Purpurhvedeboller med tranebær og valnødder

Kender du purpurhvede? Purpurhvedes skaldele har en fin rød/lilla farve, som giver dit bagværk den fineste, gyldne farve, når du bager med fuldkorns pupurhvedemel. Tranebær tilføjer endnu mere farve til bollerne, som passer helt perfekt med det grove purpurhvedemel. Jeg er så vild med de her boller. Det grove mel giver masser af smag og mæthed, tranebærrene tilføjer sødme og syrlighed og valnødderne tilfører sprødhed, knas og bitre noter. Hvad mere kan man ønske sig? Hvis du foretrækker en bolle uden tranebær og valnødder, så kan du finde en opskrift på grove purpurhvedeboller lige her.

12 store boller
Det skal du bruge:

Sådan bager du luftige purpurhvedeboller med tranebær og valnødder:
Kom vand, fuldkorns purpurhvedemel og hvedemel i en skål og rør det sammen med en ske til der ikke er tørt mel. Lad dejen stå tildækket trække i 15-60 minutter på køkkenbordet.  Kom surdej (hvis du bruger gær i stedet, så skal det opløses i en spsk. vand) og salt i melblandingen og ”ælt” det sammen ved at klemme dejen med hænderne. Herefter foldes dejen første gang. Du kan se her, hvordan du folder dejen.

Lad igen dejen hvile tildækket i 30 minutter ved stuetemperatur. Herefter gentages foldningen igen. Dejen skal foldes ydereligere 3 gange med ca. 60 minutters interval i mellem. I sidste foldningen kommes tranebær og valnødder i dejen og foldes med. Efter 3,5-4 timer har du foldet dejen 4 gange. Efter hver foldning vil du se, at dejen bliver mere glat og smidig, og der vil dannes luftbobler i toppen. Dejen hæver en smule. Dejen stilles i køleskabet til dagen efter. Dejen kan stå på køl i 12-24 timer.

Dag 2: Tænd din ovn på over/under varme på højeste temperatur med et bagestål eller bagesten i. Lad ovnen varme godt op – det tager 30-60 minutter. Vend dejen ud på bordet og del den i 12 store boller. Kom bollerne på et stykke bagepapir. Drys med lidt purpurhvedemel på toppen af hver bolle. Kom bollerne i ovnen og bag dem ved 250 grader over/under varme i 10 minutter. Herefter skruer du ned på 230 grader og bager bollerne i yderligere 5-8 minutter til de er godt gyldne. Lad purpurhvedebollerne afkøle på en rist og nyd.

Note: Fuldkorns purpurhvedemel forhandles af Meyers og Aurion. Jeg har købt det i mit lokale supermarked.

Indlægget indeholder affiliatelinks

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

14 comments on “Purpurhvedeboller med tranebær og valnødder”

  1. Hej Cathrine 🙂
    Jeg vil prøve mig frem med dissse lækre boller til de kommende juledage.
    For at sikre sig at tranebær og valnødder bliver godt fordelt, kan man så ikke putte dem i dejen, i 2. sidste foldning, så man sikre at de bliver godt fordelt? Eller er der en grund til at det først skal i tilsidst? 🙂

  2. Du skriver at dejen ialt skal foldes 4 gange på de 3,5-4 timer, men jeg tæller 5 i din fremgangsmåde.
    Er det en slåfejl?

  3. Hvordan folder du valnødder og tranebær med i dejen under sidste foldning? Så de bliver godt fordelt..
    Jeg synes, de ender i bunden af skålen - eller i en lomme inden i dejen, og min dej, som ellers er hævet så flot, mister en masse luft, når jeg prøver at få dem fordelt i dejen. Folder du på den anden måde end "løfte op og lægge ned ovenpå"-metoden her?

    1. Hej Malene

      I min opskrift på valnøddebrød, som du også finder herinde, er der en video, hvor jeg viser, hvordan jeg folder dejen. Sådan gør jeg også med de her boller.

      Jeg håber, at den giver dig svar 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  4. Hej Cathrine

    Kan man mon ælte bollerne på maskine i stedet for at folde? (På den sædvanlige "først langsomt, så hurtigt til dejen slipper siderne"-måde).

    Tak!
    Kh Camilla

  5. Tak for svar! Jeg har føjet flere af dine opskrifter på to do listen over bagværk 😀

    God uge fortsat

  6. Super fin og inspirerende hjemmeside! Har du mon erfaringer med at fryse dine boller/brød?
    Tak for inspiration!
    Kh. Kathrine

    1. Hej Kathrine.
      Tusind tak. Det er jeg så glad for, at du synes.
      Ja, jeg fryser næsten altid nogle boller ned, når jeg bager. Jeg synes, at de er meget fryseegnet. Jeg luner dem både direkte fra frost eller efter optøning.

      God bagelyst,
      Cathrine

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT