Nemme scones med chokolade

Lige så meget, som jeg elsker og nyder at give mit bagværk tid til at udvikle glutenstruktur og smag, så elsker jeg også scones! Og scones er lynhurtigt bagværk. Den søde, sprøde og næsten porøse bolle, der i smag er en mellemting mellem en bolle og en kage. Tilsæt en god portion mørk chokolade, og så har du skabt en himmelsk mundfuld.

Scones kan vendes sammen og bages på en lille halv times tid. Så hjemmebagte scones er svaret, når der kommer uventede gæster, du gerne vil byde på lidt sødt til kaffen.

Når du bager scones, så handler det om præcis det modsatte, som når du bager boller og brød. Dejen skal IKKE æltes - blot vendes sammen. Vi er ikke interesseret i at udvikle glutenstrukturen, så vi får seje scones. De skal være sprøde, bløde og porøse i krummen. Mit bedste tip til de lækreste scones er, at du arbejder så lidt som muligt med dejen - og aldrig ælter den. Og så skal dejen foldes og rulles ud, så du får lag ala en wienerdej. Det er lækkert! Jeg viser hvordan i videoen nederst i opskriften.

Scones er allerbedst helt friskbagte. Men jeg nyder dem også gerne på 2. dagen. De kan fryses, når de er friskbagte. Lad dem tø op før de lunes.

20-25 stk.
Det skal du bruge:

 • 200 g koldt smør
 • 550 g hvedemel - rigtig gerne koldt, så læg det i fryseren i 15 minutter, hvis du har tid
 • 110 g flormelis
 • 25 g bagepulver
 • 5 g flage- eller fint salt
 • 375 g kærnemælk
 • 100 g mørk chokolade (kan udelades, hvis du ønsker helt plain scones) - jeg bruger de her Callets fra Callebaut (reklamelink)
 • 2 æggeblommer + et nip salt til pensling
 • En udstikker på 6 cm - jeg har det her udstikkersæt, uundværligt! (reklamelink)

Sådan gør du:
Skær smørret i firkanter på størrelse med en terning. Kom dem på en tallerken og stil dem i fryseren indtil, at de skal bruges. Rør alle de tørre ingredienser sammen. Vej kærnemælk og chokolade af. Kom smørret ved de tørre ingredienser og klem det sammen mellem fingrene. Undlad at ælte. Der må gerne være stykker af smør. Tilsæt kærnemælk og hakket chokolade. Dejen kan virke våd i starten. Rør dejen sammen med hænderne eller med en ske til melet er vendt ind i dejen og den netop er samlet.

Tænd ovnen på 220 grader over/undervarme. Vend dejen ud på et let meldrysset bord og rul den ud til et rektangel, der er ca. 3 cm højt. Fold 1/3 af dejen ind mod midten og den anden 1/3 indover. Rul ud og gentag foldningen. Rul dejen ud til en højde på ca. 1,5 cm. Stik sconesene ud med en udstikker, der dyppes i mel undervejs. Placér på en bageplade beklædt med bagepapir. Pisk æggeblommer og salt sammen med en gaffel og pensl dine scones på toppen. Bag dem i 12-15 minutter til de er gyldne. Nyd dem helt friskbagte.

Tip: Udelader du chokoladen, så kan du med fordel servere dine scones med letpisket flødeskum og en god solbærmarmelade til. Det er en helt klassisk måde at servere scones på - og det smager dejligt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

26 comments on “Nemme scones med chokolade”

 1. Jeg har et spm til bagepulver: jeg synes mine får en eftersmag v 25 g så jeg har beugt meget mindre (10g- Urtekrams). Hvilken bagepulver bruger du?

 2. Hej,
  De her scones er fantastiske. Jeg har bagt dem flere gange og de bliver altid dejlige sprøde og lagdelte. Det er en virkelig god opskrift med en fremgangsmåde der bare fungerer. Jeg har flere gange frosset de ubagte scones. Jeg tør dem op som jeg skal bruge til weekend brunch i køleskabet over natten eller en time på køkkenbordet og bager dem som beskrevet. De hæver fint og smager skønt. Jeg putter også indimellem rosiner i istedet for chokolade.

 3. Vil jeg kunne lave dejen aften før en brunch og gemme den i køleskabet og så bare tage ud og rulle, stikke ud og bage?

 4. Hej Cathrine, jeg har tidligere forsøgt mig med scones-opskrift fra nettet - og er blevet slemt skuffet. Men denne opskrift virker god (og overskuelig:) ) - så den skal prøves!
  Meget brød smager bedst nybagt, og du skriver også at disse scones helst skal spises nybagte - men er de ok dagen efter?

  Tak for rigtig fine og gode opskrifter i øvrigt!

  Dbh

 5. Jeg har behov for at bage dem uden laktose, og da man ikke længere kan købe laktosefri kærnemælk, vil yoghurt så kunne bruges i stedet?
  Eller har du et bedre forslag?

 6. Jeg har lige bagt disse scones - hvor er de bare gode! Nu er fryseren fuld af dem til de næste mange eftermiddage😊
  Tak for en god opskrift (igen, igen!).

 7. Mums - så du lavede dem på insta. Og skal helt sikker prøve dem.

  Kan de fryses? Hvis ja, hvordan vil du så anbefale at tø dem op igen ?

  1. Hej Cathrine

   Tak for dit svar med hensyn til frys og optøning.

   Det er virkelig de bedste scones jeg nogen sinde har bagt.
   De er så lækker og har ikke den der eftersmag af bagepulver, som jeg synes alle andre opskrifter jeg har prøvet har.

   Og det bliver bare ekstra lækkert af man loge folder dejen og så er det bare nemt.

   Tak for en dejlig opskrift

 8. Skal man bare folde den overskydende dej sammen og så rulle og fold på ny, efter man har stukket dem ud?
  Eller ødelægger det noget af strukturen i dejen?

  1. Hej Emil

   Jeg folder bare dejen sammen og ruller den let. Jeg forsøger at håndtere den så lidt som muligt. Alternativt skal du lave firkantede scones - så kan du skære dejen ud, og du undgår at stå tilbage med dej, der er i overskud 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

  1. Hej Lina

   Nej, det kan du ikke. Kærnemælkens syre er afgørende for scones - både for opbagningen (sammen med bagepulver), den porøse krumme og sprødhed.

   God bagelyst,
   Cathrine

 9. Jeg kan virkelig anbefale at fryse dejen. Jeg lavede en dobbeltportion og bagte 1/4, og så frøs jeg resten af dejen ned i 3 poser (mas den flad så den tør hurtigt op). Så er det virkelig nemt at bage friske scones og de smager fuldstændig som når man lige har lavet dejen.

  1. Hej Mathilde

   Du kan bruge et andet surmælksprodukt, der har samme konsistens. Men syren er vigtigt for luftigheden og smagen i dine scones.

   God bagelyst,
   Cathrine

 10. Hej Cathrine
  Kan man fryse de ubagte scones så de er lige til at tage op og bage en anden dag?

  1. Hej Turi

   Nej, jeg vil ikke anbefale, at du fryser scones inden bagning. Bagværk med bagepulver skal bages hurtigst muligt - ellers mister bagepulveret sin effekt. Men du kan sagtens bage dem, fryse dem og så lune dem efter behov 🙂 Frosne scones smager næsten lige så godt som friskbagte.

   God bagelyst,
   Cathrine

 11. Fuldstændig fantastiske! Jeg sidder med min 3. i munden nu 👌🏼 Virkelig gode og nemme - jeg skulle dog lige tage mig sammen til at håndælte og var ikke sikker på det med lag kunne lykkedes. Men det gik virkelig nemt. Kan kun give disse de bedste anbefalinger.

 12. Hej - er det rigtig forstået at salt skal i æggestrygelsen? Jeg læste alle tørre ingredienser og smækkede salt med i dejen 😳 Måske af ren vane?

 13. Hvis jeg nu gerne vil bage disse, men ikke har en udstikker. Kan de så blot skæres i firkanter med en skarp kniv istedet? 😊

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT