Klassisk kanelkage med kaffeglasur

Det er egentligt ikke så svært for mig at få ideer til nye opskrifter, jeg kan dele med jer. Jeg skal bare tænke tilbage på de kage-klassikere, jeg har nydt igen og igen gennem min opvækst. Den svampede skærekage med kanel og kaffeglasur (jeg har med garanti ikke vidst, at der var kaffe i, da jeg var barn - oh gru!) var en favorit i mange, mange år - og det er den egentligt stadigt. Man skal ikke undervurdere en god og svampet skærekage, der lynhurtigt kan hældes i en bradepande og bages. Kagen kan mætte mange glade børn og voksne - og så holder den sig svampet i mange dage. Hvis den altså får lov til at stå så længe...

16-20 stykker
Det skal du bruge:

Kagen

  • 400 g hvedemel
  • 4 tsk. stødt kanel
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • 2,5 tsk. natron
  • 150 g blødt smør
  • 400 g sukker
  • 2 æg
  • 500 g kærnemælk
  • 1 bradepande på ca. 25 x 35 cm - jeg bruger denne form (reklamelink)

Kaffeglasur

  • 75 g blødt smør
  • 350 g flormelis
  • 20 g kakao
  • 6 spsk. kold (stærk) kaffe
  • 1 knsp. salt

Sådan gør du:
Tag smør og æg ud af køleskabet og lad det temperere ved stuetemperatur i 15-20 minutter.

Tænd ovnen på 200 grader over/undervarme. Rør hvedemel, kanel, kardemomme og natron sammen i en skål og stil til side. Kom bagepapir i en bradepande - krøl bagepapiret godt, så er det langt nemmere at forme nede i bradepanden.

Kom smør og sukker i en skål og pisk det lyst - det tager 3-5 minutter. Jeg foretrækker at bruge min røremaskine med en K-spade, men har du ingen, så kan du bruge en håndmixer. OBS! Hvis din K-spade ikke når helt ned i bunden af skålen, så sørg for at skrabe sammen med en dejskraber en gang eller to under piskningen.

Kom æg og kærnemælk i dejen og rør sammen - dejen kan virke lidt klumpet, men det er smørret, der bliver kølet ned af den kolde mælk. Rør i 1-2 minutter, og de resterende små klumper vil forsvinde under bagningen. Tilsæt de tørre ingredienser og pisk dejen sammen til den er homogen. Hæld dejen i bradepanden og bag kanelkagen i ca. 25-30 minutter. Kagen er bagt færdig, når der kun sidder fugtige kagekrummer på pinden, når du stikker i midten af kagen. Hold øje med den! Du skal endelig ikke bage den for meget. Lad kagen afkøle helt i bradepanden inden, at der kommes glasur på. Du kan sagtens bage kagen dagen før og opbevare den i en lufttæt beholder eller med en pose omkring ved stuetemperatur til dagen efter.

Glasur: Lav en god, stærk kaffe. Lad den køle af. Kom blødt smør, flormelis, kakao og salt i en skål. Tilsæt kaffe og rør glasuren sammen med en ske eller dejskraber. Bruger du en håndmixer, så skal du være forsigtig med, at glasuren ikke skiller. Smør glasuren på kagen og nyd.

Tip: Kagen opbevares bedst i en lufttæt beholder ved stuetemperatur. Hvis du bager dobbelt portion, så kan du bage i en ovnbradepande - og så er der kage til mange!

6 comments on “Klassisk kanelkage med kaffeglasur”

  1. Hej Cathrine, jeg vil gerne reducere sukker. Tror du, det går? Hvad tænker du er minimum i dej og glasur?
    Kh, Evi

  2. Hej Cathrine! Mine højgravide smagsløg har svært ved at vente på, at jeg får bagt den her kage 🙂 Tror du ikke fint man kan bytte en del af kærnemælk og mel ud med en tilsvarende mængde discard? Fx 150g af hver byttet ud med 300g surdej. De bedste hilsner!

  3. Hej Cathrine
    Jeg er stor fan af dine kager. Men jeg undrede mig lidt over denne. Konsistens var god, men kagen smagte ikke af så meget. Jeg anvendte 3 spsk. kanel i. Måske jeg skal købe en bedre kanel og lave en stærkere kaffe næste gang. Det vil jeg prøve, for konsistensen var super 🙂

    1. Hej Anne Maya

      Tak - det er jeg ærgerlig over at høre. Jeg synes, at der er smæk på smagen i den her kage 🙂 Jeg er rigtig glad for kanel fra Urtekram - allerhelst ceylon kanel (også kaldet ægte kanel). En god 100 % kakao og stærk kaffe gør din frosting uimodståelig.

      God bagelyst,
      Cathrine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
VESTRE LANGGADE 1
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT