Brioche fastelavnsboller med hasselnødde-vaniljecreme, solbærmarmelade og chokolade

Jeg kan liiige nå det - at dele endnu en opskrift på fastelavnsboller. Idéerne står i kø inde i mit hoved, og den her opskrift måtte jeg altså få skrevet ned og delt. Jeg har nemlig bagt dem et par gange henover februar, og de er alt, alt for gode til, at de ikke skal ud og have noget liv. Så ingen ballade i år - bare en masse hjemmebagte fastelavnsboller, tak!

Idéen til de her fastelavnsboller kommer faktisk fra de populære svenske semlor. Der lavede jeg sidste år den lækreste vaniljecreme, som jeg rørte sammen med en mandelmasse. Den creme har jeg tænkt på så mange gange siden! Den er så fantastisk. Derfor var jeg nødt til at prøve en variant med hasselnødder også - og så en god klat solbærmarmelade for at give den perfekte syre og balance til den søde creme og bløde fastelavnsbolle. Brioche fastelavnsbolledejen er et kapitel for sig selv. Mage til fantastisk dej skal man lede længe efter. Wauw! Så rig på smør og æg, og så luftig og let, når den er bagt.

Her får du den skønneste fastelavnsbolle, der er noget helt særligt. Det er helt ok for mig, at det bliver min sidste fastelavnsbolle for i år - for jeg kunne ikke slutte bedre af!

12 stk.
Det skal du bruge:

Dejen

Vaniljecreme

 • 1 vaniljestang
 • 1 tsk. sukker
 • 2 æggeblommer
 • 15 g maizena
 • 15 g sukker
 • 100 g mælk - jeg bruger sødmælk

Hasselnøddemasse

 • 50 g udblødte hasselnødder (skal udblødes i et par timer og gerne natten over)
 • 50 g rørsukker (har du kun almindeligt sukker, så brug det)

Derudover til fyld og topping

Sådan gør du:
Først laves vaniljecremen. Dén og hasselnøddemassen kan laves aftenen før eller flere timer inden, hvis det gør din planlægning nemmere.

Vaniljecreme: Vaniljecremen koges og stilles på køl til den er helt kold eller til dagen efter. Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Pres vaniljekornene sammen med en teskefuld sukker. Kom æggeblommer, maizena og sukker i en skål og rør det sammen - det vil først være fast, men vil kort efter samle sig og blive vådt igen. Kom mælk, vaniljestang og vaniljesukker op i en gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Hæld den varme mælk op i æggeblandingen under omrøring. Hæld det hele tilbage i gryden igen og kog vaniljecremen op under konstant omrøring i et par minutter, indtil at den tykner. Kom vaniljecremen i en skål og læg husholdningsfilm helt tæt oven på cremen. Stil skålen på køl indtil vaniljecremen er helt kold eller til dagen efter.

Hasselnøddemasse: Hasselnødderne skal lægges i blød. Kom dem i en skål og dæk dem med vand. Lad dem stå tildækket ved stuetemperatur i et par timer eller natten over. Hæld vandet fra og kom hasselnødder og sukker i en foodprocessor eller minihakker. Blend til massen er samlet. Det tager et par minutter før, at hasselnødderne frigiver sine olier. Skrab ned langs siden et par gange undervejs for at sikre, at det hele blendes godt sammen. Stop når du har en marcipan-lignende konsistens. Rør det sammen med vaniljecremen, når den er kold. Stil det til side indtil, at det skal bruges.

Dejen: Tag smørret ud fra køl og lad det ligge ved stuetemperatur indtil, at du skal bruge det om 10-15 minutter. Kom mælk, gær og sukker i en skål og rør til gæren er opløst. Slå æggene ud i en anden skål og pisk dem let sammen med en gaffel inden, at de kommes i gærblandingen. Kom kardemomme og mel i og start æltningen. Tilsæt salt og ælt til dejen begynder at samle sig. Det tager ca. 10 minutter ved lav/medium hastighed.

Skær smørret i mindre tern og tilsæt dem til dejen. Smørret skal stadig være køligt og fast - er det for koldt, så er det svært at ælte ind i dejen, og er det for varmt, så kan det ikke piskes luftigt inde i dejen og hjælpe til at holde dejens temperatur nede under den lange æltning. Tilsæt smørret lidt ad gangen og ælt yderligere i ca. 10 minutter ved medium hastighed indtil, at dejen er glat, slipper skålens kanter og samler sig om dejkrogen. Jeg skruer op til højeste hastighed på min røremaskine det sidste minuts tid af æltningen. Du kan se videoer af, hvordan dejen skal se ud, når den er æltet færdig, i mine højdepunkter på Instagram. Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 45 minutter.

Vend dejen ud på et let meldrysset bord. Slå dejen forsigtigt ned og rul den ud til et rektangel. Dejen skal være 3-5 mm tyk. Skær dejen ud i firkanter på ca. 10 x 10 cm. Kom en god skefuld hasselnødde-vaniljecreme på og læg en teskefuld solbærmarmelade oven på. Luk fastelavnsbollerne - det kan du se en video af her, hvordan jeg gør, så fyldet ikke løber ud af fastelavnsbollerne.

Placer fastelavnsbollerne på to bageplader beklædt med bagepapir. Dæk dem med husholdningsfilm og et klæde og lad dem efterhæve i 60 minutter ved stuetemperatur.

Imens laves chokoladeganachen. Hak chokoladen godt, og varm fløden op til lige under kogepunktet. Kom den hakkede chokolade i en skål og hæld fløden over. Lad det stå i 30 sekunder og rør så rundt inde i midten med en lille dejskraber. Når ganachen begynder at samle sig, så bevæger du dig længere ud i skålen indtil, at chokoladeganachen er homogen. Lad den stå ved stuetemperatur indtil, at den skal bruges. De sidste hasselnødder hakkes til drys.

Tænd ovnen på 220 grader over/undervarme. Kom en tom bageplade i nederste rille i ovnen. Kog en liter vand i en elkedel eller gryde. Det skal bruges til at skabe damp inde i ovnen under bagningen. Dampen sikrer, at fastelavnsbollerne ikke sætter skorpe før, at de er hævet færdigt under bagningen, og dermed undgår du, at dine fastelavnsboller sprækker.

Pisk et æg sammen med en lille smule salt. Pensel de færdighævede fastelavnsboller. Kom dem ind i midterste rille i ovnen. Hæld kogende vand i den varme bageplade og luk ovnen, så dampen forbliver inde i ovnen. Bag fastelavnsbollerne med damp i 5 minutter. Tag pladen med vand ud og bag i yderligere 5-8 minutter til de er godt gyldne. Gentag samme proces med den anden plade fastelavnsboller. Lad dem afkøle på en rist. Top med chokoladeganache og drys med finthakkede hasselnødder. Nyd!

Tip: Du kan godt fryse dine fastelavnsboller. I denne video fortæller jeg, hvordan og hvornår du bedst fryser dine hjemmebagte fastelavnsboller. KLIK HER for at komme til video.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

18 comments on “Brioche fastelavnsboller med hasselnødde-vaniljecreme, solbærmarmelade og chokolade”

 1. Hej.
  Jeg har efterhånden brugt dejen til dine fastelavnsboller mange gange - mums! Jeg synes dog, jeg har et stort problem med at få dejen fast nok.. jeg putter ofte i hvert fald 50g ekstra mel i, og de er stadig meget klistrede og derfor meget svære at lukke..
  Jeg troede først, problemet var, at jeg ikke laver dem på røremaskine, men har nu lånt mine forældres, og har samme problem på trods af ekstratilsat mel... er lidt nervøs for at putte for meget mel i, da jeg ikke vil have det bliver tørre, men på denne her måde flyder fyldet bare ud..
  Har du nogle tips? Skal jeg bare fylde på med mel til dejen får den rigtige "slipper-skålen"-konsistens?
  Igen tak for en lækker opskrift!
  Kh Ida

  1. Hej Ida

   En briochedej skal æltes rigtig, rigtig godt. Generelt er det et no-go at komme mere mel i opskriften 😉 Men det kræver også, at du bruger et godt mel. Jeg er glad for at bage med hvedemel fra Bornholms Valsemølle. Måske du kan prøve at udskifte dit mel og se, om din oplevelse af dejen bliver en anden.

   God bagelyst,
   Cathrine

 2. Hej Cathrine!
  Jeg lurer på, om denne dej ville kunne koldhæve hvis man bruger mindre gær? Jeg vil nemlig gerne have dem friskbagte til formiddagskaffen imorgen, uden for meget arbejde om morgenen😅

  1. Hej Sara

   Jeg beklager, at jeg ikke nåede at se dit spørgsmål - vi har holdt vinterferie 🙂

   Men ja, du vil godt kunne koldhæve dem med mindre gær.

   God bagelyst,
   Cathrine

 3. Hejsa og tak for skønne opskrifter!
  Tænker du, at man kan fylde flødeskum i de her fastelavnsboller? Eller vil det være helt skørt?

 4. Kan jeg stille dem i køleskabet efter, efter-hævningen i stedet for i fryseren? Så jeg putter dem i køleskabet lørdag eftermiddag og bager dem søndag morgen?

 5. Hej Catherine,
  Fik bagt fastelavnsbollerne idag og de blev SÅ gode. Så din highlight med hvordan dejen skulle æltes og den bliv rigtig god og luftig! Tak for alle dine gode bagetips. Og så blev der også lavet marengkys med citron af de 2 æggehvider der blev til overs efter vaniljecremen. Mums!

 6. Hej 🙂

  Min dej var ret så blød/våd. Jeg tilføjede 2 store spiseskeer ekstra hvedemel (før smør trinnet), og så virkede dejen fin. Gluten strukturen var stærk, og dejen virkede rigtig lækker som en sædvanlig brioche dej. Men nu hvor jeg har trykket dejen ned, rullet den lidt ud, puttet fyld i og lukket fastelavnsbollerne, kan man næsten se solbærmarmeladen igennem.. :/ Uha. Føler altid der går hul på mine fastelavnsboller! 🙂

  Har du et bud på, hvorfor min dej kunne være så blød/fugtig (og faktisk lidt porøs??)? Havde sådan lyst til at arbejde lidt med dejen før jeg rullede den ud, for at stramme dens glutenstruktur lidt.

  Glæder mig til at smage dem! Tænker at de må smage så godt, selvom fyldet er røget ud. 😀 Man kan vel dyppe lidt på bagepapiret 😉

  Kh Freja

  1. Jeg bagte med økologisk hvedemel fra rema 1000, 10,5 % protein.
   Nu har jeg bagt nogle af dem. De blev så gode! og kun lidt af solbærmarmeladen flød ud.
   Kh

 7. Har netop bagt en blanding af disse og de andre fastelavnsboller i "Bagværk", og nøj, hvor er de lækre! Brioche-dejen herfra og fyldet fra de andre. Jeg må bare sige, at dejen gør en kæmpe forskel! SÅ lækre. Og især de knuste kardemommefrø tilføjer et virkelig lækkert element til de ellers klassiske smage. Jeg er fan! 🙋‍♀️

  Jeg havde dog lidt problemer med at få fyldet til at blive inde i bollerne, men øvelse gør nok mester 🙈

  Tusind tak for dine altid fantastiske opskrifter! Du er min go-to, når jeg skal i køkkenet.

  1. Hej Matilde

   Brioche er fantastisk. Også til fastelavnsboller 🙂

   Det vigtigste for at fyldet bliver i bollen er, at du ælter dejen godt, lader dejen hæve optimalt - og så kan du bage med lidt damp i starten af bagningen for at sikre, at dejen ikke sætter skorpe og sprækker, når den hæver under bagning.

   God bagelyst,
   Cathrine

 8. Mums, de lyder lækre! Dem må jeg prøve at lave.
  Men kan jeg lave dem uden at bruge røremaskine, tror du? Sådan en har jeg desværre ikke.

  Og forresten - tusind tak for nogle fantastiske opskrifter! Jeg lærer så meget siden jeg har fundet dig herinde, og det bliver bare altid så lækkert!

  Venlig hilsen
  Maria

 9. Hej Maja

  Ja, det er helt rigtigt. Du laver din egen "marcipan" med hasselnødderne - og den rører du sammen med cremen, så der er masser af fyld til bollerne 🙂

  God bagelyst,
  Cathrine

 10. Kære Cathrine

  Tusind mega tak for altid lækre opskrifter.
  Denne glæder jeg mig til at kaste mig ud i, i morgen!

  Kan det virkelig passe at der kun skal bruges 50g hasselnødder? Det virker af utrolig lidt.

  Med venlig hilsen Maja:)

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT