Jordskokker er undervurderede i det søde køkken. Jordskokker er egentligt søde i sig selv - når de bliver tilberedte, så bliver de endnu sødere. Og så har de gode noter af nødder og smør. Så det har jeg gjort - parret jordskokkerne med hasselnødder, smør og lune krydderier.
Kagen her er en variation over den klassiske gulerodskage. Det betyder også, at kagen med jordskokker er virkelig nem at lave. 1-2-3 og så er der næsten friskbagt kage.
Jeg har forkælet den svampede kage med et generøst lag chokoladeganache. Den milde mælkechokolade og lidt flagesalt klæder kagen så godt, og gør den endnu mere uimodståelig.
Psst... Jordskokker bliver grønne/blå, når kagen er bagt. Det er helt ok - bare så du ikke bliver overrasket.

8-10 personer
Det skal du bruge:
Kagen
- 100 g ristede hasselnødder, hakket groft
- 150 g smør, smeltet
- 150 g hvedemel
- 1 tsk. stødt kardemomme
- ½ tsk. kanel
- ½ tsk. stødt ingefær
- 1 tsk. natron
- 150 g sukker
- 2 æg
- 250 g jordskokker, revet groft
Mælkechokolade ganache
- 200 g mælkechokolade - jeg bruger denne her fra Callebaut (reklamelink)
- 100 g fløde
- Flagesalt til topping

Sådan gør du:
Tænd ovnen på 170 grader varmluft og rist hasselnødderne i 8-10 minutter til let gyldne og skallen slipper. Lad dem køle af og gnid den løse skal af hasselnødderne. Hak dem groft og stil dem til side. Skru ovnen op til 180 grader over/undervarme.
Kom smørret i en gryde og smelt det ved lav varme. Det skal kun lige smelte og ikke blive for varmt. Lad det stå indtil, at det skal bruges.
Rør hvedemel, kardemomme, kanel, stødt ingefær, sukker og natron sammen i en skål. Kom æg, revne jordskokker og hakkede hasselnødder i og rør sammen. Tilsæt det smeltede smør lidt ad gangen under fortsat omrøring. Kom bagepapir i en bradepande, der måler ca. 18 x 25 (jeg bruger denne her bradepande) - et lille tip er at krølle bagepapiret inden, at du kommer det i formen. Så er det langt nemmere at få det til at sidde ordentligt.
Vend dejen ud i bradepanden og bag kagen i 25-30 minutter. Når du stikker i midten af kagen, skal der kun komme fugtige kagekrummer med op og ikke våd dej. Lad kagen køle af.
Chokoladeganache: Hak den lyse chokolade godt og kom det i en skål. Hæld fløden i en gryde og kog det op til lige under kogepunktet. Hæld det over chokoladen og rør i midten med en dejskraber indtil, at ganachen begynder at samle sig - herefter kan du røre udad i skålen, så ganachen bliver homogen og skinnende. Er der stadig stykker af chokolade i din ganache, så kan du bruge en stavblender og blende din mælkechokoladeganache helt blank. Kom husholdningsfilm helt tæt ovenpå ganachen og stil den på køl i en lille times tid eller natten over. Smør ganachen på jordskokkekagen, drys med flagesalt og nyd.

Kan man mon bruge frosne blancherede jordskokker?
Hej Cathrine
Hvis man ikke kan tåle nødder, kan de så undlades eller måske erstattes af noget andet..?
Hej Winnie
De kan erstattes med andre nødder/mandler eller udelades.
God bagelyst,
Cathrine
Det vil jeg også gerne vide 🙂
De kan erstattes med andre nødder/mandler eller udelades.
God bagelyst,
Cathrine
Den ser lækker ud! Dog kan jeg ikke tåle hasselnødder - kan man undlade dem eller erstatte med fx mandler?
Hej Julie
Du kan erstatte dem med mandler, hvis du tåler dem - eller helt udelade dem. Du vil stadig få en meget dejlig kage 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej cathrine
Skræller du jordskokkerne eller skrubber du dem bare??
Hej Marie
Jeg skræller dem 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Natacha
Det er jeg så glad for at høre. Jeg synes også, at det er en helt fantastisk kage!
Det vil helt sikkert smage dejligt.
God bagelyst,
Cathrine
Wow en lækker kage! Jeg bagte den til en omgang gæster her i weekenden og alle var yderst begejstret til trods for deres skeptisk angående jordskokker i en kage.
Har du forsøgt at bage kagen med brun farin i stedet for sukker? Jeg har nemlig overvejet at prøve det af næste gang.
Ja, du har nok ret.
Men tak for anbefalingen. De ryger på madplanen i næste uge. ☺️
Nu vil jeg kaste mig ud i en brownie med surdej. ?
Hej Ditte
Uhh, jeg har ikke prøvet. Jeg kunne godt være nervøs for, at knoldselleri er lidt for bittert til kagen.
Til gengæld vil jeg anbefale dig at lave de her vegetarbøffer, som er helt fantastiske med knoldselleri. Dem elsker jeg!
https://www.cathrinebrandt.dk/vegetariske-kikaerteboeffer/
God bagelyst,
Cathrine
Kan man mon bruge andre rodfrugter? F.eks. knoldselleri? ? Har et knoldselleri på størrelse med et hovede, som jeg ikke aner hvad jeg skal bruge til. ?
Hej (o:
Hvornår skal nødderne i?
Hej Camilla
Godt, du spørger. De skal i sammen med æg og jordskokker. Jeg har netop rettet opskriften, så det står angivet 🙂
Tak for at gøre mig opmærksom på det.
God bagelyst,
Cathrine