg er en pige, der bliver glad i låget, når jeg har dejlige råvarer mellem mine hænder. Ny viden og nye teknikker gør livet værd at leve, og jeg kombinerer min uddannelse med min lyst til pragtfulde smagsoplevelser!
Kommentarer
 1. Terese

  Hej.

  Sådan nogle lækre boller vil jeg også bage! 🙂

  Men jeg har ét spørgsmål. I flere af dine opskrifter skriver du “føres ind ovnen”. Hvordan gør man dét med dej der er så blød? En for en dumpet direkte på bagepladen? Så skal der dylme arbejdes hurtigt! Eller på bagepapir? Eller dem alle på et bordet dynget med mel og derfra en for en med brødskovl ind på stenen?

  Ja, måske det er et dumt spørgsmål, men det er jo essentielt at have styr på fornemmer jeg.

  På forhånd tak for svar 🙂

 2. Hej Terese.
  Når jeg bager boller, så kommer jeg dem på et stykke bagepapir. Herefter fører jeg dem ind i ovnen med en bagespade eller en bageplade, jeg vender på hovedet.

  Jeg bager altid på en opvarmet bagesten eller bageplade. Du kan også komme bollerne direkte på en bageplade beklædt med bagepapir, hvis det fungerer bedre for dig 🙂

  Ps. Der findes ingen dumme spørgsmål herinde 🙂

  God dag,
  Cathrine

 3. Anja

  Hej Cathrine – hvad for noget groft mel plejer du at bruge?
  PS tak for mange lækre opskrifter!

  1. Hej Anja.

   Tak! Dejligt, at du følger med herinde.
   Det er meget forskelligt. Oftest groft ølandhvede, grahamsmel eller speltmel. Hvis du bruger rug, så skal du skære ned på mængden af groft mel og komme mere fint mel i i stedet 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

VELKOMMEN!

Jeg hedder Cathrine. Jeg er mad-fan, bagenørd, øko-glad og mor til Ellinor. Her deler jeg begejstret mine opskrifter på alt den mad, der gør mig glad i hverdagen. Du finder også viden om ernæring, rejseguides, DIY og en masse om børn, spisevaner og kræsenhed, som er dét som mit hjerte brænder for.

Cathrine Brandt
Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed

Skriv til mig på mail@cathrinebrandt.dk

INSTAGRAM

ANNONCE

SENESTE

Luksus brunsviger
4. oktober 2018
Chokoladekage med rødbeder og chokoladeganache
1. oktober 2018
Svampet mandelkage med hytteost
19. september 2018
Surdejsbrød med sesamfrø
17. august 2018
Karamel brownie med cremefraiche-creme og blåbær
29. juni 2018