Purpurhvedeboller

Pupurhvede giver mine brød og boller den fineste lilla/røde farve. Jeg foretrækker at bruge fuldkorns purpurhvedemel, da det smager dejligt "groft", mætter godt og giver brødet endnu mere farve end sigtet purpurhvedemel. Det er altså ret hyggeligt at skære en bolle over og finde den fineste farve indeni 🙂 Bollerne er nemme at bage, og hvis du ingen surdej har, så kan du bage med gær i stedet. Den helt perfekte bolle til både den hyggelige weekendmorgenmad, eftermiddagsmad eller madpakken.

15 store boller
Det skal du bruge:

 • 440 g vand
 • 250 g fuldkorns purpurhvedemel
 • 300 g hvedemel
 • 120 g surdej (kan erstattes af 5-7 g gær)
 • 14 g salt

Sådan bager du luftige purpurhvedeboller:
Fodre din surdej, så den bliver klar til bagning. 1 time før, at din surdej er færdigudviklet og klar, så blandes vand og mel i en skål. Rør det sammen til der ikke er mere tørt mel. Herved sker der en autolyse. Efter en times tid kommes surdej og salt i dejen, og dejen foldes. Du kan se en video af her, hvordan du folder dejen. Lad dejen stå tildækket ved stuetemperatur. Efter 30 minutter foldes dejen igen.  Lad dejen hvile ydereligere 3 timer ved stuetemperatur, hvor dejen foldes hver time. Herefter kommes dejen i køleskabet og hæver natten over.

Dag 2: Tænd ovnen på højeste temperatur over/under varme med en bagestål eller bagesten i. Lad ovnen varme op i 45-6o minutter. Vend dejen ud på et bord og hak den ud til boller. Kom bollerne på et stykke bagepapir og bag bollerne ved 250 grader i 7 minutter hvorefter temperaturen sættes ned til 230 grader og bollerne bages færdige i 5-7 minutter mere. Bollerne skal være godt gyldne. Lad dem afkøle på en rist.

Indlægget indeholder affiliatelink

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

13 comments on “Purpurhvedeboller”

 1. Hej Cathrine.
  Jeg kæmper lidt med at lykkes med denne opskrift. Jeg har fået 4,5 kg purpurhvedemel nr 2 fra Kornbymølle. Men bollerne bliver meget tunge i det og jeg spekulerer derfor på om melet er for groft ift din opskrift her?
  Alternativt har du måske et forslag til, hvad jeg i stedet kan bruge al min mel til 😀

 2. hej, jeg har 2 gange bagt med 20 % groft purpurhvede i dejen sammen med en stærk mel.( bornholms hvedemel ekstra ) i forhold til når jeg bruger andre fuldkornsmel synes jeg dejen bliver meget fast. kan det passe? og den suger også mere vand end andre grove meltyper synes jeg. jeg bager med surdej

  1. Hej Linda

   Ja, purpurhvede er ofte meget grov, så det kan sagtens passe, at den suger mere væske. Så kan du altid bare tilføje noget mere vand, hvis du synes, at dejen er for fast.

   God bagelyst,
   Cathrine

 3. Jeg ELSKER denne opskrift! Bollerne bliver super lækre hver gang, og det er så dejligt med en opskrift jeg kan nå at lave efter endt arbejdstid 🤩
  Jeg kunne dog godt tænke mig at udskifte lidt i meltyperne af og til, så jeg kan variere smagen. Kan jeg eksempelvis skifte purpurhveden ud med ølandshvede, grahamsmel eller en anden grov meltype? Er der er regel jeg kan følge? Eller har du måske lavet en melguide jeg endnu ikke har opdaget? 😃
  Tak for alle dine opskrifter! Jeg bruger flittigt dit online-univers samt dine to bøger, og glæder mig til næste bog udkommer ☺️

  1. Hej Tine

   TUSIND tak fordi du følger med og bruger mine opskrifter - det glæder mig!

   Ja, du kan sagtens udskifte purpurhveden med de melsorter, du skriver. Du kan tænke i, at melet skal have cirka samme proteinindhold og fuldkornsmængde.

   God bagelyst,
   Cathrine

 4. Kan man vælge at ælte på røremaskine i stedet for at folde? Altså sådan som man gør med brød... Jeg har forsøgt mig med foldninger, men dels synes jeg ikke dejen bliver luftig nok og dels synes jeg faktisk det er lidt bøvlet, at jeg skal være i nærheden af dejen i flere timer for at få den foldet...

 5. Har bagt disse med de 14 g salt, som angivet men de er næsten uspiselige salte - jeg har brugt præcis samme salt til opskriften (urtekram middelhavssalt, fint) hvad går galt?
  Mvh, Ida

  1. Hej Ida

   Hmm, det ved jeg sørme ikke. Saltindholdet er typisk mellem 2-3 % - jeg forstrækker 2,5-3%, som her i opskriften.

   Så enten har din vægt ikke været præcis, eller også foretrækker du mindre salt i dit bagværk.

   God bagelyst,
   Cathrine

 6. Virkelig gode boller - overvejede egentlig at lade dejen hæve længere tid, for synes ikke den så super ud, da jeg tog den ud fra køleskabet i morges, men nu havde jeg lovet familien friskbagt morgenbrød og det blev virkelig nogle fantastisk luftige boller ???

  1. Hej Marie.
   Det er jeg rigtig glad for at høre.

   Din dej skal gerne være hævet med ca. 30-40 % før, at du kommer den i køleskabet. Hvis det ikke er sket på den tid, jeg har angivet i opskriften, så lader du den bare stå ved stuetemperatur lidt længere 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 7. De ser mega lækre ud, og jeg har purpurhvede med hjem fra Livø, så glæder mig til at prøve, men...
  Du skriver flere steder, at man skal fodre sin surdej. Dernæst skal man lave en autolyse med mel og vand, hvori surdejen skal blandes efter en time.
  Kan ikke nogen steder finde, hvad det vil sige at fodre surdej??
  Jeg har surdej i køleskabet - hvad gør jeg?

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT