Surdejsboller med chiafrø

Annonce Valsemøllen

Der er altid chiafrø at finde i min køkkenskuffe. Jeg er rigtig glad for det lille frø, der ikke smager af noget i særligt, men til gengæld har nogle egenskaber, som jeg er rigtig glad for. Oftest bruger jeg dem i mine overnight oats, som jeg laver flere gange ugentligt. Men chiafrø sniger jeg også gerne i mit bagværk. Her kan de nemlig bidrage til en rigtig lækker dej, der kan indeholder masser af vand.

De her boller er så svampede og saftige. Chiafrø har den fantastiske evne at kunne suge væske. Det giver mulighed for at komme endnu mere vand i dejen (en højere hydration), så dine boller bliver svampet og holder sig friske i flere dage.

12-15 stk.
Det skal du bruge:

 • 30 g chiafrø + 20 g til at drysse over bollerne
 • 200 g koldt vand
 • 375 g lillefinger varmt vand
 • 150 g surdej
 • 50 g groft rugmel
 • 450 g fint hvedemel
 • 15 g salt
 • Lidt olivenolie til at smøre en bøtte med

Sådan bager du svampede surdejs chiafrøboller:
Kom 30 g chiafrø og 200 g vand i en skål og rør det sammen. Lad det stå og trække i mindst 60 minutter eller natten over på køl. Chiafrøene vil suge væske til sig og have en gele-lignende konsistens.

Kom vand og surdej i en bøtte og rør det sammen. Kom chiafrø og mel i og rør til alt melet er absorberet. Kom låg på bøtten og lad dejen stå til autolyse ved stuetemperatur i 30 minutter.

Kom salt i dejen og klem saltet godt ind med hænderne. Smør en ren bøtte med olivenolie og kom dejen heri. Fold dejen første gang. Herefter foldes dejen yderligere fire gange med 30-60 minutters interval. Lad dejen stå lunt med låg på i cirka fire timer til den viser god aktivitet og er hævet med cirka 30-40 %. Stil dejen på køl natten over.

Dagen efter tændes ovnen på højeste temperatur med et bagestål eller bagesten i. Lad ovnen varme godt op i 30-45 minutter. Vend dejen ud på bordet og del den i 12-15 stykker som vist i videoen nedenfor. Kom bollerne på et stykke bagepapir. Før bollerne ind på bagestenen eller bagestålet - jeg bruger den bagespade, der passer til bagestålet, til at føre bollerne ind på stålet. Bag bollerne i 5 minutter ved 220 grader almindelig ovn. Skru temperaturen op til 260 grader varmluft og bag bollerne færdige til godt gyldne. Afkøl på en rist og nyd.

Bagetip: Chiafrø er et lille mørkt frø, som i bagværk har en evne til at ”gelere”. Det vil sige, at frøet suger op til 10 gange sin egen vægt, når det bliver opblødt i væske. Hvis du blander 1 del chiafrø med 10 dele vand/anden væske, og lader det stå i nogle timer eller natten over, så vil du opleve, at det bliver til en geléagtig og sammenhængende masse med en større volumen.

Chiafrø kan bruges i mange forskellige slags bagværk – boller, brød, rugbrød, muffins etc. Bare husk, at du skal opbløde frøene i væske forinden, da det ellers vil bevirke, at bagværket bliver tørt. Chiafrøene er forholdsvist smagsneutrale, og de knaser mellem tænderne, hvis de ikke opblødes i væske. Når du tilføjer chiafrø til dit bagværk, så bliver det mere saftigt og næringsrigt. Chiafrøene er rige på kostfibre og vigtige fedtsyrer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

66 comments on “Surdejsboller med chiafrø”

 1. Hej Cathrine.
  Jeg ha prøvet med forskellige opskrifter, og alle har været med røremaskine og glutentesten som det vigtigste, for at opnå en elastisk dej.
  Jeg er bare nysgerrig på, hvorfor du, som jeg anser som lidt af en surdejs guru, ikke anvender denne teknik? Hvad kan “din” teknik istedet?
  Jeg bager ofte disse boller, men jeg må indrømme at jeg rører den på maskine efter autolyse.

 2. Hej Cathrine, nu har jeg købt din surdejs starter, og er gået i gang med at “tænde den”. Når jeg så kommer til bagedagen, hvordan gør jeg så med den del af surdejen jeg skal gemme til næstegang. Og hvordan gør jeg så når den skal bruges igen.mvh Gitte Aalborg

  1. Hej Gitte

   Når din surdej er bageklar, så kan du finde den opskrift, du gerne vil bage. Der står angivet en fodring af surdejen. Når du kommer surdejen i dejen, så vil der være en smule surdej tilbage i glasset - det er din fremtidige surdej. Det fodrer du med nyt vand og mel.

   God bagelyst,
   Cathrine

 3. Hej Cathrine
  Denne opskrift er bare min favorit.
  Ny variant hos mig er at dele dejen i tre og lave tre lækre surdejsflutes. De er helt perfekte til tapas 🤩

 4. Hej Cathrine
  Den plade, som du vender dejen ud på i videoen, hvilken slags er det/hvor kan man købe den? Jeg har lavet dine boller mange gange og elsker dem, men har altid problemer med at dejen klistrer fast på bordpladen. Det ser ud som om de slipper så let på den plade, du bruger 🙂
  Kh Emilie

  1. Hej Emilie

   Jeg vender dejen ud på min bordplade, som er af stål. Pladen, jeg ligger bollerne på, er den, der passer til mit bagestål - find det i samme link, som det til bagestålet i opskriften 🙂 Jeg lægger et stykke bagepapir på pladen.

   God bagelyst,
   Cathrine

  2. Jeg har en bordplade af træ, men jeg har anskaffet mig en silikonemåtte, som jeg hælder bolledeje ud på. Det fungerer ret godt, synes jeg. Tip hermed givet videre 🙂

 5. Hej igen. Jeg måtte opgive at bage bollerne. Dejen var så flydende at det undervejs i ovnen blev til én stor bolle som var på vej ned i bunden.
  Jeg har bagt med surdej i flere år og ikke oplevet at det er gået galt på den her måde før.
  Jeg bruger ordentligt mel der burde kunne suge væsken.
  Kan det skyldes forskel på chiafrø og hvor meget vand de kan suge? Jeg brugte ØGO fra netto.

  1. Hej Line

   Jeg ved desværre ikke, om der er forskel på chiafrøs sugeevne. Umiddelbart bør der ikke være, tænker jeg.
   Var der meget væske tilbage, da chiafrøene havde stået? De bør suge alt væsken til sig.

   God bagelyst,
   Cathrine

 6. Hej.
  Jeg har lige lavet denne dej, og har lige klemt salt i og lavet første foldning - eller prøvet på det. Dejen er meget våd, nærmest for våd til at folde.
  Er det meningen?
  Kh. Line

 7. Bagte bollerne i morges, og det er nok nogle af de bedste boller jeg nogensinde har bagt. Lækre bløde og saftige inden i og sprøde udenpå.
  Jeg kom lidt sent i gang i går, så i stedet for at folde dejen, fik den en tur i røremaskinen. Det fungerede også fint

 8. Jeg er i gang med at bage disse boller, men jeg synes, dejen er meget mere våd og klistret end min normale surdej.

 9. Hej

  Jeg er igang med bollerne nu og vil høre om dejen kan stå i nogle dage på køl eller skal de helst bages dagen efter? 🙂

  Dbh Emma

 10. Hej
  Jeg har lavet chia bollerne flere gange og syntes de er fantastiske.
  Kan samme dej anvendes til et grydebrød ?

  1. Hej Trine

   Det er jeg så glad for at høre 🙂

   Ja - og lidt nej. Jeg kan være usikker på, om dejen er for våd til at kunne klare at blive til et brød. Men hvis du bager i en gryde, så hjælper grydens kanter selvfølgelig til at holde brødet "oppe". Jeg tænker, at det klart er et forsøg værd 🙂 Lad mig gerne vide, hvordan det går, hvis du prøver.

   God bagelyst,
   Cathrine

 11. Virkelig god og nem opskrift, hvis man bare følger den 👍 virker hver gang.
  Rundstykker ved bageren er ikke et hit mere 🙈 efter denne opskrift er testet her hjemme.
  Jeg blander tit opskrifter og prøver mig frem med forskellige metoder - denne her er den bedste.

 12. Jeg er fuldstændig oppe at køre over disse boller! Efter at have læst kommentarerne tilføjede jer en smule mindre vand end angivet, omkring 350 gram (frem for de 375 gram). Dejen var stadig våd, men let at arbejde med. Og resultatet er helt fantastisk. 😍

  Dog et lille tvivlspørgsmål: Du skriver, at man skal folde den fire gange med 30-60 minutters mellemrum, altså over 2-4 timer. Skal dejen efterfølgende hæve ved stuetemperatur i yderligere 4 timer, eller indgår tiden mellem foldningerne i de 4 timer?

 13. Jeg har lige fået en surdejsstarter i fødselsgave og manden fik bagestål til jul. Disse er de første surdejsboller jeg nogensinde har lavet og de er simpelthen så lækre. Min mand synes det er de bedste boller han nogensinde har smagt.

 14. Hej
  Jeg kan læse der er mange der har problemer med deres deje, kan det måske være deres vægt, min erfaring er, at mange af de “billige” elektroniske vægt ikke vejer rigtigt, selvom de kan veje med 1g nøjagtighed, kan der sagtens være 10 g fejl og det er meget når der skal veje F.eks. Gær/ tørgær - salt

 15. Hej Cathrine
  Hvad afgør om man skal folde en dej hver 30. minut eller hver 60. minut?
  Jeg står ofte med denne dej, som er utrolig våd (på trods af de 30 min. autolyse og chiafrø som var helt gelerede (3 timers opblødning) - men det er nok fordi jeg udelukkende har brugt fint stenformalet og ikke valset hvede), og den er slet ikke sammenhængende.
  Alligevel har jeg proppet den i en condibøtte og forsøger at folde, men den er meget klistret og er som at prøve at folde en havregrød der bare skiller hele tiden. Skal jeg så prøve at folde ofte eller vente længere tid mellem foldningerne for at få den glutenstruktur op at stå smartest?

  1. Hej Trins

   Ja, du skal bruge noget mel, der kan suge godt med væske.

   Du kan med fordel lave en længere autolyse så - det vil give tid til melet kan optage væsken.

   God bagelyst,
   Cathrine

 16. Hej
  Skal chiafrøene alt væsken? Det gjorde de ik ved mig og min dej er da noget mere flydende end den på sin video.
  H

 17. Hej Cathrine
  Opskriften siger at man folder hver 30.-60. minut i løbet af den ca. 4 timer lange hævetid, men hvad afgør om det er 30, 45 eller 60 minutters interval? Er det noget med hvordan dejen hæver eller?
  Jeg oplever at denne dej er meget våd og hæver helt ekstremt meget i løbet af de 4 timer (jeg er nødt til at bruge den ekstra høje condibøtte, ellers stikker den af), så jeg næsten synes at det er synd at folde den til sidst... men hvis man ikke folder indtil man synes at dejen kan “holde sig selv i form”, så får man flade boller, ik?

 18. Hej Cathrine
  Er der forskel på om man laver autolyse med vand og mel mens chiafrøene ligger i væske og surdejen bliver klar for så at blande surdej, salt og chiafrø i senere eller om man laver autolyse som du beskriver i opskriften?
  Jeg har bagt boller i morges og de er så gode 😀
  Kh Sarah

  1. Hej Sarah

   Ja, der er forskel 😉 Når chiafrøene kommer med i autolysen, så kan dejen arbejde med den væske, som chiafrøene har også. Men giv det et forsøg - og se, hvad der er nemmest og bedst for dig 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 19. Hejsa!
  Er igang med bagning og dejen virker meget våd ved foldning. Ændre det sig under hævning eller kan jeg nå st putte mere mel i ;-/

  Mvh. Line

  1. Hej Line

   Dejen er fugtig grundet chiafrøene. Det er vigtigt, at de når at suge alt væsken, de lægges i blød i.

   Jeg håber, at du fik bagt nogle lækre boller.

   God bagelyst,
   Cathrine

 20. Hej Cathrine

  Jeg kunne vildt godt tænke mig at bage disse boller, men jeg har indtil videre ikke haft held med folde-metoden ved andre opskrifter.

  Kan man måske bruge en røremaskine til at ælte dejen i stedet for at folde? Og så blot lade den stå et par timer inden den kommer i køleskabet?

  1. Hej Emilie

   Ja, det kan du godt. Men denne dej er våd, så den er altså nemmere og bedre at folde 🙂 Hvis foldeteknikken driller, så prøv med noget stærkere hvedemel. Fx fra Meyers.

   God bagelyst,
   Cathrine

 21. Hej Cathrine 😊
  Tak for inspirerende blog! Og gode opskrifter!

  Jeg bliver lidt forvirret over din instruktion omkring foldning og hævning, når jeg læser dine svar i kommentarfeltet.
  Jeg læser din opskrift som, at jeg skal folde 4 gange (ca. 2 timers proces) og derefter lade dejen hæve i 4 timer ved stuetemperatur., inden jeg stiller den i køleskabet natten over.

  Men i kommentarerne læser jeg det som at foldning og hævning er det samme, dvs: efter saltet er kommet i dejen, skal den foldes (4 gange) OG hæve. Dvs foldning er en del af hævningen, som varer alt i alt 4 timer?

  Håber det giver mening og at du kan fjerne min tvivl 🤷‍♀️🙏🏽

  Kh Heidi

  1. Hej Heidi

   Ja, tiden, hvor du folder, den er en del af de ca. 4 timers hævetid 🙂 Husk, at hævetiden kun er vejledende. Det er vigtigt, at du kan se aktivitet i din dej før, du kommer den på køl.

   God bagelyst,
   Cathrine

  2. Hej igen

   Tvivlen blev fjernet! Tusind tak 🙏🏽
   Det hele endte med knap 4 timer, fordi dejen havde hævet sig ca. 40%. Så det blev min rettesnor. Bollerne fik en lækker konsistens. De var faktisk bedst, da vi var kølet helt af 😋 Det var som om de kom til deres ret og ikke længere var klæge.

   God bagelyst og sommer!
   Heidi

 22. Hej Berit

  Tusind tak!

  Du skal bruge 200 g vand til at lægge de 30 g chiafrø i blød i. Derudover skal du bruge 375 g vand til selve dejen.

  God bagelyst,
  Cathrine

 23. Hej Cathrine.
  Tak for en god blog.
  Jeg er forholdsvis ny i det her surdejs univers.
  Jeg kunne godt tænke mig at prøve denne opskrift til i morgen tidelig.
  Min surdej er ved at vågne 😀
  Skal der 400 g vand i ialt. 200 gram med chia frø og 200 g med mel osv eller hvordan?

 24. Hej Cathrine
  Tusind tak for virkelig inspirerende opskrifter! Jeg bruger dem flittigt herhjemme 🙂 Jeg har bagt disse lækre boller et par gange nu, og synes jeg kan huske at de skulle bages med damp/kogende vand i nederste bageplade. Det er dog ikke længere i opskriften. Hvordan kan det være? Skal bage dem her til morgen, og prøver uden damp. Er spændt på om der er forskel på resultatet 🙂

  1. Hej Astrid

   Jeg har ikke lavet om i opskriften 🙂 Dejen er ret højt hydreret, så de behøver ikke nødvendigvis damp, men du kan sagtens gøre det, hvis du foretrækker det 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 25. Hej Cathrine
  Jeg har ikke nogle af delene så en alm plade. Sidst blev de super flotte udenpå. Og smagte fint hvis man ristede dem efter de var skåret over. Måske jeg ikke har varmet ovnen ordenligt op.
  Dejen var ihvertfald godt hævet men også klistret mere end det ser ud til dine er på videoen.
  Må prøve igen 😊
  Tak for svar.

 26. Hejsa 😃
  Lækker opskrift 👍
  Total aktiv dej jeg vågnede op til imorges. Fik dem bagt og mega flotte også indeni dog er de en smule klistret indeni. Hvad skyldes det og hvad gør jeg næste gang for at undgå det?
  Takker 😊

  1. Hej Henriette

   Bager du bollerne på et bagesten eller bagestål? Dejen er fugtig, så du skal sørge for god og høj varme. Derudover kan boller være klæge, hvis de er enten over- eller underhævet.

   God bagelyst,
   Cathrine

 27. Hej Cathrine,

  Jeg har bagt de her boller nogle gange efterhånden og er vild med dem! Dog har jeg på det sidste oplevet, at bollerne bliver en smule klæge i midten, selvom jeg bruger samme bagetid. Kan det skyldes surdejens kvalitet på den pågældende dag, eller er der andre faktorer, der spiller ind?

  1. Hej Emma

   Det kan skyldes din hævning af dejen - og dermed også din surdej, selvfølgelig 🙂 Hvis din dej ikke er aktiv nok, så vil bollerne være klæge og tætte i krummen.

   God bagelyst,
   Cathrine

 28. Hej Cathrine,

  Jeg har nu bagt disse lækre boller to gange som gav saftige og sprøde boller men bollerne er meget flade selvom jeg har fulgt opskriften til punkt og prikke. Dejen slap ikke min Margrete skål lige så nemt som i dine videoer på instagram, men synes ikke den var alt for våd. Er der noget jeg kan gøre for at lave dem lidt højere?

  Tusind tak for nogle lækre opskrifter og nyttige videoer på instagram. Din kogebog er på ønskesedlen! 🙂

  Mvh. Anne-Sofie

  1. Hej Anne-Sofie

   Du skal bruge god hvedemel med et godt proteinindhold for, at dejen kan løfte den mængde væske og chiafrø. Tilsæt evt mindre vand, så vil du også få højere boller.

   Tak!
   God bagelyst,
   Cathrine

 29. Hej Cathrine.
  Jeg har bagt dem her et par gange, men jeg er stadig i tvivl, om det er ung surdej eller hvordan surdejen lige skal være? Er vild med din bog og har lige købt hævekurve fra din shop, så mine surdejsskills kan blive endnu bedre!

 30. Hej Cathrine,
  Tak for nogle dejlig pædagogiske opskrifter =)
  Autolysen, hvor nazi skal man være om din tid? /Hvor længe må der reelt gå? /Kan den stå 2-3 timer inden foldningen går igang, eller ødelægger det hævningen?

 31. Hej Lene

  Tak for din kommentar.

  Ja, dejen er fugtig, men den bør ikke være mega våd. Nåede dine chiafrø og suge væsken til sig?
  Dit mel skal gerne have et godt proteinindhold - 11,5-12 % pr. 100 g. Derudover er det vigtigt, at det er groft (fuldkorns rugmel), du bruger, da det suger en del væske 🙂

  God bagelyst,
  Cathrine

 32. Hej Michelle og Cathrine
  Jeg har haft akkurat den samme oplevelse. Der er ikke tale om at dejen kan foldes, da den er megavåd. Da jeg havde rørt i dejen 3 gange med 1 times interval, fyrede jeg mere mel i, da det stadig var meget vådt. Jeg har fulgt opskriften nøje, men dejen blev ved med at være meget flydende. Sådan som jeg forstå opskriften skal man ikke bruge røremaskine, men det var ikke muligt at få en dej der var foldbar med den angivne mængde væde og mel. Nu er bollerne i ovnen, så jeg venter spændt på resultatet?
  Bedste hilsener
  Lene

 33. Skal dejen foldes i løbet af de 4 timer den hæver ved stuetemperatur?
  Jeg har bagt bollerne én gang før, men dejen var nærmest flydende, så noget må være gået galt ? Men smagen var god!

  Mvh. Michelle

 34. Hej Anne

  Tusind tak. Din surdej har bedst af at stå ved stuetemperatur altid og blive fodret dagligt. Skal du ikke bruge den længe, så kan den kommes i køleskabet.

  Du kan læse meget mere om surdej i mine E-bøger og lige om lidt udkommer min bagebog Surdej, hvor jeg deler alt, hvad man har brug for at vide om surdej 🙂
  https://shop.cathrinebrandt.dk/

  God bagelyst,
  Cathrine

 35. Skønne opskrifter - denne også god 🙂
  Kan jeg sætte min surdej på køl, hvis jeg ved at jeg ikke får brugt den over nogle dage. Eller skal jeg fodre og smide ud. Eller starte forfra senere?
  Bedste hilsner
  Anne

 36. Tak for svar - jeg prøver mig frem! Jeg er netop igang med bollerne igen og har vendt dejen for første gang, så der er nybagte chiaboller i morgen tidlig 😛

 37. Hej Maria

  Hehe, jo - det plejer jeg. Men jeg oplever, at mine boller næsten når at blive brændt i bunden, når jeg bager ved højeste temperatur med mit bagestål. Så nu bager jeg dem ved lavere varme i starten til de er færdighævet under bagning, og så skruer jeg op for temperaturen til sidst for at gøre dem godt gyldne.

  Men det er ikke så afgørende - du kan bage dem, som du foretrækker 🙂

  Dejligt, at du er glad for opskriften.
  God bagelyst,
  Cathrine

 38. Super lækre boller - jeg har lige bagt dem her til morgen og jeg har allerede store planer om at de skal bages igen i næste weekend. Jeg blev lige lidt usikker da jeg skulle bage dem; ovnen skulle varmes op ved højeste temperatur, derefter skrues ned til 220 når de kommer i ovnen og så skrues op til 260 igen efter 5 minutter... "Plejer man/du/vi" (;-D) ikke at give dem fuld skrald ved høj varme fra start og så skrue ned til sidst??
  Ellers virkelig nem opskrift og dejen var så lækker at arbejde med 🙂

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT