Nepalesisk Dal Bhat

Hvis stegt flæsk er den danske nationalret, så vil jeg vove at påstå, at Dal Bhat må være den nepalesiske nationalret. Da jeg efter min studentereksamen rejste til Nepal for at vandre, så var Dal Bhat næsten det eneste, jeg spiste i 3 uger. Jo længere, vi kom op i bjergene, jo mindre blev menukortet, og én ting man altid kunne spise med velbehag var Dal Bhat. En så velsmagende og dejlig ret, som jeg stadig nyder at spise herhjemme. Dal er den røde linsesuppe og Bhat betyder ”kogte ris”. Ris, linsesuppe og grøntsagskarry er helt perfekt sammen. Den her opskrift er importeret direkte fra Nepal, og det er den bedste Dal Bhat, jeg har smagt. Lad dig ikke skræmme af ingredienslisten. Når grøntsagerne er snittet, så passer både ris, Dal og grøntsagkarry sig selv. Jeg lover, at hjemmelavet Dal Bhat er en simpel, nem og lækker aftensmad.

3-4 personer
Det skal du bruge:

  • 2 dl ris + vand

Dal (Linsesuppe):

  • 2 fed hvidløg
  • 1 løg
  • 2 spsk. olivenolie
  • 100 g røde linser
  • 1 dåse tomat
  • 2 dl. vand
  • 1 tsk. gurkemeje (frisk eller tørret)
  • Salt, peber

Grøntsagskarry:

  • 2 fed hvidløg
  • 1/4 frisk chili
  • 4 tsk. karry
  • 1 tsk. spidskommen
  • 1 tsk. koriander
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. gurkemeje (frisk eller tørret)
  • 1 tsk. ingefær
  • 2 spsk. olivenolie
  • 2 løg
  • 400 g kartofler
  • 2-4 forårsløg
  • 100 g optøet spinat
  • 400 g blomkål
  • 6 dl vand

Sådan laver du den bedste Dal Bhat:
Kog ris efter anvisningen på pakken. Hvis du bruger fuldkornsris kan de med fordel sættes over først. Ved hvide ris skal du lave Dal først.

Dal:
Snit løg og hvidløg fint og sauter det kort uden, at det tager farve. Kom de resterende ingredienser i og lad det simre ca. 30 minutter til det er en tyk sovs. Tilsæt en smule mere vand undervejs, hvis det er nødvendigt. Smag til med salt, peber og evt. lidt sukker.

Grøntsagskarry:
Snit grøntsagerne i mundrette stykker. Kom olie i en gryde og varm op. Svits krydderierne, gurkemeje, ingefær, chili og hvidløg kort i den varme olie. Kom grøntsagerne (undtagen blomkål) ved og svits dem under omrøring i få minutter. Tilsæt vand og lad det simre i ca. 10 minutter til kartoflerne næsten er møre. Kom blomkål ved og kog yderligere 3-4 minutter. Smag grøntsagskarryen til med salt, peber, evt. sukker og krydderier.

Tip: Du kan skifte risene ud med et hjemmelavede fladbrød, hvis du foretrækker det.

dalbhat_3 dalbhat_4

Skriv et svar til E Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 comments on “Nepalesisk Dal Bhat”

  1. Hej Cathrine,
    Jeg boede 3 år i Nepal sammen med min familie i midt 90erne.
    Jeg er enig i din betragtning om at det nærmest er en perfekt sammensat ret.
    Du har helt ret i at Daal Bath ER Nepals nationalret.
    Glæder mig til at prøve din komplekse vegi Achar og Daal’en ser også spændende ud🇳🇵 ❤️🇳🇵

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT