Koldhævede fastelavnsboller med vaniljecreme og chokolade ganache

Februar. Fastelavnsboller. Fantastisk sæson! Og endelig er den i gang. Jeg kan lide dem alle sammen. Min mormors hjemmebagte fastelavnsboller er nok dem, jeg har spist allerflest af, og jeg tror, at det for altid vil være min yndlings fastelavnsbolleopskrift. Dem finder du selvfølgelig også en opskrift på lige her. Mormors fastelavnsboller er lavet på en smørrig wienerdej, og så er de fyldt med en hjemmekogt vaniljecreme. Er du vild med masser af fyld i dine fastelavnsboller, så er det de her fastelavnsboller med vaniljecreme, remonce og nougat, du skal bage.

Fastelavnsbollerne her er koldhævede. Koldhævningen giver dejen tid til at udvikle endnu mere smag, og så kan arbejdstiden deles over to dage. Har du plads i dit køleskab, så kan du med fordel fylde og forme fastelavnsbollerne den første dag. Ellers kan du koldhæve dejen natten over og forme bollerne dagen efter - jeg har beskrevet begge fremgangsmåder nedenfor i opskriften.

Vigtigst er, at de her fastelavnsboller smager så godt. En let og luftig gærdej, der gemmer på en god vaniljecreme, og så er de dyppet i en mørk chokolade ganache, der bare komplimenterer den søde fastelavnsbolle perfekt. Jeg er altså heller ikke bleg for at komme en klat hjemmelavet remonce i også. Fordi - hvem elsker ikke remonce!? Er du også vild med remonce i dine fastelavnsboller, så kan du selvfølgelig også komme det i sammen med vaniljecremen. Du finder en opskrift på remonce til fastelavnsboller her.

18-20 stk.
Det skal du bruge:

Dej

Vaniljecreme

 • 3 æggeblommer
 • 25 g maizena
 • 45 g sukker
 • 1 vaniljestang
 • 1 tsk. sukker
 • 300 g mælk - jeg bruger sødmælk

Chokolade ganache

 • 100 g mørk chokolade - jeg brugte denne her fra Callebaut (reklamelink)
 • 100 g piskefløde
 • Kan udelades: 10 g glukosesirup - det gør din ganache endnu mere skinnende og homogen, men det er ikke nødvendigt

Derudover

 • En lille håndfuld mandler til pynt

Sådan gør du:

Dag 1: Kom smør i en gryde og smelt det ved lav varme. Kom smørret i en skål og hæld mælken ved. Tjek, at temperaturen ikke er mere end lillefinger varmt. Ellers lad det køle en smule. Kom gær og sukker i og rør til gæren er opløst. Kom æg, kardemomme, hvedemel og salt i dejen og ælt til den er glat, skinnende og slipper skålens kanter. Det tager cirka 10 minutter på en røremaskine. Da dejen er meget rig på smør og æg, så vil den samle sig hurtigt, men det betyder ikke, at den er æltet nok - det er vigtigt, at dejen får en stærk glutenstruktur, da dejen ellers vil sprække under bagningen og vaniljecremen vil løbe ud.

Kom dejen i bøtte og lad den hæve ved stuetemperatur i 45-60 minutter til den viser aktivitet. Stil dejen på køl til dagen efter.*

Vaniljecreme: Vaniljecremen koges og stilles på køl til dagen efter. Kom æggeblommer, maizena og sukker i en skål og pisk det sammen med et piskeris - det vil først være fast, men vil kort efter samle sig og blive vådt igen. Del vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Pres vaniljekornene sammen med en teske sukker. Kom mælk, vaniljestang og vaniljesukker op i en gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Hæld den varme mælk op i æggeblandingen under omrøring. Hæld det hele tilbage i gryden igen og kog vaniljecremen op under konstant omrøring i et par minutter, når den tykner. Kom vaniljecremen i en skål og læg husholdningsfilm helt tæt oven på cremen. Stil den på køl til dagen efter.

*Tip: har du plads i dit køleskab, så kan fastelavnsbollerne formes inden, at de kommes på køl. Så skal de kun efterhæve i 60 minutter dagen efter, inden at de bages.

Dag 2: Vend dejen ud på et meget let meldrysset bord. Rul den ud til et rektangel på ca. 35 x 45 cm. Skær dejen i firkanter på ca. 8 x 8 cm. Kom en god teskefuld vaniljecreme på hver dejfirkant. Luk fastelavnsbollerne ved at folde hvert hjørne ind på midten. Klem dejen sammen i samlingerne og form dejen til en kugle. Du kan se hvordan fastelavnsbollerne lukkes og formes i videoen nedenfor.

Kom fastelavnsbollerne på to bageplader beklædt med bagepapir. OBS! Fastelavnsbollerne kan syne lidt små, men de skal efterhæve og hæver også under bagningen, så de får en god størrelse. Dæk bollerne med husholdningsfilm og et klæde, og lad dem efterhæve i 2 timer ved stuetemperatur.

Tænd ovnen på 200 grader over/undervarme og lad den varme godt op. Kom en bageplade nederst i ovnen og kog en liter vand i en elkedel (det skal bruges til at skabe damp i ovnen, så fastelavnsbollerne ikke sprækker). Pisk et æg sammen og pensl fastelavnsbollerne. Kom én plade fastelavnsboller ind i midten af ovnen. Hæld kogende vand ind i den nederste tomme bageplade og luk ovnen, så dampen bliver inde i ovnen. Bag fastelavnsbollerne i 6 minutter. Tag pladen med vand ud og bag bollerne i yderligere 6 minutter, til de er godt gyldne. Gentag processen med den anden plade boller. Lad dine fastelavnsboller afkøle på en rist.

Kom mandlerne til pynt på en bageplade og rist dem i ovnen i 5 minutter. Lad dem køle af og hak dem i en minihakker eller med en brødkniv.

Chokoladeganache: Hak chokoladen godt. Kom fløden i en gryde og varm det op til kogepunktet. Hæld den varme fløde over chokoladen og lad det stå kort (her kommes evt. glukosesirup i). Rør i midten af blandingen med en dejskraber. Når ganachen begynder at samle sig lidt, så kan du bevæge dig udad i skålen og røre hele ganachen homogen.

Dyp de afkølede fastelavnsboller i chokoladeganachen og top med hakkede, ristede mandler. Servér og nyd.

Note: Kan du ikke spise alle fastelavnsbollerne samme dag, så kan de fryses inden, at de dyppes i chokolade ganache.

Bagetip - sådan undgår du at cremen løber ud af fastelavnsbollerne:
Fyldet skal blive inde i fastelavnsbollerne! Hvis du vil undgå at din creme og remonce flyder ud af dine fastelavnsboller, så er det først og fremmest vigtigt, at dejen æltes nok! En stærk glutenstruktur sikrer, at dejen forbliver samlet, når den hæver - også under bagningen, hvor skorpen bliver mere og mere hård.

Dejen til dine fastelavnsboller må ikke være for tør. En tør dej er svær at samle og klistrer sammen i samlingerne. Fastelavnsbolledejen skal være blød og lækker - undgå derfor at komme mere mel i dejen end angivet i opskriften, og drys kun et tyndt lag mel på bordet, når dejen rulles ud.

Det er også vigtigt, at du følger de hævetider, som er angivet i opskriften. Hvis dejen og senere de foldede boller ikke får lov til at hæve tilstrækkeligt, så er der en stor risiko for, at bollerne sprækker under bagningen, og fyldet løber ud.

Sidst, men ikke mindst, så kan dine fastelavnsboller med fordel bages med lidt damp i starten af bagningen, hvor de hæver færdigt inde i ovnen. Dampen sikrer, at fastelavnsbollerne ikke sætter skorpe før, at de er færdige med at hæve - og dermed undgår de at sprække.

KAN FASTELAVNSBOLLER FRYSES? Ja, de kan - i denne video fortæller jeg, hvordan og hvornår du bedst fryser dine hjemmebagte fastelavnsboller. KLIK HER for at komme til video.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

49 comments on “Koldhævede fastelavnsboller med vaniljecreme og chokolade ganache”

 1. Hej Cathrine!
  Har efterhånden koldhævet mange ting, men har nu oplevet dette to gange, og ville høre om du ved hvad det skyldes. Jeg lavede nemlig disse, og de hævede en smule inden de kom på køl natten over. Næste gang var dejen ikke vokset særlig meget og den var helt hård, så den kunne ikke bruges. Jeg lavede dejen på ny, blot uden at koldhæve, og det blev fint, så gæren fejlede ikke noget. Er mit køleskab for koldt? Kan ikke se hvad det ellers skulle være.

 2. Hej Cathrine,

  Har bagt dine surdejs fastelavnsboller med stor succes 🙂 tænker om jeg kan hælde lidt sød surdej i den her opskrift da den fungerer lidt bedre tidsmæssigt ift at nå at kunne servere nybagte fastelavnsboller kl 10 en lørdag morgen. Elsker bare smagen af surdejsfastelavnsbollerne så mon man kan lave et miks og i så fald hvor meget ca surdej tror du?

  Tak for super opskrifter!

 3. Tak for en dejlig opskrift.
  Når du skriver “stil på køl til dagen efter”, er der så et minimum og et maksimum af timer du mener?

 4. Mine boller fik sprækker under koldhævningen, så jeg frygter allerede nu hvor meget de resterende går i stykker under bagning. Har du bud på hvilke fejlkilder, der kan være skyld i at de er gået i stykker i køleskabet? Det er på toppen, kan jeg have spændt dem for meget op? Jeg har lagt madfilm henover.

  1. Hej Henriette

   Ja, det lyder desværre til, at du har fået samlet for meget dej i bunden - og dermed nærmest fået skabt en hel bolle i bunden af fastelavnsbollen.

   God bagelyst,
   Cathrine

 5. Hej
  Jeg undrer mig om det er korrekt, at dejen ser skilt ud når man har puttet mælk og smør sammen. Smøret bliver helt klumpet, og det var helt afkølet, så det er ikke fordi det var for varmt. Det ser meget forkert ud, men måske er det ok? Det forblev klumpet da jeg tog gær og sukker i.

  1. Hej Louise

   Smørret skal ikke være afkølet. Det skal være smeltet - og så er det lunt. Når du kommer den kolde mælk i, så bliver blandingen lillefingervarmt - og perfekt til gær.

   Giver det mening? 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 6. Hej Cathrine
  Altid dejlige opskrifter!
  Jeg vil bare lige høre, kan se andre også har spurgt til det, men jeg forstår stadig ikke helt. Hvis man vil lave dem klar og forme dem dagen før, men der jo står at vaniljecremen skal laves og sættes på køl en dag, hvornår skal man så lave cremen? To dage før? Eller kan man bare putte det i med det samme? (Selvom det så ikke har sat sig, tænker jeg).

  1. Hej Louise

   Nej, vaniljecremen skal have lov til at køle helt ned. Men det kan den også nå på et par timer, hvis du flader den ud i en skål og stiller på køl.

   God bagelyst,
   Cathrine

 7. Hej,

  Tak for mange gode opskrifter 🙂

  Hvis fastelavnsbollerne laves dagen før de skal serveres - kan de så også dyppes i chokolade ganach dagen før?

 8. Hej Cathrine

  Tak for nogle virkelig god opskrifter 🙂

  Jeg vil gerne lave denne i dag, uden koldhævning. Kan se du til en anden skriver 30-40 gr. gær og hæve til dobbelt størrelse.
  Når dejen så er hævet og du har formet bollerne. Vil du så lade dem hæve yderligere og i så fald, hvor lang tid? Eller vil du forme bollerne og så direkte i ovnen?

  1. Hej Mette Marie

   Jeg ville ælte dejen sammen, lade dejen hvile i 10-15 minutter, rulle ud, forme og så lade fastelavnsbollerne hæve.

   God bagelyst,
   Cathrine

 9. Hej😊
  Har lige sat dej og creme i køleskabet.
  Kan det passe at cremen ikke skal røres eller piskes op igen, inden den skal bruges?
  På forhånd tak for hjælpen.
  Mvh Lise

  1. Hej Lise

   Ja, jeg kommer bare skefulde af creme i. Hvis du gerne vil piske den op, så rør den bare sammen med en ske. Du skal ikke piske den med en håndmixer, da der ikke må komme luft i. Så er den ikke så stabil at bage.

   God bagelyst,
   Cathrine

 10. Lækker opskrift. Jeg tænkte, om man kunne efterhæve i køleskabet natten over. Dvs lave dejen dag 1 og stil på køl, forme dem på dag 2 og stille på køl igen og bage på dag 3

 11. Fantastisk opkrift på koldthævede fastelavnsboller. Endelig kunne jeg lykkes med fine, runde boller uden sprækker og creme som flød ud. Til gæster i weekenden vil jeg prøve med ruby-chokolade som ganashe

 12. Koldthævede fastelavnsboller. Jeg er 61 år og har i over 30 år bagt de samme skønne fastelavnsboller, gærdej og hjemmelavet vanillecreme. Denne gang forsøgte jeg koldthævning. Og det gik helt galt, de var uspiselige. Det var ligesom at den sukkerholdige dej, gær og sukker lavede en slags kemisk reaktion så de ikke kunne spises, men smagte helt forfærdeligt. Ligesom at den meget gærede dej gik i forbindelse med cremen. Har du prøvet det? Hilsen Pia

  1. Hej Pia

   Øv, hvor ærgerligt. Det er altid frustrerende, når bagværket ikke bliver, som ønsket. Jeg kan simpelthen ikke forklare, hvad der er sket for dine fastelavnsboller - og jeg har heller ikke hørt problemet før. Jeg er selv virkelig glad for den her opskrift, og jeg bruger den hvert år. Uden problemer.

   Jeg håber, du har mod på endnu en omgang fastelavnsboller 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 13. Hej Cathrine.
  Tak for masser af dejlige opskrifter. Ville høre hvordan din erfaring er med holdbarheden på disse? Er de stadig gode dagen efter? Vil gerne bage dem til mine kolleger 🙂
  Og hvordan opbevares de bedst efter bagning?

  1. Hej Olivia

   Selv tak.

   Ja, de er stadig gode dagen efter. Men som alt andet gærbagværk, så smager de jo bedst friskbagte. Jeg opbevarer dem i en pose ved stuetemperatur.

   God bagelyst,
   Cathrine

 14. Genialt med koldhævning - processen er lang nok i forvejen 🙈 De smagte skønt og dejen var nem at arbejde med. De var stadig gode efter en uge på frost.

 15. Hejsa Cathrine.

  Ved du om der er nogen der har lykkedes ved at bytte smør ud med smørbarblok, og mælk ud med plantedrik?

  Er der en af dine andre fastelavnsbolleopskrifter du hellere vil anbefale at lave mælkefri?

  Bedste hilsner Gitte

  1. Hej Emilie

   Både ja og nej. Det kan den godt, men du kan risikere, at den overhæver. Gær stopper ikke med at hæve på køl.

   God bagelyst,
   Cathrine

 16. Hej Cathrine
  Hvis man nu gerne vil fryse dem, som du skriver til sidst, så gør man det efter bagning, nedkøling? Og hvordan luner man dem så bedst, når det er tid? Tak for dejlige opskrifter!
  Kh
  Malene.

 17. Hej 🙂
  Hvis man ikke vil kilehæle denne opskrift, hvor meget gær skal man så bruge og hvordan er hævetiden så?
  Jeg er vild med “dejen”, så søger den præcise dej som bare ikke koldhæver 🙂

  1. Hej Mette

   Det kan jeg godt forstå, at du er - det er også en skøn dej at arbejde med.

   Jeg ville bruge omkring 30-40 g gær og lade den hæve til dobbelt størrelse.

   God bagelyst,
   Cathrine

 18. Hej Cathrine ☺️ Trofast følger og bruger af alle dine opskrifter. Tak for dig🥳
  Jeg er netop i gang med disse, men de er alle revnet under hævning, så nu ligner de en dårlig udgave af “bagerens dårlige øje”😳
  Har du et bud på, hvad der er sket?

  1. Hej Bolette

   Tak! 🙂

   Hmm.. Det lyder til, at glutenstrukturen ikke er blevet udviklet, og dejen derfor sprækker, når der skabes luft i den under hævning.

   God bagelyst,
   Cathrine

 19. Kan man mon istedet for chokolade anvende nougat? Jeg har en blok nougat, som jeg ikke ved hvad jeg skal bruge til - og mangler selvfølgelig chokolade 😉

  1. Hej Vigith

   Du kan sagtens komme nougat inden i fastelavnsbollerne. Og så kan du komme almindelig glasur på fastelavnsbollerne i stedet 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 20. Hej Cathrine. Jeg sidder med samme spørgsmål som Lobna og har lidt svært ved at gennemskue det 🙂 Betyder det, at man former dem allerede efter de 45-60 min. hvor de skal vise aktivitet og så direkte på køl? Og så selvfølgelig 60 min. efterhævning dagen efter. Min dej er netop sat til første hævning og ser virkelig god ud.

  1. Hej Line

   Ja, dejen skal hæve de 45-60 minutter i en skål/bøtte. Så former du dem og kommer på køl. Dagen efter skal de efterhæve og temperere ved stuetemperatur i 60 minutter inden, de bages 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 21. […] Vend dejen ud på et let meldrysset bord. Slå dejen forsigtigt ned og rul den til en rektangel. Dejen skal være 3-5 mm tyk. Skær dejen ud i firkanter på ca. 10 x 10 cm. Kom en god skefuld hasselnødde-vaniljecreme på og læg en teskefuld solbærmarmelade oven på. Luk fastelavnsbollerne - det kan du se en video af her, hvordan jeg gør, så fyldet ikke løber ud af fastelavnsbollerne. […]

 22. Hej Cathrine,

  Jeg har lyst til at prøve kræfter med din opskrift på koldhævede fastelavnsboller, som jeg gerne vil bage til fastelavn i weekenden. Men hvor længe skal dejen hæve, hvis jeg vil forme dem med det samme og inden jeg stiller dem på køl til dagen efter? Og skal de hæve ved stuetemp. eller på køl? Tænker gærmængden er den samme, når de skal stå koldt til næste dag under alle omstændigheder?

  Mh Lobna

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT