Brownie med chokoladestykker og mandler

Av, min arm - den er god, den her brownie! Må man godt sige det selv? Jeg tillader mig det. For det fortjener den!

Jeg har aldrig fået jer fortalt om, at jeg i januar var i Paris. Det var min storebror, der havde spurgt om jeg ville med. Han har Kastbergs. Kastbergs laver gourmet is på et lille ismejeri i Silkeborg. Og hvem siger nej til en tur til Paris? Ingen! I hvert fald ikke mig - og i særdeleshed ikke, når vi skulle derned for at lave vores egen chokolade. Ja, du hørte rigtigt! Jeg har været med til at udvikle en helt eksklusiv, økologisk chokolade. Helt fra bunden. Det var en virkelig fantastisk og lærerig oplevelse. Nu er chokoladen kommet. Den hedder Kastbergs Dark Organic, og det er Kastbergs unikke chokolade, som bruges i gourmet isen. Jeg har svært ved at skjule min begejstring. Den chokolade er så fantastisk. En mørk og rig chokolade med et kakaoindhold på 72,7 %. Den har en dyb og rig smag, en let syrlighed og noter af friske bær.

Med sådan en skøn chokolade mellem hænderne, så var kun det bedste godt nok, når den skulle bruges i mit bagværk. Når jeg laver nye opskrifter, så opsætter jeg altid nogle kriterier og ønsker til opskriften. Jeg ønskede en brownie, der rig på chokolade. Chokoladen skulle have lov til at shine og ikke domineres af andre smage. Så ingen kakao, der kunne stjæle opmærksomhed fra den lækre chokolade. Og så drømte jeg om en konsistens, der passede perfekt til is. Det var oplagt, når nu chokoladens ejer er ismager. Den perfekte brownie til is er porøs i konsistensen, rig på smag, så den kan spises med sød is uden, at smagen forsvinder, og så skal den have lidt konsistens, så der er noget at tygge på. Lad mig bare indrømme, at det altså har taget et par forsøg eller fem at nå frem til den endelige opskrift, som I får her. Det var åbenbart nemmere sagt end gjort, at skabe en chokoladerig brownie, der passer perfekt til is i både smag og konsistens. Men nu er den her! Værsgo og rigtig god appetit.

Det skal du bruge:

  • 225 g smør
  • 300 g mørk chokolade til at smelte - jeg brugte Kastbergs Dark Organic med et kakaoindhold på 72,7%
  • 3 æg, str. M/L
  • 3 spsk. espresso
  • 190 g sukker
  • 65 g hvedemel
  • 1 spsk. (uden top) bagepulver
  • 1 lille tsk. salt
  • 100 g mandler, hakket groft
  • 100 g mørk chokolade, hakket groft
  • 1 bageform på ca. 26 x 20 cm

Sådan bager du en chokoladerig brownie med mandler og chokoladestykker:
Lav en espresso - enten af frisk bønner eller med instantkaffe. Det er ikke så afgørende. Kaffen er med til at fremhæve chokoladens smag, og kaffens syre aktiverer bagepulveret, så brownien hæver op. Så selvom du ikke bryder dig om kaffe, så vil jeg stærkt anbefale, at du kommer det i kagen. Las espressoen køle af en smule, mens du går i gang med resten af dejen.

Tænd ovnen på 175 grader over/under varme. Gør en gryde klar til at lave et vandbad. Hak chokoladen groft og skør smørret ud i tern. Kom chokolade og smør op i en skål og sæt den over gryden med kogende vand. Skålen må ikke røre vandet. Sluk for varmen ved gryden - dampen fra vandet er nok til at smelte chokolade og smør. Lad skålen hvile et par minutter inden, at du rører rundt, så chokolade og smør smelter sammen. Stil chokoladeblandingen til side. Kom æg, sukker og espresso i en skål og rør det sammen med et piskeris. Tilsæt chokolade/smør-blandingen og rør sammen. Bland hvedemel, bagepulver og salt sammen i en skål. Tilsæt det til dejen og rør det hele sammen. Hak 80 g mandler og chokolade groft og vend det i dejen. For en bradepande med bagepapir og hæld dejen i. Drys med hele mandler til sidst. Bag din brownie i ca. 30 minutter. Vær obs på ikke at bage den for meget - så bliver den kedelig! Du skal stikke i midten af kagen, og der skal sidde meget fugtige kagekrummer tilbage på din pind. Så er den færdig! Lad kagen afkøle lidt i formen inden, at den tages ud og køler færdig. Spis eller opbevar i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.

Server den allerhelst med en kugle vanilje-is. Mums!

Note: Den her brownie har en svampet og porøs konsistens. Hvis du foretrækker en brownie, der er meget fudgy og tæt i konsistensen, så vil jeg anbefale dig opskriften på den her brownie. Hvis du drømmer om en brownie, der er endnu mere fudgy, chewy og næsten karamel-agtig i konsistensen, så er det den her brownie, du skal bage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 comments on “Brownie med chokoladestykker og mandler”

  1. Det lyder super godt 😊. Skal den helst bages samme dag eller bliver den også god, hvis man bager den dagen før den skal spises?

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT