Surdejsbrød med fennikelfrø - mit favoritbrød!

Et surdejsbrød, der er velfermenteret og fyldt med fennikelfrø er fantastisk! Jeg siger det bare. Én skive er absolut ikke nok. Jeg er vild med det. Morten er endnu mere vild med det. Det er hans yndlings surdejsbrød. Derfor bager jeg det gerne. Ofte. Brødet med fennikel er lækkert med smør, en god ost, saltet pølse eller som tilbehør til tapas, ostebræt eller suppe.

Nej, rettelse. Det her surdejs fennikelbrød er lækkert til alt!

Har du godt styr på din surdej og dine deje, så slå dig endelig løs og gå i krig med det her brød. Er du endnu ikke så erfaren, så vil jeg meget gerne anbefale dig at starte med et andet brød - i min bog Surdej er der flere gode begynderbrød, der kan give dig god en god begyndelse og erfaring med surdejsbagningen.

Dejen i den her opskrift er nemlig meget levende, fordi den har en relativ høj hydration. Det betyder, at der er meget vand i forhold til mel - det giver en fugtig dej, der kan kræve lidt øvelse at arbejde med. Til gengæld så giver det også den mest fantastiske krumme - og en splintrende, sprød skorpe.

Har du ingen surdej, men vil du også gerne bage de lækreste surdejsbrød og surdejsboller? Så deler jeg alt min surdejsviden, tips, tricks og bedste opskrifter i min bog Surdej - den finder du lige her.

Vil du gerne se, hvordan jeg bager et surdejsbrød, så viser jeg hele processen i min bake along.

1 brød
Det skal du bruge:

Surdej:

 • 50 g moden surdej
 • 50 g vand, 29 grader
 • 50 g fint hvedemel

Dej:

 • 375 g vand, 28-29 grader varmt
 • 125 g surdej
 • 25 g stenformalet hvedemel - jeg bruger Valsemøllens øko stenformalet hvede (reklame)
 • 75 g fuldkorn ølandshvedemel eller hvedemel
 • 400 fint hvedemel, valset. Jeg er glad for Meyers øko hvedemel og Bornholms Valsemølle
 • 16 g groft havsalt
 • 50 g ekstra vand
 • 4 g fennikelfrø
 • Derudover: En smule olivenolie til at smøre en bøtte med + rismel til at drysse i hævekurv

Sådan gør du:
Fodr din surdej og lad den stå med låget på klem ved stuetemperatur til den er hævet med ca. 40-50 % og er bageklar. Det tager typisk 3-4 timer.

Kom vand og surdej i din røreskål og rør surdejen lidt ud i vandet. Tilsæt mel og rør kort til dejen er homogen. Lad dejen hvile tildækket til autolyse i 45 minutter. Kom saltet ved og ælt dejen ved lav/medium hastighed. Nu tilsættes det ekstra vand løbende for at øge dejens hydration. Tilsæt lidt vand af gangen - når det er absorberet, så kommes en smule mere ved. Ælt dejen ved medium/høj hastighed til den er samlet, glat og slipper skålens kanter.

Kom dejen i bøtte smurt med olivenolie. Jeg bruger altid de her condibøtter. Læg låget på og lad dejen stå lunt, så dejens temperatur er omkring 26-28 grader i et par timer indtil, at dejen er hævet med ca. 30 %.

Vend dejen ud på et IKKE meldrysset bord. Drys med fennikelfrø og preshape dejen ved at forme den til en kugle. Lad dejen hvile utildækket i 30-40 minutter til den er dannet en let hinde på overfladen af dejen.

Find din hævekurv frem - jeg bruger min hævekurv med hørklæde i - og kom evt. et klæde i og drys med rismel.

Drys med en smule hvedemel på bordet og vend dejen rundt, så den ligger med overfladen ned mod bordet. Form dejen til et brød - du kan se hvordan du former et surdejsbrød i min bake along. Drys med en smule rismel på brødet og læg et klæde over. Lad brødet stå i 30 minutter ved stuetemperatur inden, at det kommes på køl til dagen efter.

Dagen efter bages brødet. Jeg foretrækker at bage mine surdejsbrød i min støbejernsform (en Bread Challenger, som du kommer til at kunne få i min lille webbutik inden længe). Du kan også bruge et bagestål som bund og lægge en støbejernsgryde henover brødet. Kom dit bageudstyr i ovnen og tænd den på højeste temperatur varmluft. Lad det hele varme op i 45 minutter.

Tag brødet direkte fra køl og vend det ud på dit bageudstyr. Snit et ønsket mønster og læg et låg over brødet. Låget gør, at der bliver skabt damp inde ved brødet. Dampen sikrer, at brødet ikke sætter skorpe for tidligt, så det kan nå at hæve og udvikle sig optimalt - det giver den bedste krumme og skorpe. Bag brødet med låg i 20 minutter ved 200 grader varmluft. Tag låget af og bag brødet yderligere 20-25 minutter ved 220 grader varmluft indtil, at skorpen er godt gylden! Afkøl på en rist og nyd.

Indlægget indeholder affiliatelinks

6 comments on “Surdejsbrød med fennikelfrø - mit favoritbrød!”

 1. Når man laver sit brød om aftenen lægger det i hæve kurven til næste dag. Kan brødet godt lægge til om eftermiddagen inden det bliver bagte, jeg kan ikke nå det om morgenen da jeg skal på job med er hjemme 15:30

 2. Hej Cathrine,
  Hvis man ikke har en støbejernsgryde/stegeso, kan man da bage brødet direkte på bagestålet evt. med lidt vand i bunden af ovnen?

  De bedste hilsner,
  Line

  1. Hej Line

   Ja, det kan du godt som et alternativ. Det er ikke helt optimalt, da det er bedst at bage brødet under låg, så dampen er tæt og giver brødet mulighed for at udvikle sig optimalt. Men det er absolut en mulighed.

   God bagelyst,
   Cathrine

 3. Hej Cathrine
  Dit brød ser mega lækkert ud! Jeg har et spørgsmål. Under surdej skriver du at man skal bruge: 50 g moden surdej, 50 g vand og 50 g fint hvedemel. Altså er det det man fodrer surdejen med, de 50 g vand og mel?
  Vh Kristina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
VESTRE LANGGADE 1
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT
envelope-ochevron-upfacebookinstagrampinterest-p