Purpurhvedeboller med tranebær og valnødder

4

Kender du purpurhvede? Purpurhvedes skaldele har en fin rød/lilla farve, som giver dit bagværk den fineste, gyldne farve, når du bager med fuldkorns pupurhvedemel. Tranebær tilføjer endnu mere farve til bollerne, som passer helt perfekt med det grove purpurhvedemel. Jeg er så vild med de her boller. Det grove mel giver masser af smag og mæthed, tranebærrene tilføjer sødme og syrlighed og valnødderne tilfører sprødhed, knas og bitre noter. Hvad mere kan man ønske sig? Hvis du foretrækker en bolle uden tranebær og valnødder, så kan du finde en opskrift på grove purpurhvedeboller lige her.

12 store boller
Det skal du bruge:

  • 350 g koldt vand
  • 100 g fuldkorns purpurhvede
  • 350 g hvedemel
  • 150 g surdej – kan erstattes af 5 g gær
  • 10 g salt
  • 80 g valnødder
  • 80 g tørrede tranebær

Sådan bager du luftige purpurhvedeboller med tranebær og valnødder:
Kom vand, fuldkorns purpurhvedemel og hvedemel i en skål og rør det sammen med en ske til der ikke er tørt mel. Lad dejen stå tildækket trække i 15-60 minutter på køkkenbordet.  Kom surdej (hvis du bruger gær i stedet, så skal det opløses i en spsk. vand) og salt i melblandingen og ”ælt” det sammen ved at klemme dejen med hænderne. Herefter foldes dejen første gang. Du kan se her, hvordan du folder dejen.

Lad igen dejen hvile tildækket i 30 minutter ved stuetemperatur. Herefter gentages foldningen igen. Dejen skal foldes ydereligere 3 gange med ca. 60 minutters interval i mellem. I sidste foldningen kommes tranebær og valnødder i dejen og foldes med. Efter 3,5-4 timer har du foldet dejen 4 gange. Efter hver foldning vil du se, at dejen bliver mere glat og smidig, og der vil dannes luftbobler i toppen. Dejen hæver en smule. Dejen stilles i køleskabet til dagen efter. Dejen kan stå på køl i 12-24 timer.

Dag 2: Tænd din ovn på over/under varme på højeste temperatur med et bagestål eller bagesten i. Lad ovnen varme godt op – det tager 30-60 minutter. Vend dejen ud på bordet og del den i 12 store boller. Kom bollerne på et stykke bagepapir. Drys med lidt purpurhvedemel på toppen af hver bolle. Kom bollerne i ovnen og bag dem ved 250 grader over/under varme i 10 minutter. Herefter skruer du ned på 230 grader og bager bollerne i yderligere 5-8 minutter til de er godt gyldne. Lad purpurhvedebollerne afkøle på en rist og nyd.

Note: Fuldkorns purpurhvedemel forhandles af Meyers og Aurion. Jeg har købt det i mit lokale supermarked.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Lær mig at kende

Hej med dig! Jeg er en pige, der bliver glad i låget, når jeg har dejlige råvarer mellem mine hænder. Ny viden og nye teknikker gør livet værd at leve, og jeg kombinerer min uddannelse med min lyst til pragtfulde smagsoplevelser!
Kommentarer
  1. Kathrine

    Super fin og inspirerende hjemmeside! Har du mon erfaringer med at fryse dine boller/brød?
    Tak for inspiration!
    Kh. Kathrine

    1. Hej Kathrine.
      Tusind tak. Det er jeg så glad for, at du synes.
      Ja, jeg fryser næsten altid nogle boller ned, når jeg bager. Jeg synes, at de er meget fryseegnet. Jeg luner dem både direkte fra frost eller efter optøning.

      God bagelyst,
      Cathrine

  2. Kathrine

    Tak for svar! Jeg har føjet flere af dine opskrifter på to do listen over bagværk 😀

    God uge fortsat

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

VELKOMMEN!

Jeg hedder Cathrine. Jeg er mad-fan, bagenørd, øko-glad og mor til Ellinor. Her deler jeg begejstret mine opskrifter på alt den mad, der gør mig glad i hverdagen. Du finder også viden om ernæring, rejseguides, DIY og en masse om børn, spisevaner og kræsenhed, som er dét som mit hjerte brænder for.

Cathrine Brandt
Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed

Skriv til mig på mail@cathrinebrandt.dk

INSTAGRAM

SENESTE

Surdejsbrød med sesamfrø
17. august 2018
Karamel brownie med cremefraiche-creme og blåbær
29. juni 2018
Cheesecake med bagte rabarber og havrekikse-bund
13. juni 2018
Blødt rugbrød uden kerner – Barnets første brød
29. maj 2018
Koldhævede bløde gærboller
24. maj 2018