Sødt bananbrød med surdej

Min kære surdej lister sig ligeså stille ind i mere og mere af mit bagværk. Først var det i mine tykke brunch pandekager. Så blev den en del af min brownie. Og nu er tiden kommet til et bananbrød bagt med surdej. Det. Smager. Fantastisk!

Surdejen giver det søde bananbrød et perfekt, let syrligt modspil, der virkelig giver bananbrødet en helt ny dybde og balance i smagen. I bund og grund er det jo en banankage...

Jeg fodrer min surdej dagligt. Så holder den sig stærkest og er altid klar til at bage med. Derfor får jeg en masse surdej i overskud. Det gemmer jeg gerne og bager noget nyt med. Det er også overskudssurdejen, jeg kommer i det her bananbrød. Men vær opmærksom på, at jo mere sur, din overskudssurdej er, jo mere syrlig vil bananbrødet også blive. Jeg foretrækker at bruge overskudssurdej fra en fodring, der endnu ikke er faldet for meget sammen. Du kan læse meget mere om surdej, hvordan du laver en, fodrer den og bager med den i min bog Surdej - find den her.

Værsgo! Her er opskriften. I kampen om at bekæmpe spild af surdej og modne bananer. Og spise mere kage...

1 stk.
Det skal du bruge:

 • 125 g smør + lidt til at smøre formen med
 • 3 store modne bananer, ca. 300 g uden skræl
 • 225 g hvedemel
 • 5 g fint salt
 • 1 tsk. bagepulver
 • ½ tsk. natron
 • 1 tsk. stødt kanel
 • 1 tsk. stødt kardemomme
 • 90 g rørsukker eller alm. sukker + lidt til at drysse formen med
 • 90 g brun farin
 • 2 æg
 • 75 g surdej (jeg bruger noget af mit overskuds surdej)
 • 50 g mørk chokolade - jeg bruger en 70,5 % fra Callebaut (reklamelink)
 • 20 g hakkede mandler eller valnødder til topping (kan udelades)
 • 1 bageform/rugbrødsform på ca. 1,7 liter - jeg bruger denne form (reklamelink)

Sådan gør du:
Tænd ovnen på 175 grader varmluft. Smør en rugbrødsform med koldt smør og drys godt med sukker. Skær smørret i mindre stykker og smelt det i en gryde ved lav varme. Det skal kun smelte og ikke blive for varmt. Stil til side. Mos bananerne (det gøres nemmest på en flad tallerken med en gaffel) og stil dem til side. Rør hvedemel, salt, bagepulver, natron, kanel og kardemomme sammen. Kom rørsukker og brun farin i en skål og hæld det smeltede, let afkølede smør over. Rør det godt sammen med en ske eller piskeris. Tilsæt æg og rør til homogen. Kom bananer og surdej i og rør igen til dejen samler sig og bliver homogen.

Sigt de tørre ingredienser i dejen og vend det forsigtigt sammen med de våde ingredienser. Kom hakket chokolade i og vend rundt. Hæld dejen i formen og drys med hakkede mandler eller nødder, hvis du ønsker det. Bag dit søde bananbrød i 35-45 minutter - du skal kunne stikke i midten af kage, og så skal der kun være fugtige kagekrummer på pinden. Hold godt øje med brødet til sidst i bagningen, så det ikke bliver bagt tørt. Lad det afkøle let i formen inden, at det vendes ud.

Bananbrødet holder sig svampet og lækker i flere dage. Jeg opbevarer den i en lufttæt bøtte ved stuetemperatur.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

33 comments on “Sødt bananbrød med surdej”

 1. Fantastisk brød!
  Jeg måtte lave det uden chokolade (kæmpe fejl at løbe tør!), men det smager virkelig skønt alligevel 😋

 2. Jeg bagt den forleden i et af mine forsøg på at finde de bedste og lækreste metoder at anvende min overskuds surdej på - og det her kommer helt sikkert til at være et hit!! 🙏 På fjerde dagen er den stadig lækker og svampet 🤩 jeg har lagt et par skiver i fryseren og glæder mig til at se hvordan de klarer det 🤞

  1. Hej Sofie

   Jeg elskeeeer det her bananbrød bagt med overskudssurdej - det holder sig nemlig så lækkert i mange dage. Og det kan sagtens fryses.

   God bagelyst,
   Cathrine

 3. Min nye yndlingsbanankage!
  Kan man forresten bage den uden surdej og i så fald, hvad skal det erstattes med 😉

  Tusind tak for dine mange dejlige opskrifter - jeg bruger dem så tit. Du er blevet min nye go-to, når jeg skal finde nye opskrifter (og det gør jeg tit!)

  1. Hej Louise

   Hvor er det skønt at høre - jeg er så glad for, at du har glæde af mine opskrifter. Tak!

   Jeg har ikke testet banankagen uden surdej, men jeg tænker, at du kan udskifte surdejen med creme fraiche. Lad mig gerne høre, hvis du tester det 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 4. Hej Cathrine
  Har bagt bananbrødet 3 x nu og hver gang med KÆMPE succes 🙂 Tak for (endnu) en god undskyldning for at få brugt mine surdejsrester til noget fornuftigt 😉

  1. Hej Anne-Kristin

   Det er så rart at få brugt sine rester af surdej 🙂 Det er dejligt at høre, at du er glad for opskriften på banankage med surdej 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 5. HI Cathrine, this looks absolutely delicious. As I don't speak danish (sorry, I wish that I did) I translated the recipe, thanks google 😉 but the translation says that 1 tsk. bagepulver ½ tsk. natron' is 1tsp of baking soda and 1/2 tsp of baking soda. I don't think google translate cooks. If you speak English, do you please mind me asking? Is the recipe 1tsp baking powder and 1/2 tsp bicarbonate of soda? Thank you so much for your help. Catriona

 6. Dette var jammen godt😋 Jeg brukte kokosblomstsukker til søtning og byttet hvete med spelt. Takk for flott oppskrift🙌🏼

 7. Skøn opskrift, jeg nu har bagt et par gange. Kan jo ikke lave din brownie hver gang overskudsdejen skal bruges😉
  Sidste gang udskiftede jeg banan med 300 gr revne gulerødder og æble. Udskiftet chokoladen med rosiner. Tilsatte lidt mere kanel og kardemomme. Fik det lækrest brød, som smagte skønt, som en god svampet gulerodskage.

  1. Hej Marianne

   Det spises bare, som det er. Altså, ikke at et lag smør nogensinde har gjort noget dårligere 😉 Men det er i princippet bare en banankage - bare smagt nærmere som et brød.

   God bagelyst,
   Cathrine

  2. Hej. Tak for svar. Har bagt surdejs brownie i dag. Vidunderlig. Og de langtidshævede fødselsdagsboller - perfekte. Tak for super opskrifter

 8. Hej Cathrine

  Vi er vilde med det 😊 Det er bage et par gange nu.

  Tak for fantastiske opskrifter.

 9. Hei. Du skrever (jeg bruger noget af mit overskuds surdej). Betyr det at du ikke har matet starteren. Kan jeg ta surdeig rett fra kjøleren?

  1. Hej Anna

   Ja, det er helt korrekt. Jeg bruger noget af det surdej, jeg har tilovers fra hver fodring. Allerbedst bliver bananbrødet, hvis det er surdej fodret på rent hvede. Men surdejen fungerer ikke som hævemiddel, så den behøver ikke at være aktiv.

   God bagelyst,
   Cathrine

 10. Hej. Jeg elsker stort set alt med banan, og det ser også vildt lækkert ud. Men jeg tænkte, jeg lige ville påpege, at du ikke konsekvent udspecificerer reklamelinks. Jeg ved selvfølgelig ikke, hvad der er din kutyme, men in case du det var et uheld. 🙂

 11. Bananbrødet er i ovnen. Duften breder sig i køkkenet og vi glæder os til kaffen i eftermiddag.
  Tak for dine fantastiske opskrifter!

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT