Brownie med surdej – sød, syrlig og svampet

Jeg er sikker på, at jeg ikke er den eneste, der elsker en god, svampet brownie, der smager af god chokolade. Særligt begejstret bliver jeg, hvis brownien har en chewy og blød konsistens med en let-knasende top. Så fåes en brownie ikke bedre, hvis du spørger mig. Jeg synes, at en smule syrlighed passer godt til en sød og bitter brownie. Derfor har jeg forsøgt at skifte mel ud med surdej. Og sikke en succes! Konsistensen i brownien bliver endnu mere chewy og knap så ”melet”, og det er jeg altså helt vild med. Har du en surdej, så er det en god måde at bruge noget af det surdej, som du ellers ville smide ud, når du fodrer din surdej - læs meget mere om det i min E-bog Surdej. Det er altid rart med en god undskyldning for at bage en helt fantastisk (og nem) brownie, ikke?

Har du ingen surdej, så kan du sagtens bage den chokoladelækre brownie alligevel. Surdejen kan udskiftes med hvedemel, og det giver dig stadig en helt fantastisk brownie.

6-8 personer
Det skal du bruge:

 • 100 g chokolade,  mindst et kakaoindhold på 54% (jeg bruger den her fra Callebaut)
 • 80 g smør
 • 70 g surdej (kan erstattes med 25 g hvedemel)
 • 2 æg
 • 175 g sukker
 • 20 g kakao (jeg bruger Callebaut 100% kakao)
 • ½ tsk. flagesalt (uden top)
 • 1 knivspids vaniljepulver eller ½ tsk. vaniljesukker
 • Kageform – 15x15cm. Jeg bager i den her form

Sådan bager du den bedste brownie med surdej:
Tænd ovnen på 170 grader alm. ovn. Hak chokoladen fint og smelt den sammen med smørret over vandbad. Æg, sukker og vanilje piskes sammen i en skål. Pisk på højeste hastighed med en håndmixer i 20 sekunder. Kom surdejen i og pisk yderligere 10 sekunder (hvis du bruger hvedemel i stedet, så skal det blandes med, når du kommer kakao i). Vend chokolademassen i æggemassen. Sigt kakaoen ned i og tilsæt salt. Rør forsigtigt rundt til dejen er homogen. Kom browniedejen i kageformen og bag kagen i ca. 15-25 minutter. Mærk i kagen efter 15 minutter, så du ikke risikerer at bage den for meget. Stik en kniv i midten – der må gerne hænge en lille smule kagedej ved kniven, når kagen er bagt færdig. Tag kagen ud og lad den køle. Opbevar kagen i en lufttæt beholder ved stuetemperatur.

Tip: Kagen smager ligeså godt på 2. og 3. dagen, så bag den bare i god tid. Den er også fryseegnet.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

brownie_surdej_4

17 comments on “Brownie med surdej – sød, syrlig og svampet”

 1. Hej ? . Hvorvidt mener du, at denne brownie egner sig til at blive ganget op og bagt i en bradepande? Eller er der for stor risiko for den bliver tør eller lign? . Hvis du mener det er muligt, vil du så holde temperaturen på det samme? ?

 2. Hej Cathrine
  Elsker at følge dig, du er så dygtig til at bage!
  Jeg havde tænkt mig at bage brownie, og jeg leder efter opskriften på den kage du lavede til nytår. Det er også den som du har billeder af i lange tynde stænger brownie på din insta, men her på bloggen er billedet på to forskellige opskrifter. Jeg er lidt forvirret ?
  Havde tænkt mig at lave karamel som toppings sammen med skumfiduser og lidt nødder. Uhmm.. ?

 3. Hej Cathrine
  Fantastisk idé at bruge sines surdejsrester til kage! Har dog lidt svært ved at få denne opskrift til at fungere...Lader du browni'en køle helt af inden du skærer den? Jeg synes min bliver ved med at være næsten flydende inden i og dermed umulig at skære pænt ud. Jeg bagte den endda længere tid end de 25 min.
  Vh Rebecca

 4. Hold nu op hvor er det en lækker brownie. Sådan helt karamelagtig med et lille tvist af salt.. Jeg bager normalt ikke brownies, men var nødt til at prøve denne og det er ikke sidste gang 😋

 5. Hej Cathrine,

  Skal surdejen være "aktiv" til denne opskrift, eller kan man tage en rest fra sin "kasseret" surdejsbeholder direkte fra køleren?

 6. Jeg smelter aldrig chokolade i vandbad mere, det tager alt for lang tid. Læste på NYtimes cooking om at smelte i mikrobølgeovenen: Ovenen kører for fuld knald 30 sek af gangen (dog første gang 1 in, tag chokoladen ud og røre efter hver opvarming. Der skal røres en del da det tager tid af få de sidste små chokolade bidder smeltet, men derved sikre man en blank chokolade på bl.a. konfekt

 7. Jeg har ikke nogen kvadrat kageform i den størrelse du bruger i opskriften, men kun en på 26x26 - kan den bruges? Ellers har jeg masser af springforme. Hvilken størrelse ville du bruge?

 8. Hej Katrine. Har prøvet at bage din brownies opskrift med surdej. Men har lige et spørgsmål hvad gør surdejen ved kagen. Kan ikke smage surdejen, skal man kunne det? men kagen er meget sød og svampet. Venlig hilsen
  Stine

  1. Hej Stine

   Surdejen kan give et let syrligt touch. Men brownien skal stadig smage sødt. Absolut ikke surt.

   Surdejen bidrager til konsistens og smag 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
VESTRE LANGGADE 1
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT