Ølandshvedebrød bagt med surdej

En helt sprød skorpe, der nærmest splinter, når jeg skærer gennem den. Duften af nybagt lunt brød, der dufter helt forskelligt afhængigt af hvilke melsorter, jeg bruger. En luftig krumme, der er en smule sej, når jeg bidder i den. Glæderne ved hjemmebagt og helt lunt brød er mange! Jeg bager alt vores brød selv, og ligegyldigt om det er luftige surdejsboller, bløde gærboller eller søde chokoladeboller, så er glæden altid den samme. Hjemmebagt brød kan bare noget helt særligt, og vi værdsætter det virkelig hjemme hos os.

Derfor elsker jeg også at eksperimentere med brødbagning. Lige i øjeblikket bruger jeg ret lang tid på at øve mig i at forme og snitte brødene, så de bliver fine og hæver flot op, når de lander på mit bagestål i ovnen. Jeg har forsøgt at dele opskriften op i steps, så den bliver nemmere at læse og overskue. Men lad dig ikke skræmme - selvom der er en del steps, så har arbejdstiden ikke så stor, og glæden når du står med dit eget, friskbagte surdejsbrød gør det så meget værd!

2 brød
Det skal du bruge:

Fordej:

Dej:

Sådan bager du surdejs ølandshvedebrød:
Jeg har delt opskriften op i steps, så den bliver nemmere at læse og overskue. Lad dig ikke skræmme af de mange punkter - brødet kræver ikke så meget arbejdstid. Jeg har angivet klokkeslet, som du kan bruge som en vejledning, så du ikke ender med at stå og forme brød midt om natten.

Step 1:
5 en halv time før, du laver dejen, røres fordejen sammen. Jeg gjorde det kl. 9 om morgenen. Rør de tre ingredienser sammen, dæk fordejen til med et låg eller husholdningsfilm og lad den stå ved stuetemperatur.

Step 2:
5 1/2 time efter (kl 14.30 hos mig) røres 730 g vand (hold 50 g vand tilbage til senere) og mel godt sammen til autolyse. Alt melet skal være rørt ud. Dæk den til og stil den sammen med fordejen. Jeg bruger de her bøtter til at have min dej i - de er nemme at arbejde i, og jeg kan se, om dejen hæver og bliver luftig.

Step 3:
Kl. 16. Tag 30 g af det overskydende vand og brug det til at røre fordejen og dejen, der har stået til autolyse, sammen. Ælt dejen sammen i 5 minutter - jeg viser i denne her video, hvordan jeg ælter dejen. Kom den tilbage i en skål og lad den hvile i 5 minutter. Brug den sidste mængde vand – hvis dejen ikke er for våd, til at komme saltet i dejen. Dejen vil dele sig, men hurtigt samle sig igen, når du begynder at ælte den. Ælt dejen yderligere 3-4 minutter indtil dejen bliver luftig og skaber et stærkt glutennet, så dejen nogenlunde kan holde formen på køkkenbordet.

Kom dejen i en skål smurt med en lille smule olie. Her skal dejen hæve.

Step 4:
Lad dejen hæve i 4 timer ved stuetemperatur på omkring 24-26 grader. Lav 5 foldninger på dejen. Fold efter ½, 1½, 2, 2½ og 3 timer.

Step 5:
Del dejen i to lige store dele på 900 g. Form dejen let til en kugle – dæk den med et fugtigt viskestykke. Lad den hvile i 30 minutter.

Step 6:
Form dejen til en rund eller rektangulært brød – eller den form, som din hævekurv er i. Jeg bruger en rund hævekurv og en oval hævekurv. Kom et hørklæde i din hævekurv og drys med halv rismel/halv hvedemel. Kom brødene i hævekurven og kom en pose omkring hver hævekurv. Kom brødene i køleskabet til dagen efter.

Step 7:
Kom et bagestål i din ovn og tænd ovnen på højeste temperatur over/under varme. Lad bagestålet varme op i en lille time. Vend brødene ud og snit dem - du kan se en video af, hvordan jeg snitter et brød lige her. Bag brødene ved 250 grader i ca. 20 minutter. Skru ovnen ned til 230 grader og bag brødene yderligere 25-30 minutter.

Indlægget indeholder affiliatelinks

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

11 comments on “Ølandshvedebrød bagt med surdej”

 1. Hej Cathrine
  Fantastisk inspirerende blog!
  Jeg prøver at regne ud, hvornår du ender med at have et brød ude af ovnen, hvis du frisker op om aftenen og igen næste morgen. Ender du så ikke med at bage sent den følgende dag? Kan man evt. fodre fredag aften, igen lørdag morgen, lave dej, folde osv, lade hæve på køl natten over for så at bage mere eller mindre direkte fra køl søndag morgenen?

 2. Hej!
  Nu er det tid til, at jeg skal lære at bage lidt bedre brød! Jeg har en surdej på køl, men jeg er lidt i tvivl om, jeg både skal fodre den og bagefter lave en fordej - eller er det en "fodring" man laver, når man laver fordejen?

  Jeg kan se, at dit eksempel lyder på at røre fordejen sammen kl. 9.00. Hvornår gør du så surdejen parat til at bage med?

  Og hvornår i hele den her bage-proces tager du surdej fra til næste gang?

  Kh. Sophie

  1. Hej Sophie
   Du skal have oparbejdet mængden af gærceller og mælkesyrebakterier i din surdej, når den kommer fra køl. Det gør du ved at fodre den et par gange. Det kan godt kaldes en fodring, når du laver fordejen. Men din surdej skal være god og aktiv inden, at du laver den sidste fodring/fordej.

   Jeg fodrer min surdej om aftenen, og fra den surdej tager jeg 24 g til fordejen og gemmer noget/resten.

   God bagelyst,
   Cathrine

 3. Hej ?
  Puhaa en opskrift, jeg tror ikke det kommer til at gå godt men jeg vil nu alligevel prøve at kaste mig ud det ?
  Skal min surdej fodres inden den bruges i fordejen eller er en fordej det samme som at fodre en surdej ? håber du forstår..
  Det kunne være for lækkert hvis du lavede en video hvor du bager dette brød, altså helt fra bunden og step by step, så sådan en som mig kan få det hele helt udpenslet ?

  1. Hejsa
   Din surdej skal fodres inden 🙂

   Jeg skal forsøge at få lavet en video, når tiden lige bliver til det.
   Tak for input!
   God bagelyst,
   Cathrine

 4. Hej Cathrine. Jeg vil rigtig gerne bage dette brød- er det strengt nødvendigt at det er 5 1/2 time fordejen står og ikke en 8-timers tid over natten?
  Bedste hilsner
  Amanda

  1. Hej Amanda.
   Din fordej kan risikere at blive ret sur, hvis den står meget længere ved stuetemperatur. Du kan sænke processen ved at stille fordejen køligt. Ikke køleskabet, men 15-18 grader fremfor 20-22 grader som ved stuetemperatur 🙂

   Mvh. Cathrine

 5. De her brød er simpelthen de lækreste brød, jeg har bagt. Jeg skal dog øve mig noget mere med vand/mel-forholdet, for jeg får altid nogle eeeenormt store, men ret flade brød. Heldigvis er der stadig plads til et stykke ost 🙂

  1. Hej Katrine.
   Det er jeg simpelthen så glad for at høre! Skønt, at du kan bruge opskriften 🙂

   Brødet kan blive ret fladt, hvis det ikke bliver formet og spændt ordentligt op. Måske det er mere det punkt, du skal øve dig i, hvis du ønsker dig et højere brød? 🙂

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT