Koldhævede bamseboller

51

Succes! I er mange, der er glade for opskriften på bløde bamseboller. Det er jeg også! Men jeg har længe gerne ville lykkes med en opskrift på koldhævede bamseboller af flere årsager. Jeg vil gerne kunne bage bløde bamseboller om morgenen eller på dage, hvor tiden ikke er så god – så er det smart, at dejen står klar i køleskabet, så bollerne kun skal formes, hæve og bages. Derudover så synes jeg, at en gærdej ofte kan smage lidt af, ja, gær… Ved at koldhæve dejen, så kan gærmængden reduceres markant, og det giver bløde boller, der smager meget mere af kardemomme og smør end af gær. Nu er det endelig lykkes. Og hvilken succes – den bedste bamsebolle, jeg har smagt.

Jeg kommer stadig til at bruge opskriften på de almindelige bløde bamseboller flittigt, når jeg pludselig kommer i tanke om, at en blød thebolle vil gøre min dag endnu bedre, og jeg derfor ikke har forberedt dejen dagen før. Men de koldhævede bamseboller er altså den bedste, bløde bolle, jeg har smagt. De er så, så gode. Og de vakte glæde hos alle mine gæster, da jeg serverede dem på min fødselsdag. Den bedste fødselsdagsbolle, der er helt perfekt lys, blød og uimodståelig.

Tip: Jeg bruger sådan en dejskraber her til at dele dejen med. Det er mit absolut favorit bage-redskab, som jeg bruger nærmest hver gang, at jeg bager. Den er uundværlig til at skrabe dej ud af skåle, dele dejen i portioner og skrabe dej af bordet med.

12 stk.
Det skal du bruge:

  • 3 dl kold mælk (jeg brugte sødmælk)
  • 8 g gær
  • 50 g sukker
  • 2 æg (1 i dejen + 1 til at pensle med)
  • 550 g hvedemel
  • 1 strøget tsk. kardemomme
  • 7 g salt
  • 50 g blødt smør

Sådan bager du de bedste koldhævede bamseboller:
Dag 1: Kom mælken i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt 1 æg og rør til det er fordelt. Kom sukker, hvedemel, kardemomme og salt i dejen og ælt den til den nemt slipper bordet eller skålens kanter. Kom det bløde smør i og ælt dejen til den er glat og smidig. Kom dejen i en skål og dæk den til. Lad dejen hæve 60 minutter ved stuetemperatur inden, at den kommes i køleskabet natten over.

Dag 2: Vend dejen ud på bordet. Del dejen i 12 lige store stykker på ca. 80 g hver. Form og spænd dejen op til kuglerunde fødselsdagsboller. Du kan se, hvordan du former og spænder bollen op i videoen nedenfor. Kom bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Dæk bollerne med et stykke husholdningsfilm eller plastikpose og kom et viskestykke ovenpå. Lad bollerne efterhæve i 60 minutter. Tænd ovnen på 200 g varmluft. Pensel bollerne med et sammenpisket æg. Bag bollerne i 12-15 minutter til de er gyldne. Afkøl på en rist og nyd.

Indlægget indeholder affiliatelink

Sådan former du koldehævede bamseboller
00:00
--
/
--

 

 

 

Lær mig at kende

Hej med dig! Jeg er en pige, der bliver glad i låget, når jeg har dejlige råvarer mellem mine hænder. Ny viden og nye teknikker gør livet værd at leve, og jeg kombinerer min uddannelse med min lyst til pragtfulde smagsoplevelser!
Kommentarer
  1. Anna Rasmussen

    Tak fordi du deler og tak for videoen. Jeg har tit spekuleret over, hvordan andre mon fik lavet sådanne helt perfekte runde boller. Genialt med de koldhævede af slagsen, når man også skal nå borddækning, kager, osv. Mon man kan bage dem med under / overvarme? Min varmluftsfunktion er nemlig itu

    1. Hej Anna.
      Ja, det er nemlig smart med koldhævning – det frigiver væsentligt mere tid til noget andet 🙂

      Du kan sagtens bage dem med over/under varme. Så vil jeg anbefale at bage dem ved 220 grader 🙂

  2. Emma

    Synes du din anden opskrift på bamseboller hvor de laves samme dag er bedre end de koldhævede eller er de lige gode?

    1. Hej Emma.

      De koldhævede bamseboller bliver lidt tættere i krummen, men har mere smag.
      De almindelig bamseboller er lidt lettere i krummen. Begge opskrifter bruger jeg flittigt. Hvilken en af dem, jeg bruger, afhænger ofte af, hvor meget tid jeg har.

      Hvis jeg har tid til at koldhæve dejen, så gør jeg det 🙂
      Mvh. Cathrine

  3. Anne Maya

    Hej, dem vil jeg glæde mig til at bage. Min søn elsker dem hanfår ved lagkagehuset, så nu må jeg kaste mig ud i at bage den selv. Kan jeg mon undlade sukkeret, så min 1 årige søn kan spise med. Jeg er ikke så glas for han får raffineret sukker endnu.

    1. Hej Anne Maya.
      Ja, du kan godt udelade sukker 🙂 Det er så dejligt at kunne bage til sine børn.

      Er der ikke sukker i lagkagehusets bamseboller? 🙂 Det troede jeg generelt, at der var i sådan nogle bløde boller.

      Hav en dejlig weekend.
      Cathrine

    2. Anne Maya

      Hej igen

      De blev rigtig gode, også uden sukker! Super med videoteknik til foldning! Skarpt udtryk de fik, hel rund!

      Jo, der er sikkert sukker i lagkagehusets, så super med hjemmebag i stedet for!

  4. Sindsygt lækre boller – og dejligt med en opskrift på koldthævede, jeg har altid haft tidsproblemer når vi skulle holde fødselsdag for familien og jeg skulle nå at bage boller på dagen. Det er så dejligt at jeg bare kan lave dejen dagen forinden, og så kun forme og bage bollerne på dagen 👏🏻👏🏻👏🏻

    1. Hej Lonnie.
      Tusind tak! Det er jeg så glad for, at du synes 🙂

      Ja, det er virkelig rart og praktisk, at dejen kan laves dagen i forvejen!
      Hav en skøn weekend.
      Cathrine

  5. Lil

    Hej Cathrine
    Tusind tak for ualmindelig lækre boller. Jeg har længe haft problemer med at finde en opskrift på “de helt rigtige boller”. Den er nu i hus og så er de koldt hævet og hævning natten over 🎉🤘👍 Jeg har svært ved at få mine arme ned.
    De smager perfekt, det er perfekt med hævning natten over (som Lonnie skriver, har jeg også haft svært ved at få bagning samme dag til fødselsdag) og helt perfekt krumme og tæthed. JEG EEEEELSKER DEM.
    Det er på alle måde kun første gang jeg har bagt dem 🤘
    Tak tak tak 👏👏👏👏👏👏

    Mange varme hilsner den meget meget taknemmelige

    1. Hej Lil.
      Tusind tak for din positive og glade kommentar! Den er jeg så glad for 🙂

      Det er virkelig dejligt, at du kan bruge opskriften. Jeg håber, at du kommer til at bage et væld af koldhævede bamseboller fremover! 🙂

      Mvh. Cathrine

  6. Stephanie

    Hej.
    Jeg glæder mig meget til at bage dem til min datters fødselsdag på lørdag, jeg er bestemt ikke en øvet bager, men de virker rimelig lette at gå til. Men jeg kan det svære ikke se noget video om hvordan du får den flotte runde?
    Mvh.
    Den håbefulde nybegynder 😉

  7. Stephanie

    Hej igen. Jeg var på din hjemmeside med mobilen, men nu da jeg bruger min PC. kan jeg godt se videoen.
    Mvh.
    Pinlig nybegynder 🙄

    1. Hej Stephanie.
      Jeg er glad for, at du skriver – det er meningen, at videoen skal kunne ses fra både mobil og pc. Det tjekker jeg lige op på 🙂

      Selv nybegyndere kan bage de her bamseboller! Jeg håber, at du får succes med opskriften 🙂

  8. Louise

    Bruger du kold mælk lige fra køleskabet, eller luner du den først?
    Hvad med smøret, er det smør du bruger eller margarine?

  9. Maria K

    Tak for en dejlig opskrift! Vil bare lige sikre mig – er det meningen at dejen skal være ret klistret, når smøret er æltet i? 🙂

  10. Lærke

    Skal mælken bare være kold når man tilsætter gæren, eller skal den lunes som man normalt gør?
    Vh. Lærke

  11. Christina

    Jeg er virkelig ikke speciel god til at bage, ellers os har jeg ikke funden den perfekte opskrift. Men det kan jeg da love dig for jeg har nu. Er du vimmer nogle lækre bløde boller jeg lige har lavet. Sldrig har jeg bagt så skønne boller. Tak for opskriften

    1. Hej Christina.
      Fantastisk! Det er jeg så glad for at høre. Virkelig dejligt, at du har glæde af og succes med opskriften 🙂

      Fortsat god bagelyst.
      Cathrine

    1. JA,for søren.. Det ville være et hit, er jeg sikker på. Stil dem lidt tæt på pladen, så de vokser sammen. Det vil blive den fineste kagemand 🙂

      Sikke en god ide – den må jeg huske til næste børnefødselsdag!

  12. Ida

    Det virkede fint som kagemand, og var et stort hit! Og sikke en fantastisk opskrift, den bedste jeg endnu har prøvet. Tak! Mvh Ida

  13. Heidi

    Hold nu op! Jeg har håbet på sådan en opskrift i årevis. Den er nu afprøvet og godkendt af min familie. Min søgen slutter her med et stort smil. Tak til dig.

  14. Marie Ilberg

    Hej.
    Kan jeg lave en dobbelt potion?
    Hvor meget hæver den ca?
    Kan jeg nøjes med at lade den stå fra aften til frokost?

    1. Hej Marie.
      Den hæver til dobbeltstørrelse, cirka – og du kan sagtens lave dobbelt portion 🙂

      Det er en fin hævetid af lave den om aftenen og så bage dem til frokost dagen efter.

      God bagelyst,
      Cathrine

  15. Lene helth

    Vil prøve opskriften
    Kan man mon forme bollerne om aftenen og så lade dem hæve i køleskabet formet, og så bage dem dagen efter?!

    1. Hej Lene.
      Ja, det kan du godt prøve. Du kan godt risikere, at de sprækker, hvis du former dem om aftenen. Det påvirker heldigvis ikke smagen 🙂

  16. Maha

    Hejsa! Er ved at bage efter din opskrift nu, men min dej er simpelthen så tykt flydende, det kan slet ikke æltes. Der er 550g mel i og så alle de andre ingredienser. Bliver den fast efter hævning eller hvordan?
    Tak!

    1. Hej Maha.
      Altså, er dejen tyndt flydende? Jeg skal lige forstå 🙂

      Den burde ikke være speciel tynd, men den sætter sig også lidt under hævningen.

      Jeg håber, at det lykkedes for dig!
      God bagelyst,
      Cathrine

  17. Juanita

    Hej
    Nu vil jeg prøve dine koldhævede bamseboller.
    kan man tilsætte chokoladestykker? Hvis ja-hvor meget vil du anbefale?

  18. Anja Reitzel

    Hej, Vil bage til mine kollegaer i morgen. Jeg kan dog nok ikke sætte 60 minutter af til efterhævning. Har du nogen erfaring med mindre hævetid? På forhånd tak 😀
    Dbh,
    Anja

    1. Hej Anja.
      Jeg beklager det sene svar – det gode vejr lokker mig udenfor, så tiden foran computeren er mindre.

      Jeg formoder, at mit svar ikke kommer i tide. Men måske du kan bruge det til en anden gang?

      Du kan godt skippe efterhævningen. Det kan give lidt tættere boller, der måske sprækker uden bagning. Smagen fejler dog intet.

      Jeg håber, at bollerne blev gode, og at dine kollegaer blev glade 🙂
      God bagelyst,
      Cathrine

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

VELKOMMEN!

Jeg hedder Cathrine. Jeg er mad-fan, bagenørd, øko-glad og mor til Ellinor. Her deler jeg begejstret mine opskrifter på alt den mad, der gør mig glad i hverdagen. Du finder også viden om ernæring, rejseguides, DIY og en masse om børn, spisevaner og kræsenhed, som er dét som mit hjerte brænder for.

Cathrine Brandt
Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed

Skriv til mig på mail@cathrinebrandt.dk

INSTAGRAM

SENESTE

Cheesecake med bagte rabarber og havrekikse-bund
13. juni 2018
Blødt rugbrød uden kerner – Barnets første brød
29. maj 2018
Koldhævede bløde gærboller
24. maj 2018
Foccacia med timian
12. maj 2018
Hjemmebagte varme hveder
26. april 2018