Koldhævede varme hveder - en nem opskrift på hveder, der kan laves dagen før

Store bededag - min favorit helligdag, fordi at jeg elsker at bage (og spise) varme hveder. Jeg har glædet mig hele året til at kunne finde opskriften på mine varme hveder frem og bage dem igen. De smager nemlig helt fantastiske, og så er det hveder, der er nemme at bage.

Vi spiser allerhelst varme hveder torsdag aften, og dem, der må være tilovers, nyder vi fredag morgen. Men for at undgå at skulle stå i køkkenet hele eftermiddagen, for at kunne spise friskbagte og lune hveder aftenen før store bededag, så har jeg lavet en opskrift på koldhævede hveder. Det gør det nemt at servere friskbagte varme hveder, når det passer dig bedst.

12 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du koldhævede varme hveder:
Kom mælk, gær og sukker i en skål og rør gæren ud. Tilsæt æg og rør det ud. Kom mel, kardemomme og salt i og ælt dejen i et par minutter til den er samlet. Tilsæt det bløde smør og ælt dejen indtil, at den er glat, samlet og slipper bordet eller skålens kanter. Jeg ælter min dej til hveder på min røremaskine. Dæk skålen med husholdningsfilm og læg et viskestykke ovenpå. Lad dejen hæve i 75 minutter ved stuetemperatur.

Vend dejen ud på bordet og del den i 12 portioner á 80 g. Kom bagepapir i en bradepande - jeg bager i den her bradepande. Form og spænd hvederne op som vist i videoen her, og placér hvederne i bradepanden med 1-1 1/2 cm mellemrum, så de vokser sammen under hævning og bagning. Dæk hvederne med husholdningsfilm eller en plastpose og lad dem efterhæve i 30 minutter før, at du stiller dem på køl natten over. Vær sikker på, at der er lukket tæt til hvederne, så de ikke tørrer ud på overfladen.

Dagen efter tages hvederne ud fra køl. Lad dem vågne ved stuetemperatur i 30-60 minutter. Tænd ovnen på 220 grader over/undervarme. Bag hvederne i 12-15 minutter til de er gyldne. Afkøl på en rist. Skær dem over, rist dem sprøde og nyd.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

15 comments on “Koldhævede varme hveder - en nem opskrift på hveder, der kan laves dagen før”

 1. Vil du anbefale også at pensle disse med vand inden de kommer i ovnen? Og skal de også bages med damp halvdelen af bagetiden?

  1. Hej Trine

   Det er ikke så nødvendigt ved hveder bagt med gær, da de hæver videre under koldhævning - og derfor hæver de ikke så meget under bagning. Det skader ikke, så hvis du har lyst, så gør du bare det - men det er ikke nødvendigt 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

 2. Hej Cathrine, jeg har lige set dine skønne videoer på instagram, om hvordan du laver surdejshveder.

  Da jeg står med hveder, lavet på opskriften til gærhveder, vil jeg bare lige høre om disse også kræver damp, som surdejshvederne?

  Dbh. Louise

 3. Hej Cathrine,

  Jeg ser, at du bager disse ved 200 grader varmluft, men du bager dine surdejshveder ved 250 grader over-/undervarme og dine "hjemmebagte varme hveder" ved 220 over-/undervarme.
  Hvorfor?

 4. Hej Catrine,
  Jeg er kommer til at blande dine to opskrifter og har lavet dejen til dem der skal bages samme dag alså med 20 g gær, kan jeg stadig sætte dem i køleskabet og bage i morgen eller skal de bages i dag ?
  Mvh Helle

 5. Hvor lang tid kan de stå i køleskabet og koldhæve? Kan man slå dejen op i morgen onsdag - og først bage dem torsdag eftermiddag - eller bliver det for lang tid på køl?

 6. Hej Cathrine, de ser SÅ Lækre ud!
  Har du nogen ide om, om man kan bruge havremælk og naturli smør i stedet for mælk og smør med et okay resultat? Selvfølgelig med smagsforskel 🙂 men måske du ved, om man kan få nogle lette luftige boller alligevel? Min søn har nemlig fået diagnosticeret mælkeallergi, så det ville jo være skønt, hvis det kan lade sig gøre. Vi bager ugentligt af dine andre opskrifter. Kæmpe fan!

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
VESTRE LANGGADE 1
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT