Salt og peber rundstykker bagt med surdej

START DIN EGEN SURDEJ PÅ MINE SURDEJSFLAGER - SÅ ER DU I GANG MED SURDEJSBAGNINGEN PÅ FÅ DAGE. Surdejsflagerne finder du her i min webbutik.

Jeg bager næsten hver dag. Testbager, øver og nørder. Men allerbedst er det, når jeg bager til dem, jeg holder af. Hjemmebag kan glæde de fleste - og jeg deler gerne ud!

Salt og peber boller er min kærestes favorit. Jeg har lovet ham at bage dem. Ofte. Men opskriften har været længe undervejs. Men nu er den her. Og jeg fik at vide, at surdejs rundstykkerne med salt og peber var klart i top 3 over alt det hjemmebag, han havde smagt. Han har smagt en del, kan jeg afsløre, så jeg tænker, at rundstykkerne er mere end godkendt.

Nu får jeg lyst til at bage mine sprøde kiks med salt og peber også... Favorit smagsvariant.

12 stk.
Det skal du bruge

Surdej

 • 35 g moden surdej
 • 35 g vand, 29 grader
 • 10 g groft hvedemel
 • 25 g valset hvedemel

Dej

 • 400 g vand
 • 50 g groft hvedemel eller ølandshvede - jeg bruger denne mel (reklamelink)
 • 100 g sigtet ølandshvedemel - jeg bruger denne mel (reklamelink)
 • 350 g valset hvedemel - jeg bruger denne mel (reklamelink)
 • 75 g surdej
 • 13 g salt + 25 g ekstra vand
 • Flagesalt og friskkværnet sort peber til topping

Sådan gør du
Fodr din surdej og lad den stå lunt til sit peak. Det tager 3-4 timer for min surdej.

Kom vand og mel i en skål og rør det sammen til homogent. Lad det stå til autolyse i cirka 1-1,5 time. Kom surdejen i dejen og rør til surdejen er fordelt. Det tager et par minutter ved lav hastighed på min røremaskine. Kom salt og de resterende 25 g vand i. Ælt dejen til den har skabt en god glutenstruktur. I denne video kan du se, hvordan du laver en glutentest af din dej, så du nemt kan tjekke, om den er æltet optimalt. Kom dejen i en bøtte (reklamelink) smurt med en smule olie. Lav to foldninger af dejen med 20 minutters mellemrum. Lad dejen hæve med 30-40 % ved stuetemperatur og kom herefter dejen på køl til dagen efter.

Kom et bagestål (reklamelink) i din ovn og tænd ovnen på 250-260 grader over/under varme. Lad ovnen og bagestålet varme op i 45-60 minutter. Når ovnen er varm, så kommes en tom bageplade i bunden af ovnen. Kog et liter vand i en elkedel. De skal begge bruges, når der skal skabes damp i ovnen. Vend dejen ud på bordet og del den til 12 boller. Det gøres nemmest med en god dejspatel - du finder min håndlavede dejspatel med egetræshåndtag i min webbutik her. Kom bollerne på et stykke bagepapir. Drys med salt og friskkværnet peber. Før bollerne ind på det varme bagestål. Hæld vand i den varme bageplade og luk for ovnen. Bag bollerne med damp i 5-8 minutter. Når de er hævet og har taget meget lidt farve, så fjernes dampen. Skru ovnen over på 260 grader varmluft og bag bollerne i yderligere cirka 5 minutter til godt gyldne. Lad dem afkøle på en rist og nyd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

29 comments on “Salt og peber rundstykker bagt med surdej”

 1. Hej Cathrine!,

  Jeg har bagt de her boller nogle gange, de er vanvittigt gode!!

  Kan man bage dem til fryseren?

  I så fald skal man så give dem lidt kortere bagetid?

 2. Hej Cathrine

  Jeg bager ofte udefra dine opskrifter og elsker dem alle!
  Jeg har dog et lille problem når jeg bager boller. Jeg bruger godt mel (ofte fra kornbymølle), bagestål og damp. Når jeg bager er der til tider ikke plads til alle mine boller i den første portion i ovnen. Når jeg så bager næste omgang hæver de næsten aldrig op som den første portion 🙁 de bliver altid flade (men smager heldigvis stadig godt). Har du et godt råd her?

  Kh Fie

 3. Hvor længe kan bollerne stå på køl? Hvis det fx er 36 timer, skal der så mindre surdej i? 🙂

 4. Hej Cathrine

  Tak for gode opskrifter.
  Mine boller hævede desværre ikke op. De stod 16 timer før jeg bagte dem. Men havde fine bobler da jeg tog dem ud af køleskabet. Kan det mon være derfor?

  Bh
  Louise

  1. Hej Louise

   Hvordan har din surdej det? Hvis den hæver indenfor rimelig tid, så vil din dej også hæve. Dejen kan med fordel stå lunt som surdejen for at have de bedste betingelser. Stod dejen 16 timer ved stuetemperatur eller køl?

   God bagelyst,
   Cathrine

 5. Helt fantastiske rundstykker. De smager så godt. De er helt sikkert blandt ynglingsopskrifterne.
  Total sej og sprød krumme.

 6. Kan man fryse bollerne? Og hvordan får jeg den bedst friske og sprøde når de har været på frys?? 🙂

  1. Hej Karoline

   Ja, det kan du. Lad dem tø op, stænk dem med lidt vand og lun dem ved 180 grader varmluft til helt sprøde. Så er de nærmest som friskbagte.

   God bagelyst,
   Cathrine

 7. Hej Cathrine
  Jeg har bagt disse mange gange, og de bliver superlækre. Jeg kan dog ikke få dem så høje og flotte som dine. De flader ret meget ud. Hvad kan jeg gøre?

 8. Hej Cathrine, hvordan sørger du for timingen af din surdej til disse boller når den kun skal stå 3-4 timer? Jeg har forsøgt at sætte dej over fredag men min surdej er faldet helt sammen fra om morgenen til jeg kommer hjem fra arbejde. Og jeg kan ikke nå at lave en ny om eftermiddagen til boller lørdag morgen? Har forsøgt at lade dejen stå ude natten til lørdag men det gjorde dejen helt flydende. Håber det giver mening:-)

  1. Hej Josefine

   Prøv at tjekke min opskrift på "Simpelt Surdejsbrød" - den kan netop laves i hverdagen, og jeg guider med planlægningskema og fremgangsmåde, der passer til, at man er på job. Du kan bruge samme fremgangsmåde til rundstykkerne her.

   God bagelyst,
   Cathrine

 9. Hej, efter at have læst om surdej på dit website bliver jeg i tvivl om hvad du mener med moden surdej - er det en moden biga-surdej eller er det en mere fast surdej?

 10. Hej Cathrine,

  Hvad betyder groft hvedemel?

  Tak for en fantastisk surdejsbog og blog 😀

  Vh Maria

 11. Hej Cathrine
  Hvad betyder det at det er valset hvedemel?

  Tak for en fantastisk blog!

  Mvh. Camilla

  1. Hej Camilla

   Det er formalingsmetoden. Enten kan korn males på en stålvalse eller en stenkværn. En stålvalse giver finere mel - en stenkværn grovere. Kort sagt. Så valset hvedemel er det, du kender som almindeligt fint hvedemel.

   God bagelyst,
   Cathrine

 12. Så lækre. Lette i krummen og sprøde i skorpen og ja det med salt og peber er slet ikke så tosset. Jeg bagte dem 5 min længere i min gamle ovn for at få dem rigtig sprøde.

 13. Hej Cathrine

  De ser mega lækre ud. Hvor længe kan dejen stå på køl inden af man skal bage bollerne? Kan man fx lave dejen om fredagen og bage dem søndag morgen?

  Mvh
  Anne Katrine

 14. Hej, er det muligt og bage disse uden surdej men evt med kærnemælk i stedet for? De ser vildt lækre ud men jeg kan simpelthen ikke finde tid til først og vente på surdej, så autolyse og så hæve en hel nat.
  Der slipper både min tid og tålmodighed op!

  1. Hej Katrine

   Så vil jeg anbefale, at du bager mine skagenslapper i stedet og kommer salt og peber på toppen der fremfor birkes. Den dej er nemlig lavet med gær 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 15. Hej Cathrine.
  Skal de bages ved alm ovn 250-260 grader med damp 5-8 min? Eller ved lidt lavere temperatur indtil dampen fjernes og ovnen sættes på varmluft?
  Tak for svar
  Vh
  Maria

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT