Surdejsbrød med ristede frø og kerner

Bare duften af ristede frø og kerner kan gøre mig glad. Så aromatisk! Den duft og smag lister jeg meget gerne ned i mit surdejsbrød. For et rigt, aromatisk og grovere surdejsbrød. Allerbedst bliver brødet, hvis det er dækket med masser af frø og kerner - knasende sprødt og godt.

Når du gerne vil snige gode sager ind i dit surdejsbrød, så kan du med fordel vente med at gøre det indtil, at glutenstrukturen er dannet. Som jeg gør her. Kommer kernerne i efter æltning. Det sikrer er god og stærk glutenstruktur, der ikke bliver brudt af de små kerner og frø.

Når de ristede frø og kerner foldes ind i dejen, så giver det de lækreste lag i dejen - samtidig med at luftigheden i brødet bevares.

Jeg bruger mine små hævekurve til mine kernerige surdejsbrød. De passer til en halv portion af dejen. Så jeg bliver belønnet med to små surdejsbrød. Det mindre brød har nemmere ved at løfte sig og blive luftig under bagning - den halve portion dej giver derfor særlig god mening, når kerner og frø tyngder dejen.

Det grovere surdejsbrød med ristede frø og kerner gør efteråret endnu bedre!

2 mindre brød eller 1 stort
Det skal du bruge

Surdej

 • 50 g moden surdej
 • 50 g vand, 29 grader varmt
 • 25 g fint hvedemel
 • 25 g fuldkorns speltmel

Dej

 • 100 g blandede frø og kerner - jeg brugte lige dele solsikkekerner, hørfrø, sesamfrø og græskarkerner
 • 90 g kogende vand
 • 350 g vand
 • 25 g fuldkorns speltmel eller fuldkorns hvedemel - jeg bruger denne fuldkornsmel (reklamelink)
 • 50 g stenkværnet, sigtet hvedemel - jeg bruger denne mel (reklamelink)
 • 425 g finvalset hvedemel - jeg bruger det her danske hvedemel (reklamelink)
 • 100 g surdej
 • 13 g salt
 • Ekstra frø og kerner til at dyppe brødet i (de skal ikke ristes) - jeg brugte en blanding af sesamfrø, solsikkekerner, nigellafrø, blå birkes og græskarkerner

Derudover:condibøtter, en smule olivenolie til at smøre bøtterne med, 2 hævekurve - jeg bruger to ovale halv størrelse (eller 1 hævekurv i almindelig størrelse), men du kan bruge den form, du foretrækker, rismel, en dejspatel, en dejsnitter, dit foretrukne bageudstyr - jeg bager mine surdejsbrød i min Challenger Bread Pan (reklamelinks)

Sådan gør du
Fodr din surdej. Lad den stå til peak og bageklar.

Tænd ovnen på varmluft med grill 170 grader. Rist frø og kerner i 10-15 minutter til godt gyldne. Kom dem i en skål og hæld kogende vand over. Lad dem trække og køle af.

Kom vand og mel i en skål og rør det sammen indtil homogen og alt vandet er absorberet. Jeg bruger min røremaskine til denne dej, men du kan også ælte og folde dejen i hånden. Du kan bruge fremgangsmåden i denne opskrift som inspiration. Lad dejen stå til autolyse tildækket ved stuetemperatur i 60 minutter. Kom surdejen ved dejen og rør den ind i dejen. Det tager få minutter ved lav hastighed. Tilsæt salt og ælt dejen til den er glat, sammenhængende og slipper skålens kanter. Jeg ælter dejen 8-10 minutter ved lav/medium hastighed.

Smør en bøtte med olie. Kom dejen heri. Kom de afkølede og udblødte frø og kerner henover og tryk dem forsigtigt og let ned i dejen - uden at trykke hul på dejen. Giv dejen en foldning. Herved fordeles kernerne. Kom låg på bøtten og lad dejen stå ved stuetemperatur i 30 minutter. Lav endnu en foldning. Gentag efter yderligere 30 minutter. Lad nu dejen stå indtil, at den er hævet med cirka 30-40 %. Du kan også lave en flydetest af dejen for at se, om den er klar til preshape. Klip lidt af dejen og læg det i en skål med tempereret vand. Når den flyder, så er den klar.

Vend dejen ud på et IKKE meldrysset bord. Del dejen i to, hvis du bruger de små hævekurve. Preshape ved at forme dejen til en kugle. Lad dejen hvile i cirka 30 minutter, drys dejen og bordet let med hvedemel, vend dejen rundt og form dejen til din ønskede form, der passer til dine hævekurve/hævekurv. Dyp overfladen af brødet let med vand og vend det i frø og kerner. Kom et klæde over dejen og lad den koldhæve til dagen efter.

Dagen efter opvarmes dit bageudstyr i ovnen til 250 grader. Jeg bruger varmluft, når jeg bager brødet lukket inde i en gryde. Bager du brødet frit på et bagestål (reklamelink), så skal du bruge over/under varme og tilsætte damp med kogende vand i en bageplade. Lad ovnen og dit bageudstyr varme op i 45-60 minutter. Tag dit bageudstyr ud (i mit tilfælde en Challenger Bread Pan), vend dejen forsigtigt ned i gryden (dejen tages direkte fra køl), snit et ønsket mønster med en dejsnitter, læg låget på og kom dejen i ovnen. Bager du små, ovale brød, så kan du have begge brød i Challengeren på samme tid. Skru temperaturen ned på 200 grader og bag brødet med låg i 12-15 minutter (20 minutter ved et almindeligt størrelse brød). Tag låget af og bag yderligere 10-15 minutter ved 260 grader. Ønsker du en tyk skorpe på dit brød, så kan du bage brødet ved lavere grader end 260 grader i længere tid. Afkøl på en rist og nyd.

SE HVORDAN JEG BAGER ET SURDEJSBRØD I MIT HØJDEPUNKT "SURDEJSBRØD" PÅ INSTAGRAM

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

84 comments on “Surdejsbrød med ristede frø og kerner”

 1. Hej Cathrine
  Jeg kan huske, jeg en dag fandt en liste med, hvor man kunne købe dine skønne brødblandinger.
  Jeg har ikke nået at bestille på webshoppen og vil meget gerne indkøbe til skiferien (i morgen).
  Kan du hjælpe med, hvor omkring Helsingør, man kan være heldig at finde dem.
  Kh

  1. Hej Lone

   Mine brødblandinger er fremadrettet kun i min webbutik. Sådan har jeg valgt det, da jeg på den måde kan komme mere indhold i pakkerne til jer, men bibeholde samme pris.

   God bagelyst,
   Cathrine

 2. Bager igen dit skønne bræd med ristede kerner. Kan jeg brugesamme dej til boller?
  Mvh Beagle

 3. Hej Cathrine!
  Jeg er glad for min bog jeg købte sidste år, men vil gerne have mere smag, derfor syntes jeg om denne opskrift med de ristede frø, jeg er bare i tvivl. når kernerne er kommet ovenpå brødet, skal jeg så vende det med kernerne nedad i hævekurven, når jeg vil bage i en gryde?

 4. Hej Cathrine,

  Det er altså virkelig et lækkert brød du har fået bikset sammen her! Jeg elsker kernerne til at bryde strukturen og give ekstra smag.
  Jeg bager uden røremaskine, og det fungerer virkelig fint. Dog oplever jeg at når jeg folder kernerne ind i dejen, at de over foldningerne kommer op til overfladen igen, og derfor danner et hul i midten.
  Vil det give mening at folde anderledes eller røre kernerne i dejen forud for foldningen så de ikke ligger i ét lag af dejen?
  Jeg kan se du har foreslået længere nede i "tråden" at undlade en foldning, jeg oplever det dog allerede ved tredje foldning, og frygter at glutenstrukturen vil være for svag efter kun to foldninger?
  Er der et sted hvor jeg kan se hvordan du folder præcis denne dej?

  1. Hej Emilie

   Jeg har netop bagt det her brød i dag - jeg er nemlig også vild med surdejsbrødet med frø og kerner 🙂

   Jeg har gemt bagningen i mine højdepunkter på Instagram, så der kan du se, hvordan jeg folder det.

   God bagelyst,
   Cathrine

 5. Hej Cathrine.
  Hvordan bager du brødet på bagestål?
  Der står “bag brødet med låg”, men det er der jo ikke når jeg ikke har en challenger.
  Skal jeg skrue ned til 200 alligevel?

 6. Hej Cathrine,
  Tak for endnu en helt fantastisk opskrift på lækkert lækkert surdejsbrød🙏🏼 Dejen var så skøn at arbejde med og særligt under shaping, som tit godt kan drille mig lidt, gik det så nemt👏🏼 Og så smager brødet jo samtidig helt fantastisk😃 Ingen tvivl om, at det her er mit nye favoritbrød💪🏼👏🏼🤩
  Bedste hilsner
  Ann-Kristin

  1. Hej Ann-Kristin

   Hvor er det dejligt, at du er glad for min opskrift på surdejsbrød 🙂 Tak! Jeg elsker det også. Både at arbejde med dejen og smagen.

   God bagelyst,
   Cathrine

 7. Hej Cathrine
  Min dej bliver utrolig blød. Kan slet ikke formes til en kugle.
  Har hævet godt i bøtten og alt synes at have fungeret,
  Men dejen bliver ikke fast og formelig.
  Venlig hilsen
  Janne

  1. Hej Janne

   Det ærger mig at høre.
   Det kan skyldes det mel, du har brugt - hvis det ikke har været stærkt nok eller kunne klare hydreringen.
   Fik du udviklet glutenstrukturen optimalt?

   God bagelyst,
   Cathrine

 8. Hej Cathrine.
  Jeg har lige et spørgsmål.
  Hvad er stenkværnet sigtet hvedemel og finvalset hvedemel?
  Er det fuldkornshvedemel, der sigtes inden det kommes i og er finvalset hvedemel, alm hvedemel?
  Venlig hilsen
  Janne

  1. Hej Janne

   Stenkværnet sigtet hvedemel er stenkværnet mel, der er sigtet. Valset hvede er malet på en valse (og ikke en stenkværn), og det er derfor finere. Du kender det typisk som almindeligt hvid hvedemel 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 9. Hvordan og hvor længe skal brødet bages hvis det er direkte på bagestål? Og bruger du bagepapir under? 😁

  1. Hej Maria

   Det skal bages som angivet i opskriften. Jeg synes, det er nemmest at vende brødet ud på bagepapir og føre ind i ovnen, men du kan også vende det direkte ud på det varme bagestål.

   God bagelyst,
   Cathrine

 10. Jeg stiller til autolyse samtidig med at jeg fodrer surdejen klar til bagning. Det fungerer ganske fint! Jeg bruger iøvrigt ikke maskine bagefter, hvis det har en forskel.

 11. Kan en autolyse stå for længe?

  Jeg synes nogle gange, at det kan være svært at gennemskue, hvornår der er en time tilbage, til at min surdej er klar. Så kunne man fx sætte til autolyse samtidig med at man fodrer surdejen?

  1. Hej Anne

   Først - ja, en autolyse kan godt stå for længe. Hvis den står mange, mange timer ved stuetemperatur, så vil den begynde at omdanne sig til en stor portion surdej 🙂

   Men. En autolyse kan godt stå et par timer. Jeg foretrækker 1-2 timer. Når du kender din surdej, så ved du cirka hvor mange timer, den er om at peake. Jeg ved fx, at min surdej ved en 1:1:1 fodring er cirka 3-4 timer om at peake, når den står lunt. Så kan jeg time autolysen ud fra det. Men er jeg ikke hjemme i de timer, hvor surdejen står, så laver jeg enten autolyse helt fra start eller i de sidste 20-30 minutter.

   Jeg håber, at det kan guide dig lidt 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 12. Hej Cathrine

  Vi bager lystigt af brødet herhjemme - både mand og børn ELSKER de ristede kerne 😋

  Jeg oplever indimellem ag det under foldningerne sker noget juks - dejen “åbner” sig typisk under den sidste foldning og ser ligner det egentligt bare en masse kerner og en “pølse” af dej der er mast sammen - hvis det altså giver mening.
  Har du et bud på hvad der mon sker? 🤷🏼‍♀️

  1. Hejsa

   Det kan lyde til, at du simpelthen får spændt dejen for meget op. Prøv at undlade den sidste foldning, hvis den ikke gør noget godt 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 13. Hej Cathrine,

  Ville du folde dejen fire gange fremfor to hvis man ikke har en røremaskine til rådighed, som du gør med marmorbrødet og også brødene i din surdejsbog?

  Vh

 14. Hej Cathrine! Jeg skal til at forsøge at starte min første surdej op, og har i den forbindelse købt din surdejsbog. Der er bare noget jeg er i tvivl om, når man skal fodre den inden bagning. Jeg har blandet en melbehandling med hvedemel og rugmel som du anbefaler, og lavet 100g vand 100g melblanding. Men der er nogle opskrifter hvor man skal bruge surdej af andet slags mel - fx her skal den fodres med speltmel - er det noget jeg skal tage “til side” fra min surdej, som skal bruges kun specifikt til den bagning, eller skal jeg fodre “hele” min surdej med speltmel og så er det bare min nye surdej, som så også indeholder speltmel? Der er fx også opskriften på pølsehorn, hvor man skal fodre med sukker - skal det tages fra og fodres på den måde separat fra min “hovedsurdej” eller kommer der så bare til at være sukker i min surdej fremover? Håber du kan hjælpe en mega surdejsnewbie 🤞🏼

  1. Hej Kristine

   Du skal altid tage lidt af din surdej (og kassere resten) og fodre med det mel og vand, der står angivet i den specifikke opskrift. Melblandingen bruger du i opstarten af surdej og til daglige fodringer 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 15. Jeg er fuldstændig vild med det her brød. Jeg har prøvet variation med purpur hvede i stedet for den stenkværnede hvede. Og så har jeg lamineret dejen - hvis man siger sådan på dansk - med kernerne. Bare for at prøve det 😄. Det smager helt fantastisk 😋💪🏻

 16. Hej Cathrine
  Jeg er begyndt at behandle min gamle surdej på “din måde”, og bliver den god, sej og lækker! Det er fantastisk altid at have en surdej, der er parat til nye eventyr😊. Forleden dag bagte jeg dette brød med kerner - eneste problem er, at det er svært at holde op med at spise det😋.
  I dag er jeg sprunget ud i pølsehorn med sød surdej - og det tegner godt. Lige straks er de klar til at komme på køl, og blive bagt i morgen. Har du nogen erfaring med at bage begge plader på en gang - når det nu er varmluft?

  Mvh Hanne

  1. Hej Hanne

   Hvor er det dejligt at høre 🙂 Surdejsbagning er bare fantastisk.

   Du kan godt bage begge plader på én gang. Jeg gør det ikke, da jeg gerne vil sikre, at dampen er tilstrækkelig til, at dejen hæver uden at sprække. Lige med pølsehorn er det måske ikke så super afgørende, så du ville nok godt kunne bage begge plader på én gang 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 17. Så denne opskrift er ved 1 brød også til 1000g hævekurv? Min hævekurv er nemlig 1500g, så skal lige vide om jeg skal gange op. 🙂

 18. Hej Cathrine
  Hvornår vil du anbefale at dele dejen, hvis man gerne vil bage 2 små brød?
  Mvh Stine

  1. Hej Stine

   Når dejen vendes ud af bøtten - det står også angivet i opskriften 🙂 Vend dejen ud på et IKKE meldrysset bord og del dejen i to.

   God bagelyst,
   Cathrine

  2. Perfekt, tak!
   Jeg syntes også, det var liiiidt omstændigt at lave 2 halve portioner og folde dem hele tiden i hver deres bøtte 🙂 men de bliver SÅ fine, de små brød. Og de er virkelig gode som nybegynder!
   /Stine

 19. Kære Cathrine
  Jeg har for nyligt købt dine bøger og skal nu for alvor i gang med surdejsbrød. Jeg tænkte I den forbindelse på, om en ovn med dampfunktion vil kunne erstatte bradepanden med vand? Jeg synes det er lidt bøvlet at arbejde med kogende vand og ovn, når man har et lille barn i køkkenet.
  Venlig hilsen
  Anne

 20. Hej Cathrine
  Min svigerinde bager det her brød og det smager fantastisk, så nu vil jeg også prøve. Mit spørgsmål er om man kan riste kernerne på en pande? Synes det er lidt voldsomt at varme ovnen op bare for at riste kerner...🤔🙂
  Venlig hilsen Sara

  1. Hej Sara

   Ja, det vil du sagtens kunne 🙂

   Jeg rister gerne en portion en dag, hvor jeg alligevel har min ovn tændt. Så kan de ristede kerner sagtens gemmes og bruges, når du skal bage 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 21. Hej Cathrine.
  Et virkelig dejligt brød - tak for det! Har du forsøgt at lave samme opskrift, men blot til boller?
  Vi kan ikke rigtig nå at vente på brødet køler af om morgen. Så ville høre din anbefaling 🙂

  1. @Jannie: Nu er jeg ikke den rigtige Cathrine, men jeg vil bare sige at jeg tit laver denne opskrift som boller. Istedet for at preshape dejen, når den kan flyde efter endt hævning, så sætter jeg bøtten på køl og 'cutter' 10-14 store boller ud dagen efter (efter at jeg har drysset med flere frø) og bager dem på bagestål 8+12 minutter (220gr./250gr.). De bliver fuldstændig perfekte med flotte lufthuller og lækker crunch! <3

  2. Hej Jannie

   Du kan sagtens lave dejen til boller. Du lader bare dejen blive i bøtten - og undlader at preshape og formet brødet. Dagen efter kan du vende dejen ud, hakke den til boller og bage 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 22. Hej Simone

  Jeg kan godt få denne og andre af Cathrines deje til at bestå flydetesten. Det tager alt mellem 3-5 timer afhængig af hvor aktiv min surdej er og hvor lunt hævestedet er. Hun viser det i en video (et eller andet sted) at hun bruger tempereret vand i glasset, gør saks våd og klipper en luns (måske 2-3 cm2) af et hjørne. Jeg kan ofte se at der er luftbobler i de “lunse” der flyder ovenpå.
  Nogle andre bagere viser også at de har en dejklump liggende i vandet fra starten og pludselig popper den op til overfladen. Det har jeg ikke haft held med...

 23. Hej Cathrine

  Jeg er rigtig glad for at følge med hos dig, og jeg har både købt hævekurv og challenger efter dine anbefalinger. Og det virker upåklageligt!
  Jeg bager også flittigt efter dine opskrifter, blandt andet denne og dit brød med enkorn (din bakealong på insta), og jeg har fået rigtig gode resultater hver gang.
  Der er dog et lille men! Jeg kan nemlig ikke få min dej til at flyde inden preshape. Når jeg har min dej til at hæve, går jeg gerne efter de 30-40%, det tager ca omkring 4 timer for min dej. Men jeg har endnu ikke prøvet, at dejen kunne flyde, når jeg tester det i et glas vand. Har du et bud på, hvad grunden til det kan være? Skal jeg lade den hæve længere? Jeg er også bare nervøs for, at den over-hæver.
  Mit brød hæver som sagt fint, så i og for sig er det ikke et problem. Jeg er bare ekstremt nysgerrig på, hvorfor den ikke vil flyde - og samtidig ville det jo være fantastisk, hvis jeg kunne gøre noget, der gjorde mit brød endnu bedre! 🙂

  1. Hej Simone

   Det er jeg glad for at høre 🙂 Tusind tak!

   Har du prøvet at klippe en god luns af din dej og lægge i tempereret vand? Det er min erfaring, at hvis jeg kun tager en lille smule dej, så er det svært. Men hvis jeg klipper et godt stykke af, så er det mere retvisende.

   Jeg bruger selv sjældent flydetesten - jeg går langt mere efter, hvor meget dejen er hævet.

   God bagelyst,
   Cathrine

 24. Hej Cathrine

  OK, jeg kan selvfølgelig ikke se om det er hendes 1:1:1 fodning der er 5-6 timer om at peake. Det er usagt.

  Men for at springe tilbage til 'det simple brød til hverdagen' hvor fodringen er 1:6:6 (15:90:90), vil den færdigfoldede dej ikke også være tilsvarende (for) lang tid om at hæve 30% fordi man har brugt surdej i dejen, som var lang tid (mere end de ca. 3 normale timer) om at nå sit peak? Eller oplever du noget andet?
  (Grunden til at jeg er nysgerrig, er fordi jeg ofte har fodret min surdej 1:6:6 visse aftner ved midnat og så bager jeg med den næste formiddag, hvor den er hævet til peak, men endnu ikke faldet sammen. Men mine færdigfoldede deje har rigtig svært ved at hæve inden de skal på køl, og det giver jo mening, hvis en dej er ligeså lang tid om at hæve som surdejen er om at peake.)

  1. Hej igen

   Nej, det er ikke sådan, det hænger sammen. Det er procentdelen af surdej, du tager med - i enten en fodring eller i dejen. Når du rører din dej sammen med surdej, så kommer du den samme procentdel surdej i dejen - hvad end surdej er fodret med 1:1:1 eller 1:6:6, og derfor har været forskellige antal timer om at hæve.

   Din surdej kan også fodres 1:20:20 og være mange timer om at peake, men hvis du tager samme procentdel bageklar og stærk surdej med i din dej, så vil den være lige så lang tid om at hæve, som hvis din surdej havde været fodret med 1:1:1 og kun været 3-4 timer om at hæve fx.

   Giver det mening?

   God bagelyst,
   Cathrine

 25. Hejsa

  Jeg synes at dejen bliver ret fast for mig, og ikke ligeså våd som andre deje jeg har arbejdet med. Når jeg ser dig arbejde med dejen på Instagram i dine highligts, synes jeg den ser mere våd ud end min. Laver jeg mon en fejl?

  Kh Karina

  1. Hej Karina

   Det er ikke en super våd dej, da den skal kunne holde kernerne, men den skal heller ikke føles fast.

   Hvilket mel bruger du?

   God bagelyst,
   Cathrine

 26. Hej Cathrine
  I forhold til det svar du lige giver Katrine herover, hvordan hænger det så sammen med din opskrift til "Simpelt surdejsbrød du kan lave i hverdagen", hvor man fodrer surdejen, så den er klar efter 7-9 timer (så man fx. kan nå på arbejde), og hvor man så laver dejen færdig om aftenen inden den kommer på køl. Hvis surdejen har været en hel dag om at 'peake', så vil dejen vel heller ikke hæve 30% i løbet af de 3 timer, som du skriver i den 'simple' opskrift. Eller har jeg misforstået noget?
  Vh. en tredje Catrine 🙂

  1. Hej Catrine

   Jeg antog, at Katrine refererede til en 1:1:1 fodring af sin surdej. Det kan være, jeg tager fejl? Det er altid en 1:1:1 fodring, man tager udgangspunkt i, hvis man skal tjekke sin surdejs aktivitet. Men ja, når du kommer mindre surdej med i din fodring ifh til mel og vand, så vil din surdej være længere om at peake - og netop på den måde kan man trække surdejens peak og ens bagning.

   Giver det mening?

   God bagelyst,
   Cathrine

 27. Hej Cathrine
  Denne opskrift er intet mindre end fantastisk! Jeg får nogle rigtig velsmagende brød ud af opskriften - men!

  Jeg startede på surdej i marts sidste år, og lavede bare de lækreste brød! Så holdte jeg en pause på et halvt år, og er nu startet igen. Synes alle mine brød er klæge og hæver ikke så meget op som jeg gerne vil have det... jeg tror ikke jeg bruger min surdej på det rigtige tidspunkt. Skal den være faldet lidt ned ad siderne når jeg blander den i den øvrige dej? Og har det noget at sige at surdejen er 5-6 timer om at vokse til peak og ikke 2-3 som der står i mange opskrifter?

  Jeg er lidt fortvivlet 🙁 det gik lige så godt!

  1. Hej Katrine

   Tusind tak for det - det er jeg glad for at høre.

   Det lyder til, at din surdej bare lige skal bruge lidt mere power. Prøv at fodre den morgen og aften i et par dage. Med 1:6:6. Stil den lunt. Så bør den komme godt i gang.

   Hvis din surdej er længe om at peake, så vil din dej også være tilsvarende længe om at hæve.

   God bagelyst,
   Cathrine

 28. Så godt et brød! Jeg lavede bare halv portion, så der var til ét lille, og brugte foldemetoden, som der er linket til. Det blev virkelig lækkert og hurtigt spist 👌 Totalt anbefalelsesværdigt!

 29. Er det 3-4 timer i alt dejen skal hæve inden preshape? Eller er det 3-4 timer efter man har foldet dejen? 🙂

  1. Hej Maria

   Det er 3-4 timer i alt. VEJLEDENDE! Det vigtigste er, at din dej viser aktivitet. Jeg lader min hæve 30-40 % før preshape. Det kan tage meget forskellig tid.

   God bagelyst,
   Cathrine

 30. Vedr. salt.
  Venter du ikke lige generelt 20-30 minutter fra surdej er tilsat, til du tilsætter salt?
  Jeg synes at jeg læser nogle steder at salt hæmmer surdejen.

  1. Hej Trins

   Det er korrekt - salt kan hæmme gærcellerne.
   Jeg kommer altid surdej i først og arbejder det ind i dejen. Om jeg venter 20-30 minutter afhænger af, hvor meget tid, jeg har. Men du kan med fordel gøre det.

   God bagelyst,
   Cathrine

 31. SÅ skøn en opskrift! Dette brød er i hvert fald strøget til toppen over yndlingssurdejsbrød 👌.

 32. Hvis man laver surdejsbrødet fredag og bruger to små hævekurve, kan man så bage det ene lørdag morgen og vente med det andet til søndag morgen? ☺️

  1. Hej Maria

   Ja, det vil du i princippet godt kunne - god ide 🙂

   Du vil få to forskellige brød, når det ene koldhæver så længe, men de vil begge være skønne.

   God bagelyst,
   Cathrine

 33. Mums, et brød med kerner - det må prøves. Skal der ingen damp ved denne bagning? Hvorfor skal der damp til nogle brød/boller og ikke til andre, kan du hjælpe mig med at knække koden på det?

  1. Hej Gitte

   Der skal også damp ved 🙂 Når du bager inde i en støbejernsform, så kommer det automatisk, når dejens væske fordamper. Bager du frit på et bagestål, så skal du tilføje damp i en plade nederst i ovnen.

   God bagelyst,
   Cathrine

 34. Kan man bruge andre meltyper?
  Jeg synes, at jeg skal have noget af et mel-arsenal efterhånden.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT