Surdejsboller med chiafrø

Annonce Valsemøllen

Der er altid chiafrø at finde i min køkkenskuffe. Jeg er rigtig glad for det lille frø, der ikke smager af noget i særligt, men til gengæld har nogle egenskaber, som jeg er rigtig glad for. Oftest bruger jeg dem i mine overnight oats, som jeg laver flere gange ugentligt. Men chiafrø sniger jeg også gerne i mit bagværk. Her kan de nemlig bidrage til en rigtig lækker dej, der kan indeholder masser af vand.

De her boller er så svampede og saftige. Chiafrø har den fantastiske evne at kunne suge væske. Det giver mulighed for at komme endnu mere vand i dejen (en højere hydration), så dine boller bliver svampet og holder sig friske i flere dage.

12-15 stk.
Det skal du bruge:

 • 30 g chiafrø + 20 g til at drysse over bollerne
 • 200 g koldt vand
 • 375 g lillefinger varmt vand
 • 150 g surdej
 • 50 g groft rugmel
 • 450 g fint hvedemel
 • 15 g salt
 • Lidt olivenolie til at smøre en bøtte med

Sådan bager du svampede surdejs chiafrøboller:
Kom 30 g chiafrø og 200 g vand i en skål og rør det sammen. Lad det stå og trække i mindst 60 minutter eller natten over på køl. Chiafrøene vil suge væske til sig og have en gele-lignende konsistens.

Kom vand og surdej i en bøtte og rør det sammen. Kom chiafrø og mel i og rør til alt melet er absorberet. Kom låg på bøtten og lad dejen stå til autolyse ved stuetemperatur i 30 minutter.

Kom salt i dejen og klem saltet godt ind med hænderne. Smør en ren bøtte med olivenolie og kom dejen heri. Fold dejen første gang. Herefter foldes dejen yderligere fire gange med 30-60 minutters interval. Lad dejen stå lunt med låg på i cirka fire timer til den viser god aktivitet og er hævet med cirka 30-40 %. Stil dejen på køl natten over.

Dagen efter tændes ovnen på højeste temperatur med et bagestål eller bagesten i. Lad ovnen varme godt op i 30-45 minutter. Vend dejen ud på bordet og del den i 12-15 stykker som vist i videoen nedenfor. Kom bollerne på et stykke bagepapir. Før bollerne ind på bagestenen eller bagestålet - jeg bruger den bagespade, der passer til bagestålet, til at føre bollerne ind på stålet. Bag bollerne i 5 minutter ved 220 grader almindelig ovn. Skru temperaturen op til 260 grader varmluft og bag bollerne færdige til godt gyldne. Afkøl på en rist og nyd.

Bagetip: Chiafrø er et lille mørkt frø, som i bagværk har en evne til at ”gelere”. Det vil sige, at frøet suger op til 10 gange sin egen vægt, når det bliver opblødt i væske. Hvis du blander 1 del chiafrø med 10 dele vand/anden væske, og lader det stå i nogle timer eller natten over, så vil du opleve, at det bliver til en geléagtig og sammenhængende masse med en større volumen.

Chiafrø kan bruges i mange forskellige slags bagværk – boller, brød, rugbrød, muffins etc. Bare husk, at du skal opbløde frøene i væske forinden, da det ellers vil bevirke, at bagværket bliver tørt. Chiafrøene er forholdsvist smagsneutrale, og de knaser mellem tænderne, hvis de ikke opblødes i væske. Når du tilføjer chiafrø til dit bagværk, så bliver det mere saftigt og næringsrigt. Chiafrøene er rige på kostfibre og vigtige fedtsyrer.

19 comments on “Surdejsboller med chiafrø”

 1. Super lækre boller - jeg har lige bagt dem her til morgen og jeg har allerede store planer om at de skal bages igen i næste weekend. Jeg blev lige lidt usikker da jeg skulle bage dem; ovnen skulle varmes op ved højeste temperatur, derefter skrues ned til 220 når de kommer i ovnen og så skrues op til 260 igen efter 5 minutter... "Plejer man/du/vi" (;-D) ikke at give dem fuld skrald ved høj varme fra start og så skrue ned til sidst??
  Ellers virkelig nem opskrift og dejen var så lækker at arbejde med 🙂

 2. Hej Maria

  Hehe, jo - det plejer jeg. Men jeg oplever, at mine boller næsten når at blive brændt i bunden, når jeg bager ved højeste temperatur med mit bagestål. Så nu bager jeg dem ved lavere varme i starten til de er færdighævet under bagning, og så skruer jeg op for temperaturen til sidst for at gøre dem godt gyldne.

  Men det er ikke så afgørende - du kan bage dem, som du foretrækker 🙂

  Dejligt, at du er glad for opskriften.
  God bagelyst,
  Cathrine

 3. Tak for svar - jeg prøver mig frem! Jeg er netop igang med bollerne igen og har vendt dejen for første gang, så der er nybagte chiaboller i morgen tidlig 😛

 4. Skønne opskrifter - denne også god 🙂
  Kan jeg sætte min surdej på køl, hvis jeg ved at jeg ikke får brugt den over nogle dage. Eller skal jeg fodre og smide ud. Eller starte forfra senere?
  Bedste hilsner
  Anne

 5. Hej Anne

  Tusind tak. Din surdej har bedst af at stå ved stuetemperatur altid og blive fodret dagligt. Skal du ikke bruge den længe, så kan den kommes i køleskabet.

  Du kan læse meget mere om surdej i mine E-bøger og lige om lidt udkommer min bagebog Surdej, hvor jeg deler alt, hvad man har brug for at vide om surdej 🙂
  https://shop.cathrinebrandt.dk/

  God bagelyst,
  Cathrine

 6. Skal dejen foldes i løbet af de 4 timer den hæver ved stuetemperatur?
  Jeg har bagt bollerne én gang før, men dejen var nærmest flydende, så noget må være gået galt ? Men smagen var god!

  Mvh. Michelle

 7. Hej Michelle og Cathrine
  Jeg har haft akkurat den samme oplevelse. Der er ikke tale om at dejen kan foldes, da den er megavåd. Da jeg havde rørt i dejen 3 gange med 1 times interval, fyrede jeg mere mel i, da det stadig var meget vådt. Jeg har fulgt opskriften nøje, men dejen blev ved med at være meget flydende. Sådan som jeg forstå opskriften skal man ikke bruge røremaskine, men det var ikke muligt at få en dej der var foldbar med den angivne mængde væde og mel. Nu er bollerne i ovnen, så jeg venter spændt på resultatet?
  Bedste hilsener
  Lene

 8. Hej Lene

  Tak for din kommentar.

  Ja, dejen er fugtig, men den bør ikke være mega våd. Nåede dine chiafrø og suge væsken til sig?
  Dit mel skal gerne have et godt proteinindhold - 11,5-12 % pr. 100 g. Derudover er det vigtigt, at det er groft (fuldkorns rugmel), du bruger, da det suger en del væske 🙂

  God bagelyst,
  Cathrine

 9. Hej Cathrine,
  Tak for nogle dejlig pædagogiske opskrifter =)
  Autolysen, hvor nazi skal man være om din tid? /Hvor længe må der reelt gå? /Kan den stå 2-3 timer inden foldningen går igang, eller ødelægger det hævningen?

 10. Hej Cathrine.
  Jeg har bagt dem her et par gange, men jeg er stadig i tvivl, om det er ung surdej eller hvordan surdejen lige skal være? Er vild med din bog og har lige købt hævekurve fra din shop, så mine surdejsskills kan blive endnu bedre!

 11. Hej Cathrine,

  Jeg har nu bagt disse lækre boller to gange som gav saftige og sprøde boller men bollerne er meget flade selvom jeg har fulgt opskriften til punkt og prikke. Dejen slap ikke min Margrete skål lige så nemt som i dine videoer på instagram, men synes ikke den var alt for våd. Er der noget jeg kan gøre for at lave dem lidt højere?

  Tusind tak for nogle lækre opskrifter og nyttige videoer på instagram. Din kogebog er på ønskesedlen! 🙂

  Mvh. Anne-Sofie

  1. Hej Anne-Sofie

   Du skal bruge god hvedemel med et godt proteinindhold for, at dejen kan løfte den mængde væske og chiafrø. Tilsæt evt mindre vand, så vil du også få højere boller.

   Tak!
   God bagelyst,
   Cathrine

 12. Hej Cathrine,

  Jeg har bagt de her boller nogle gange efterhånden og er vild med dem! Dog har jeg på det sidste oplevet, at bollerne bliver en smule klæge i midten, selvom jeg bruger samme bagetid. Kan det skyldes surdejens kvalitet på den pågældende dag, eller er der andre faktorer, der spiller ind?

  1. Hej Emma

   Det kan skyldes din hævning af dejen - og dermed også din surdej, selvfølgelig 🙂 Hvis din dej ikke er aktiv nok, så vil bollerne være klæge og tætte i krummen.

   God bagelyst,
   Cathrine

 13. Hejsa 😃
  Lækker opskrift 👍
  Total aktiv dej jeg vågnede op til imorges. Fik dem bagt og mega flotte også indeni dog er de en smule klistret indeni. Hvad skyldes det og hvad gør jeg næste gang for at undgå det?
  Takker 😊

  1. Hej Henriette

   Bager du bollerne på et bagesten eller bagestål? Dejen er fugtig, så du skal sørge for god og høj varme. Derudover kan boller være klæge, hvis de er enten over- eller underhævet.

   God bagelyst,
   Cathrine

 14. Hej Cathrine
  Jeg har ikke nogle af delene så en alm plade. Sidst blev de super flotte udenpå. Og smagte fint hvis man ristede dem efter de var skåret over. Måske jeg ikke har varmet ovnen ordenligt op.
  Dejen var ihvertfald godt hævet men også klistret mere end det ser ud til dine er på videoen.
  Må prøve igen 😊
  Tak for svar.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
VESTRE LANGGADE 1
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT