Gulerodsbrud er efterårets dejligste bagværk. Jeg. Elsker. Dem. De er søde, saftige og så hyggelige at spise, når de brydes i stykker bid og for bid.
Der er allerede en god mængde af opskrifter på gulerodsbrud her på bloggen. De helt klassiske gulerodsbrud, de koldhævede gulerodsbrud og de lidt grovere gulerodsbrud.
Men der mangler et surdejs gulerodsbrud. For alt kan bages på surdej. Og et hjemmebagt gulerodsbrud med surdej er en virkelig god ide. Jeg bruger en sød surdej, da den passer perfekt til sødt bagværk, der skal være let og luftigt. Den søde surdej sikrer, at gulerodsbrudene ikke kommer til at smage syrligt af surdej, men kun få milde noter fra den søde surdej. Det er perfekt! På samme måde som når du bager kanelsnegle, kardemommesnurrer, croissanter eller andet sødt bagværk med din surdej - de opskrifter finder du allerede i min bog Sødt Med Surdej.
Men! Der er endnu ikke en opskrift på surdejs gulerodsbrud. Det laver vi om på nu.
Når du først har prøvet at bage med sød surdej, så åbner en helt ny (surdejs)verden sig for dig. I min bog SØDT MED SURDEJ finder du et væld af opskrifter bagt med sød surdej. Alle vores favoritter. Kanelsnegle, kardemommesnurrer, croissanter, bløde fødselsdagsboller og meget, meget mere.
10-12 stk.
Det skal du bruge
Sød surdej
- 65 g hvedemel
- 50 g vand, 29 grader
- 50 g moden surdej
- 20 g rørsukker
Dej
- 240 g kold mælk
- 175 g sød surdej
- 25 g rørsukker
- 400 g fint hvedemel - jeg bruger det her hvedemel fra Bornholms Valsemølle (reklamelink)
- 8 g havsalt
- 50 g smør, stuetempereret
- 150 g gulerod, skrællet og groftrevet
- 75 g solsikkekerner
- 1 æg
Sådan gør du
Fodr din surdej, så den bliver til en sød surdej (du vil nu have to forskellige surdeje - din almindelige og en sød surdej. Du skal ikke gemme resterne af din søde surdej og fodre videre på). Lad den hæve til sit peak. Det tager typisk 3-5 timer, når surdejen står lunt.
Kom mælk, sød surdej og rørsukker i en skål og rør det sammen. Tilsæt hvedemel og salt og ælt dejen til den er homogen og samler sig let. Kom dert bløde smør i og ælt dejen til den er samlet, glat og slipper skålens kanter.
Kom dejen i en bøtte og lad den hæve ved stuetemperatur i ca. 4 timer til den viser god aktivitet. Dejen kan med fordel være ca. 26-28 grader, mens den hæver - så trives surdejen bedst. Er dejen køligere, så skal den hæve længere. Her er et digitalt termometer din bedste ven, så du kan tjekke og styre dejens temperatur. Jeg bruger det her termometer, som du finder her på tilbud (reklamelink)
Kom dejen i køleskabet til dagen efter.
Dagen efter rives gulerødderne groft. Vend dejen ud på bordet og lav en fordybning i midten. Hæld revet gulerod, solsikkekerner og æg i. Fold dejen ind over og begynd at hakke dejen i stykker. Del dejen i 10-12 gulerodsbrud og fordel dem på to bageplader beklædt med bagepapir.
Lad gulerodsbrudene efterhæve i 1 time lunt. Jeg lader mine gulerodsbrud efterhæve i en slukket ovn med en bageplade nederst, der er fyldt med varmt vand fra vandhanen (IKKE kogende vand, da der så vil blive for varmt i ovnen).
Tag gulerodsbrudene ud af ovnen. Tænd den på 220 grader over/under varme og lad den varme godt op. Bag den første plade gulerodsbrud i 8 minutter ved over/under varme. Skru herefter over på varmluft 220 grader og bag dem yderligere 8-10 minutter til gyldne. Gentag bagningen med den anden plade.
Lad dem afkøle på en rist og nyd.
Tip: Surdejsgulerodsbrudene kan fryses.
De bedste gulerodsbrud jeg har smagt og bagt. De var ret nemme at lave. Det er sjovt at bage med surdej.
Hej Linda
Det er jeg glad for at høre.
God bagelyst,
Cathrine