Speltbrød med spirede speltkerner

Kender I instagram? Jeg er selv rigtig glad for appen, og bruger den rigtig meget – både til selv at dele billeder, men også til at finde inspiration hos andre, der har de samme interesser som jeg. For en måneds tid siden opdagede jeg brugeren Charlesbread. Han er bager hos Meyers, og ligger fine billeder op af meget af det brød, som han bager. Han gav mig inspirationen til at prøve at bage med spirede kerner. Og jeg har efterfølgende gjort mig flere forskellige forsøg. Og nu har jeg endelig fundet frem til den perfekte opskrift.

Fordelen ved at bruge hele kerner i sit brød er, at det mætter ekstremt meget, og sikrer at maven har masser af fuldkorn og kostfibre at arbejde med i mange timer. Når kerner, frø og nødder sættes i blød, så nedbrydes nogle af de enzymer, som kroppen ikke kan nedbryde. Derfor kan kroppen udnytte langt flere af de vitaminer og mineraler, som findes i kernerne. De speltkerner, som jeg har brugt i opskriften, har fået lov til at spire, hvorved de udvikler endnu flere gode vitaminer. Smart og super lækkert!

Brødet har jeg bagt i min gule støbejernsgryde, som jeg simpelthen er så glad for! Så hvis du ikke allerede har en støbejerngryde eller en stegeso, som du kan bage brød i, så kan jeg kun anbefale, at du anskaffer dig én – det bager altså det bedste brød!

Det skal du bruge:

  • 80g hele speltkerner
  • 400g koldt vand
  • 5g økologisk gær
  • 1,5 dl surdej (kan udskiftes med 1dl vand og 2g gær)
  • 100g hvedemel
  • 400g sigtet speltmel
  • 15g salt

Sådan gør du:
OBS: speltkernerne skal bruge 3 dage til at spire. Speltkernerne kommes i en skål og skylles i vand. Hæld vandet fra, dæk skålen til med et låg eller husholdningsfilm og lad den stå ved stuetemperatur. Skyl kernerne hver dag, og efter 3 dage spire de så fint, og du kan nu lave din brøddej.

Kom koldt vand, gær og surdej i en skål og rør rundt til gæren er oplæst. Tilsæt de spirede speltkerne, mel og salt. Ælt dejen godt til den er glat og smidig. Smør en skål med olivenolie, kom dejen heri og stil den til hævning i køleskabet natten over.

Dagen efter vendes dejen ud på et meldrysset bord og formes til et brød, der passer til din hævekurv. Lad brødet hæve med et klæde over i ca. 2 timer. Efter 1 time kommes din gryde i ovnen, og ovnen tændes på 250grader. Når brødet er færdig hævet og gryden gennemvarm, så vendes brødet over i gryden, låget kommes på, og brødet bages i 30minutter. Efter 30 minutter tages låget af gryden, ovnen skrues ned på 230grader og brødet bages yderligere 15 minutter. Du skal sikre dig at brødet er bagt færdigt ved at komme et termometer ned i midten af brødet. Brødet skal være 99-100 grader for at det er færdigbagt.

Tip: Jeg bliver nødt til lige at slå et slag for mine Georg Jensen viskestykker, som I kan se på billedet. De er geniale, når man bager, da de primært er lavet af hør, og derfor ikke hænger fast på dejen, når dejen skal tildækkes, mens det hæver. Det er så smart!

Speltbroed-1

Speltbroed-5

Speltbroed-7

Speltbroed-10

Speltbroed-fb

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

One comment on “Speltbrød med spirede speltkerner”

  1. Hej Cathrine
    Tak for dine mange gode opskrifter.
    Ælter du speltbrødet på maskine og i så fald hvor længe?
    Mvh Charlotte

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT