Træstammer - enten elsker du dem, eller også siger du pænt nej tak. Jeg hører til den første gruppe. Jeg elsker træstammer. For mig er det en af de allerbedste af de klassiske bager-kager. Den lille hapser, der nemt kan deles, spises på en gåtur eller nydes til en god kop kaffe.
Træstammer er nemme at lave selv. Jeg bruger gerne de kagerester, der er endt i min fryser henover en tid. Det meste kan bruges. Har du ikke nogle kagerester, så kan man jo altid bage en chokoladekage, for at få det...
Helt klassisk. Meget enkelt. Gode råvarer. Smørcreme. Den bedste træstamme.
12 stk.
Det skal du bruge
Romkuglemasse
- 600 g kagerester - fx mazarin, chokoladekage, wienerdej, cookies, bananbrød
- 60 g hindbærmarmelade
- 30 g kakaopulver - jeg bruger den her kakao, der virkelig løfter smagen af mit bagværk (reklamelink)
- 20 g flormelis
- 10-15 g romessens - smag til
- 30 g kaffe - kan udelades, men underbygger bare smagen af kakao og chokolade i dejen
Smørcreme
- 40 g smør, blødt
- 80 g flormelis til smørcremen
- 1 tsk. mælk for at gøre smørcremen endnu mere lind
Marcipanovertræk
- 300 g marcipan
- 30 g glukosesirup (reklame)
- 40 g flormelis
- 260 g mørk chokolade - jeg bruger den her chokolade (reklame)
Sådan gør du
Først laves romkuglemassen. Kom kageresterne i en skål og rør det sammen med K-spaden til det er smuldret og let samlet. Tilsæt de resterende ingredienser og rør sammen. Smag til! Det er vigtigt. Afhængig af hvilke kagerester, du har, så skal du tilsætte lidt mere af det ene eller det andet.
Kom romkuglemassen på køl og lad den sætte sig i 15-30 minutter.
Del romkuglemassen i to lige store portioner. Rul hver til en lang rulle på 37 cm. Rul dem ind i husholdningsfilm og læg dem på køl eller frys, mens du forbereder smørcreme og marcipanen.
Pisk smør og flormelis sammen til det er lyst. Tilsæt mælk og rør sammen.
Ælt marcipan, glukosesirup og flormelis sammen. Del portionen i to. Rul hver ud til en rektangel på ca. 12 cm bred og 37 cm lang. Smør med smørcreme. Placer rullen af romkuglemasse i midten og beklæd den med marcipanen. Skær træstammerne ud i 6 cm. Gentag med den anden portion.
Temperere chokoladen - du kan læse her, hvordan du gør. Dyp enderne af træstammerne og lad dem sætte sig på et stykke bagepapir. Nyd!
Træstammerne kan opbevares på køl i en lille uges tid. Jeg opbevarer dem i denne bøtte (reklamelink).