Fuldkorns Hveder

SEND ET VIRTUELT HIGHFIVE. Er du glad for en opskrift, så kan du bakke op og sende et virtuelt highfive - beløbet bestemmer du helt selv. Så hjælper du mig til fortsat at kunne lave gratis opskrifter til jer og holde bloggen fri for blinkende reklamer og pop-up vinduer. Se her, hvordan du gør.

Store Bededag nærmer sig - og det betyder, at mit hjem dufter af kardemomme i flere dage i træk. Jeg elsker det! Den luftige, lette og kardemommerige bolle er noget af det bagværk, der kan få mit hjerte til at banke lidt hurtigere.

I har allerede fået opskriften på klassiske hvedeknopper, koldhævede hveder og surdejshveder. Nu er det tid til, at I får en opskrift på fuldkornshveder, som I har efterspurgt længe. 50 % af et bagværks tørstof skal være fuldkorn for, at det kan kaldes et fuldkornsbagværk. Det har de her hveder.

Det høje indhold af fuldkorn giver hvederne masser af smag. Det her er opskriften på hveder til dig, der gerne vil nyde en lækker og luftig hvede, men ikke vil gå på kompromis med mætheden. Kombinationen af godt dansk, økologisk fuldkornsmel sammen med det lækreste kardemomme gør fuldkornshvederne helt perfekte.

Jeg har lavet opskriften, så du kan bage dem samme dag eller lade dem koldhæve til dagen efter. Så bliver bagningen endnu mere fleksibel, og jeg håber, at det gør det endnu nemmere for dig at servere hjemmebagte hveder - hvad end du nyder dem torsdag aften eller fredag morgen.

FIND OPSKRIFTEN PÅ ANDRE HVEDER HER - BÅDE MED GÆR ELLER SURDEJ

12 stk.
Det skal du bruge:

Sådan gør du
Fuldkornshveder bagt samme dag
Kom kold mælk, gær og rørsukker i en skål og rør det sammen til gæren er opløst. Kom ægget i og rør det sammen med gærblandingen. Tilsæt mel, kardemomme og salt og ælt dejen til den er samlet. Jeg ælter dejen på min røremaskine med en dejkrog. Kom det stuetemperede smør ved dejen og ælt dejen til den er samlet, glat, skinnende og slipper skålens kanter helt. En fuldkornsdej kan virke en smule mere klistret. Du kan med fordel skrabe skålens kanter rene undervejs, så du bedre kan vurdere, hvornår dejen slipper skålens kanter. Tilsæt ikke mere væske! Under æltning og hævning får fuldkornsmelet tid til at optage dejens væske, og det er derfor vigtigt, at den ikke er tør efter æltning. Dæk skålen med husholdningsfilm eller et låg og lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i ca. 60 minutter til den er hævet til dobbelt.

Vend dejen ud bordet. Del dejen i 12 portioner af 80 g stykket. Form og spænd hver dejklump op til en bolle - se en video af, hvordan jeg spænder hveder op her. Kom dem i bageform beklædt med bagepapir. Jeg bager i den her form. Du kan også bage dem på en almindelig bageplade fra ovnen. Stil fuldkornshvederne med en afstand på 1-1,5 cm, så de vokser sammen under hævning og bagning. Dæk hvederne med husholdningsfilm og et klæde og lad dem efterhæve i 45-60 minutter til de er næsten fordoblet i størrelse. Tænd ovnen på 220 grader over/undervarme og bag dem i 5-8 minutter til de er hævet og har taget let farve. Skru herefter ovnen over på 220 grader varmluft og bag fuldkornshvederne i yderligere 5-8 minutter til godt gyldne. Afkøl dem på en rist. Nyd hvederne friskbagte eller skær dem over og rist fuldkornshvederne i ovnen inden servering.

Sådan gør du
Fuldkornshveder koldhævet
Kom kold mælk, gær og rørsukker i en skål og rør det sammen til gæren er opløst. Kom ægget i og rør det sammen med gærblandingen. Tilsæt mel, kardemomme og salt og ælt dejen til den er samlet. Jeg ælter dejen på min røremaskine med en dejkrog. Kom det stuetemperede smør ved dejen og ælt dejen til den er samlet, glat, skinnende og slipper skålens kanter helt. En fuldkornsdej kan virke en smule mere klistret. Du kan med fordel skrabe skålens kanter rene undervejs, så du bedre kan vurdere, hvornår dejen slipper skålens kanter. Tilsæt ikke mere væske! Under æltning og hævning får fuldkornsmelet tid til at optage dejens væske, og det er derfor vigtigt, at den ikke er tør efter æltning. Dæk skålen med husholdningsfilm eller et låg og lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 75 minutter.

Vend dejen ud bordet. Del dejen i 12 portioner af 80 g stykket. Form og spænd hver dejklump op til en bolle - se en video af, hvordan jeg spænder hveder op her. Kom dem i bageform beklædt med bagepapir. Jeg bager i den her form. Du kan også bage dem på en almindelig bageplade fra ovnen. Stil fuldkornshvederne med en afstand på 1-1,5 cm, så de vokser sammen under hævning og bagning. Dæk hvederne med husholdningsfilm eller et klæde og lad dem efterhæve i 30 minutter inden, at de stilles på køl til dagen efter.

Tag hvederne ud fra køl. Tænd ovnen på 220 grader over/undervarme og bag dem i en forvarmet ovn i 5-8 minutter til de er hævet og har taget let farve. Skru herefter ovnen over på 220 grader varmluft og bag fuldkornshvederne i yderligere 5-8 minutter til godt gyldne. Afkøl dem på en rist. Nyd hvederne friskbagte eller skær dem over og rist fuldkornshvederne i ovnen inden servering.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

10 comments on “Fuldkorns Hveder”

  1. Hej
    Jeg har bagt efter denne opskrift. De hævede ikke ret meget. Brugte minimælk i stedet for sødmælk. Ellers fulgt opskriften. Hævede 2 timer + 1 time. Hvad er årsagen tror du?
    Venligst Grete

    1. Hej Grete

      Det kan skyldes, at dejen og/eller rummet har været køligt. Så skal de hæve længere.

      Du skal lade hæve til dobbelt - uanset tiden.

      God bagelyst,
      Cathrine

  2. Tak for en skøn opskrift. Virkelig gode hveder. Min familie var vilde med dem. For os var disse hveder fuldt ud ligeså gode ( læs bedre) end almindelige hveder bagt på kun hvedemel.

  3. Hej Cathrine.

    Kan de bages med manitoba fuldkornshvedemel, hvis man ikke har andet?

    Mvh Dorte

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
GEORG JENSENS VEJ 6A
8600 SILKEBORG
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT