Jeg er som tidligere nævnt fuldstændig vild med at bage. Både brød og kager. Derfor har jeg også med tiden fået samlet det udstyr, der gør, at jeg kan bage endnu bedre og mere spændende brød. På billedet kan I se det, jeg bruger mest, når jeg bager, og som jeg ville være ked af at undvære:
- Et godt viskestykke
- Bagesten
- Træform med låg
- Støbejernsgryde
- Bagespatel
- Hævekurv
- Bageform
- Skål med låg
Jeg bruger de fleste af tingene mindst én gang om ugen. Min træform, som jeg bager mit rugbrød i, se opskrift her, bruger jeg et par gange om ugen, og den er virkelig fantastisk! Hvis I selv bager jeres eget rugbrød, eller godt kunne tænke jer at komme i gang med det, så køb en træform. Den gør en stor forskel for rugbrødet, og så holder den i evigheder. Dejen til mig rugbrødet skal stå et par dage, og når jeg bager andet brød, så er det primært koldhævet, så er jeg også super glad for min Margrethe skål med låg. Det er bare så meget nemmere end husholdningsfilm!
Når jeg bager brød og boller, så bruger jeg altid min røde bagespatel. Den gør det muligt at arbejde med en våd dej, da den kan bruges til at samle dejen undervejs. Derudover bruger jeg den også til at skære dejen ud i portioner, hvis jeg fx laver boller, og til at fjerne tørre dejrester fra bordet efter æltning. Den er billig og uundværlig, så den kan jeg kun anbefale Jer at anskaffe.
Min hævekurv bruger jeg, når jeg bager brød. Den giver mig muligheden for, at arbejde med en meget blød dej, da den holder brødets form under hævning. Efter mit brød har hævet i hævekuren, så kommer jeg det enten direkte på den meget varme bagesten eller i min fantastiske støbejernsgryde. Jeg har været så heldig at få den af min søde farmor, som har købt den for mange, mange år siden. Gryden har en helt perfekt størrelse til de brød, jeg bager, og så bliver grydebrød altid gode. Luftige, fugtige indeni og sprøde udenpå!
Et godt viskestykke er heller ikke til at undvære i et bagekøkken. Det bruger jeg over min dej, når det hæver. Sidst, men ikke mindst, så har jeg også en helt almindelig aluminiumsform, som jeg bruger, når jeg bager kager eller stenalderbrød.
Hej
Jeg søger forgæves efter træform men kan ikke finde den på din side
Mvh winnie@billeskovbusch.dk
Hej Winnie
Nej, jeg har desværre heller ikke træformen i min webbtuik.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Først tak for en fantastisk hjemmeside 😍 og shop 😍 jeg har købt Aurion træforme og nu bagt første rugbrød efter din bog Rugbrød med mange kerner og øl, de kom fint ud af formene og nu her dagen efter kan jeg skære brødet, det er en "lille" smule klægt i bunden 🤔 hvad kan jeg ændre på 🤔
De bedste hilsener Lone 😊
Hej Lone
Du skal sikre en god syrlig surdej og rette hævetid for at undgå, at dit rugbrød bliver klæg.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Og tak for en fantstisk dejlig hjemmeside og blog. Jeg har et spørgsmål, til denne brødform i taler om. For at jeg forstår det rigtigt, så bager man dejen uden en "bund" i brødformen? Men låget ligger du kun på under hævning? -Jeg har nu ikke købt et rugbrød i 4 mdr. Men bruger en alm. metalform. -Nu skal det være, så jeg vil forsøge mig med en træform.
Hilsen Mia
Tja, jeg bager det ved 175-200 grader, over-undervogne og så på nederste eller næstnederste rille i ovnen. Jeg har ikke låg på formen under bagning. Men jeg må prøve igen -vi har da fået ny ovn siden jeg sidst forsøgte..og tak for dit svar.
Mange hilsner marie
Hej Marie
Hvor ærgerligt! Det har jeg aldrig oplevet. Hvilken temperatur og ovn-funktion bager du ved?
Jeg stiller min træform på en bageplade beklædt med bagepapir. Låget kommer jeg over, mens dejen hæver.
Jeg bager mit rugbrød ved 180 grader over/under varme i ca. 80 minutter. Det bliver altid helt perfekt.
God bagelyst,
Cathrine
Hejsa, jeg kunne godt tænke mig at høre lidt mere om din erfaring med at bage rugbrød i træform. Jeg har forsøgt et par gange, hvor sider + top bliver rigtig gode, men bunden bliver nærmest kulsort og meget tyk og ikke til at bide sig igennem. Hvordan kommer du omkring den problematik?
Mange hilsner,
Marie
[…] 1 bageform på ca. 1,5 l (du kan se den træ-bageform, jeg bruger, lige her) […]
Hej Cathrine,
Sikke en fantastisk hjemmeside!
Hvor stor er din støbejernsgryde? Jeg har en kæmpe gryde, så jeg skal vide, hvad jeg skal gange opskriften på grydebrødet med... Måske prøver jeg mig bare frem med den dobbelte mængde. Så bør jeg nok forlænge bagetiden lidt (og eller reducere temeperaturen?), idet der er langt ind til midten af brødet.
Det varer nok lidt, inden jeg får den afprøvet, for jeg skal lige få fat i noget surdej først..
Hilsen fra
Maria
Hej Maria.
Jeg har lige målt min gryde, og den er 2,5 liter - så den er forholdvis lille. Jeg synes, at du skal forsøge med dobbelt portion. Umiddelbart tænker jeg ikke, at du skal øge bagetiden betydeligt, måske med 5-10 minutter. Hvis din gryde er større, så passer det sikkert med, at brødet får samme volumen. Men hvis du er i tvivl, så tag brødets kernetemperatur - den skal være 99-100grader, så er det færdigt bagt.
Grydebrødet kan sagtens bages uden surdej også. Brug da 6g gær i alt og ellers bare følg opskriften :).
Rigtigt god bagelyst!
Maria,
en surdej er super nem at lave selv:
1 dl rugmel
1 dl hvedemel
1,5-2 dl vand
Bland det i en skål og pisk det grundigt, til vand og mel går i symbiose. Læg ikke låg på skålen. Vent 12-24 timer. Tilsæt 1 dl mel (hvede, rug eller blanding, derbestemmer du selv) og pisk grundigt - sørg for at få rørt hele surdejen godt rundt. Gentag indtil den begynder at boble.
Jeg lægger altid et net over skålen, så der ikke lige kan smutte fluer i - bruger du en mindre skål kan du fx bruge en sigte, bruger du en større skål kan du bruge sådan en fedt-stænke-dims.
Jeg benytter næsten samme fremgangsmåde som denne:
http://www.kvalimad.dk/opskrifter/lav-en-surdej
Dog har jeg justeret den lidt efter mine præferencer 🙂
Når jeg starter en ny op, går der typisk 3-4 dage så er den godt i gang. Den første tid lugter den lidt sødt, men efterfølgende bliver den mere syrlig - og den laver geniale brød!
Hej Michael. Tusind tak for din kommentar - det er rart, at I kan hjælpe hinanden :).
Jeg har også lagt opskriften op på min egen surdej her på bloggen -find den her:
Rigtigt god bagelyst,
Cathrine Brandt