Simpelt surdejsbrød du kan lave i hverdagen

Få fodringsskemaer her! Jeg guider dig i planlægningen og bagningen af dit surdejsbrød. Jeg har lavet et fodringsskema, der præcis fortæller dig, hvordan du kan bage et det simpelt surdejsbrød i hverdagen. Skemaerne (du får begge skemaer samlet) kan købes her for 10 kr. Du får to forskellige skemaer:

 • Hvis du ikke er hjemme i løbet af dagen
 • Hvis du er ude om eftermiddagen/aftenen, og gerne vil lave et surdejsbrød inden

Og så kan bagningen begynde!

Et nemt surdejsbrød, du kan lave i hverdagen - selvom du passer dit arbejde og er væk hjemmefra det meste af dagen. Jo, det kan godt lade sig gøre. Jeg vil fortælle og lære dig hvordan.

Surdej har et kedeligt ry for at være besværligt og kun en mulighed i weekenden - når du ingen andre planer har. Sådan er det ikke. Du kan lave og bage surdejsbrød præcis, når du vil. Med lidt forståelse for din surdej og et par enkelte tricks, så kan du lave dejen til dine surdejsbrød eller surdejsboller, når du kommer hjem fra arbejde - uden at skulle være oppe hele natten for at vente på, at din dej enten er foldet nok gange eller hævet tilstrækkeligt.

Din surdej hæver og udvikler sig, når den bliver fodret med nyt vand og mel. Oftest laver jeg en fodring af min surdej med lige dele surdej, vand og mel. Hvis jeg gerne vil udskyde min surdejs peak, så kommer jeg mindre surdej i til mere vand og mel. Jo mere vand og mel din surdej skal nedbryde og omdanne til gærceller og mælkesyrebakterier, jo længere går der før, den er bageklar.

Derfor kan jeg godt fodre min surdej om morgenen inden, jeg tager på arbejde - med mindre surdej til mere vand og mel end jeg oftest gør (når jeg laver 1:1:1 fodring), og så er den bageklar, når jeg kommer hjem fra arbejde 7-9 timer senere.

Hvis du gerne vil trække din surdejs peak, så kan skrue på to primære variabler: mindre surdej til mere vand og mel + køligere vand. Gærceller og bakterier trives bedst i lunere temperaturer, og derfor vil lidt køligere vand sænke surdejens aktivitet og hævning.

Autolysen laver jeg også kortere - og med surdej i. Når surdejen kommes i dejen allerede ved autolyse, så starter fermenteringen allerede der. Det sparer hævetid i den anden ende af bagningen, og sikrer din sengetid ikke bliver alt for sent.

Her får du opskriften på et simpelt og nemt surdejsbrød, du kan lave i hverdagen, når du kommer hjem fra arbejde eller i weekenden fra morgenstunden af, hvis du skal ud af døren om eftermiddagen/aftenen.

Tip: Jeg har vist og fortalt, hvordan jeg bager brødet på min Instagram. Find videoen under mine højdepunkter her.

1 stk.
Det skal du bruge:

Surdej (der bør peake efter 7-9 timer, men test din surdej af)

 • 15 g moden surdej
 • 90 g vand, 22-24 grader
 • 90 g finvalset hvedemel

Dej

 • 350 g vand
 • 125 g surdej
 • 50 g groft ølandshvede
 • 50 g stenkværnet sigtet hvedemel
 • 400 g finvalset hvedemel
 • 13 g salt

Derudover: To condibøtter, en smule olivenolie til at smørre bøtten med, 1 hævekurv - jeg bruger rund, men du kan bruge den form, du foretrækker, rismel, en dejspatel, en dejsnitter, dit foretrukne bageudstyr - jeg bager mine surdejsbrød i min Challenger Bread Pan (reklamelinks)

Sådan gør du:
Fodr din surdej om morgenen inden, at du tager på arbejde. Lad den stå med låget på klem indtil, at du kommer hjem igen. Er din surdej endnu ikke peaket helt, så stil den et lunt sted, og så bør den være bageklar inden længe. Er din surdej faldet en smule sammen, så kan du fortsat bruge den. Den skal flyde, når du kommer den i vand. Dit brød vil være lidt mere syrlig og have lidt mindre opbagning, men du vil stadig få et dejligt surdejsbrød.

Dejen her folder jeg. Foretrækker du at bruge din røremaskine til at udvikle dejens glutenstruktur, så kan du finde fremgangsmåden her i denne opskrift (bortset fra autolyse-delen).

Når din surdej er bageklar, så kommes vand, surdej og mel i en bøtte. Rør det godt sammen med fingrene til alt melet er absorberet. Læg tætsluttende låg på og lad dejen stå til autolyse i 20-30 minutter. Smør en ren bøtte med lidt olivenolie. Kom salt ved dejen og klem det godt ind i dejen. Løft op i dejen med hånden undervejs, så den får en smule æltning. Kom dejen over i bøtten, du har smurt med olie.

Nu skal dejen foldes, så glutenstrukturen kan udvikles. Fold dejen 4-6 gange i den første time. Lad dejen hvile et lunt sted i mellemtiden. Når dejen er foldet færdig, skal den gerne være glat og sammenhængende og kunne holde sin form og højde nogenlunde efter en foldning. Lad dejen stå yderligere 2 timer med låget på klem et lunt sted. Dejen må gerne have en temperatur på cirka 26 grader.

Efter tre times hævning skal du gerne kunne se cirka 30 % øgning i dejens volumen. Vend dejen ud på et IKKE meldrysset bord og preshape den. Det gøres ved at forme dejen let til en kugle. Undlad at spænde den for meget op - bare form den. Lad den hvile utildækket i 30-40 minutter til der er dannet en let tør og tynd hinde på overfladen. Drys bordet og dejen let med fint hvedemel. Vend dejen rundt og form den til dit brød og ønsket form. Drys hævekurven med rismel og vend brødet op i kurven. Læg et klæde over brødet og stil det på køl til dagen efter. Du kan bage det, når det efter 16-48 timer efter.

Opvarm dit bageudstyr i ovnen på 250 grader. Jeg bruger varmluft, når jeg bager brødet lukket inde i en gryde. Bager du brødet frit på et bagestål, så skal du bruge over/under varme. Lad ovnen og dit bageudstyr varme op i 45-60 minutter. Tag dit bageudstyr ud (i mit tilfælde en Challenger Bread Pan), vend dejen forsigtigt ned i gryden (dejen tages direkte fra køl), snit et ønsket mønster med en dejsnitter, læg låget på og kom dejen i ovnen. Skru temperaturen ned på 200 grader og bag brødet med låg i 20 minutter. Tag låget af og bag yderligere 10-15 minutter ved 260 grader. Afkøl på en rist og nyd.

20 comments on “Simpelt surdejsbrød du kan lave i hverdagen”

 1. Hej Cathrine,
  Har lige bagt surdejsbrødet her til morgen og det er simpelthen fantastisk!!!
  Tak for dine super gode opskrifter!!!
  Kh. Tina, Aarhus C.

 2. Kære Cathrine.

  Jeg har planer om at bage dit brød i weekenden. Hvis man bager uden låg (jeg har ikke en Challenger Bread Pan), skal det så stadig bage ved 200 grader de første 20 min.?

 3. Hej Cathrine.
  Er det muligt at erstatte hvedemel med manitobamel? Har lige fundet ud sf jeg kun havde en lille slat hvedemel 😅

 4. Hej Cathrine.

  Virkelig dejligt med et surdejsbrød der gør man kan komme i seng til tiden 🙂

  Nu er jeg stor fan af dine æltefrie surdejsboller, er der noget man kan gøre for at speede den proces op? 🙂

 5. Hei! Hvor lenge steker man brødet dersom jeg skal bruke den lille hævekurv (altså halv oppskrift) fra din webshop?

  1. Hej Signe

   Brødet på billederne er bagt i den almindelig størrelsehævekurv til 1 kg deje. Du kan dele portionen i to, og så bage dem i to af de små hævekurve (halv størrelse).

   God bagelyst,
   Cathrine

 6. Hej Cathrine,

  Sak for nogle superlækre opskrifter. Jeg er særligt glad for de mange surdejsbrød, men jeg har dog en udfordring med at opbevare dem.

  Hvordan skal jeg opbevare dem, så de holder sig lækre og gode, når jeg ikke kan nå at spise et helt brød samme dag?

 7. Hej Cathrine. Jeg er vild med dine opskrifter og bøger og har efterhånden fået bagt flere vellykkede brød. Men.... min dej er mere våd end din og dermed har jeg svært ved både preshape og opspænding. Det er især når jeg bruger røremaskine. Kan det være fordi jeg ikke ælter længe nok/ved høj nok hastighed? Eller fordi jeg højst fodrer min surdej 2 gange efter jeg tager den ud af køleskabet (jeg bager kun en gang om ugen). Andet det kan skyldes??

  1. Hej Anne Mette

   Tusind tak - det glæder mig meget, at mine bøger bor hos dig, og at opskrifterne bliver brugt 🙂

   Det lyder mere til, at det kan skyldes dit mel. Der er MEGET forskel på, hvor meget væske mel kan suge. Jeg er glad for at bage med Meyers hvedemel.

   Det kan også skyldes din æltning. Enten for lidt - eller måske overæltet? Så bliver din dej slap igen og helt klistret.

   Det er mega vigtigt, at din surdej er stærk og godt aktiv. Luften, der dannes inden i dejen, når den hæver, er også med til at gøre din dej langt nemmere at arbejde med.

   God bagelyst,
   Cathrine

 8. Hej Cathrine,

  Mine brød bliver ret flade 😖 krummen er stadig lækker of luftigt men meget fladt brød.

  hvad tror du jeg gør galt? Jeg bager på bagestål.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
VESTRE LANGGADE 1
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT