Surdejsbrød med fennikelfrø - mit favoritbrød!

Et surdejsbrød, der er velfermenteret og fyldt med fennikelfrø er fantastisk! Jeg siger det bare. Én skive er absolut ikke nok. Jeg er vild med det. Morten er endnu mere vild med det. Det er hans yndlings surdejsbrød. Derfor bager jeg det gerne. Ofte. Brødet med fennikel er lækkert med smør, en god ost, saltet pølse eller som tilbehør til tapas, ostebræt eller suppe.

Nej, rettelse. Det her surdejs fennikelbrød er lækkert til alt!

Har du godt styr på din surdej og dine deje, så slå dig endelig løs og gå i krig med det her brød. Er du endnu ikke så erfaren, så vil jeg meget gerne anbefale dig at starte med et andet brød - i min bog Surdej er der flere gode begynderbrød, der kan give dig god en god begyndelse og erfaring med surdejsbagningen.

Dejen i den her opskrift er nemlig meget levende, fordi den har en relativ høj hydration. Det betyder, at der er meget vand i forhold til mel - det giver en fugtig dej, der kan kræve lidt øvelse at arbejde med. Til gengæld så giver det også den mest fantastiske krumme - og en splintrende, sprød skorpe.

Har du ingen surdej, men vil du også gerne bage de lækreste surdejsbrød og surdejsboller? Så deler jeg alt min surdejsviden, tips, tricks og bedste opskrifter i min bog Surdej - den finder du lige her.

Vil du gerne se, hvordan jeg bager et surdejsbrød, så viser jeg hele processen i min bake along.

1 brød
Det skal du bruge:

Surdej:

 • 50 g moden surdej
 • 50 g vand, 29 grader
 • 50 g fint hvedemel

Dej:

 • 375 g vand, 28-29 grader varmt
 • 125 g surdej
 • 25 g stenformalet hvedemel - jeg bruger Valsemøllens øko stenformalet hvede (reklame)
 • 75 g fuldkorn ølandshvedemel eller hvedemel
 • 400 fint hvedemel, valset. Jeg er glad for Meyers øko hvedemel og Bornholms Valsemølle
 • 16 g groft havsalt
 • 50 g ekstra vand
 • 4 g fennikelfrø
 • Derudover: En smule olivenolie til at smøre en bøtte med + rismel til at drysse i hævekurv

Sådan gør du:
Fodr din surdej og lad den stå med låget på klem ved stuetemperatur til den er hævet med ca. 40-50 % og er bageklar. Det tager typisk 3-4 timer.

Kom vand og surdej i din røreskål og rør surdejen lidt ud i vandet. Tilsæt mel og rør kort til dejen er homogen. Lad dejen hvile tildækket til autolyse i 45 minutter. Kom saltet ved og ælt dejen ved lav/medium hastighed. Nu tilsættes det ekstra vand løbende for at øge dejens hydration. Tilsæt lidt vand af gangen - når det er absorberet, så kommes en smule mere ved. Ælt dejen ved medium/høj hastighed til den er samlet, glat og slipper skålens kanter.

Kom dejen i bøtte smurt med olivenolie. Jeg bruger altid de her condibøtter. Læg låget på og lad dejen stå lunt, så dejens temperatur er omkring 26-28 grader i et par timer indtil, at dejen er hævet med ca. 30 %.

Vend dejen ud på et IKKE meldrysset bord. Drys med fennikelfrø oven på dejen og preshape dejen ved at forme den til en kugle. Lad dejen hvile utildækket i 30-40 minutter til den er dannet en let hinde på overfladen af dejen.

Find din hævekurv frem - jeg bruger min hævekurv med hørklæde i - og kom evt. et klæde i og drys med rismel.

Drys med en smule hvedemel på bordet og vend dejen rundt, så den ligger med overfladen ned mod bordet. Form dejen til et brød - du kan se hvordan du former et surdejsbrød i min bake along. Drys med en smule rismel på brødet og læg et klæde over. Lad brødet stå i 30 minutter ved stuetemperatur inden, at det kommes på køl til dagen efter.

Dagen efter bages brødet. Jeg foretrækker at bage mine surdejsbrød i min støbejernsform (en Bread Challenger, som du kommer til at kunne få i min lille webbutik inden længe). Du kan også bruge et bagestål som bund og lægge en støbejernsgryde henover brødet. Kom dit bageudstyr i ovnen og tænd den på højeste temperatur varmluft. Lad det hele varme op i 45 minutter.

Tag brødet direkte fra køl og vend det ud på dit bageudstyr. Snit et ønsket mønster og læg et låg over brødet. Låget gør, at der bliver skabt damp inde ved brødet. Dampen sikrer, at brødet ikke sætter skorpe for tidligt, så det kan nå at hæve og udvikle sig optimalt - det giver den bedste krumme og skorpe. Bag brødet med låg i 20 minutter ved 200 grader varmluft. Tag låget af og bag brødet yderligere 20-25 minutter ved 220 grader varmluft indtil, at skorpen er godt gylden! Afkøl på en rist og nyd.

Indlægget indeholder affiliatelinks

21 comments on “Surdejsbrød med fennikelfrø - mit favoritbrød!”

 1. Når man laver sit brød om aftenen lægger det i hæve kurven til næste dag. Kan brødet godt lægge til om eftermiddagen inden det bliver bagte, jeg kan ikke nå det om morgenen da jeg skal på job med er hjemme 15:30

 2. Hej Cathrine,
  Hvis man ikke har en støbejernsgryde/stegeso, kan man da bage brødet direkte på bagestålet evt. med lidt vand i bunden af ovnen?

  De bedste hilsner,
  Line

  1. Hej Line

   Ja, det kan du godt som et alternativ. Det er ikke helt optimalt, da det er bedst at bage brødet under låg, så dampen er tæt og giver brødet mulighed for at udvikle sig optimalt. Men det er absolut en mulighed.

   God bagelyst,
   Cathrine

 3. Hej Cathrine
  Dit brød ser mega lækkert ud! Jeg har et spørgsmål. Under surdej skriver du at man skal bruge: 50 g moden surdej, 50 g vand og 50 g fint hvedemel. Altså er det det man fodrer surdejen med, de 50 g vand og mel?
  Vh Kristina

 4. Jeg forstår heller ikke helt beskrivelsen, frøene skal de ligges ud på bordet og ikke æltes ind i dejen?

  1. Hej Lars

   Når du vender dejen ud af bøtten og gør klar til preshape, så skal du drysse fennikelfrøene henover dejen - de bliver så arbejdet ind i dejen, når du begynder at forme den.

   God bagelyst,
   Cathrine

 5. Hej Cathrine,

  Kan det passe at dejen ikke skal foldes, udover under preshape? Ikke i de par timer den står til hævning efter at være blevet æltet?

 6. Hej!

  Nu har jeg fulgt opskriften et par gange, og bruger den hævekurv med hørklæde i, som jeg har købt i din webshop. Alt spiller fuldstændigt - men, det er som om at jeg ikke kan få det her flotte "øre", men at dejen ligesom lapper sig selv når jeg kommer det i ovnen. Jeg tænker her ift. når jeg har skåret brødet inden det går i ovnen. Det smager godt, men jeg vil jo gerne have det til at være rigtig pænt også ;-).
  Hvad kan være grunden hertil?

  Mvh.

  1. Hej Anders

   Bager du under låg? Fx i en støbejernsform. Brødet har brug for masser af damp, hvis det ikke skal sætte skorpe før, at det er færdig med at udvikle sig. Derudover kan de prøve at underhæve det en lille smule, så det "eksploderer" endnu mere under bagning.

   God bagelyst,
   Cathrine

 7. HejCathrine
  Nu har jeg for anden gang lavet dit brød, men når jeg skal preshape så er det bare en våd klump og jeg kan ikke få den til en kugle. Jeg er ellers vant til dej i hænderne men den er meget vådere end på din video. Lod den bare første gang dumpe ned i condibøtten igen og så direkte derfra i min jerngryde, det blev er ok brød men jo ikke som dit😏
  Hvad kan jeg gøre anderledes mon?
  Mange hilsner Rikke

  1. Hej Rikke

   Du kan komme mindre vand i, hvis dejen er for vanskelig at arbejde med. Men ellers er det vigtigt, at dejens udvikler sig og begynder at indeholder luft. Luften hjælper dejen til at holde sin form.

   God bagelyst,
   Cathrine

 8. Den her støbejernsform som Chad Robertson bruger er også super: https://www.lodgemfg.com/cast-iron-combo-cooker?sku=LCC3 - Jeg har selv købt en på Amazon. Desuden har jeg skåret en 4 mm bageplade til ovnen, og svejst et låg, så jeg kan bage 6-7 boller/rundstykker i en kasse efter samme princip med dampen. 10 min under låg, og 12-15 min uden låg, så har man de vildeste rundstykker lørdag morgen.

  1. Hej Claus

   Det var smart. Om få uger får jeg Bread Challenger i min lille webbutik. Det er også en støbejernsform, der er fantastisk til brød og bollebagning 🙂 Det glæder jeg mig meget til.

   God bagelyst,
   Cathrine

 9. Kære Cathtine,
  Nu har jeg kastet mig ud i lidt forskellige opskrifter, og min dej bliver altid voldsomt flydende.
  Min dej kan på ingen måde preshape, den flyder bare ud. Jeg følger opskriften, og forstår det ikke helt 🙂
  God dag, og tak for et ellers spændende univers, jeg nok lige skal øve mig lidt i:-D

  1. Hej Søren

   Altid direkte fra køleskabet. Så er dejen mere fast og derfor nemmere at snitte i. Og så afgiver dejen mest damp, og det vil vi gerne have 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
VESTRE LANGGADE 1
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT
envelope-ochevron-upfacebookinstagrampinterest-p