Klassisk fastelavnsbolle med wienerdej, svesker og konditorcreme

Jeg troede, at jeg ikke var vild med svesker. Hvor tog jeg grueligt fejl! Sandheden er, at jeg faktisk aldrig har smagt en fastelavnsbolle med svesker. Men da jeg spurgte jer om, hvilken fastelavnsbollekombination, I allerbedst kunne lide, så var I virkelig mange, der svarede, at den klassiske fastelavnsbolle med svesker var jeres favorit. Det samme svar fik jeg, da jeg spurgte min veninde. Så jeg skyndte mig at pakke min fordom om, at svesker kun var noget, min farmor spiste, væk - og så gik jeg i gang med at bage fastelavnsboller. Med svesker.

Den helt klassiske variant. Med wienerdej, sveskemos og konditorcreme. Tre gode elementer, der bare bliver endnu bedre, når de sættes sammen. Sveskemosen er både sød og en smule bitter. Den minder mig om mørk chokolade og malt. To ting, jeg virkelig godt kan lide. Jeg er enig med jer. Det er det perfekte element til den fede wienerdej og søde konditorcreme. Jeg er hooked på den hjemmelavede fastelavnsbolle med svesker.

18 stk.
Det skal du bruge

Wienerdej

 • 135 g koldt vand
 • 135 g kold sødmælk
 • 20 g gær
 • 40 g rørsukker
 • 425 g hvedemel
 • 10 g fint (hav)salt
 • 250 g smør - til laminering

Konditorcreme

 • 2 vaniljestænger
 • 115 g rørsukker
 • 4 æggeblommer
 • 50 g majsstivelse/maizena
 • 500 g sødmælk
 • 2,5 dl piskefløde

Remonce

 • 100 g marcipan
 • 75 g smør
 • 75 g sukker

Sveskemos

 • 100 g svesker
 • 50 g vand

Sådan gør du:
Dag 1: Kom vand, mælk, gær og sukker i en skål og rør til gæren er opløst. Kom mel og salt i og ælt dejen sammen. Det gøres nemmest i hånden. Dejen behøver ikke at være æltet helt til en færdigudviklet glutenstruktur. Fem minutters æltning på bordet er nok. Den skal være samlet og rar at arbejde med. Lav den til et rektangel, pak den ind i husholdningsfilm (ikke for stramt, da dejen skal have plads til at hæve) og kom den på køl natten over.

Vaniljecremen laves også delvist dagen før. Flæk vaniljestængerne på langs og skrab vaniljekornene ud. Pres vaniljekornene sammen med en spsk. rørsukker. Kom æggeblommer, maizena, rørsukker og vaniljesukker i en lille gryde/kasserolle og pisk det sammen med et piskeris - det vil først være fast, men vil kort efter samle sig og blive vådt igen. Kom mælk og de tomme vaniljestænger op i gryden også og varm det op under forsigtig, men konstant omrøring. Efter et stykke tid vil vaniljecremen begynde at tykne. Rør godt igennem, så cremen ingen klumper har og lad den koge et minuts tid under fortsat piskning. Kom vaniljecremen i en skål og læg husholdningsfilm direkte på overfladen. Lad den afkøle til stuetemperatur og stil den herefter på køl til dagen efter.

Dag 2: Forbered smør til laminering: Læg smørret mellem to stykker bagepapir og bank det smidigt og til den rette størrelse. Du skal have et rektangel på ca. 18 x 22 cm og ca. 5 mm tyk. Pak smørret ind i bagepapiret og lad det hvile på køl til det skal bruges.

Tag dejen ud fra køl og slå den ned. Det betyder, at du trykker luften ud af dejen. Det gøres nemmest med fingrene. Du skal ikke trykke dejen meget større - bare trykke den ned. Pak dejen ind igen og læg den på frys i 10 minutter.

Laminering: Tag smørret ud fra køl. Rul dejen ud på et let meldrysset bord til et rektangel på ca. 23 x 40 cm. Arbejd effektivt med dejen og sørg for at den hele tiden er bevægelig på bordet. Læg smørret i midten af dejen og fold hver ende af dejen indover smørret, så det pakkes ind. Det bør passe med, at dejen passer nøjagtigt – er der mere dej end beregnet, så skær det fra, så det ikke ligger i lag. Klem dejen forsigtig sammen med håndfladen i de korte ender, så smørret pakkes ind. Bank dejen let, så den bliver smidig.

Rotér dejen 90 grader og rul dejen ud til et rektangel på ca. 20 x 60 cm og ca. 5-6 mm tyk. Skær enderne af, så dejen er helt lige. Fold lidt mindre end 1/3 af dejen ind – fold herefter resten af dejen over, så dejen igen samles (ikke midt på, men lidt ude i én af siderne). Få dejen til at passe sammen, så dejen flugter i alle kanter. Lav et fold af dejen på midten – som når du lukker en bog. Du har nu fire lag.

Bank dejen lidt med kagerullen, så den bliver smidig, og gentag samme udrulning og brevfold, som du netop har gjort. Bank igen dejen let og rul den ud til et rektangel på ca. 20 x 25 cm. Pak dejen ind i husholdningsfilm og læg dejen på køl i 30-60 minutter.

I mens laves remoncen. Kom alle ingredienser i en skål og rør sammen. Det gøres nemmest med en gaffel. Stil til side.

Lav sveskemosen: Kom svesker og vand i en gryde og kog dem møre i ca. 15-20 minutter. Kom de kogte svesker i en blender og blend dem cremet. Juster med en smule mere vand om nødvendigt. Lad sveskemosen køle af til stuetemperatur.

Formning af fastelavnsbollerne: Nu skal dejen rulles ud og skæres til firkanter. Tag dejen ud fra køl, pak den ud og læg den på et let meldrysset bord. Bank dejen let og rul den ud til et rektangel på ca. 30 x 60 cm og 4 mm tyk. Skær enderne af dejen af. Markér herefter snit med 10 cm mellemrum på den lange og korte led. Brug nu en lineal og skarp kniv til at skære firkanter fra markering til markering.

Kom en spsk. remonce i midten af hver firkant. Form hver firkant til en fastelavnsbolle ved at samle hvert hjørne på midten og tryk dejen sammen langs siderne og spænd dejen op til en rund bolle. Sæt fastelavnsbollerne på 2-3 bageplader beklædt med bagepapir. Kom fastelavnsbollerne ind i en SLUKKET ovn med en bradepande fyldt med varmt vand nederst. Lad dem efterhæve i den lune og fugtige ovn i cirka 60 minutter til de er luftige og lette.

Tag fastelavnsbollerne ud fra ovnen og tænd den på 200 grader varmluft. Pisk et æg sammen med en gaffel, pensl dine fastelavnsboller på toppen og bag dem i cirka 15 minutter til gyldne. Afkøl dem på en rist.

Nu laves vanilje-flødecremen færdig: Tag vaniljecremen ud fra køl. Den vil være helt fast. Kom den i en skål og pisk den op igen med en håndmixer, så den bliver cremet og glat. Pisk kold piskefløde til en fast flødeskum i en anden skål (og med rene piskere). Vend 1/3 af flødeskummet i vaniljecremen og rør det godt sammen. Vend herefter resten af flødeskummet forsigtigt i, så luftigheden bevares. Nu er cremen klar. Stil den på køl til den skal fyldes i fastelavnsbollerne.

Skær fastelavnsbollerne over og kom en spsk. sveskemos i midten. Fyld med konditorcreme og drys med frysetørret hindbær. Server.

Note: Jeg tempererede noget mørk chokolade, smurte det tyndt ud på et stykke bagepapir og skar det i 5 x 5 cm firkanter. Dryssede med frysetørret hindbær og kom på toppen af fastelavnsbollerne. Vil du pynte dine med mørk chokolade også, så kan du læse her, hvordan jeg tempererer chokolade.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 comments on “Klassisk fastelavnsbolle med wienerdej, svesker og konditorcreme”

 1. Kan man efter fastelavnsbollerne er samlet og inden de stilles i ovnen, kommes i fryseren og så tages op fra frost og bages så der er lækre friskbagte fastelavnsboller?

 2. De ser dælme lækre ud. Dem vil jeg prøve at begive mig ud i.
  Jeg tænkte dog på om det er muligt at fryse dejen så man kan få friskbagt wienerdej? Og i så fald, hvor i processen er det så bedst at gøre?😊

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT