Hvis stegt flæsk er den danske nationalret, så vil jeg vove at påstå, at Dal Bhat må være den nepalesiske nationalret. Da jeg efter min studentereksamen rejste til Nepal for at vandre, så var Dal Bhat næsten det eneste, jeg spiste i 3 uger. Jo længere, vi kom op i bjergene, jo mindre blev menukortet, og én ting man altid kunne spise med velbehag var Dal Bhat. En så velsmagende og dejlig ret, som jeg stadig nyder at spise herhjemme. Dal er den røde linsesuppe og Bhat betyder ”kogte ris”. Ris, linsesuppe og grøntsagskarry er helt perfekt sammen. Den her opskrift er importeret direkte fra Nepal, og det er den bedste Dal Bhat, jeg har smagt. Lad dig ikke skræmme af ingredienslisten. Når grøntsagerne er snittet, så passer både ris, Dal og grøntsagkarry sig selv. Jeg lover, at hjemmelavet Dal Bhat er en simpel, nem og lækker aftensmad.
3-4 personer
Det skal du bruge:
- 2 dl ris + vand
Dal (Linsesuppe):
- 2 fed hvidløg
- 1 løg
- 2 spsk. olivenolie
- 100 g røde linser
- 1 dåse tomat
- 2 dl. vand
- 1 tsk. gurkemeje (frisk eller tørret)
- Salt, peber
Grøntsagskarry:
- 2 fed hvidløg
- 1/4 frisk chili
- 4 tsk. karry
- 1 tsk. spidskommen
- 1 tsk. koriander
- 1 tsk. salt
- 1 tsk. gurkemeje (frisk eller tørret)
- 1 tsk. ingefær
- 2 spsk. olivenolie
- 2 løg
- 400 g kartofler
- 2-4 forårsløg
- 100 g optøet spinat
- 400 g blomkål
- 6 dl vand
Sådan laver du den bedste Dal Bhat:
Kog ris efter anvisningen på pakken. Hvis du bruger fuldkornsris kan de med fordel sættes over først. Ved hvide ris skal du lave Dal først.
Dal:
Snit løg og hvidløg fint og sauter det kort uden, at det tager farve. Kom de resterende ingredienser i og lad det simre ca. 30 minutter til det er en tyk sovs. Tilsæt en smule mere vand undervejs, hvis det er nødvendigt. Smag til med salt, peber og evt. lidt sukker.
Grøntsagskarry:
Snit grøntsagerne i mundrette stykker. Kom olie i en gryde og varm op. Svits krydderierne, gurkemeje, ingefær, chili og hvidløg kort i den varme olie. Kom grøntsagerne (undtagen blomkål) ved og svits dem under omrøring i få minutter. Tilsæt vand og lad det simre i ca. 10 minutter til kartoflerne næsten er møre. Kom blomkål ved og kog yderligere 3-4 minutter. Smag grøntsagskarryen til med salt, peber, evt. sukker og krydderier.
Tip: Du kan skifte risene ud med et hjemmelavede fladbrød, hvis du foretrækker det.
Hej Cathrine,
Jeg boede 3 år i Nepal sammen med min familie i midt 90erne.
Jeg er enig i din betragtning om at det nærmest er en perfekt sammensat ret.
Du har helt ret i at Daal Bath ER Nepals nationalret.
Glæder mig til at prøve din komplekse vegi Achar og Daal’en ser også spændende ud🇳🇵 ❤️🇳🇵
Hej Poul Erik.
Det er jeg glad for at gøre - du kan glæde dig til at smage 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Tak for den fine opskrift. Det er virkelig lækkert og nemt at lave! 🙂
Selv tak 🙂 Jeg er glad for, at du kan bruge opskriften.
Dahl er altid godt - nærmest chiliconcarne, og så alligevel ikke. Jeg er fan af det med grov bulgur og iskold rajta på toppen.
- A
God ide med bulgur - det må jeg prøve næste gang. Ja, raita er også fantastisk på. Det laver jeg også gerne til, når jeg lige når det 🙂