Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

39 comments on “Sådan bager du et surdejsbrød”

 1. Har lige prøvet at preshape min dej (som havde fin glutennæt ved æltning) men den holder slet ikke formen når jeg spænder op.... noget bud på hvorfor?

  Tak for gode videoer

  1. Hej Camilla

   Det kan skyldes flere ting. For svagt mel, for høj hydrering ifh melet, svag glutenudvikling, manglende hævning.

   God bagelyst,
   Cathrine

 2. Kære Cathrine,
  Vil blot sige TAK fordi du har inspireret mig til at genfinde min passion for at bage brød. Jeg har aldrig forsøgt mig med Surdej men du formår virkelig at tage det ned i øjenhøjde og gav mig mod til at starte en surdej.
  Der er plads til forbedring !! Men er vild med processen og at se forbedring fra gang til gang.
  Jeg er dog nød til at have fingrene i din ‘brød gryde’. Er de forsat on-track til levering 8/4? Og er der mulighed for at forudbestille?
  /Cemille

  1. Hej Cemille

   TUSIND TAK! Og velkommen tilbage til bageglæden - her er rart at være 🙂

   Ja, jeg får ENDELIG den nye sending Challenger Bread Pans hjem på torsdag d. 8/4. Jeg har ikke forudbestilling, men skriv dig gerne op til mit nyhedsbrev - så er du den første, der får besked, når de lander.

   God bagelyst,
   Cathrine

 3. Hej Cathrine,
  jeg er vild med videoen og er selv ved at være en rimelig habil bager.
  min største udfordring PT er at "brødet flyder" ud efter inden jeg ridser det og flyder endnu mere ud efterfølgende.

  Jeg kører en helt normal 80/20 fordeling af hvedemel og fintmalet ølands.
  omkring 70% hydrering og 20-25% surdej (100% hydrering ) 2% salt.

  jeg folder 5-6 gange iløbet af 4 timer efter æltning og folder brødet fint inden det bliver puttet i hævekurv i 15-48 timer.

 4. Hej Cathrine,

  Tak for masser af godt inspiration herinde - og for en dejlig og informativ bog!

  Kan du sætte nogle ord på dine overvejelser og erfaringer i forhold til mængden af surdej, du bruger i boller og brød, der er noget højere end de "typiske" mængder på 20-25%.

  Mvh. Mads

  1. Hej Mads

   Det vil jeg gerne. Oftest arbejder man med 10-25 % surdej. Det er ikke en regel - men efterhånden et "fælles" udgangspunkt. Jo mere surdej, jo hurtigere går hævningen, og jo kortere tid har bakterierne til at fermentere dejen. Surdejsmængden kan også med fordel justeres efter årstid og temperatur. Jo stærkere en surdej, jo mindre surdej kan også med fordel komme i.

   I min bog Surdej arbejder jeg med en ret høj %-del surdej i opskriften. Bogen er skrevet så alle kan få succes med deres surdejsbagning. Derfor er en højere procentdel surdej også en hjælp. Min erfaring er, at mange, der er nye i surdejsbagningen har problemer med, at deres deje ikke hæver nok - eller er længere om at hæve end angivet i opskrifter. Derfor hjælper den større mængde surdej til, at langt flere har succes med deres brød og boller. Det kan have den risiko, at ens deje udvikler sig meget - men jeg vil til enhver tid foretrække et let overhævet brød end et underhævet, der er klægt, tæt og kedeligt i smagen. Det er et overhævet brød ikke. Men! De fleste rammer den rette hævning 🙂

   Jeg håber, at det giver svar.

   God bagelyst,
   Cathrine

 5. Hej Cathrine
  Jeg elsker at følge dit bagværk og bliver meget inspireret i den, for mig, nye surdejsverden. Jeg er så glad for dine videoer, hvor du kommer med tips og tricks.
  Jeg har ikke investeret i en Challenger Bread Pan, men købt Claus Holms runde støbejernsgryde, så jeg har kun forsøgt mig med runde brød, og de to jeg har prøvet (i halv størrelse) blev ok.
  Måske har du lavet en video om det, men så håber jeg at du vil hjælpe mig med at finde den? Men jeg ville blive glad for en video med tips til når du bager de store brød på dit bagestål (jer vil jeg bruge min pizza-plade). Sætter du her en bradepande med kogt vand i, nederst i ovnen, og tager ud halvvejs (der hvor du fx tager låget af Challenger?). Hvordan får jeg et godt brød herpå?
  På forhånd tak.
  Dbh. Ditte

 6. Hej - du nævner størrelsen på hævekurv skal passe med mængde brød. Jeg har fået to hævekurve, men ved ikke hvilken størrelse de er, hvordan finder jeg ud af det?
  pft.

  1. Kære Cathrine
   Mange tak for hurtig respons og godt tip. Mine forme er 1,5 l vil du så foreslå, at jeg øger portionen for at få det til at passe med det?

 7. Hej Cathrine
  Jeg lavede mit brød helt efter bogen - eller rettere, din video.

  Jeg synes egentlig at alt ting fungerer rigtig fint for mig, lige indtil jeg skal have brødet ud af min brødkurv og ind ovnen.

  Brødet flader rigtig meget ud og når jeg laver mit halvmåne snit i dejen, flyder det endnu mere ud.
  jeg synes jeg gør alt hvad jeg kan for at spænde brøde op, uden held.

 8. Hej Catrine
  Jeg elsker surdejsbrød, men jeg foretrækker at alt brød er lyst, med en sej skorpe. Er der mon et trick til hvordan jeg kan opnå det?

 9. P.S. Jeg bruger ikke klæde i mine hævekurve. Det fungerer indtil videre fint for mig bare med rismel.

 10. Hej Cathrine.
  Jeg har købt dit E-bog bundle og har bagt både brød, boller og pizza med ret stor succes, når jeg selv skal sige det😄 - selvom der selvfølgelig altid er plads til forbedring. Jeg undrer mig over, at du sætter hævekurvene i køleskab uden at dække dem til. Jeg kan se på YouTube, at andre sætter kurvene i plastikpose inden de sætter dem på køl. Er der en bestemt grund til, at du ikke dækker dem til, eller er det bare fordi, du mener, det ikke er nødvendigt, og at man får samme resultat uanset?
  Tak for mange gode opskrifter samt tålmodig og pædagogisk hjælp til at bage med surdej🙏🏼🤗

  1. Hej Christina

   Jeg dækker gerne til med et klæde. Men er dejen højt hydreret, så kan jeg godt lade være - da jeg gerne vil have en lidt fastere bund på dejen, når jeg vender den ud. Hvis du skal føre dit brød fra en dejspade og ind i ovnen, så kan det være en stor fordel ikke at dække dejen til, da den så vil have en lidt tør bund, der ikke klistrer til bagespaden.

   God bagelyst,
   Cathrine

 11. Tak for svar 🙂

  Jeg har lavet en dej efter Pro surdejsbrød i din bog. (Metoden uden røremaskine)
  Den blev dog noget klistret, end jeg kan se dine deje er. Der klistrer dej fast på mine fingre når jeg arbejder med den.

  Kan grunden blot være at glutenstrukturen ikke er udviklet nok? Så tænker flere foldninger? Og måske også at få æltet den mere når surdej og salt kommer i?

  Eller hvad er det man skal se på når dejen er klistret? (Altså udover melet)

  1. Hej Sisse

   Ja, først og fremmest skal du kigge på melet. Det lyder til, at dit mel ikke kan klare den mængde vand, som Pro surdejsbrødet siger. Prøv med en lavere hydrering eller andet mel. Derudover er udviklingen af dejen også vigtig for, hvordan den er at arbejde med. Så dejen skal have lov til at blive aktiv og hæve som angivet i opskriften før, at du vender dejen ud af bøtten.

   God bagelyst,
   Cathrine

 12. Hej Cathrine.
  Jeg sidder her med din fine bog og er ved at forberede på at skulle bage med min surdej for første gang på fredag.
  Jeg har lige behov for at få afklaret det med moden og ung surdej. Normalt fodrer jeg surdejen når den har peaket og jeg kan se at den er lidt retur igen.(moden?)
  Når jeg har fodret surdejen inden den skal hældes i brøddeje , skal den så blot være hævet halvt op eller skal den også op og peake?

 13. Hej Cathrine
  Jeg kan høre på videoen, at du kører med hastighed 3-4 undervejs i din æltning og de sidste minutter kører på fuld skrald.
  Som jeg har forstået det må man kun ælte på hastighed 1 ifølge kenwoods manual.
  Men det ser ud til at gå fint for din maskine? 🙂

  Hilsen Karoline

 14. Hej Cathrine.

  Vil jeg kunne hæve dejen i en condibøtte i min ovn, som jeg kan indstille på 30 grader eller vil det være for varmt for dejen?

  Mvh
  Steffen

  1. Hej Steffen

   Hvis du er helt sikker på, at din ovn ikke bliver varmere, så synes jeg, at du skal give det et forsøg 🙂 Tjek evt. dejens temperatur undervejs.

   God bagelyst,
   Cathrine

 15. Hej Cathrine,

  Jeg er meget interesseret i at anskaffe mig en The Challenger pande/gryde ved du noget om hvornår du får den på lager?

  De bedste hilsner
  Pernille Frank Dige

 16. Hej,

  Har prøvet at lave en surdej udelukkende på sigtet spelt mel, men den kommer gang på gang til at lugte af eddike lynene hurtigt..

  Har du et trick?

  1. Hej Esben

   Det ved jeg desværre ikke præcist endnu. Jeg mangler fortsat de sidste tilbagemeldinger fra SKAT ang. told. Jeg råber højt lige så snart, jeg ved noget helt konkret 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 17. Hej Vibeke

  Ja, det er rigtigt. Heldigvis får jeg støbejernsformene hjem til min lille webbtutik indenfor få uger 🙂

  Alternativt kan mange bruge en gryde eller et bagestål, hvor der lægges en gryde henover brødet.

  God bagelyst,
  Cathrine

 18. Eftersom at det støbejern fad du anvender ikke kan købes i Danmark. Hvilke alternativer er der så ?

 19. Fantastisk - brugte den første gang jeg lavede brød - og så var de jo væk 2. gang 😉 jeg skal have gang i endnu et brød i denne uge, nu med de fine hævekurve fra dig, så jeg er spændt 🙂

 20. Hej Cathrine,

  Kan du evt. linke til støbejernsgryderne, så man kan kigge lidt nærmere på dem?

  Hilsner
  Maria

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT