Søde gifler med remonce og rabarber

Annonce Valsemøllen

Når de røde stængler pibler frem fra jorden, så ved jeg, at foråret er kommet. Måske derfor værdsætter jeg rabarber så højt. Den første friske frugt/grøntsag i min have. Og jeg har tusind ideer til, hvordan den skal bruges.

Søde gifler med frisk rabarberkompot og skøn remonce er én af dem. De klassiske kanelgifler i nye klæder. De varme krydderier passer dejligt til de kolde måneder. Foråret kalder på friskhed og syrlige noter. Derfor er giflerne her forkælet med en syrlig rabarberkompot og en sød remonce. Den perfekte lille forårshapser.

Har du mange rabarber, så skal du lave en portion af den her nemme rabarbersaft. Og resten kan du bruge til at bage min yndlings rabarbercrumble og blondie med rabarber.

Ca. 15 stk.
Det skal du bruge:

Rabarberkompot

  • 100 g rabarber
  • 40 g sukker
  • 2 kardemommekapsler (kan udelades)
  • 1 tsk. citronsaft (kan udelades)
  • 3 spsk. vand

Dej

  • 120 g mælk
  • 15 g gær
  • 20 g sukker
  • 225 g hvedemel
  • 2 g salt ( ca. ½ tsk.)
  • 50 g blødt smør
  • 1 æg til at pensle med

Remonce

  • 75 g blødt smør
  • 2 spsk. mandelmel (reklamelink)
  • 1 tsk. hvedemel
  • 4 spsk. sukker

Sådan gør du
Først laves rabarberkompot. Skær rabarberne i 1 cm stykker. Kom dem i en gryde sammen med de resterende ingredienser. Kog op og lad simre ved lav varme i 10-15 minutter til rabarberne er kogt ud og konsistensen er tyknet. Kom din rabarberkompot i en skål og lad den køle helt af.

Dejen: Lun mælken kort i en gryde. Det skal kun netop være lillefingervarmt. Kom mælken i en skål. Tilsæt gær og sukker og rør til gæren er opløst. Kom mel og salt i og ælt dejen til den er samlet og glat. Dejen er ret fast på dette tidspunkt. Tilsæt det stuetemperede smør og ælt til dejen er glat og slipper skålens kanter. Det tager ca. 5-10 minutter. Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 60 minutter.

Remonce: Mens dejen hæver, laves remoncen. Kom alle ingredienpserne i en skål og rør det sammen med en ske til netop samlet. Stil til side på køkkenbordet indtil, det skal bruges.

Når dejen er hævet, vendes den ud på et let meldrysset bord. Rul den ud til en lang rektangel på ca. 60 x 20 cm. Du kan se processen herfra i videoen nedenfor. Tryk riller i langs den ene side med en gaffel. Smør remonce på den resterende del af dejen. Top med rabarberkompot. Skær dejen over på midten (så får giflerne det rigtige "knæk" i foldningen). Fold den ene del af dejen indover sig selv. Fold herefter igen dejen ind over sig selv. Luk til sidst over foldningerne ved at smøre lidt vand på den sidste del dej. Vend dejen rundt og skær gifler på 4 cm. Placer giflerne på en bageplade med bagepapir. De kan alle være på én plade. De må gerne stå en smule tæt, så den remonce, der vil flyde ud, kan karamellisere under bunden af giflerne. Dæk giflerne med husholdningsfilm og et klæde og lad dem efterhæve i 30 minutter ved stuetemperatur.

Tænd ovnen på 220 grader over/under varme. Pisk et æg sammen med en gaffel. Pensel toppen af giflerne med æg. Bag i ca. 10 minutter til gyldne. Afkøl på en rist og nyd.

Bagetip: Når du bager sødt bagværk, der er fyldt med en remonce, så kan det ikke undgås, at en smule at remoncen vil flyde ud. For at sikre, at så lidt som muligt flyder ud, så skal sukkerindholdet være tilstrækkeligt til, at der sker en karamellisering ved bagning. Dejen skal være æltet til en god glutenstruktur, så dejen ikke sprækker under bagning. Derudover skal dejen have lov til at hæve. Hvis giflerne ikke efterhæver nok, så skal de hæve for meget inde i ovnen, og det betyder, at de kan vælte eller sprække - og derved smide fyldet. Det er dog uundgåeligt, at der vil være lidt undsluppet remonce og rabarberkompot på pladen. Heldigvis er der kommet rigeligt af det ind i giflerne, så de stadig vil være svampede og søde efter bagning. Vælter dine gifler under bagning, så kan de justeres, mens de stadig er varme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 comments on “Søde gifler med remonce og rabarber”

  1. Kære Cathrine
    Tak for en fantastisk blog!
    Jeg har nu flere steder læst om det med at ælte gærdeje længe (5-10 min). Før har min strategi altid været at tilsætte mere mel, når dejen var for fedtet. Jeg kan godt se, at man kan ælte dejen glat og smidig, men synes til gengæld ofte at dejen bliver sej/chewy ved bagning og ikke blød og luftig. Har du et bud på hvad fejlen kan være?

    Og så lige et spørgsmål til surdejsbogen - det er kun det ene surdejsbrød, det er beskrevet til røremaskine. Kan dejene i bogen røres på røremaskine efter samme fremgangsmåde?

    1. Hej Louise

      Man må ALDRIG tilsætte mere mel, end der står angivet i opskriften 😉 Det vil give dig et mere tørt bagværk og mindre opbagning.

      I stedet skal du ælte dejen, så melet får tid og mulighed for at absorbere væsken. Jeg ælter mine smørrige gærdeje til mine dejen slipper skålens kanter, og jeg kan lave en glutentest. En god glutenstruktur og den rette hævning, så bør du få et bagværk, der bliver luftigt og let.

      Ja, du kan sagtens ælte dejene fra min bog SURDEJ på en røremaskine. Ikke lige Pro surdejsbollerne, da hydreringen er for høj, men ellers 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  2. Hej. Mine blev gode, men de væltede alle sammen i ovnen. Ved ikke om dejen skal strammes mere op. Det er som de gled ud til siden efter remoncen blev varm. Remoncen løb ikke ud og den var ikke for tynd. Mystisk 😆

    1. Hej Mads

      Det kan lyde til, at dine gifler skulle have hævet mere inden, at du bagte dem. Hvis de skal hæve for meget under bagning, så er der stor risiko for, at de vælter. Så to tips: Hæv lidt mere og lav dem muligvis en smule bredere.

      Jeg håber, at de smagte dejligt, trods alt 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  3. Halløj.
    Savner kommentar feltet, som er under de andre opskrifter, da det plejer at være et godt sted at få fifs og hører andres erfaringer.
    Men måske er jeg den første, der kommenterer
    Mine gifler blev meget hurtigt gyldne ovenpå, men meget bløde i midten og bunden( flød meget ud)
    Jeg fik nok ikke æltet( med dejkroge/håndmixer) dejen nok.
    Den slap kanterne og sad nærmest kun omkring krogene efter 4-5 minutter, hvorefter jeg stoppede.
    Mvh
    Ditte

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT