Koldhævede bamseboller

Succes! I er mange, der er glade for opskriften på bløde bamseboller. Det er jeg også! Men jeg har længe gerne ville lykkes med en opskrift på koldhævede bamseboller af flere årsager. Jeg vil gerne kunne bage bløde bamseboller om morgenen eller på dage, hvor tiden ikke er så god - så er det smart, at dejen står klar i køleskabet, så bollerne kun skal formes, hæve og bages. Derudover så synes jeg, at en gærdej ofte kan smage lidt af, ja, gær... Ved at koldhæve dejen, så kan gærmængden reduceres markant, og det giver bløde boller, der smager meget mere af kardemomme og smør end af gær. Nu er det endelig lykkes. Og hvilken succes - den bedste bamsebolle, jeg har smagt.

Jeg kommer stadig til at bruge opskriften på de almindelige bløde bamseboller flittigt, når jeg pludselig kommer i tanke om, at en blød thebolle vil gøre min dag endnu bedre, og jeg derfor ikke har forberedt dejen dagen før. Men de koldhævede bamseboller er altså den bedste, bløde bolle, jeg har smagt. De er så, så gode. Og de vakte glæde hos alle mine gæster, da jeg serverede dem på min fødselsdag. Den bedste fødselsdagsbolle, der er helt perfekt lys, blød og uimodståelig.

Tip: Jeg bruger sådan en dejskraber her til at dele dejen med. Det er mit absolut favorit bage-redskab, som jeg bruger nærmest hver gang, at jeg bager. Den er uundværlig til at skrabe dej ud af skåle, dele dejen i portioner og skrabe dej af bordet med.

12 stk.
Det skal du bruge:

  • 3 dl kold mælk (jeg brugte sødmælk)
  • 8 g gær
  • 50 g sukker
  • 2 æg (1 i dejen + 1 til at pensle med)
  • 550 g hvedemel
  • 1 strøget tsk. stødt kardemomme
  • 7 g salt
  • 50 g blødt smør

Sådan bager du de bedste koldhævede bamseboller:
Dag 1: Kom mælken i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt 1 æg og rør til det er fordelt. Kom sukker, hvedemel, kardemomme og salt i dejen og ælt den til den nemt slipper bordet eller skålens kanter. Kom det bløde smør i og ælt dejen til den er glat og smidig. Kom dejen i en skål og dæk den til. Lad dejen hæve 60 minutter ved stuetemperatur inden, at den kommes i køleskabet natten over.

Dag 2: Vend dejen ud på bordet. Del dejen i 12 lige store stykker på ca. 80 g hver. Form og spænd dejen op til kuglerunde fødselsdagsboller. Du kan se, hvordan du former og spænder bollen op i videoen nedenfor. Kom bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Dæk bollerne med et stykke husholdningsfilm eller plastikpose og kom et viskestykke ovenpå. Lad bollerne efterhæve i 60 minutter. Tænd ovnen på 200 g varmluft. Pensel bollerne med et sammenpisket æg. Bag bollerne i 12-15 minutter til de er gyldne. Afkøl på en rist og nyd.

Indlægget indeholder affiliatelink

94 comments on “Koldhævede bamseboller”

  1. Tak fordi du deler og tak for videoen. Jeg har tit spekuleret over, hvordan andre mon fik lavet sådanne helt perfekte runde boller. Genialt med de koldhævede af slagsen, når man også skal nå borddækning, kager, osv. Mon man kan bage dem med under / overvarme? Min varmluftsfunktion er nemlig itu

    1. Hej Anna.
      Ja, det er nemlig smart med koldhævning - det frigiver væsentligt mere tid til noget andet 🙂

      Du kan sagtens bage dem med over/under varme. Så vil jeg anbefale at bage dem ved 220 grader 🙂

    1. Hej 🙂

      Kan man lave dejen om aftenen , hvis de først skal bages om eftermiddagen, eller er det for lang tid i køleskabet ?:)

      ... og kan den dovne type undlade at spænde dem op men istedet bare forme dem, hvis man godt kan acceptere, at de ikke er ligeså pæne som dine?:)

    2. Hej Anne
      Ja, det kan du godt 🙂 Dejen kan godt stå i de timer.

      Du kan også godt lade være med at forme bollerne. De får ikke helt samme opbagning, men jeg er sikker på, at smagen vil være lige så god 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  2. Synes du din anden opskrift på bamseboller hvor de laves samme dag er bedre end de koldhævede eller er de lige gode?

    1. Hej Emma.

      De koldhævede bamseboller bliver lidt tættere i krummen, men har mere smag.
      De almindelig bamseboller er lidt lettere i krummen. Begge opskrifter bruger jeg flittigt. Hvilken en af dem, jeg bruger, afhænger ofte af, hvor meget tid jeg har.

      Hvis jeg har tid til at koldhæve dejen, så gør jeg det 🙂
      Mvh. Cathrine

  3. Hej, dem vil jeg glæde mig til at bage. Min søn elsker dem hanfår ved lagkagehuset, så nu må jeg kaste mig ud i at bage den selv. Kan jeg mon undlade sukkeret, så min 1 årige søn kan spise med. Jeg er ikke så glas for han får raffineret sukker endnu.

    1. Hej Anne Maya.
      Ja, du kan godt udelade sukker 🙂 Det er så dejligt at kunne bage til sine børn.

      Er der ikke sukker i lagkagehusets bamseboller? 🙂 Det troede jeg generelt, at der var i sådan nogle bløde boller.

      Hav en dejlig weekend.
      Cathrine

    2. Hej igen

      De blev rigtig gode, også uden sukker! Super med videoteknik til foldning! Skarpt udtryk de fik, hel rund!

      Jo, der er sikkert sukker i lagkagehusets, så super med hjemmebag i stedet for!

  4. Sindsygt lækre boller - og dejligt med en opskrift på koldthævede, jeg har altid haft tidsproblemer når vi skulle holde fødselsdag for familien og jeg skulle nå at bage boller på dagen. Det er så dejligt at jeg bare kan lave dejen dagen forinden, og så kun forme og bage bollerne på dagen 👏🏻👏🏻👏🏻

    1. Hej Lonnie.
      Tusind tak! Det er jeg så glad for, at du synes 🙂

      Ja, det er virkelig rart og praktisk, at dejen kan laves dagen i forvejen!
      Hav en skøn weekend.
      Cathrine

  5. Hej Cathrine
    Tusind tak for ualmindelig lækre boller. Jeg har længe haft problemer med at finde en opskrift på “de helt rigtige boller”. Den er nu i hus og så er de koldt hævet og hævning natten over 🎉🤘👍 Jeg har svært ved at få mine arme ned.
    De smager perfekt, det er perfekt med hævning natten over (som Lonnie skriver, har jeg også haft svært ved at få bagning samme dag til fødselsdag) og helt perfekt krumme og tæthed. JEG EEEEELSKER DEM.
    Det er på alle måde kun første gang jeg har bagt dem 🤘
    Tak tak tak 👏👏👏👏👏👏

    Mange varme hilsner den meget meget taknemmelige

    1. Hej Lil.
      Tusind tak for din positive og glade kommentar! Den er jeg så glad for 🙂

      Det er virkelig dejligt, at du kan bruge opskriften. Jeg håber, at du kommer til at bage et væld af koldhævede bamseboller fremover! 🙂

      Mvh. Cathrine

  6. Hej.
    Jeg glæder mig meget til at bage dem til min datters fødselsdag på lørdag, jeg er bestemt ikke en øvet bager, men de virker rimelig lette at gå til. Men jeg kan det svære ikke se noget video om hvordan du får den flotte runde?
    Mvh.
    Den håbefulde nybegynder 😉

  7. Hej igen. Jeg var på din hjemmeside med mobilen, men nu da jeg bruger min PC. kan jeg godt se videoen.
    Mvh.
    Pinlig nybegynder 🙄

    1. Hej Stephanie.
      Jeg er glad for, at du skriver - det er meningen, at videoen skal kunne ses fra både mobil og pc. Det tjekker jeg lige op på 🙂

      Selv nybegyndere kan bage de her bamseboller! Jeg håber, at du får succes med opskriften 🙂

  8. Bruger du kold mælk lige fra køleskabet, eller luner du den først?
    Hvad med smøret, er det smør du bruger eller margarine?

  9. Tak for en dejlig opskrift! Vil bare lige sikre mig - er det meningen at dejen skal være ret klistret, når smøret er æltet i? 🙂

  10. Skal mælken bare være kold når man tilsætter gæren, eller skal den lunes som man normalt gør?
    Vh. Lærke

  11. Jeg er virkelig ikke speciel god til at bage, ellers os har jeg ikke funden den perfekte opskrift. Men det kan jeg da love dig for jeg har nu. Er du vimmer nogle lækre bløde boller jeg lige har lavet. Sldrig har jeg bagt så skønne boller. Tak for opskriften

    1. Hej Christina.
      Fantastisk! Det er jeg så glad for at høre. Virkelig dejligt, at du har glæde af og succes med opskriften 🙂

      Fortsat god bagelyst.
      Cathrine

    1. JA,for søren.. Det ville være et hit, er jeg sikker på. Stil dem lidt tæt på pladen, så de vokser sammen. Det vil blive den fineste kagemand 🙂

      Sikke en god ide - den må jeg huske til næste børnefødselsdag!

  12. Det virkede fint som kagemand, og var et stort hit! Og sikke en fantastisk opskrift, den bedste jeg endnu har prøvet. Tak! Mvh Ida

  13. Hold nu op! Jeg har håbet på sådan en opskrift i årevis. Den er nu afprøvet og godkendt af min familie. Min søgen slutter her med et stort smil. Tak til dig.

  14. Hej.
    Kan jeg lave en dobbelt potion?
    Hvor meget hæver den ca?
    Kan jeg nøjes med at lade den stå fra aften til frokost?

    1. Hej Marie.
      Den hæver til dobbeltstørrelse, cirka - og du kan sagtens lave dobbelt portion 🙂

      Det er en fin hævetid af lave den om aftenen og så bage dem til frokost dagen efter.

      God bagelyst,
      Cathrine

  15. Vil prøve opskriften
    Kan man mon forme bollerne om aftenen og så lade dem hæve i køleskabet formet, og så bage dem dagen efter?!

    1. Hej Lene.
      Ja, det kan du godt prøve. Du kan godt risikere, at de sprækker, hvis du former dem om aftenen. Det påvirker heldigvis ikke smagen 🙂

  16. Hejsa! Er ved at bage efter din opskrift nu, men min dej er simpelthen så tykt flydende, det kan slet ikke æltes. Der er 550g mel i og så alle de andre ingredienser. Bliver den fast efter hævning eller hvordan?
    Tak!

    1. Hej Maha.
      Altså, er dejen tyndt flydende? Jeg skal lige forstå 🙂

      Den burde ikke være speciel tynd, men den sætter sig også lidt under hævningen.

      Jeg håber, at det lykkedes for dig!
      God bagelyst,
      Cathrine

  17. Hej
    Nu vil jeg prøve dine koldhævede bamseboller.
    kan man tilsætte chokoladestykker? Hvis ja-hvor meget vil du anbefale?

  18. Hej, Vil bage til mine kollegaer i morgen. Jeg kan dog nok ikke sætte 60 minutter af til efterhævning. Har du nogen erfaring med mindre hævetid? På forhånd tak 😀
    Dbh,
    Anja

    1. Hej Anja.
      Jeg beklager det sene svar - det gode vejr lokker mig udenfor, så tiden foran computeren er mindre.

      Jeg formoder, at mit svar ikke kommer i tide. Men måske du kan bruge det til en anden gang?

      Du kan godt skippe efterhævningen. Det kan give lidt tættere boller, der måske sprækker uden bagning. Smagen fejler dog intet.

      Jeg håber, at bollerne blev gode, og at dine kollegaer blev glade 🙂
      God bagelyst,
      Cathrine

  19. Kære Cathrine.
    Sikke en skøn opskrift på lækre boller! Jeg vil gerne prøve at bage en dobbeltportion næste gang, og ganger bare med 2 ift. ingredientserne- men skal man mon komme 14 gr. salt i dejen? Det virker nemlig af lidt meget, så hvad vil du anbefale her? 🙂 På forhånd tak for svar.
    Mvh. Anne Mette

  20. Hej Cathrine
    Tror du det vil fungere at lave en lille del af dejen sort og forme den med i bollerne om morgenen, så det bliver til små pandabamser?
    Og kan gæren godt opløses i kold mælk eller skal den lunes inden?
    Mvh Lykke

    1. Hej Lykke
      Ja, gæren kan godt opløses i koldt mælk - den skal ikke lunes. Så risikerer du, at din dej hæver for hurtigt, og når at overhæve inden dagen efter.

      Jeg tror godt, at du kan farve en del af dejen 🙂 Jeg har aldrig prøvet, men jeg tænker, at den lille mængde farve/væske, der skal bruges, ikke påvirker dejen.
      Lad mig endelig vide, hvordan det går.

      God bagelyst,
      Cathrine

  21. Det er jo den opskrift jeg har ledt efter i årevis. Både voksne og vores små tvillinger er vilde med bollerne. Jeg har ofte brug for lige at kunne tage en eller to boller frem til børnene. Har du erfaring med at fryse dem?:)

    1. Hej Kari
      Fantastisk! Det er jeg så glad for at høre.

      Ja, de kan sagtens fryses. Jeg foretrækker at lune dem kort, når de er tøet op, men de kan også lunes lige fra frost - så bliver de bare lidt mere sprøde i kanten.

      - Cathrine

  22. Hejsa.
    Tror du af den kan holde sig i køleskabet i 2 dage. Altså fra søndag aften til tirsdag morgen.😊

    Jeg lavede dine boller til min datters 1års fødselsdag i sommers. Alle syntes at det var det bedste boller de havde smagt. 👍🏻😍

    1. Hejsa
      Nej, bollerne kan desværre ikke stå i køleskabet i to dage. Så overvejer dejen, bliver syrlig og falder sammen.

      Jeg er glad for, at du har glæde af opskriften 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  23. Hvilken hvedemel bruger du til de her boller? Tænker at afprøve dem til familiefødselsdag på lørdag og vil jo gerne lave dem så gode som muligt 🙂 og synes bare der er stor forskel i lige hvilken mel man bruger...

    1. Tusinde tak for svar 🙂 jeg satte en portion “prøve” boller over i går og har dem til hævning nu 🤞🏼 Har kastet mig ud i meyers alm øko hvedemel og alm sukker - men så kan jeg jo lave dem med rørsukker og änglamark senere i dag hvis jeg lige synes det kunne gøre det sidste 😊

    2. Hej Louise
      Ja, der er meget forskel på mel. Til de her helt lyse boller, der bruger jeg "almindelig" økologisk hvedemel fra änglamark.

      God bagelyst - jeg er sikker på, at de bliver fantastiske 🙂
      Cathrine

  24. De blev rigtig gode - så nu vil jeg lave en 3 dobbelt portion her senere 😅 laver faktisk også din “påskekage” bare med m&m da det er til min søn der fylder 3 😉 sidst jeg fik den syntes jeg den var bedst dagen efter og lige havde sat sig, så det håber jeg også den er den her gang 😊 og mange tak!

  25. Hej. Nu har jeg prøvet at lave koldhævet dej, og jeg skal til at have den ind i køleskabet natten over. Den er dog ikke hævet, nu den har stået i ca 50 min her i køkkenet.
    Skal man bare tildække dejen med viskestykke ?:)

    1. Hej Christine
      Beklager, jeg nåede ikke at svare i tide. Jeg håber, at dine bamseboller er blevet gode.

      Til en anden gang: Det er helt ok, at dejen ikke er hævet inden, at du kommer den i køleskabet. Tiden ved stuetemperatur er blot for at hjælpe gærcellerne igang - ikke at dejen skal hæve. Det skal den nok gøre i køleskabet natten over.

      Skålen, hvor dejen er i, skal dækkes til med husholdningsfilm inden, at den kommes på køl.

      God bagelyst,
      Cathrine

  26. Hvis man nu først har mulighed for at lave dejen kl. 20 om aftenen, ville du så gøre noget til forskel i forhold til hævetid eller mængden af gær?

  27. Hej Cathrine.
    Når du skriver 8 g gær, er det så alm gør eller tør gær?
    Eller er det samme mængde de to 🧐🙈😃

  28. Jeg har prøvet opskriften og brugte en røremaskine. Inden jeg kom smøret i, var dejen ret fast men håbede smøret ville blødgøre dejen. Endte med at smide det hele ud fordi konsistensen var hård og meget meget fast. Har brugt alm. mel, sukker og vejet alt af så står nu lidt spørgende om hvad jeg mon har gjort galt....???

    1. Hej Anette
      Øv! Det er jeg ærgerlig over at høre. Det lyder drastisk, at du var nødt til at smide det hele ud.

      Opskriften er korrekt. Det er helt rigtigt, at dejen er lidt fast inden, at smørret kommer i. Men når det bløde/stuetempereret smør kommer i, så skulle den gerne blive let og lækker.

      Var dit smør koldt? Var det almindeligt, fint hvedemel?
      Lad os prøve at se, om vi ikke kan finde "fejlen", så du kan få succes med opskriften en anden gang 🙂

      Mvh. Cathrine

  29. Hej Cathrine.
    Jeg er lige blevet udnævnt til verdens bedste morfar, som laver de bedste morfarboller - takket være din opskrift.
    Jeg snød og lunede mælken, brugte 50 gr gær, samt de øvrige ingredienser fra din opskrift.
    Lavede bollerne med det samme og lod dem hæve ca 45 min på pladen og så i ovnen.... de blev fremragende.
    Stor hilsen
    Jan

    1. Hej Jan

      Hvor er det bare dejligt at høre. Verdens bedste morfar - sådan en titel fortjener man, når man bager gode boller 😉

      Jeg er glad for, at du fik opskriften til at fungere efter dit behov. Hvis du får lyst, kan du prøve den her opskrift på bløde bamseboller, der ikke skal hæve så længe, næste gang 🙂 For mon ikke, at der bliver en næste gang?

      God bagelyst,
      Cathrine

  30. Hej.
    Jeg vil høre om du har af faring med at lade bollerne hæve i 2 dage?
    Jeg tænker om jeg kan lave dejen om fredagen og først bage dem om søndagen

    1. Hej Stephanie
      Ja, det skal du helst ikke 🙂 Så vil du ende med en dej, der er overhævet og ikke fungerer, desværre.

      Jeg håber, at det kan lade sig gøre for dig at bage bollerne alligevel.

      God bagelyst,
      Cathrine

  31. Hej Cathrine,

    Jeg har lavet dine meget velsmagende boller flere gange nu, men de sprækker meget, selvom jeg prøver at spænde dejen op, som du viser. Har du et godt råd?

    Kh
    Sandra

  32. Et god tip hvis der skal rosiner i dejen - lad rosiner stå dækket af vand i en skål før de kommer i.
    Så undgår at de bliver brændte 😉

    1. Hej Mie

      Tak! Jeg elsker gode tips. Det må jeg prøve. Mit eneste men er, om rosinerne ikke afgiver væde til dejen, så den bliver for våd? 🙂

      Tak,
      Cathrine

  33. Tak for nogle over-fantastiske fødselsdagsboller! Bager dem igen og igen.

    Undrer mig dog over, at jeg hver gang bliver nødt til at tilsætte væsentlig mere mel - vi snakker mere end 100 g, uden at dejen er decideret våd. Det fungerer fint, jeg undrer mig bare over det 🤔

  34. Hej Carina

    Hvor er det godt at høre, at du er glad for opskriften!

    Æltningen er afgørende for, at dejen ikke er våd. Når dejen er æltet optimalt, så er alt væsken optaget og inkorporeret ordentligt i dejen - så er dejen fugtig, samlet og glat, men ikke våd.

    Hvordan ælter du din dej? På maskine eller i hånden? 🙂

    God bagelyst,
    Cathrine

  35. Jamen det er egentlig lidt forskelligt hvordan jeg ælter - som udgangspunkt på maskine, men det sker også, at jeg gør det i hånden. Dog synes jeg det giver samme (meget) våde dej, som har behov for mere mel 🙂

  36. Hej - tror du man evt kan lave dejen om aftenen, forme bollerne om eftermiddagen og lade dem stå med film hen over til lige efter aftensmaden, så der kan være lune boller til aftenkaffen?

    mvh

    Lene

  37. Hej Cathrine,

    Jeg skal bage en stor omgang af disse boller (48 stk). Har du nogle gode råd og evt. justeringer i ingredienserne?
    Vi har fået ny ovn med damp, vil det have nogen fordel at bruge dette i denne opskrift? Vh. Ann

  38. Hej Ann

    Det lyder lækkert. Hvis du ælter på røremaskine, så skal du gøre det af flere omgange. Max dobbeltportion, vil jeg mene. Du kan sagtens bage med damp. Gør det i de første 5 minutter. Husk at lukke dampen ud, så bollerne kan sætte en skorpe.

    Rigtig god bagelyst.
    Cathrine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
VESTRE LANGGADE 1
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT
envelope-ochevron-upfacebookinstagrampinterest-p