Simpelt surdejsbrød du kan lave i hverdagen

Få fodringsskemaer her! Jeg guider dig i planlægningen og bagningen af dit surdejsbrød. Jeg har lavet et fodringsskema, der præcis fortæller dig, hvordan du kan bage et det simpelt surdejsbrød i hverdagen. Skemaerne (du får begge skemaer samlet) kan købes her for 10 kr. Du får to forskellige skemaer:

 • Hvis du ikke er hjemme i løbet af dagen
 • Hvis du er ude om eftermiddagen/aftenen, og gerne vil lave et surdejsbrød inden

Og så kan bagningen begynde!

Et nemt surdejsbrød, du kan lave i hverdagen - selvom du passer dit arbejde og er væk hjemmefra det meste af dagen. Jo, det kan godt lade sig gøre. Jeg vil fortælle og lære dig hvordan.

Surdej har et kedeligt ry for at være besværligt og kun en mulighed i weekenden - når du ingen andre planer har. Sådan er det ikke. Du kan lave og bage surdejsbrød præcis, når du vil. Med lidt forståelse for din surdej og et par enkelte tricks, så kan du lave dejen til dine surdejsbrød eller surdejsboller, når du kommer hjem fra arbejde - uden at skulle være oppe hele natten for at vente på, at din dej enten er foldet nok gange eller hævet tilstrækkeligt.

Din surdej hæver og udvikler sig, når den bliver fodret med nyt vand og mel. Oftest laver jeg en fodring af min surdej med lige dele surdej, vand og mel. Hvis jeg gerne vil udskyde min surdejs peak, så kommer jeg mindre surdej i til mere vand og mel. Jo mere vand og mel din surdej skal nedbryde og omdanne til gærceller og mælkesyrebakterier, jo længere går der før, den er bageklar.

Derfor kan jeg godt fodre min surdej om morgenen inden, jeg tager på arbejde - med mindre surdej til mere vand og mel end jeg oftest gør (når jeg laver 1:1:1 fodring), og så er den bageklar, når jeg kommer hjem fra arbejde 7-9 timer senere.

Hvis du gerne vil trække din surdejs peak, så kan skrue på to primære variabler: mindre surdej til mere vand og mel + køligere vand. Gærceller og bakterier trives bedst i lunere temperaturer, og derfor vil lidt køligere vand sænke surdejens aktivitet og hævning.

Autolysen laver jeg også kortere - og med surdej i. Når surdejen kommes i dejen allerede ved autolyse, så starter fermenteringen allerede der. Det sparer hævetid i den anden ende af bagningen, og sikrer din sengetid ikke bliver alt for sent.

Her får du opskriften på et simpelt og nemt surdejsbrød, du kan lave i hverdagen, når du kommer hjem fra arbejde eller i weekenden fra morgenstunden af, hvis du skal ud af døren om eftermiddagen/aftenen.

Tip: Jeg har vist og fortalt, hvordan jeg bager brødet på min Instagram. Find videoen under mine højdepunkter her.

1 stk.
Det skal du bruge:

Surdej (der bør peake efter 7-9 timer, men test din surdej af)

 • 15 g moden surdej
 • 90 g vand, 22-24 grader
 • 90 g finvalset hvedemel

Dej

Derudover: To condibøtter, en smule olivenolie til at smørre bøtten med, 1 hævekurv - jeg bruger rund, men du kan bruge den form, du foretrækker, rismel, en dejspatel, en dejsnitter, dit foretrukne bageudstyr - jeg bager mine surdejsbrød i min Challenger Bread Pan (reklamelinks)

Sådan gør du:
Fodr din surdej om morgenen inden, at du tager på arbejde. Lad den stå med låget på klem indtil, at du kommer hjem igen. Er din surdej endnu ikke peaket helt, så stil den et lunt sted, og så bør den være bageklar inden længe. Er din surdej faldet en smule sammen, så kan du fortsat bruge den. Den skal flyde, når du kommer den i vand. Dit brød vil være lidt mere syrlig og have lidt mindre opbagning, men du vil stadig få et dejligt surdejsbrød.

Dejen her folder jeg. Foretrækker du at bruge din røremaskine til at udvikle dejens glutenstruktur, så kan du finde fremgangsmåden her i denne opskrift (bortset fra autolyse-delen).

Når din surdej er bageklar, så kommes vand, surdej og mel i en bøtte. Rør det godt sammen med fingrene til alt melet er absorberet. Læg tætsluttende låg på og lad dejen stå til autolyse i 20-30 minutter. Smør en ren bøtte med lidt olivenolie. Kom salt ved dejen og klem det godt ind i dejen. Løft op i dejen med hånden undervejs, så den får en smule æltning. Kom dejen over i bøtten, du har smurt med olie.

Nu skal dejen foldes, så glutenstrukturen kan udvikles. Fold dejen 4-6 gange i den første time. Lad dejen hvile et lunt sted i mellemtiden. Når dejen er foldet færdig, skal den gerne være glat og sammenhængende og kunne holde sin form og højde nogenlunde efter en foldning. Lad dejen stå yderligere 2 timer med låget på klem et lunt sted. Dejen må gerne have en temperatur på cirka 26 grader.

Efter tre times hævning skal du gerne kunne se cirka 30 % øgning i dejens volumen. Vend dejen ud på et IKKE meldrysset bord og preshape den. Det gøres ved at forme dejen let til en kugle. Undlad at spænde den for meget op - bare form den. Lad den hvile utildækket i 30-40 minutter til der er dannet en let tør og tynd hinde på overfladen. Drys bordet og dejen let med fint hvedemel. Vend dejen rundt og form den til dit brød og ønsket form. Drys hævekurven med rismel og vend brødet op i kurven. Læg et klæde over brødet og stil det på køl til dagen efter. Du kan bage det 16-48 timer efter.

Opvarm dit bageudstyr i ovnen på 250 grader. Jeg bruger varmluft, når jeg bager brødet lukket inde i en gryde. Bager du brødet frit på et bagestål, så skal du bruge over/under varme. Lad ovnen og dit bageudstyr varme op i 45-60 minutter. Tag dit bageudstyr ud (i mit tilfælde en Challenger Bread Pan), vend dejen forsigtigt ned i gryden (dejen tages direkte fra køl), snit et ønsket mønster med en dejsnitter, læg låget på og kom dejen i ovnen. Skru temperaturen ned på 200 grader og bag brødet med låg i 20 minutter. Tag låget af og bag yderligere 10-15 minutter ved 260 grader. Afkøl på en rist og nyd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

54 comments on “Simpelt surdejsbrød du kan lave i hverdagen”

 1. Hej Cathrine
  Vil der ske noget ved at lade dejen stå på køl mere end 48 timer? Eller er 48 timer absolut maks?
  På forhånd tak. Hilsen Anne

  1. Hej Anne

   Nej, ikke nødvendigvis. Det her er en vejledning. Lader du den stå i 49 timer, så fungerer det også. Vil du gerne have den stående i 60 timer, så skal du lave nogle justeringer fx 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 2. Jeg skal bage i dag, og kan ikke nå at hente den rigtige mel hjem (som jeg ellers plejer at bruge). Den økologiske fra netto gør bare slet ikke det samme for hverken surdej eller dej - er der et alternativ til Bornholms valsemølle der kan købes i supermarkederne?

  1. Hej Maria

   Det afhænger af dejens temperatur og din surdejsaktivitet. Jo længere dejen hæver og fermentere, jo mere stivelse bliver der nedbrudt, og dejen kan blive svær at arbejde med - og overhæve på et tidspunkt.

   God bagelyst,
   Cathrine

 3. Hej Cathrine.
  Rigtig god og overskuelig opskrift.
  Jeg oplever at mit brød har en lækker sprød skorpe, når det kommer ud af ovnen, men at den desværre bliver lidt blød, når det køler. Er det normalt, eller er der noget man kan gøre ved det?
  Hilsen Anne

  1. Hej Anne

   Så kan du bage brødet i længere tid ved lavere temperatur efter damp - så bliver skorpen tykkere og holder sig sprødere i længere tid.

   God bagelyst,
   Cathrine

 4. Jeg bager ofte dette brød og det er fantastisk. I denne opskrift skal dejen foldes 4-6 gange på en time - er det fordi vi springer autolysen over og går direkte til fermentering?

  Glæder mig til at bage i min nye Challenger i morgen.
  Venligst
  Gitte

  1. Hej Gitte

   Lige netop - her skal vi have opbygget noget glutenstruktur. Og så forsøger jeg at komprimere arbejdsindsatsen ind på kortere tid, så man ikke skal arbejde med dejen henover flere timer 🙂 For nemheds skyld.

   Jeg er sikker på, at du bliver SÅ glad for din Challenger Bread Pan - den er fantastisk.

   God bagelyst,
   Cathrine

 5. Tak for god opskrift.

  Hvis surdejen falder til bunds efter at have flydt først, er den så brugbar eller no go? 🤷‍♀️

  Venlig hilsen
  Mette

  1. Hej Mette

   Det afhænger lidt af, hvor længe der går.. Hvis den falder til bunds efter et stykke tid, så er det fint. Gør den det lige med det samme, så ville jeg kigge på surdejen og se, om den endnu ikke har peaket eller er begyndt at falde sammen.

   God bagelyst,
   Cathrine

 6. Hejsa. Kan se at brødet skal koldhæve i mindst 16 timer. Kan man forkorte denne proces ved at tage dejen ud af køleskabet næste morgen og lade den hæve videre på køkkenbordet? Og i så fald hvor længe?

 7. Har aldrig fået skrevet det, men der mangler noget i denne sætning: "Du kan bage det, når det efter 16-48 timer efter."

 8. Hej Cathrine.

  Gælder samme bagetider og temperature, hvis jeg bager mit brød på bagestål? Altså skal jeg skrue ovnen ned på 200 grader og dernæst op på 260 grader efter 20 min?
  Og sidste spørgsmål. Skal jeg bruge en dyb bageplade under bagestålet til damp?

  På forhånd tak!

  1. Hej Astrid

   Ja, du skal varme dit bagestål op til max temperatur, som din ovn kan klare. Bag brødet med damp i 20 minutter ved 200 grader - herefter kan du vælge at skrue op for temperaturen og bage det til godt gyldent. Ved 200 grader tager det cirka 20-25 minutter. Jeg skruer gerne op til 250-250 grader og bager det yderligere cirka 10 minutter. Jo lavere temperatur efter damp, jo tykkere skorpe. Jo højere temperatur efter damp, jo tyndere skorpe. Så det er lidt en smagssag 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 9. God opskrift på et lækkert brød, som virkelig er simpelt at lave i en travl hverdag. Tak for opskriften 🙌🏻

  Jeg har også købt dine skemaer, men jeg har undret mig at i det skema til, hvis man ikke er hjemme om eftermiddagen, at der stå at surdejen bør være bageklar efter 10-12 timer. Lige nedenunder står der 7-9 timer. Tænker måske det er en fejl?

 10. Hej Cathrine
  Jeg har fået bageudstyr fra din webshop i julegave, bl.a. den ovale hævekurv som passer til 500 g dej/halv størrelse. Har du et sted hvor jeg kan se bagetider på dine opskrifter, når det så kun er halv størrelse? Har kikket lidt opskrifter, men det er selvfølgelig angivet til at være et helt brød man bager 🙂
  På forhånd tak for hjælpen.

 11. Den her opskrift går jeg tilbage til gang på gang, og brødet sidder altid lige i skabet!
  Jeg bruger dog ofte 400 g alm hvedemel og 100 g groftformalet ølandshvede - Det gør bestemt ikke brødet dårligere.

  1. Hej Ida

   Jubiii - en rigtig opskrifts klassiker. Sådan nogle har vi alle brug for 🙂

   Dejligt at du eksperimenterer og har succes med det.

   God bagelyst,
   Cathrine

 12. Hej Cathrine,
  Jeg elsker dine opskrifter og bruger dem flittigt! Men, jeg har en udfordring med mine surdejsbrød (både dette og surdejsbrødene fra din bog).
  Når jeg sætter det i ovnen flader det helt ud i stedet for at hæve op 🙁 Brødet har en lækker saftig krumme, det er dejlig sprødt, det er altså mest det visuelle der er mit problem.
  Om morgenen når jeg tager brødet ud af køleskabet er det hævet fint op, faktisk lidt ud over hævekurven.
  Jeg bruger Meyers hvedemel, der er godt gang i min surdej og dejen er så lækker om aftenen - jeg har slet ikke samme problem med surdejsboller pro. Har du en ide til, hvad der kan gå galt? Jeg bager på bagestål med bageplade med damp.
  Igen - tusind tak for surdejssupport og en masse lækre opskrifter!

  1. Hej Emilie

   Det kan lyde til, at du enten hæve dine deje for meget, eller ikke får skabt nok styrke/opspænding i dine deje. Har du prøvet at lave en dej med en lavere hydrering? Den er nemmere at styre, og det dejen vil flyde mindre ud.

   God bagelyst,
   Cathrine

 13. Hej Cathrine! Jeg overvejer at købe en Challenger, men desværre går min ovn kun til 230 grader.. vil jeg få fuld gavn af en Challenger med så lav varme?
  Tak!

 14. Min surdej er død :(.
  Kan jeg lave brød med gær og koldhæve det ? I så fald hvor meget ?

  Vil så gerne gøre brug af min hævekurv 🙂

 15. Hej og tak for alle de gode opskrifter!

  Jeg har lært meget og har gang i en surdej fra 2019, og her til jul havde jeg ønsket lidt udstyr fra din shop, så jeg nu har fået opgraderet køkkenet. Man skal jo ikke gå ned på udstyr 🙂

  Jeg kan se, at du i denne opskrift både bruger valset og stenkværnet mel. Er der noget til hinder for kun at bruge stenkværnet? Hvad er grunden til, at du bruger begge dele?

  I sin tid, da jeg lavede surdejen (det var kort før, jeg opdagede dig), lavede jeg den blandt andet på gær. Gør det nogen forskel nu, da den er fodret en million gange siden? Har gærcellerne også løbende formeret sig?

  1. Hej Karsten

   Tak - hvor er det dejligt, at du har ønsket dig bageudstyr fra min webbutik 🙂

   Jeg bruger valset hvedemel for en bedre opbagning og et lettere og mere luftigt brød. Stenkværnet mel gør brødet tungere - men også mere smags- og fiberrigt. Derfor bruger jeg ofte gerne en blanding. Med primært valset mel.

   Ja, gærcellerne vil stadig være tilstede i din surdej. En surdej lavet kun på mel og vand lever på vildgær. Det er derfor nogle andre gærceller end i gær. Men hvis din surdej virker for dig - så fortsæt sådan 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 16. Hej Cathrine,

  Mine brød bliver ret flade 😖 krummen er stadig lækker of luftigt men meget fladt brød.

  hvad tror du jeg gør galt? Jeg bager på bagestål.

 17. Hej Cathrine. Jeg er vild med dine opskrifter og bøger og har efterhånden fået bagt flere vellykkede brød. Men.... min dej er mere våd end din og dermed har jeg svært ved både preshape og opspænding. Det er især når jeg bruger røremaskine. Kan det være fordi jeg ikke ælter længe nok/ved høj nok hastighed? Eller fordi jeg højst fodrer min surdej 2 gange efter jeg tager den ud af køleskabet (jeg bager kun en gang om ugen). Andet det kan skyldes??

  1. Hej Anne Mette

   Tusind tak - det glæder mig meget, at mine bøger bor hos dig, og at opskrifterne bliver brugt 🙂

   Det lyder mere til, at det kan skyldes dit mel. Der er MEGET forskel på, hvor meget væske mel kan suge. Jeg er glad for at bage med Meyers hvedemel.

   Det kan også skyldes din æltning. Enten for lidt - eller måske overæltet? Så bliver din dej slap igen og helt klistret.

   Det er mega vigtigt, at din surdej er stærk og godt aktiv. Luften, der dannes inden i dejen, når den hæver, er også med til at gøre din dej langt nemmere at arbejde med.

   God bagelyst,
   Cathrine

 18. Hej Cathrine,

  Sak for nogle superlækre opskrifter. Jeg er særligt glad for de mange surdejsbrød, men jeg har dog en udfordring med at opbevare dem.

  Hvordan skal jeg opbevare dem, så de holder sig lækre og gode, når jeg ikke kan nå at spise et helt brød samme dag?

  1. Hej Signe

   Brødet på billederne er bagt i den almindelig størrelsehævekurv til 1 kg deje. Du kan dele portionen i to, og så bage dem i to af de små hævekurve (halv størrelse).

   God bagelyst,
   Cathrine

 19. Hei! Hvor lenge steker man brødet dersom jeg skal bruke den lille hævekurv (altså halv oppskrift) fra din webshop?

 20. Hej Cathrine.

  Virkelig dejligt med et surdejsbrød der gør man kan komme i seng til tiden 🙂

  Nu er jeg stor fan af dine æltefrie surdejsboller, er der noget man kan gøre for at speede den proces op? 🙂

 21. Hej Cathrine.
  Er det muligt at erstatte hvedemel med manitobamel? Har lige fundet ud sf jeg kun havde en lille slat hvedemel 😅

 22. Kære Cathrine.

  Jeg har planer om at bage dit brød i weekenden. Hvis man bager uden låg (jeg har ikke en Challenger Bread Pan), skal det så stadig bage ved 200 grader de første 20 min.?

 23. Hej Cathrine
  Hvis brødet bages på bagestål, så det så være med damp under de første 20 min?

 24. Hej Cathrine,
  Har lige bagt surdejsbrødet her til morgen og det er simpelthen fantastisk!!!
  Tak for dine super gode opskrifter!!!
  Kh. Tina, Aarhus C.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT