Pupurhvede giver mine brød og boller den fineste lilla/røde farve. Jeg foretrækker at bruge fuldkorns purpurhvedemel, da det smager dejligt "groft", mætter godt og giver brødet endnu mere farve end sigtet purpurhvedemel. Det er altså ret hyggeligt at skære en bolle over og finde den fineste farve indeni 🙂 Bollerne er nemme at bage, og hvis du ingen surdej har, så kan du bage med gær i stedet. Den helt perfekte bolle til både den hyggelige weekendmorgenmad, eftermiddagsmad eller madpakken.
15 store boller
Det skal du bruge:
Sådan bager du luftige purpurhvedeboller:
Fodre din surdej, så den bliver klar til bagning. 1 time før, at din surdej er færdigudviklet og klar, så blandes vand og mel i en skål. Rør det sammen til der ikke er mere tørt mel. Herved sker der en autolyse. Efter en times tid kommes surdej og salt i dejen, og dejen foldes. Du kan se en video af her, hvordan du folder dejen. Lad dejen stå tildækket ved stuetemperatur. Efter 30 minutter foldes dejen igen. Lad dejen hvile ydereligere 3 timer ved stuetemperatur, hvor dejen foldes hver time. Herefter kommes dejen i køleskabet og hæver natten over.
Dag 2: Tænd ovnen på højeste temperatur over/under varme med en bagestål eller bagesten i. Lad ovnen varme op i 45-6o minutter. Vend dejen ud på et bord og hak den ud til boller. Kom bollerne på et stykke bagepapir og bag bollerne ved 250 grader i 7 minutter hvorefter temperaturen sættes ned til 230 grader og bollerne bages færdige i 5-7 minutter mere. Bollerne skal være godt gyldne. Lad dem afkøle på en rist.
Indlægget indeholder affiliatelink
Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.
Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.
Kan man vælge at ælte på røremaskine i stedet for at folde? Altså sådan som man gør med brød... Jeg har forsøgt mig med foldninger, men dels synes jeg ikke dejen bliver luftig nok og dels synes jeg faktisk det er lidt bøvlet, at jeg skal være i nærheden af dejen i flere timer for at få den foldet...
Har bagt disse med de 14 g salt, som angivet men de er næsten uspiselige salte - jeg har brugt præcis samme salt til opskriften (urtekram middelhavssalt, fint) hvad går galt?
Mvh, Ida
Hej Ida
Hmm, det ved jeg sørme ikke. Saltindholdet er typisk mellem 2-3 % - jeg forstrækker 2,5-3%, som her i opskriften.
Så enten har din vægt ikke været præcis, eller også foretrækker du mindre salt i dit bagværk.
God bagelyst,
Cathrine
Virkelig gode boller - overvejede egentlig at lade dejen hæve længere tid, for synes ikke den så super ud, da jeg tog den ud fra køleskabet i morges, men nu havde jeg lovet familien friskbagt morgenbrød og det blev virkelig nogle fantastisk luftige boller ???
Hej Marie.
Det er jeg rigtig glad for at høre.
Din dej skal gerne være hævet med ca. 30-40 % før, at du kommer den i køleskabet. Hvis det ikke er sket på den tid, jeg har angivet i opskriften, så lader du den bare stå ved stuetemperatur lidt længere 🙂
God bagelyst,
Cathrine
De ser mega lækre ud, og jeg har purpurhvede med hjem fra Livø, så glæder mig til at prøve, men...
Du skriver flere steder, at man skal fodre sin surdej. Dernæst skal man lave en autolyse med mel og vand, hvori surdejen skal blandes efter en time.
Kan ikke nogen steder finde, hvad det vil sige at fodre surdej??
Jeg har surdej i køleskabet - hvad gør jeg?
Hej Tine.
Mmh, hvor lyder det lækkert med frisk purpurmel fra Livø. Det bliver nogle gode boller.
Du kan læse i det her indlæg, hvordan du fodrer din surdej, så den er klar til bagning 🙂
https://www.cathrinebrandt.dk/saadan-holder-du-liv-i-din-surdej/
God bagelyst,
Cathrine