Hjemmebagte varme hveder

Varme hveder. En hyggelig tradition, som jeg virkelig gerne vil indføre i vores lille familie. Og jeg ved, at I er mange, mange flere, der også nyder en lun, ristet hvede aftenen før Store Bededag eller om morgenen på Store Bededag.

Du kan bage dine hveder med enten stenkværnet eller valset hvedemel. Stenkværnet er grovere end almindeligt (valset) hvedemel. Det giver dine hveder mere smag, men ikke helt samme opbagning og luftighed, som hvis du bager med helt almindeligt hvedemel. Jeg bager mine hveder med lidt forskelligt. Nogle gange stenkværnet, andre gange valset og nogle gange blander jeg lidt. Det afhænger af, hvor luftige og lette, jeg ønsker dem.

Stenkværnet økologisk hvedemel er en fintsigtet hvedemel, men som indeholder flere fibre, vitaminer og mineraler end "almindeligt" hvid hvedemel. Og så giver det mere smag og mæthed til dine hveder. Jeg elsker at kunne smage kornet i mit bagværk, og varme hveder synes jeg i særdeleshed gerne må smage af noget! Der er selvfølgelig også en god mængde kardemomme i. Du kan bruge stødt kardemomme, hvis det er det, du har på lager. Jeg elsker at bruge kardemommekerner, som jeg knuser i min morter. Det giver en aromatisk, mild og skøn smag af kardemomme, som slet ikke er sammenlignelig med stødt kardemomme.

Jeg har forsøgt at ramme en hævetid på hvederne, der passer nogenlunde med, at man kan have friskbagte varme hveder ved en 19-20-tiden om aftenen. Hvis dejen æltes sammen, når man kommer hjem fra arbejde, så skal dejen hæve i 2 timer + formning af bollerne og bagetid, og så er der helt friskbagte varme hveder.

TIP til kortere hævetid: Hvis du ønsker at forkorte hævetiden, så øger du gærmængden til 30 gram, og så kan du nøjes med at lade din dej hæve i 45 minutter først og derefter efterhæve i 45 minutter inden bagning. Bag hvederne og nyd.

12 stk.
Det skal du bruge:

 • 300 g kold sødmælk*
 • 20 g gær
 • 30 g sukker
 • 1 æg
 • 500 g stenformalet hvedemel eller almindeligt hvedemel. Hvis du bruger almindeligt hvedemel, kan du komme 25 g mere i, da det ikke suger samme mængde væske grundet færre kostfibre.
 • 4 g kardemomme
 • 8 g salt
 • 60 g blødt smør

Sådan bager du de bedste varme hveder med masser af smag:
Kom kold mælk, gær og sukker i en skål og rør det sammen til gæren er opløst. Kom ægget i og rør det sammen med gærblandingen. Tilsæt mel, kardemomme og salt og ælt dejen til den er samlet. Jeg ælter dejen på min røremaskine i 2 minutter på hastighed 1, og derefter 2 minutter på hastighed 2. Kom det bløde smør i og ælt dejen i 4 minutter ved hastighed 2, og herefter 2 minutter på hastighed 4. Nu skal dejen gerne være samlet, glat, skinnende og have sluppet skålens kanter helt. Ellers skal dejen æltes lidt længere. Dæk skålen med husholdningsfilm først og derefter et viskestykke. Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 60 minutter.

Vend dejen ud på et let meldrysset bord. Del dejen i 12 portioner af ca. 80 g stykket. Form og spænd hver dejklump op til en bolle - se en video af, hvordan jeg spænder hveder op her. Kom dem i bageform beklædt med bagepapir. Jeg bager i den her form. Du kan også bage dem på en almindelig bageplade fra ovnen. Stil hvederne med en afstand på 1-1,5 cm, så de vokser sammen under hævning og bagning. Dæk hvederne med husholdningsfilm og et klæde og lad dem efterhæve i 45-60 minutter til de er næsten fordoblet i størrelse. Tænd ovnen på 220 grader over/undervarme og bag dem i 12-15 minutter til de er gyldne. Afkøl på en rist. Skær dem over og rist hvederne i ovnen inden servering.

*Mælken skal være kold, da den lange æltetid på maskinen varmer dejen op. Hvis mælken er lun, så kan du risikere, at din dej bliver for varm, og gæren derfor bliver svækket eller slået helt ihjel. Det giver flade og kompakte boller, eller en dej, der overhovedet ikke hæver. Hvis du ælter dejen i hånden, og ikke har tid eller lyst til at ælte dejen længe, så dejens temperatur stiger, så kan du med fordel lune mælken en smule, da det aktiverer gæren og starter hævningen.

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

27 comments on “Hjemmebagte varme hveder”

 1. Det er sådan at jeg ikke har en røremaskine, er det stadig muligt at bruge opskriften også bare ælte den på bordet? I den forbindelse er der så noget man skal gøre anderledes.

 2. Hej Cathrine

  Super, tak for svar! Jeg vil forsøge uden damp.
  Jeg vil glæde mig til at spise lækre varme hveder i aften 🙂

  God weekend.

  Vh. Signe

 3. Hej Cathrine. Jeg kan se, at dine surdejshveder bliver bagt med damp. Kan man bage de almindelig gærhveder på samme måde? I så fald hvilken forskel vil det gøre for det færdige resultat? 🙂
  Vh. Signe

  1. Hej Signe

   Ja, det kan du godt, men det er ikke nødvendigt, da gærbagværk hæver videre under koldhævning - det gør surdejshvederne næsten ikke. Derfor skal de hæve mere under bagning, og dampen sikrer, at de ikke sætter skorpe for tidligt og bliver hæmmet i sin udvikling.

   God bagelyst,
   Cathrine

 4. Hej 🙂
  Jeg skal prøve at bage disse i morgen.
  Hæver de for længe hvis jeg rører dem sammen i morgen formiddag? 🙂

 5. Hej Cathrine.

  Jeg har groftsigtet ølands hvedemel i skuffen. Kan det bruges i stedet for det, du linker til, som er fin sigtet?

  Mvh Sanne

  1. Hej Sanne

   Groft mel giver grovere hveder og suger mere væske. Så hvis du gerne vil bruge groftsigtet ølandshvede, så skal du bruge det sammen med fint hvede.

   God bagelyst,
   Cathrine

 6. Min mand mente at der skulle “prøve bages” inden bededag 😊....og i den forbindelse har jeg en mindre klage🤔........De hveder er jo stærkt vanedannende og super lækre👌🏻 så det er en ommer. De er godkendt af både mand & børn. Tak for dig & dine opskrifter 😀

 7. Hej Cathrine

  Tak for evigt mange gode opskrifter, som jeg bruger gang på gang.

  Er det helt dumt at tænke i surdejshveder? Har du eksperimenteret med det?

  God onsdag

  Mvh Stine

  1. Hej Stine

   Det er det slet ikke. Der står i øjeblikket en portion og hygger sig i mit køleskab 😉 Jeg tester det allersidste på opskriften på hveder med surdej - så den kommer inden længe.

   God bagelyst,
   Cathrine

 8. Hej Cathrine, kan man bruge tørgær i stedet for? Jeg har ikke rigtig forstand på tørgær (endnu), men det er lettere at "opbevare".

  Mvh. Sanne

  1. Det er jo det, det er 😉 og ja de er helt perfekte her til efteråret. Og sådan en god gærbolle er også lækker til afveklsling af surdejsboller. Tusind tak for en skøn opskrift!

 9. De bedste hveder! Herhjemme bliver de bagt som "krydderboller" så man også kan tillade sig at bage dem på andre tidspunkter end omkring Store Bededag 😉

 10. De var bare SÅ gode! Min kæreste som om dagen sagde "næh, jeg er ligeglad med varme hveder..." endte med at spise 4,5 af dem ?

 11. Hej Cathrine.
  Jeg kan desværre ikke se hvor i opskriften jeg skal putte de 60g smør i? Kan du hjælpe mig her? 🙂

 12. Hej Cathrine.
  Jeg kan desværre ikke se hvor i opskriften jeg skal putte de 60g smør i? Kan du hjælpe mig her? 🙂

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
VESTRE LANGGADE 1
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT