Sådan holder du liv i din surdej

OPDATERING! Jeg har skrevet en bog om Surdej - her finder du en udførelig guide til, hvordan du laver din egen surdej, fodrer den, bager med den og holder den i live. Bogen indeholder alt min viden om surdej, udførlig how to, masser af opskrift på brød, boller, knækbrød, rugbrød, pizza med surdej, burger, pølsehorn og meget mere. Derudover får du massevis af how to videoer, der viser alle steps i surdejsbagning.

Er du mere til digitale bøger, så finder du mine E-bøger om surdej her

Når jeg deler surdejsbrød-opskrifter her på bloggen og billeder på min Instagram af surdejsbrød- og boller, så bliver jeg rigtig ofte spurgt om, hvordan jeg holder liv i min surdej. Det spørgsmål forstår jeg godt. Min surdej er efterhånden fire år gammel, og det er først det sidste års tid, at jeg har lært at holde min surdej god og levende, så jeg er sikker på, at den virker perfekt hver gang, at jeg bager med den.

Jeg har bagt virkelig, virkelig mange brød og boller med min surdej. Tidligere kom jeg en lille klump gær i, når jeg bagte med surdej, for at sikre, at dejen hævede, hvis surdejen ikke var aktiv nok. Det gør jeg ikke længere. Nu ved jeg, hvad jeg skal gøre for at være helt sikker på, at min surdej indeholder masser af mælkesyrebakterier, så den får mit brød til at hæve og smage skønt.

En surdej består af mel og vand. Når mel og vand bliver rørt sammen og står lunt, så vil der helt automatisk komme en masse mikroorganismer i surdejen. Mælkesyrebakterier og gærceller er de vigtigste mikroorganismer i surdejen. De lever af stivelsen fra melet, så der dannes alkohol, kuldioxid og mælkesyrebaktier, som giver smag til brødet og får det til at hæve.

Der er mange fordele ved at bage med surdej frem for gær. Først og fremmeste synes jeg, at surdejsbrød smager bedre end gærbrød. Brød bagt på surdej er også sundere og lettere at fordøje. I kornets skaldele findes der fytin. Fytin binder det jern og kalk, der er i melet, så kroppen ikke kan optage det. Ved at bage med surdej aktiveres fytase-enzymet i melet, som kan bryde fytin-mineralbindingen og dermed kan kroppen optage de mineraler, som melet indeholder.

Surdej giver også dit brød en længere holdbarhed, da mælkesyrebaktierne har en konserverende effekt.

Men hvordan fodrer jeg og holder min surdej aktiv og i live?
Når du først har en surdej, så kan du i princippet have den for evigt. Hvis du fodrer og passer på den. Når jeg har en god og aktiv surdej, så tager jeg et par spiseskefulde fra og kommer i fryseren. Hvis min surdej dør, så kan jeg tage det op af fryseren, fodre den et par gange, og så har jeg igen en god og aktiv surdej.

For at du kan bage et godt brød med din surdej, så skal din surdej have et højt indhold af mælkesyrebakterier. Det opnår du ved at fodre din surdej.

Sådan fodrer du din surdej, så den er klar til at bage med:
4-6 timer før, at du vil røre din dej sammen, skal du fodre din surdej. 4 timer er en ung surdej og giver et let-syrligt brød. 6 timer giver et lidt mere syrligt brød. Blandingsforholdet er 1:1:1.

I en ren beholder kommer du surdej, lunken vand og mel (½ groft mel, ½ fint mel). Kassér resten af din surdej, når du har fodret den på ny.

Når jeg bager surdejsboller, så bruger jeg ca. 100 g surdej. Jeg blander 50 g surdej, 50 g lunken vand, 25 g groft mel og 25 g fint mel. Det hele røres sammen. Lad din surdej stå ved stuetemperatur med et låg over, der står på klem, så surdejen kan ånde. 4-6 timer efter er din surdej hævet til dobbelt størrelse, og den er klar til at blive brugt. HUSK! At fodre din surdej, så der er surdej tilbage, når du har brugt det i dejen. Jeg blander til 150 g ny surdej og bruger 100 g i dejen.

Sådan tester du, om din surdej er klar til at bage med:
Er du i tvivl om, om din surdej er god nok, så kan du teste den inde, at du bruger den. Kom vand i en skål og kom 1 tsk. surdej i vandet - du skal ikke røre i din surdej, når du tager surdej fra. Hvis din surdej flyder, så er den klar til at lave brød med. Hvis surdejen ligger sig på bunden, så skal den have lov til at stå lidt længere. Hold øje med din surdej. Hvis surdejen står for længe uden at blive fodret på ny, vil indeholdet af eddikesyre blive for højt i forhold til mælkesyrebaktierne, og dit brød vil ende med at smage decideret surt og blive fladt.

Men hvad nu hvis jeg ikke er hjemme til at fodre min surdej 4-6 timer før, at jeg gerne vil bage?
Det kan heldigvis godt lade sig gøre alligevel. Din surdej kan stå ved stuetemperatur i 10-12 timer, hvis du laver et blandingforhold, der hedder 1:6:6. 1 del surdej til 6 dele vand og 6 dele mel (½ fint mel, ½ groft mel). Hvis din surdej falder sammen og lugter mere af eddike og alkohol end ymer, så har den stået for længe, og du er nødt til at fodre den på ny før, at du kan bage med den.

Skal min surdej stå ved stuetemperatur eller i køleskabet?
En surdej har allerbedst af at stå ved stuetemperatur og blive fodret hver dag! Når en surdej stilles i køleskabet, så går gærcellerne i dvale, og det tager derfor et par fodringer at få vækket din surdej igen og gjort den klar til bagning. Bager du sjældent, eller vil du ikke fodre din surdej hver dag, så kan du komme den på køl. Din surdej skal stå ved stuetemperatur, når du har fodret den og gerne vil bage med den 4-12 timer senere - som forklaret ovenfor. Når du har bagt med din surdej, så kan du komme resten i køleskabet til næste gang, at du skal bage. Mens din surdej står på køl, så skal du huske at røre i den hver 2. eller 3. dag, så bundfaldet ikke mugner. Surdejen skal fodres mindst én gang om ugen, når den står i køleskabet.

Når du igen vil bage med din surdej gør du således: tag surdejen ud af køleskabet dagen før, at du skal bruge den, og lad den temperere. Fodre surdejen om morgen og igen om aftenen med 1:6:6 og lad den stå natten over ved stuetemperatur. Om morgenen fodres surdejen endnu engang med 1:1:1, og så kan du bage med den efter 4-6 timer.

Kan jeg bage både lyse brød og rugbrød med den samme surdej?
Ja, det kan du i princippet godt. Der er dog nogle små justeringer. En rugsurdej er i bund og grund det samme som en hvedesurdej. Rugmel indeholder flere enzymer end hvedemel, og derfor vil en rugsurdej hurtigere være aktiv og bageklar end en hvedesurdej. Dét er en god ting. En rugsurdej skal være mere sur end en hvedesurdej, da rugbrødet har brug for masser af syre for ikke at blive klægt, da syren fra surdejen hjælper med at kontrollere de enzymer, der hindrer rugmelet fra at binde vand, når rugbrødet bages.

Når du vil bage rugbrød med din surdej, blandes din surdej med 1:1:1. 1 del surdej, 1 dej lunken vand og 1 del rugmel. Lad din surdej stå i ca. 4-6 timer til den er aktiv og dufter surt.

Når du bager med surdej, så kan du både ælte dejen i hånden eller på røremaskine. Du kan se i denne her video, hvordan jeg ælter en surdejs-brøddej i hånden. Hvis jeg ælter dejen på maskine, så bruger jeg min Kenwood røremaskine, som jeg også er virkelig glad for.

surdej_liv_2surdej_liv_3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

204 comments on “Sådan holder du liv i din surdej”

  1. Jeg er total nybegynder i surdej og har købt din bog hertil. Jeg er i tvivl om hvilken mel der refereres til, når man bruger 1:6:6-forholdet til daglige fodringer efter bagning. Du skriver: 6 dele mel (½ fint mel, ½ groft mel). Er der så tale om groft rugmel og fint hvedemel? Eller fint hvedemel og fuldkornshvedemel?

    1. Hej Clara

      Du kan gøre begge dele - fodre med enten rugmel eller hvedemel 🙂
      Rugmel er at foretrække, når du starter surdejen op, men derfra kan du sagtens bruge hvedemel.

      God bagelyst,
      Cathrine

  2. Hej Cathrine, skal en surdej der står i køleskab ha luft? Eller tætsiddende låg?
    Mvh Harriet

  3. Hej Cathrine. Jeg er nybegynder, og forstår ikke helt begrebet "at fodre sin surdej". Nu taler vi om helt fra begyndelsen. Jeg laver en ny mel-vandblanding, men det skal ikke bare ned til den første surdej (som jeg ellers umiddelbart forstår på udtrykket "at fodre...") - det skal i en ny beholder, sammen med noget af den første surdej, ikke? Og det der så er tilbage fra den første beholder, det kasserer jeg?

  4. Hej Cathrine
    Jeg undrer mig over at du skriver at surdejen skal fodres så mange gange for at holde den i live. Jeg har en rugmelssurdej som jeg kun fodrer en gang om måneden. Tager den direkte fra køleskabet når jeg skal bruge den og fodrer den med 50 gram rugmel, 100 gram hvedemel med 12% protein, 150 gram vand og 1 spsk surdej. Står ca. 4-6 timer ved stuetemperatur. Laver flydetest. Herefter laver jeg en dej med 80 gram surdej(rest er den nye surdej) 400 gram hvedemel, 260 gram vand ca. 27 grader. Stiller den til Autolyse i ca 30-40 min. så gluten kan udvikles og tilsætter herefter 8 gram salt og 40 gram vand. Strækker dejen 6 gange over 4 timer. Folder dejen og bager:-)

    1. Hej René

      Du vil få en meget stærkere og bedre surdej, hvis du giver den et par fodringer. Så bliver mængden af gærceller opformet - og eddikesyrebakterierne, som der kommer mange af, når surdejen står på køl, bliver færre.

      God bagelyst,
      Cathrine

  5. Hej Cathrine.
    Da jeg stod op til morgen var min surdej omringet af bananfluer fordi jeg havde glemt at lukke låget helt 😞
    Kan jeg stadig bruge den eller bør den kasseres?
    Vh Sabrina

  6. Kære Catrine
    Jeg er i gang med at bage glutenfri surdejsboller, for første gang. Nu er de bagt, de har en sprød skorpe og smager godt. Jeg har læst og nogenlunde forstået din metode med at gemme surdej til næste bagning. Jeg har taget 1 kop fra og stillet det i køleskabet i en beholder med låg.
    Jeg har brugt surdej tidligere, inden jeg blev glutenintollerent. Jeg fik surdej til rugbrød fra en veninde, som jeg bare tilføjede min dej og tog fra, inden brødet kom i ovnen. Det gjorde jeg i 8 år og det fungerede fint, uden at røre i det. Kan jeg også gøre det igen med glutenfri surbrødsdej ? Det gør det hele meget nemmere, at man ikke skal huske at røre i det hver dag ?
    Kærlig hilsen
    Birte Marie

  7. Hej Cathrine
    Første surdejsbrød forsøgt. Det gik ikke. Surdejsflager og fodring gik fint. Autolyse. Men da surdej og øvrig dej blev blandet var det nok ikke varmt nok. Hverken til foldninger eller efterfølgende hævning. Så den stod længe. Og var i løbet af natten hævet dobbelt op. Dvs en så klistret dej, at den på vej i romertopf mistede formen. Hvad gør jeg næste gang?
    Dbh Anne

  8. Hej Cathrine
    Nu har jeg forsøgt at lave surdej efter din bog ‘surdej’ og det vil bare ikke lykkedes for mig 😢 Hver gang mugner den på 2. Dagen. Jeg har forsøgt blot med låget på klem og med en klud over, men det vil ikke lykkedes 😞 Har du nogle ideer til hvad der kan være gået galt i begge processer?

    Dbh. Louise

    1. Hej Louise

      Viser din surdej aktivitet inden, at den mugner? For så skal du bare fodre den noget før 🙂 Når din surdej hæver og udvikler sig, så skal du fodre den, når den fortsat er aktiv - og inden, at den falder helt sammen og bliver alt for sur. Du skal bare lige have gang i de gode bakterier - så mugner den ikke.

      God bagelyst,
      Cathrine

    2. Hej Cathrine
      Igår var dag 3 og der var der gang i den, men dagen inden var der ikke rigtig nogen aktivitet at se..
      Nu har jeg kasseret den og sat en ny over igen og håber at det lykkes nu 🙏🏼🤗

  9. Hej Cathrine,

    Jeg har samme spørgsmål som Ida længere nede.
    Hvordan skal jeg fodre/opfriske det resterende surdej, som jeg har tilbage efter sidste bagning. Jeg bager 'kun' i weekenden, så jeg opbevarer surdejen i køleskabet.
    - Hordan vil du passe og pleje surdejen mellem weekenderne?
    - Skal man fodre det resterende surdej 1:1:1 også sætte den på køl når den er hævet indtil næste weekend? Eller skal de fodres løbende af ugen?
    - Hvis man bager ca. 1 gang om ugen, skal surdejen så fodres/opfriskes udover den fodring/opfriskning, som den får X antal timer før bagning?

    Tak for hjælpen 🙂

    1. Hej Laura

      1: du stiller den bare på køl - så passer den sig selv der
      2: ja - fodr og stil på køl ved peak
      3: ja, så skal den gerne have et par fodringer inden, du bager med den, så den bliver stærk og aktiv igen. Tag den derfor ud fra køl et par dage før bagning.

      God bagelyst,
      Cathrine

  10. Hej Cathrine
    Har surdej med hjem fra højskole, er nu på køl på 5 dag. Vil bage et brød. Tager 75 g moden surdej af klumpen blander med 75 g vand 35 g fint hvedemel og 40 g groft hvedemel. Kan jeg gøre det på en gang eller fodres over flere gange med omtalte. 😊?
    Når alt surdej er brugt fra køleren er brugt skal en ny surdej laves, eller kan jeg tager noget fra den nye dej jeg laver til brødet jeg vil bage. Mvh Karl Kristian
    P. S. Jeg skal hen og købe din bog om surdej. 🤗👨‍🍳

    1. Hej Karl Kristian

      Ja, skynd dig ned og find min bog SURDEJ - den kan svare på alle dine surdejsspørgsmål 😉

      Du gemmer altid noget af din surdej - så når du fx har 80 g surdej i glasset, så bruger du 75 g og gemmer de sidste 5 g. Dem kan du så fodre med nyt vand og mel. Så har du altid en surdej.

      God bagelyst,
      Cathrine

    2. Hej Cathrine
      Tak for svar, jeg studere i din bog. Bedste hilsener karl Kristian 👨‍🍳😊

  11. Hej Cathrine 🙂
    Tak for altid gode opskrifter!

    Jeg har haft min surdej i omkring 2 år og har den jævnligt på køl. Jeg tog den ud af køleskabet for en uge siden og har fodret den dagligt siden for at gøre den bageklar. Mit problem er at den hæver utrolig langsomt op. Jeg bruge bl.a. Bornholms Valsemølle hvedemel. Kan en surdej miste sin kraft, så man er nødt til at starte på en helt ny?
    Mvh. Mette

    1. Hej Mette

      Ja, den kan den godt. Men du bør kunne vække den godt til live igen. Det kan tilgengæld være vinterens kolde temperaturer, der spiller din surdej et puds. Jo køligere, jo langsommere er din surdej.

      Prøv at fodr den med 10 g surdej, 50 g fuldkorns rugmel og 50 g lunt vand. Og stil lunt! Gerne 28-30 grader. Så bør den få det godt igen 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  12. Kære Cathrine
    Jeg har lige fundet dine surdejsflager i supermarkedet og har startet en surdej op - mega fedt 👏
    nu er mit spørgsmål om det kan lade sig gøre at fodre min surdej, så den er bageklar lige når jeg vågner? Hvis jeg gerne vil bage boller til morgen 🙂
    Jeg kan se, at du skriver om 1:6:6, og at det vil tage ca 10-12 timer (en nat) for surdejen at peake, men kan jeg bage på den?

    Varme hilsner
    Julie

    1. Hej Julie

      Ja, det kan du. Du kan bage med din surdej, når den peaker. Min bedste anbefaling er, at du lærer din surdej lidt at kende - så ved du, hvor mange timer den er om at peake afhængig af, hvordan du fodrer den 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  13. Jeg hver uge bagt to rugbrød og det har jeg gjort i de sidste mange år. I juni måned puttede jeg min surdej i fryseren, hvilket er første gang jeg har prøvet det… Nu skal jeg i gang med at bage igen og bliver i tvivl om det overhovedet er muligt at bruge den optøede surdej? Bh Britt

    1. Hej Britt

      Du skal lige have gang i surdejen før, du kan bage med den. Tø den op og fodr den et par gange til der er liv i den. Med det sagt, så kan det godt være svært at få gang i en frosset surdej, fordi gærcellerne kan sprænge, når de fryses. Men giv det et forsøg og lidt tålmodighed 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  14. Hej,

    Min surdej dufter SLET IKKE surt (men af alm. dej) selv efter 5-7 dage og vokser alt for hurtigt. Jeg er nødt til at fodre 2 gange dagligt. Den står på køkkenbordet i 22-24 grader med klæde over. Jeg fodrer med 40g surdej, 40g vand og 40g melblanding.

    Hvad gør jeg forkert?

    1. Hej Amalie

      Du gør ingenting forkert - din surdej er superaktiv, og det skal du bare være glad for 🙂 Din surdej må jo gerne falde sammen og blive syrlig mellem fodringer. Det er kun, når du skal bage med den, at den behøver at være omkring sit peak.

      Du kan også med fordel lave dine daglige fodringer med mindre surdej. Så er din surdej længere tid om at udvikle sig. fx 1:6:6

      God bagelyst,
      Cathrine

  15. Min surdej skiller med brunlig væske på bunden (ikke toppen) i opstartsfasen på dag to. Er dette normalt? Og skal jeg røre rundt og mixe væsken med dejen inden fodring eller skal jeg kun bruge noget af den surdej, der ikke indeholder den skilte væske?

  16. Jeg har efter lang tid, nu fået en surdej der er i live.😀
    Jeg mangler svar på hvad forholdet er, når jeg skal fodre min surdej.
    Hvor meget mel og hvor meget vand, hver gang.
    Helst i gram.

    1. Hej Helle

      Skønt med en bageklar surdej. Jeg fodrer 1:1:1 inden bagning og 1:6:6 i daglige fodringer. FX. 10 g, 60 g, 60 g.

      Du kan læse alt omkring fodringer af din surdej - og endnu mere til, i min bog SURDEJ 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  17. Betyder fodring, at man hver gang tager en del af surdejen, og kasserer resten, eller spændes eksisterende dej op med mel og vand?

    1. Hej Hans

      Det betyder, at man tilføjer noget nyt vand og mel til sin surdej - og kasserer en del af det, så det kun er en lille del af surdejen, man fodrer. Den surdej, man kasserer, kalder jeg overskudssurdej, og den kan du også bage med. Jeg har endda skrevet en hel bog "Sødt Med Surdej" med opskrifter, hvor overskudssurdejen bruges 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  18. Din anbefaling er at når jeg skal holde min surdej i live og ønsker at bage flere gange om ugen, så sætter jeg den på køkkenbordet og fodrer den dagligt. Men hvad er blandingsforholdet og meltyperne når du fodrer dagligt - du skriver at du kun bruger en smule mel og vand for ikke at få for meget surdej - men tager du surdejen ud løbende også - eller fx kun en gang om ugen og så fryser en portion ned til andre ting?

    1. Hej Ida

      Jeg fodrer med en lille del surdej til meget vand og mel. Det kan være 1 g surdej til 60 g vand og 60 g mel. Jeg tager surdej fra hele tiden og fryser den. Du kan se mit højdepunkt "Fodr surdej" på Instagram, hvor jeg fortæller mere specifikt 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  19. Hej Cathrine 🌸
    Har du et tip til bananfluer, eller bare til hvordan man undgår de havner nede i surdejen.
    Jeg har umiddelbart ikke noget andet i køkkenet der tiltrækker bananfluerne og jeg har heller ikke døjet med det før.
    Efter min surdej er blevet lækker og moden, så er der bananfluer.. og de når låget stå på klem så er der bare bananfluer i surdejen🤨
    Kan man lukke låget til? Eller er der bedre med er klæde, i stedet for låg?

    1. Hej Johanne

      Ja, du kan lægge låget helt på eller komme et klæde over. Jeg sørger for, at min surdej ikke bliver for sur - for så tiltrækker den nemlig. Jeg ved også, at mange har et glas med rødvin og lidt opvaskemiddel stående ved siden af surdejen - det vil bananfluerne nemlig hellere have, og så kommer de ikke derfra igen.

      God bagelyst,
      Cathrine

  20. Hej Cathrine

    Jeg har købt en af dine hæveskåle i halv størrelse - tænker jeg nok skal købe en mere. Hvornår deler du din dej i to? For ikke at ødelægge strukturen?

    Mvh. Ina

  21. Hej Cathrine,
    Jeg har nu for 4. gang smidt mit surdej ud. Jeg følger din opskrift m. 100 gr mel + 100 gr vand.
    Men den mugner efter 2 dage at have stået et ikke for lyst sted på køkkenbordet.
    Hvad gør jeg mon forkert?
    Kan du hjælpe?
    Mvh
    Halima

    1. Hej Halima

      Enten så fodrer du den for sent - og hvis der ikke kommer liv i den overhovedet, så skal du have fat i noget andet mel 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  22. Hej Cathrine

    Jeg har været på en webshop med Beanster Baker og er blevet vild med det surdejsbagning. Nu har jeg købt din bog og vil bare fortælle dig at du er super inspirerede og jeg er vild med dine videoer. Tak for en super god blog.

  23. Hi Cathrine,
    Tusind tak fordi du deler dine dejlige surdejs opskrifter og tips! Har været på udkig efter nogle flere ideer/opskrifter med surdejs resterne. Jeg kan finde dine knækbrød..yummy! ...

    Har du flere "rester" opskrifter??

    Tak 😊

    1. Hej Lone

      Hvor pudsigt at du spørger - jeg skriver i øjeblikket på min næste bog, der kommer til at hedde 'SØDT med Surdej', og den kommer til at indeholde et væld af opskrifter, hvor ens surdejsrester/overskudssurdej kan bruges 🙂 Bogen udkommer sidst på sommeren.

      Her på bloggen kan du finde et bananbrød, pandekager og brownie med surdej også.

      God bagelyst,
      Cathrine

  24. Hej Cathrine

    Hvis man vil bage knækbrød af en frossen surdejsrest, hvad gør man så?
    Skal den bare tø op og så bruges eller skal den fodres først?

  25. Tak for en god surdejsalong. Den hjælp mig til en surdej med liv. Meget LIV. Jeg startede den fredag. Mandag morgen var den hævet dobbelt op. Den fik 2 forringer mandag. I dag tirsdag hæver den mere end dobbelt op på 3-4 timer. Så den ender med 4 fordringer i dag.
    Skal jeg allerede nu gå til 1:6:6? Eller skal den stå koldere end 23 grader?
    Hvor mange dage skal den være før den er bageklar? Eller tæller man fodringer/hævninger.
    Jeg har forgæves ledt efter et svar.

    Det var den videste oplevelse da jeg efter 6 forgæves forsøg prøvede og lykkedes med din opskrift. Tak for den.

    Lisbeth Degn

    1. Hej Lisbeth

      Du skal bare glæde dig over, at du nu har en surdej, der er bomstærk og bageklar 🙂 Nu kan du nøjes med at fodre din surdej 1-2 gange om dagen - enten 1:6:6 eller mindre surdej afhængig hvor hastig din surdej er.

      Det glæder mig så meget, at du havde succes med at lave din egen surdej.

      God bagelyst,
      Cathrine

  26. Tak for alle de gode svar. Jeg har et spørgsmål.... min surdej får sommetider mørk væske på toppen eller noget krøllet skumagtigt lag. Hvad betyder det? Jeg har kasseret det meste og fodret på ny som du siger, men den bliver aldrig særlig aktiv

    1. Hej Beagle

      Det betyder, at din surdej skriger på fodringer. Prøv at lade din surdej stå ved stuetemperatur og fodre den 1-2 gange om dagen. Så bliver den god og stærk igen.

      God bagelyst,
      Cathrine

  27. Hej Cathrine
    Jeg begyndte et surdejsbrød med sesam i går. Men dejen var meget løs og svær at "preshape".
    Jeg havde autolyse med bare mel og vand, og tilførte først surdejen efter en halv time. Er det årsagen til at dejen ikke blev mere fast?
    Tak for altid inspirerende opskrifter.
    venlig hilsen
    Dorthe

  28. Når jeg bager surdejsboller, så bruger jeg ca. 100 g surdej. Jeg blander 50 g surdej, 50 g lunken vand, 25 g groft mel og 25 g fint mel.

    Hmm. Hvordan kan det blive 100g?

  29. Hej Cathrine

    Når surdejen opbevares i køleskabet og har fået sine ene ugentlige fodring skal den så stå ude på køkkenbordet og arbejde eller skal den bare på køl igen?

    Vh Mie

  30. Hej Cathrine!

    Jeg har et spørgsmål til 1:6:6-fodringen. Jeg fodrer dagligt min surdej med 10 g surdej, 60 g vand og 60 g mel (50% hvedemel og 50% groft rugmel), som du giver eksempel på i din bog Surdej. Jeg synes, det er meget mel, man kasserer hver dag. Man kan vel bare nøjes med 5 g surdej, 30 g vand og 30 g mel, kan man ikke? 🙂

  31. Jeg har en 1/2 år gammel surdej, som ikke fungerer optimalt, men tænker at den bliver god efter at ha’ læst dit indlæg.
    Har bare brug for at være sikker på, at jeg forstår dig rigtigt.
    Når surdejen er gjort klar til bagning, og man har 150 gram, hvor de 100 gram bruges i dejen, er det så kun de sidste 50 gram surdej, som gemmes til næste gang?

  32. Hej Cathrine
    Jeg har startet surdej op og bagt med den for første gang i dag. Derefter fodrede jeg som angivet i din bog 20 gram surdej (rest), 20 gram vand og 20 gram. Jeg har efterfølgende givet den en fodring i forholdet 1:6:6. Da jeg ville gøre klar til dine begynder surdejsboller var der kun 51 gram surdej og ikke 65 gram som angivet i opskriften. Jeg tænker, at det må skyldes, at jeg skulle have lagt en fodring ind i forholdet 1:1:1, inden jeg begyndte at fodre efter opskriften. Er det rigtigt? Og hvor mange gram surdej, vand og mel skal jeg bruge for at få min 65 gram surdej? Bh. Louise

  33. Hej Cathrine

    Kan man lave en surdej KUN på hvedemel, dvs uden groft mel overhovedet?
    Synes jeg har set flere gøre det på Instagram og få større luftbobler når surdejen hæver op.

  34. Kære Cathrine,

    Jeg har i dag startet på min surdej.
    Du skriver, at man skal blande den 2 gange om dagen, men hvornår skal den fordres? Er det hver dag? Eller er det først når den er klar jeg skal tage noget af surdejen og fodre resten?

    På forhånd tak

  35. Hej Cathrine

    Jeg har haft en smule surdej på frost, som jeg nu har tøet op og forsøgt at fodre 1:6:6 i 3-4 dage. Der sker bare ingenting, den hæver ikke og ligner bare melklister. Er der noget som helst jeg kan gøre, eller er det forfra med en ny surdej ?

    Er der nogle tips til hvordan man får en rest surdej fra frost til at blive en god aktiv surdej igen. Er det evt. fodringen som er forkert ?

    Mange hilsner
    Anja

  36. Hej Cathrine,
    Jeg er utrolig glad for din bog om surdej og bager nu troligt med den så ofte jeg kan.

    Men, min surdej er begyndt at lugte rigtig meget af eddike! Det er højst sandsynligt kommet af, at jeg nogle dage har forsømt den lidt, men jeg fodrer den igen hver dag og den er flot aktiv og har også bagt med den uden problemer, den lugter bare stadig rigtig meget af eddike!

    Tror du den kan reddes eller ville du starte en helt ny op?

    Mange hilsner,
    Pernille

    1. Hej Pernille

      Din surdej kan heldigvis hurtigt komme til at dufte mindre af eddike 🙂 Tag 1 tsk. af din surdej og rør sammen med 100 g vand og 100 g mel. På den måde tager du meget få eddikesyrebakterier med over i din nye fodring. Lad den stå til peak (det tager længere tid, end når du fodrer med 1:6:6) - og din surdej er nu klar og frisk igen 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  37. Hej Cathrine

    Hvor er jeg glad for at jeg faldt over din hjemmeside. Jeg har nu endelig fået vagt min surdej til live 🙂
    Jeg har 3 spørgsmål:
    1) Når du har fodret den sidste gang, ladet den stå i ca. 4 timer og dernæst æltet dejen sammen, skal denne så hæve som almindeligt brød, ca. 30-45 min. eller kan man bage sit brød med det samme?
    2) Jeg har været vant til at koldhæve mit brød i køleskabet natten over, sådan at jeg kunne lave friskbagt brød med det samme næste morgen. Dette ser ikke ud til at fungere med surdej...?
    3) I forlængelse heraf, hvad gør jeg, hvis jeg gerne vil have friskbagt brød om morgenen, men helst undgå at stå op kl. 2 om natten for at fodre surdejen?

    Mange venlige hilsner
    Thomas

    1. Hej Thomas

      Det er jeg glad for at høre.

      Allervigtigst når du bager med surdej er, at du lader din dej hæve og blive aktiv inden, at du kommer den på køl. Gærceller trives bedst ved lune temperaturer, og det betyder, at hvis din dej (lavet med surdej som hævemiddel) ikke når at udvikle sig og blive aktiv før, du kommer den på køl, så vil du ende med en dej, der næsten ikke er hævet. Det giver et tæt og kompakt bagværk. Så ja, du skal lade din dej stå ude inden, du kommer den på køl.

      Herefter lader du den koldhæve i køleskabet. 12-24 timer eller hvad der passer ind i din bagning.

      Jeg har skrevet en hel bog om surdejsbagning. Ud fra dine spørgsmål, så er jeg sikker på, at den vil kunne give dig en masse viden og forståelse for surdejsbagningen, så du får succes med dit bagværk fra start 🙂

      Jeg håber, at det gav svar.

      God bagelyst,
      Cathrine

  38. Hej Cathrine

    Først og fremmest tak for en masse surdejsinspiration 😀

    Jeg har et enkelt spørgsmål. Hvis det viser sig at surdejen mugner, altså at der kommer mug på toppen af surdejen, hvad gør man så?

    Jeg har søgt efter svar på nettet, men er ikke blevet meget klogere. Nogle steder kan jeg læse, at man bare kan fjerne 20% af surdejen og bruge resten. Andre steder står der, at det hele skal smides ud, fordi muggen trækker tråde ned i surdejen, som ikke kan ses med det blotte øje.
    Et tredje sted har jeg set en diskussion om, hvorvidt at mug-bakterierne vil dø under bagning. Her fremgår det at bakterierne godt nok vil dø, men at de ved deres henfald vil danne toksinet, aflatoksin, der er kræftfremkaldende. Så her må konklusionen også være at hele surdejen skal smides ud.

    Jeg håber at du kan hjælpe med en afklaring :).

    Dbh Maria

    1. Hej Maria

      En sund og stærk surdej kan ikke mugne. Mugbakterier kan ikke leve blandt de bakterier, der er i en aktiv surdej. Men! Er du ved at lave en ny surdej, eller har du ladet din surdej stå længe uden fodringer, så vil den ikke indeholde mange af de gode bakterier. Derfor kan mug begynde at leve i en surdej. Mug kan også forekomme op langs kanten af glasset med surdej i, da surdejen, der sidder der, ikke har samme hydrering som resten.

      Hvis din surdej er muggen på toppen, og du ikke er sikker på, at din surdej er stærk og god, så ville jeg kassere det hele og lave en ny surdej. Sidder muggen kun op langs siderne, så ville jeg hælde det meste ud og tage en smule af surdejen fra bunden. Fodr den et par gange og tjek, om mug lever videre i den før, du bager med den. Så skal du selvfølgelig også smide det hele ud. Ellers kan du bage videre med den 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

    1. Hej Inge

      På det tidspunkt er der ikke så meget at gøre. Det er ikke optimalt at tilsætte mere mel.

      Du skal altid afstemme dejens konsistens før autolyse.

      God bagelyst,
      Cathrine

  39. Hej Cathrine,

    Tusinde tak for et meget inspirerende univers, jeg har købt din bog og har kastet mig ud i surdejens udfordringer ..
    Jeg har en hvede surdej, som kun har fået hvedemel hidtil - men når jeg prøver at fodre den som i din bog beskrevet, med halvt rug, halvt hvede - dør den desværre for mig .. kan den være for følsom, og skal jeg starte lidt blidere, eller kan det passe at det kun er hvedemel OO som fungere for den ..?
    Håber på lidt indspark 🙂

    1. Hej Rikke

      Nej, en velfungerende surdej bør kunne udvikle både en fodring med fint og/eller groft mel. Måske den skal have længere tid, end du er vant til?

      God bagelyst,
      Cathrine

  40. Hej Cathrine

    Har købt din skønne bog og bruger den flittigt😊
    Men en ting jeg stadig er usikker på er forskellen på MODEN surdej og UNG surdej, som du ofte refererer til i din bog.

    Kan du beskrive hvad MODEN surdej og UNG surdej betyder?
    På forhånd mange tak 🙏

    Mvh Katrine

  41. Hej Cathrine

    Jeg har fulgt din opskrift på surdej, og de første par gange, jeg fodrede den, voksede den fint, men nu da den egentlig "burde" være klar til at bage med, kan jeg slet ikke få den til at vokse. Det hjælper på ingen måde at fodre den. Hvad gør jeg galt?

  42. Hej Cathrine
    Jeg har haft en surdej, som jeg er i tvivl om er for tyk? Jeg har haft den i 1 måned og bagt med den et par gange hvor den også har bestået flyde testen, men det er ikke altid at bagværket bliver helt godt. Jeg har set nogle forskellige guides til surdej, og nogles surdeje (bl.a. Meyers) ser helt flydende ud når de tilsætter den i deres dej. Så hvad er den rigtigt konsistens for en aktiv/klar surdej? 😀

    1. Hej Ditte-Marie

      Der er ikke nogen "rigtig" konsistens for en surdej - men der er en konsistens, som hver enkelt kan foretrække. Meyers tynde surdej er en biga. Den bruges oftest som smagsgiver og sammen med lidt gær. Og ikke som primær hævemiddel. Jeg foretrækker en surdej, der er cremet og har konsistens ala en tynd havregrød.

      God bagelyst,
      Cathrine

  43. Hej Cathrine!

    Jeg har netop lige opstartet min surdej. Her på 5. dagen er den meget tynd og kun med små bobler.
    Den flyder ikke i et glas vand, hvad kan jeg gøre? Skal jeg fodre den en gang til og lade den stå?

  44. Hej Cathrine.

    Jeg kom til, at tage livet af min gamle surdej og startede derfor en ny op i går. Allerede i morges var den dobbelt så stor og med masser af små bobler. Den lugter lidt fadt af vådt mel. Er det de forkerte baktusser/gærsvampe jeg har fået i, eller var jeg bare heldig? Jeg har startet surdeje op en del gange før og det er aldrig gået så hurtigt.
    Tak for en skøn side.

    Mvh. Mette

  45. Hej 🙂 hvor længe kan surdejen holde sig på køl, inden man skal bage på den? Og skal den fodres imens den er på køl. Jeg tænker nemlig en god bagefrekvens for vores familie er én gang hver eller hver anden uge, og så synes jeg det er meget at fodre surdejen hver dag 🙂 Mvh Nina

  46. Hej Cathrine 🙂
    Jeg har et problem med min surdej, som jeg har haft oppe og køre i 2-3 uger nu. Har den på køkkenbordet med løst låg og fodrer den efter anvisningerne med både rug og hvede (nogen gange aftenen før jeg skal bage + morgenen hvor jeg skal), men de deje jeg rører sammen som ikke også indeholder gær, hæver ikke? 🙁 Jeg tester altid min surdej ved at smide en teskefuld i koldt vand inden jeg bruger af den, og den flyder så fint, men hvorfor ender jeg så altid med fladt og lufthul-løst brød? Og hvordan får jeg min surdej til at virke?
    Mvh den fortvivlede!

    1. Hej MK

      Hvis din surdej hæver - så vil din dej også hæve. Det kan ikke undgås! Men din dej skal have tid nok. Hvis din surdej er længe om at hæve til sit peak, så vil din dej være endnu længere om det. Du kan speede processen op ved at sørge for, at din dej er lun. Gerne 26-28 grader. Der trives gærceller og bakterier bedst.

      God bagelyst,
      Cathrine

  47. Hej Cathrine.
    Tak for en skøn bog!

    Jeg oplever, at min surdej ikke vokser på 4. dagen (dvs. jeg har fodret den 2 gange siden opstart). Det er som om den bare skiller lidt væske fra. Jeg kan se, at den dog laver en smule bobler, men det er som om de bare fiser ud af dejen i toppen og ikke bliver i den og får den til at hæve. Den lugter heller ikke så godt, men vil ikke mene, at den lugter alarmerende dårligt. Hvad har jeg gjort galt?

    Kan jeg redde den? Og hvordan; med 1:1:1 eller 1:6:6 eller med mere hyppige fodringer?

    Jeg håber, at du kan hjælpe. På forhånd tak. 🙂

  48. Hej Cathrine!

    Tusind tak for din guide. Jeg har fulgt den udførligt, og er klar til at lave lækre boller som dine. 😛
    MEN den satan gider ikke vokse! Jeg fodrer og fodrer, og der sker ikke en fløjtende fis. Hvad dælen gør man så? Forfra? Eller fodrer, og håber på et påske-mirakel?

    God dag!

  49. Hej Cathrine

    Mange tak for din udførlige guide!

    Jeg har fulgt en anden opskrift på surdej, der var baseret på deciliter, men da dejen begyndte at skille ved hver fodring fra ca. 1 uge efter at have været god og klar, besluttede jeg mig for at forsøge med din 1:1:1 fodring i gram, hvor jeg beholdte 50 g “gammel” surdej og blandede med 50 g mel (fuldkorns og fint) og 50 g vand - dejen blev noget tykkere, men også mere aktiv. Jeg kunne endda bage med den helt uden gær!

    Nu er mit spørgsmål så, hvordan jeg skal fodre/opfriske de 50 g surdej, som jeg har tilbage efter sidste bagning. Jeg bager kun ca. 1 gang om ugen, så jeg opbevarer surdejen i køleskabet, og så vidt jeg har forstået, skal surdejen fodres ca. 1 gang om ugen, når den er på køl.
    a) Skal man også fodre 1:1:1, når den bare skal stå på køl? (altså fodre noget af den og kassere resten)
    b) Hvis surdejen bare skal i køleskabet, skal den så stå på køkkenbordet lidt før/efter fodring, inden den kommer i køleskabet igen? Eller skal den direkte i køleskabet?
    c) Hvis man bager ca. 1 gang om ugen, skal surdejen så fodres/opfriskes udover den fodring/opfriskning, som den får X antal timer før bagning?

    1. Hej Ida,
      fIk du nogen sinde svar på dette? Jeg er nemlig i lignende situation. Jeg kan 'kun' bage i weekenden, så jeg vil også gerne blive kloger på at passe mit køleskabs surdej i mellem tiden. 🙂

    2. Hej Ida og Laura

      Hvis jeres surdej er i køleskabet, så skal den tages ud et par dage før bagning. Så I kan nå 3 fodringer inden, I bager. I kan se og læse meget mere om surdejsfodring på min Instagram eller i min bog SURDEJ 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  50. Hej Cathrine.

    Jeg har idag købt din e-bog, og forinden læst div. vejledninger, guides etc. Har egentlig ikke problemer med at starte surdejen op - det har jeg gjort x flere, hvor den peaker og består flydetest, men hvor jeg ikke nødvendigvis skal bage med den. Ja det handler om planlægning, og dén har jeg ikke helt styr på endnu... Så spørgsmål 1) hvad gør jeg med en surdej, der egentlig er klar, men jeg egentlig ikke skal bage?
    2) det surdej man kasserer ved fodring, kan man bare ha’ én fælles beholder til det i køleskabet, som man løbende fylder op? Eller skal det opbevares hver for sig og først lægges sammen når man fx. skal lave noget med det? Jeg synes jeg havde mange flere spørgsmål, men de er selvf. væk nu.. men altså ja, synes det er lidt forvirrende.. 🙂

  51. Hej Cathrine,

    Tak for nogle super gode indlæg om surdej! Jeg har lavet en ny surdej efter din opskrift (nu hvor tiden er der, under surrealistiske forhold i verden..). Min nye surdej fungerer super godt, den lever og jeg har allerede bagt både bananbrød og rugbrød med den, med et fantastisk resultat!

    Indtil videre har jeg haft surdejen stående ved stuetemperatur og fodret den hver aften 1:6:6 og næste morgen 1:1:1. Det fungerer rigtig godt når jeg vil bage hen på dagen, eller bare vil holde liv i den når jeg ikke bager med den.

    Mit spørgsmål er så, hvordan er processen hvis jeg vil bage tidligt om morgenen?

    Mvh, Anne Cecilie

  52. Jeg har lavet en surdej efter en anden opskrift og fremgangsmåde:
    50 vand
    25 g hvedemel
    25 g rugmel

    Fording 2-3-4 dag med 50 g af surdejen, 25 g hvedemel, 75 g rugmel og 75 g vand. På 5 dagen skulle man fodre den to gange, altså morgen og aften. Dag 2 var der ikke rigtig gang i den, så ventede til dag 3 med at fodre og så var der gang i processen. Efter 3 fodringer, altså tre dage med fodringer, var det så tid til at fodre to gange på et døgn. Og nu er der bare slet ikke gang i den, som i slet ikke.

    Vil du sige jeg blot skal gi den lidt tid? Den dufter fint, så er ikke rådden.
    Kan du se hvor det er gået galt? Skulle jeg have givet den mere tid mellem fodringerne?

    Håber du kan hjælpe - havde virkelig glædet mig til at komme i gang med bagningen i dag - men det ser ik sådan ud.

    Jeg må ha fat i din bog 🙂

    1. Hej Line

      Hvis der er bare lidt liv i form af små luftbobler, så skal du bare fortsætte med at fodre den og stille den lunt. Ellers må du starte forfra 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  53. Hej Cathrine

    For 5 dage siden blandede jeg mel og vand for at påbegynde en surdej. Jeg rører dagligt rundt i den, men efter ca. ½ time skiller surdejen og det har den gjort siden jeg startede den. Kan man gøre noget eller bør jeg starte helt forfra?

    Mvh, Sofie

  54. Hej Marie

    Du skal altid gemme en smule surdej - en halv teske er nok. Den kommer du bare mel og vand ved (fx 1 tsk surdej, 50 g vand og 50 g mel), og så lader du det stå. Så er det din surdej 🙂

    Så du skal aldrig bruge det hele! På min Instagram har jeg lavet et højdepunkt, der hedder "Fodre surdej" - her viser og fortæller jeg helt præcist, hvordan du skal gøre.

    God bagelyst,
    Cathrine

  55. Hej Cathrine
    Tak for alle dine gode opskrifter og råd ? Jeg har et spørgsmål til dig, som jeg ikke synes jeg kan finde svar på. Jeg har nu fint gang i min surdej og har bagt af den og det blev lækkert. Men hvordan gør man egentlig I forhold til den fremtidige surdej? Altså når jeg feks skal bage rugbrød skal jeg bruge en ret stor mængde surdej, faktisk al den surdej jeg har. Hvornår skal jeg tage fra, så jeg har surdej til kommende projekter?
    På forhånd tak ?

  56. Kære Cathrine
    1:6:6 virker som rigtig stor portion. Altså 1 dl surdej til 6 dl mel og 6 dl vand? Kh Camilla

  57. Hej Lone

    Du skal bare være tålmodig. Din surdej går i dvale, når den kommer på køl - den kan godt skulle bruge et par fodringer eller flere henover et par dage før, at den er fuld aktiv igen.

    God bagelyst,
    Cathrine

  58. søde Cathrine !!!!! jeg har brug for hjælp til min surdej !! jeg har taget den ud af køleskabet fodret den og den bobler og lugter som den skal MEN den hæver ikke.... skal jeg bare være mere tålmodig. jeg har læst alle indslag men måske er jeg lidt tungnem men syntes ikke jeg kan læse hvad jeg helt konkret skal gøre. vil du hjælpe ?

  59. Hej Cathrine,

    Jeg har lavet en surdej og har lige et spørgsmål til den opskrift med æltefrie surdejsboller.

    Jeg vil gerne bage boller lørdag morgen. Kan det så passe, at jeg skal fodre min surdej torsdag aften med 1:6:6 og lade den stå ude på køkkenbordet natten over og så fodre den 1:1:1 igen 4-6 timer før jeg skal lave dejen til bollerne om fredagen? Derefter kommer jeg dejen til bollerne i køleskabet for at den kan koldhæve natten over som beskrevet i opskriften og så kan jeg bage bollerne lørdag morgen.

    Mvh.

    Maria

  60. Hej Cathrine,

    Jeg har fået startet en rugsurdej, som nu har stået i 4,5 dag. Jeg har før prøvet, at lave en surdej kun af hvedemel og vand, og den synes jeg lugtede mere af kærnemælk end den med rugmel gør - denne her lugter nærmere som overgæret æblejuice. Jeg har prøvet at læse mig lidt igennem kommentarerne, men jeg er stadig lidt i tvivl, så jeg håber du kan hjælpe mig lidt ud her.
    Så vidt jeg kan forstå, er det en god idé, at jeg her til aften opfrisker min surdej med forholdene 1:6:6. Dagen efter vil du så opfriske den med 1:1:1 4-6 timer før brug, men det er her jeg misser noget - Opfrisker du her det nye fra dagen inden, eller den oprindelige surdej? Eller smider du dagen inden resten af den oprindelige surdej ud, som du ikke bruger til opfriskningen 1:6:6?

    Jeg håber du kan hjælpe mig lidt ud 🙂

  61. Jeg fodre kun med rugmel til rugbrød. Gemmer 50g surdej i køleskabet 2-3 uger uden problemer. To dage før jeg skal bruge surdejen fodre jeg to gange i forholdet 3:1 med 24 timers mellemrum. 12 timer efter anden fodring har jeg 500-600g frisk boblende surdej med duft af champagne. Jeg bruger hele surdejen til 4kg rugbrød, bortset fra de 50g jeg gemmer til næste gang.
    PS: jeg har samme problem med surdej af rugmel+hvedemel. Det bliver også eddikesurt med mindre man er meget aktivt med fodringen. Rugsurdejen er langt nemmere.

  62. Det lykkedes mig at få en surdej i gang for to år siden og det var en succes. Den står i køleskabet, når jeg ikke bruger den, men jeg oplever, at den skal fodres oftere og i flere dage, mens jeg smider ud af den, fordi den lugter eddikesurt. Den lifligt boblende surdej, som jeg havde i over et år, er der ikke mere. Jeg må indrømme at jeg fodrer på slump: en spiseskefuld groft rugmel, en spiseskefuld hvedemel og lunkent vand til konsistensen er som havregrød. Om dagen er her 22 grader, men temperaturen falder til 19 i løbet af natten. Min opskrift på rugbrød siger korn, kerner, vand og surdej fra aften til morgen, ca. 10 timer. Tilsætning af meltyper, salt, maltsirup (hjemmelavet) og hævning 4-6 timer inden bagning. Jeg ville gerne have luftigere brød, men hvad gør jeg forkert? Tak for din smukke blog og viise ord ?

  63. Hej Celine

    Hvis din surdej mugner, så vil du kunne se det på toppen. Mugbakterier har svært ved at leve nede i surdejen, så de vil vise sig på toppen eller langs siden på glasset.

    God bagelyst,
    Cathrine

  64. Hej Cathrine, hvordan ved man om bundfaldet er blevet muggent?
    Jeg har en surdej, som jeg ikke har rørt i og der derfor er kommet bundfald, men efter fodring er den fint aktiv?

  65. Hej Maria

    Prøv at lave en større fodring. I øjeblikket fodrer jeg 5 g surdej med 90-100 g vand og 90-100 g mel. Både morgen og aften. Det holder min surdej på et fint niveau.

    Jeg håber, at det kan hjælpe dig.

    God bagelyst,
    Cathrine

  66. Hej Cathrine,
    Min surdej lugter voldsomt meget af eddike og er omringet af bananfluer. Jeg har haft den i snart et halvt års tid og fulgt/brugt både dine opskrifter og ebog. For tiden fodrer jeg den dagligt, da den ellers lugter alt for kraftigt.. Jeg er helt nede og fodre 5 g surdej til 30g vand og 30g mel (15 grov/ 15 hvid) Jeg ved simpelthen ikke hvordan jeg skal komme videre herfra... Håber du kan hjælpe!

  67. Hej Cathrine.

    Surdejen blev aktiv og bollerne blev SÅ gode. Min kæreste var meget imponeret, og jeg var stolt og glad 🙂 Bollerne blev dog hurtigt bløde, da de havde kølet af. Kunne læse du skrev, at man for at undgå det, kunne bage dem ved lidt lavere temperatur i starten (220 grader fx) og så skrue op senere i bagetiden, er det korrekt forstået?

    Efterfølgende satte jeg surdejen på køl, og skulle friske den op igen og bage boller igen. Denne gang var surdejen dog desværre ikke aktiv nok, så dejen var SLET ikke hævet, og måtte kaseres. Æv. Så lige et spørgsmål. Du skriver i din e-bog, at man fodrer 3 gange. Hvis vi siger, at jeg har min surdej i køleskabet, så fodrer jeg den første gang med 10 g. af den, 60 g. melblanding og 60 g. vand. 2. fodring med samme mængder som før. Til 2. fodring, er det så den "gamle" surdej som fortsat er på køl i køleskabet jeg bruger? Og skal 2. fodring oveni/blandes sammen med den 1. fodring? Håber mine spørgsmål giver mening. 3. fodring står der "følg opskrift" hvis jeg skal bage dine "bedste surdejsboller" er det så samme mængder igen?

    Beklager alle mine spørgsmål.

  68. Hej Mette

    Jeg nåede vist ikke at svare hurtigt - beklager.

    Hvordan har din surdej det? Er det blevet aktiv?

    Når du fodrer din surdej hver dag, så behøver du kun én fodring inden, at du laver din dej.
    Hvis den ikke har været fodret i et par dage, eller den har været en tur i køleskabet, så vil jeg anbefale de tre fodringer.

    God bagelyst,
    Cathrine

  69. Hej Cathrine.

    Jeg har endelig begivet mig ud i projekt surdej, og har indkøbt bagestål. Jeg opstartede min surdej i lørdag eller søndags, og har fulgt din guide (e-bog) siden. Igår nåede jeg til dag 5. Fordi jeg først fodrede den ved 21 tiden, og jeg derfor ikke kunne se om den havde hævet lod jeg den stå til idag. Idag har jeg nu fodret den igen, og ser om den hæver op. Igår havde den ikke hævet op, hvad hvis den heller ikke gør i dag?
    Derudover tænker jeg at lave surdejsboller søndag morgen. Skal jeg stadig følge samme protokol som en "gammel" surdej og fodre imorgen tidligt, imorgen aften og lørdag morgen?

    Håber du kan hjælpe. Og håber inderligt du svarer hurtigt.

  70. Hej Cathrine,

    Holy Moses, det her surdejs-show er jo en hel videnskab, med mange forskellige tilgange! Jeg har forsøgt at læse alle kommentarer for at få svar på undren, men føler ikke jeg helt har fået brikkerne på plads. Du har sikkert svaret på det flere steder, som jeg har overset. I så fald - beklager dit dobbeltarbejde 🙂

    Jeg har rørt en surdej sammen efter din opskrift, men jeg er i tvivl om, præcist hvornår jeg gør hvad.

    Skal jeg slet ikke putte mel eller vand i de første dage, mens den står på køkkenbordet? Så det er først efter 5-10 dage, når den bobler og dufter at mørk øl, der skal ske andet, end at jeg rører i den et par gange om dagen? Og så er det så her, jeg fodrer den med 1:6:6 om aftenen og 1:1:1 dagen efter, hvorefter jeg kan bruge den i bagværk. Og disse mængder er alt efter hvor stor en portion jeg skal bruge, til det, jeg nu skal bage?

    Når du bruger ordet 'fodres' - så tager du ex. 20g af den eksisterende surdej, 20g vand og 20g mel, og denne er nu den nye surdej? Og dette er kun for ikke at ende ud med uanede mængder surdej?

    Jeg håber, du har tid til at svare på spørgsmål,
    Tak 🙂

    KH Louise

    1. Hej Louise

      Ja, det er helt rigtigt alt det, du skriver. Jeg fodrer kun en smule, da jeg ellers ender med en overdrevet mængde surdej.

      Jeg er netop i gang med at skrive på en E-bog om surdej, der udkommer lige om lidt. Der kommer du til at kunne læse meget mere detaljeret omkring, hvordan du laver din egen surdej, fodrer den og holder den i live 🙂

      God bagelyst,
      Cathrine

  71. Hej!
    Min surdej er efter 3 dage klar til brug. Jeg har desværre ikke mulighed for at bruge den de næste par dage, og vil gerne opbevare den i køleskabet. Skal jeg fodre den i dag, og sætte den i køleskabet i morgen, eller skal jeg sætte den i køleskabet lige efter fodringen?

    Tak for en god guide! 🙂
    - Nanna

  72. Hej Anders
    Jeg beklager, at jeg ikke har nået at svare dig i tide. Vi har været overhalet indenom af syge børn...

    Hvis du gerne vil bage boller lørdag morgen, så skal du lave dejen om fredagen.
    Du kan gøre følgende:
    Fodre din surdej torsdag morgen og aften med 1:6:6. Fredag morgen fodrer du den igen med 1:6:6, og så er den klar til at blive rørt sammen med din dej, når du kommer hjem fra arbejde fredag.

    Giver det mening? 🙂

    God bagelyst,
    Cathrine

  73. Hej !

    Er vild med nørderiet. Men hvad gør jeg her?

    Jeg vil gerne bage boller lørdag morgen, og jeg er på arbejde fredag. Skal jeg reelt fodre 1:6:6 torsdag aften, så igen 1:6:6 fredag morgen, så den er klar 10-12 timer efter, dvs. fredag aften, og da lægge en dej sammen, folde i løbet af nogle timer og så hæve natten over, for at bage lørdag morgen?

    Eller kan jeg nøjes med én fodring, eks. fredag morgen?

  74. Hej Cathrine. Jeg har nu studeret din beskrivelse og prøvet at følge den over flere gange, uden held. Jeg købte i december en surdej som jeg ikke nåede at få gang i. Efter ca en mdr i køleskab, har jeg prøvet at få liv i den. Jeg har prøvet at fodre, men den vokser ikke. Den lugter af eddike og meget surt, den bobler ganske lidt når jeg rører i den men den har ikke luftbobler. Jeg har prøvet at tage noget fra og fodrer efter din beskrivelse 4 gange nu, uden særlig held. Tror du den ikke kan bruges mere? Eller har du et godt råd?
    Tak for din meget fine beskrivelse.
    Vh Henriette

  75. Hej Cathrine

    Nu har jeg kastet mig ud i st lave en surdej. Det gik i udgangspunktet godt, den stod 5 dage og virkede rigtig god. Men så var det, at jeg misforstod et step, og opfriskede den 1:1:1 i går - og den skal først bruges i morgen. Nu står den rimelig tyk og inaktiv på bordet. Den dufter let syrligt, men ikke meget. Tror du den er død, eller har du et råd til mig?
    Tak for en virkelig skøn blog ??

    Vh. Christina

    1. Nevermind, jeg fodrede den 1:6:6 i går aftes og 1:1:1 i morges og nu bobler den lystigt. Uh, jeg er spændt på om det lykkes 🙂

      Mvh. Christina

  76. Hej
    Hvilke forhold bruger du til at starte en surdej.
    Hvor mange gange opfrisker du inden du begynder at bruge en ny opstartet surdej? ☺️

  77. Hej Cathrine. Hvad hvis jeg bare gerne vil have min surdej stående på køkkenbordet, så jeg kan bage hver dag?? skal den så fodres/opfriskes hver dag??

    Mvh Sabrina

  78. Hej Stefanie

    Ja, du skal vente 😉 Eller rettere - du skal finde et sted, hvor din surdej kan stå, hvor der ikke er for varmt. Optimalt omkring 20 grader.

    Ellers ville jeg vente. Det er langt lettere at starte en surdej op, når vejret ikke er så varmt. Den mugner meget hurtigt, når temperaturen er for høj.

    Mvh. Cathrine

  79. Skal jeg gøre noget ift at starte en surdej op i denne varme? Sidst blev den hurtig dårlig ?
    Har du nogle fif?
    Tak ?
    Mh
    Stefanie

  80. Når surdejen er oppe og køre, hvor længe kan den stå ved stuetemperatur? Jeg tænker hvis man bager hver anden eller tredje dag så behøver man måske ikke at stille den i køleskabet, men kan blot fodre surdejen 6 timer før bagning.

    1. Hej Frank.

      Hvis du ikke stiller din surdej på køl, så vil jeg anbefale dig at fodre den hver dag. Hvis jeg bager mandag og skal bage igen onsdag eller torsdag, så stiller jeg min surdej på køl 🙂 Så fodrer jeg den aftenen før, at jeg vil lave min dej + et par timer før, at dejen skal laves, så surdejen er ung og frisk.

      Det synes jeg giver det bedste resultat 🙂

  81. Hej Cathrine.
    Tak for en skøn blog med mange gode opskrifter.
    Jeg har lavet mig en surdej som jeg egentlig tænker fungerer fint, men er i tvivl omkring opskrifter. Jeg har ikke tid til alle de foldninger når jeg bager, men kan jeg bruge en røremaskine i stedet for, til alle de opskrifter hvor du skriver at du folder dejen?
    Jeg har dog heller ikke oplevet at min koldhævede dej er fuld med store bobler, kun små luftbobler. Er det min fordi jeg ælter dejen på maskine og ikke bruger folde teknikken?
    Vh Nina

    1. Hej Nina.
      Ja, du kan altid ælte dejen på røremaskine fremfor at folde den, men så får du også et andet resultat, som du siger.
      En æltet dej giver som oftest en dej, der er meget luftig med små holder og en mere sej og tæt krumme. En foldet dej giver større lufthuller og en blødere krumme 🙂

      Mvh. Cathrine

  82. Hej Cathrine ☺️ Mange tak for alle dine dejlige opskrifter! Hvis jeg har en rugsurdej, som der udelukkende er rugmel i, kan det lade sig gøre at tage noget af den, og lave til en almindelig surdej, eller anbefaler du at starte forfra med en almindelig surdej? Ved ikke om det er noget du kan svare på ☺️

    1. Hej Lenette.
      Selv tak! Dejligt, at du følger med herinde og kan bruge opskrifterne 🙂

      Ja, du kan sagtens bruge din rugsurdej som basis. Du tager noget fra og fodre med halv fint mel og halv groft mel og vand.

  83. Hej igen,
    Tak for svar:-) Kan jeg nå at følge den procedure nu? Nu har dejen stået i køleskabet siden den 8 dec. så jeg er usikker på om den er ødelagt?
    Hvis ja, hvordan gør jeg så med fodringen, skal dejen stå på køkkenbordet hele processen igennem? Og med hvor langt mellemrum skal jeg fodre (altså timemæssigt)?
    Hilsen Maja

    1. Hej Maja.
      Du kan altid forsøge. Det er svært for mig at sige, om surdejen er ødelagt, da jeg ikke kan se eller dufte den 🙂

      Du kan læse fodre den med 6 timer eller hele natten som mellemrum. Det kan du læse mere om i det her indlæg eller i kommentarerne. Du skal lade surdejen stå ved stuetemperatur.

      Mvh. Cathrine

  84. Hej Cathrine,
    Jeg har haft en rigtig fin og velfungerende surdej, som jeg har bagt med flere gange.
    Jeg har haft 50 g gemt i fryseren, da jeg havde en pause i bagningen. Nu har jeg taget den ud af fryseren, ladet den stå et døgn i køleskabet. Herefter har jeg fodret den
    1-1-1 og ladet den stå på køkkenbordet i ca 3 timer nu og den er slet ikke hævet op som den plejer? Har du en ide om hvad jeg har gjort forkert?
    Hilsen Maja

    1. Hej Maja.
      Du skal fodre din surdej nogle flere gange. Lad den nå stuetemperatur, når du tager den ud af fryseren, og så fodre den med 1:6:6 natten over og 1-3 gange med 1:1:1 - så burde din surdej live op igen 🙂

  85. Hej Katrine.
    Det er ikke meningen, at surdejen skal være så tør, som det lyder til, at din er blevet. Min surdej har en havregrødsagtig konsistens, når jeg har fodret den med 1:1:1.

    Hvis din surdej er god og levende, så kan du se, at den i løbet af et par timer (4-6 timer) hæve til dobbelt eller tredobbelt højde.

    Hæve din surdej efter 1:6:6 fodringen?

    Jeg ville forsøge at fodre den igen og se, om den hæver op. Det kan kræve et par fodringerne med 1-2 dages mellemrum.

  86. Kære Cathrine

    Min surdej har fungeret rigtig fint. Jeg lavede den, lod den stå i 10 dage, hvor jeg rørte i den 2 gange om dagen, hvor den til sidst boblede og duftede rigtigt. Derefter fodrede jeg den 1:6:6 og lod den stå natten over og derefter fodrede jeg den 1:1:1 og ville stille den i køleskabet, da det ikke lige passede med mine planer, at bage med den.
    Jeg synes godt nok den blev MEGET tør og fast efter jeg blandede 1:1:1? Kan det passe? Efter den stod i 6 timer, så den ikke særlig levende ud 🙁 Og den var blevet helt tør på toppen. Nu har jeg stillet den i køleskabet for ved helt ærligt ikke hvad jeg skal gøre ved den...
    Tror du jeg skal fodre den igen som før eller skal jeg bare smide den ud og starte fra ny med en helt ny dej?

    God lørdag
    Hilsen Katrine

  87. Feeedt 🙂 Tusind tak for svar.

    Jeg glæder mig til at komme ordentligt i gang med min surdej 😀
    Jeg er simpelthen stor fan af din blog og bager næsten kun efter dine opskrifter - det bliver så godt hver gang 😉

    Jeg skal lige høre et tillægsspørgsmål - nu har jeg fodret min surdej 1:6:6 og den har stået lidt og ser super god ud og lugter godt. Hvis jeg ingen planer har om at bage med den her de næste par dage behøver jeg så fodre den med 1:1:1 før jeg stiller den i køleskabet? Eller er det bedst at gøre det?

    Endu engang tak 🙂
    God lørdag.
    MVH Malene

    1. Du kan med fordel fodre den endnu en gang - det gør kun din surdej stærkere. Men hvis det ikke lige passer ind i planerne, så kan du sætte den på køl, og så fodre den med 1:6:6 aftenen før, at du skal bage, og så 1:1:1 på dagen.

  88. Kære Cathrine 🙂

    Tak for en god blog - alle de opskrifter jeg har brugt herfra er blevet en succes!

    Nu havde jeg tænkt at jeg ville begive mig ud i surdejsjunglen 😉
    Jeg lavede i onsdags en surdej efter din opskrift og den så i dag rigtig fin ud, hvor den boblede og lugtede, som jeg, udfra dine opslag om surdej og alle kommentarerne kan læse at den skal 🙂
    Derfor har jeg valgt at fodre den 1:6:6 (10 g surdej, 60 g vand og 60g mel) her til aften og vil fodre den i morgen 1:1:1, hvor jeg enten skal bage med den eller stiller den i køleskabet, alt det tror jeg at jeg har styr på.

    Det eneste spørgsmål jeg lige mangler svar på er: Hvad med den restrende (meget flydende) surdejs masse, som jeg kun har brug 10g af? Er det den der kan fryses? For den er jo bare meget meget flydende 😉 Og så skal den vel deles i portioner?
    Jeg kan bare ikke rigtig forstå hvorfor man skal lave så meget når man starter surdejen, hvis man kun skal bruge 10g af den?

    Håber du har tid og lyst til at svare 🙂

    God aften.
    MVH Malene

    1. Hej igen 🙂

      Undskyld forvirringen 🙁 Men din blog sagde at jeg min første kommentar ikke var blevet oploadet og så tænkte jeg at jeg ville prøve at læse kommentarerne lidt for at måske finde svar der og det fandt jeg.

      Men så havde jeg lige det sidste spørgsmål jeg skulle være sikker på og derfor ville jeg lige spørge om det.
      Ej, hvor er det pinligt!! Det må du undskylde 🙁

      MVH Malene

    2. Hej Malene.
      Det gør da ingenting 🙂 Godt, at du fik svar på dine spørgsmål.

      Ja, det er det, jeg gemmer i fryseren. Så hælder jeg oveni, når jeg fodrer min surdej senere og har i overskud - til sidst har jeg en hel bøtte "overskuds-surdej" i fryseren, som jeg så bager knækbrød af 🙂

      Mvh. Cathrine

  89. Hej Malene.
    Tak for dine spørgsmål.

    1. Surdejen skal i køleskabet, når den bobler og dufter syrligt og af øl.
    Fodre den inden. Låget skal lukkes, men ikke være tæt. Jeg bruger et weck-glas, hvor jeg har fjernet gummiringen.

    2. du skal fodre surdejen, når den er klar og inden, at du skal bage med den.

    3. Det er det sammen-

    4. Det er i blandingsforholdet. Fx i gram:10 gram surdej, 60 gram vand og 60 gram mel.

    5: Jeg gemmer den overskydende surdej og bager fx. knækbrød af det - den opskrift ligger også herinde på bloggen.

    Held og lykke og god fornøjelse med din surdej 🙂
    Mvh. Cathrine

    5

  90. Kære Cathrine 🙂

    Tak for en god blog - alle de opskrifter jeg har brugt herfra er blevet en succes!

    Nu havde jeg tænkt at jeg ville begive mig ud i surdejsjunglen 😉
    Jeg lavede i onsdags en surdej efter din opskrift men er blevet i tvivl om nogen ting og har nogen spørgsmål, som jeg håber du vil besvare.
    Jeg ved du siger at der ikke finde dumme spørgsmål, så nu spørger jeg bare 😀

    1: Min surdej har nu stået siden i onsdags i stuetemperatur og jeg har rørt i den 2 gange om dagen. Hvornår skal den i køleskabet? Og skal låget lukkes så?
    2: Hvornår skal jeg begynde at opfriske eller fodre den?
    3: Hvornår skal jeg opfriske og hvornår skal jeg fodre? Hvad er forskellen?
    4: Hvad betyder dine 1:1:1 og 1:6:6 eller :9?
    5: Når du siger at du tager f.eks. 50 g surdej fra og fodre den med mel og vand, for så at ende med 150 g surdej, som er klar til bagning efter de 6 timer, smider du så alt det resten surdej i skraldespanden? Og så ender du med at have 50 g surdej tilbage, som du så bare stiller tilbage køleskabet og fodre én gang om ugen hvis du ikke bruger af den?

    Håber du har tid og lyst til at svare 🙂

    God dag.
    MVH Malene

  91. Hej Cathrine

    Jeg har aldrig arbejdet med surdej før, men vil gerne prøve det. Nu har jeg læst indlægget + det med din opskrift for surdej og kommentarerne dertil.

    Jeg har simpelthen brug for, at det bliver skåret lidt mere ud i "pap"... 🙂

    Jeg starter med at lave surdejen efter din opskrift her: https://www.cathrinebrandt.dk/surdej/ og så stiller jeg den i køleskabet. Hvad gør jeg så dernæst??

    1. Hej Rikke.

      Det kan jeg godt forstå. Surdej er fantastisk at arbejde og bage med!

      Når du har lavet surdejen, så skal den fodres inden, at du kan bruge den.
      Der kan du følge som beskrevet her oven for (og i mange af kommentarerne hertil)

      Først 1:6:6 om aftenen og så 1:1:1 et par timer før, at du skal bage.

      Mvh. Cathrine

  92. Hej igen
    Jeg var i går på mobilen da jeg læste din artikel og alle spørgsmål og svar - og kunne ikke finde rundt i det hele. Men nu i dag ser jeg at du har svaret på mit spørgsmål i selve artiklen 🙂
    Jeg synes dog tidligere at jeg har læst et sted at man kan teste surdejen ved at tjekke om den kan hæve op. Kender du noget til den metode?
    Mvh Line

    1. Hej Line.
      Ja, din surdej skal hæve op, for at den er klar til bagning. Da det netop er det, den skal kunne i dejen - hæve dejen.

      Jeg fodrer altid min surdej i et glas eller gennemsigtig beholder. Så er det nemt for mig at se, at min surdej hæver. Min surdejhæver op til 3 gange størrelse.

      Nej, man kan ikke sige, at surdejen altid er klar til at bage, når den er blevet fodret som beskrevet. Den skal hæve og dufte syrligt for at den er klar. Der er desværre ingen facitliste med en surdej 🙂

      Jeg har tre ting, jeg kigger efter, hvis jeg vil være sikker på, at min surdej er klar.
      1: er den hævet og har luftbobler i sig og på toppen?
      2: dufter den let syrligt?
      3: kan den flyde?

      Sig endelig til, hvis du har flere spørgsmål, så skal jeg forsøge at hjælpe 🙂

      Mvh. Cathrine

  93. Hej Cathrine

    Jeg har med interesse læst din artikel samt alle spørgsmål og svar. Jeg er dog stadig ikke helt sikker på hvornår en surdej er klar.
    Hvis den er taget ud af køl om aften. Har stået en times tid og er blevet fodret og igen fodret om morgenen - er den så med garanti klar til at bage med 4-6 timer efter?
    Min surdej bobler fint på overfladen og dufter som den skal - men den er ikke hævet op. Er det noget med at man kan lave en test der skal hæve?

    Min rugsurdej hæver altid fint op men ikke hvedesurdejen 🙁

    Mvh Line

  94. Selv efter at have læst de mange kommentarer og indlægget flere gange er jeg stadig ikke helt med...
    Jeg starter med at lave min surdej efter din opskrift? Lader den udvikle sig og så videre. Når jeg så skal fodre den første gang tager jeg en lille del(fx. 10g) og fodre den? Resten af dejen skal jeg så ikke bruge til noget? og kan smide den ud, gemme den eller bruge den til noget andet.. Når jeg er færdig med at fodre tager jeg så en lille del af det fodrede og gemmer? Og bruger så det resterede til at bage nu og her (eller hvor meget jeg nu skal bruge) og kan i princippet smide resten ud..
    Kan jeg i princippet nøjes med at gemme 10 g af den ny-fodrede i køleskabet hver gang hvis jeg kun har intentioner om at bage en portion af gangen?

    Jeg håber at få helt styr på hvad der skal ske inden jeg går i gang 😉

    1. Hej Camilla.

      Det er fuldstændig rigtigt forstået.

      Et lille tip: det er sjovt at lave sin egen surdej fra bunden, men det kan være virkelig svært at få det til at fungerer perfekt - særligt her i sommervarmen, hvor temperaturen i køkkenet ofte er for høj til, at surdejen når at udvikle nok mælkesyrebakterier inden, at den bliver for sur. En svær balance.

      Så hvis du har lyst - spring over hvor gærdet er lavest. Køb en surdej i en helsekostforretning (Aurion og Skærtoftmølle har det fx.), få en portion surdej af en bekendt eller spørg din bager, om han har en surdej, du må købe lidt af.

      Den surdej kan du arbejde ud fra, fodre og have resten af dit liv 🙂

  95. Hej Cathrine 🙂

    Jeg har lige brug for din hjælp i forhold til de forhold du opfrisker surdej i.

    Du siger først opfriske i 1:6:6. Hvilke forhold arbejder du i her? Er det dl, så det hedder 1 dl surdej, 6 dl vand, 6 dl mel? Eller er det i spsk? For det er vel en rimelige stor portion man får ud af dl?

    Og så siger du om morgenen 1:1:1. Også her vil jeg gerne vide om det er fx spsk, dl, gram eller andet?

    Jeg eksperimenterer på livet løs med surdej, men synes simpelthen det er så svært at få ordentlig gang i den.
    Håber du kan hjælpe 🙂

    Mvh Anne.

    1. Hej Anne.

      Jeg opskrifter i gram 🙂
      Hvis jeg skal lave en enkelt portion boller fx, så fodrer jeg surdejen med: 10 g surdej, 60 g vand, 60 g mel (halvt fint, halvt groft). Lader den stå 6-10 timer og opskrifter med 1:1:1.

      Surdejen, jeg har i overskud, når jeg fodrer den, den gemmer jeg i fryseren, så jeg kan bage surdejsknækbrød senere 🙂

  96. Mange tak for svar - jeg er blevet ret fan af surdej, men skal lige lære processerne og hvordan man skal "pleje" den 🙂 - jep røremaskine, er nemlig på udkig efter en god en, har selv en gammel kenwood lige nu. Go dag

    1. Surdej er også helt fantastisk!
      Rigtig god fornøjelse med det 🙂

      Jeg er i hvert fald glad for Kenwood. Jeg har hørt fra flere, at de er glade for deres KitchenAid, men den har tendens til at hoppe og danse på bordet, og så kan den ikke tage så meget dej. Den er bedst til kager og ikke så meget brød.

      Hvis jeg måtte vælge frit på alle hylder, så ville jeg nok købe en Teddy, men jeg tror ikke, at forskellen fra en af de store Kenwood og så en Teddy er så stor, når jeg ikke bruger den mere, end jeg gør 🙂

  97. Tak for svar 🙂 hvor længe skal den stå at 'vågne' fra den kommer ud af køleskabet til at den fodres første gang? fodres den med det samme eller skal den opnå stuetemperatur (dvs er par timer)?

    Et andet spørgsmål - kan du anbefale en god bagemaskine? 😉 tak for hjælpen med surdejen

    1. Jeg lader gerne min surdej stå en lille times tid ved stuetemperatur før, at jeg fodrer den. Men det er ikke absolut nødvendigt. Hvis jeg ikke har tiden til det, så fodrer jeg den bare med det samme.

      Bagemaskine? Mener du røremaskine? 🙂 Jeg har en Kenwood røremaskine, som jeg er meget glad for. Jeg kan se, at den faktisk er på tilbud lige nu, der hvor jeg købte min. Blot et tip.

      Jeg har sat et link ind til røremaskinen nederst i indlægget.

  98. Hvor lang tid skal der mindst gå hvis jeg har fodret den med forholdet 1:6:6 til at jeg kan fodre den med1:1:1? 🙂 (jeg har fodret den imorges og så viæ jeg høre om jeg kan fodre den sidst på eftermiddagen og så bruge den i aften?) god søndag

    1. Hej Janni.

      Jeg har desværre først set din kommentar nu.

      Tiden er lidt svær at svare på, da det afhænger af mange ting, hvor hurtigt din surdej "modner"; temperatur, hvor effektiv din surdej er, meltyper osv.

      Det er altid bedst at kigge på din surdej. Når den er hævet højt og er lige ved/netop er begyndt at falde lidt sammen, så skal den bruges eller fodres igen.

      Men som udgangspunkt vil jeg sige minimum 6 timer ved 1:6:6 og minimum 3-4 timer ved 1:1:1.

      Så små 10 timer fra du tager den ud af køleskabet indtil, at du kan bruge den. Og så skal din færdige dej gerne have lov til at stå minimum 2-3 timer ved stuetemperatur inden, at du kommer den i køleskabet, da surdejen skal have muligheden for at blive aktiv i din dej.

      Jeg håber, det er svar nok 🙂
      Mvh. Cathrine

  99. Jeg skal lige være sikker på, at jeg forstår din metode rigtigt: hver gang du skriver fodrer, skal jeg tage en del surdej fra i et nyt glas og smide resten ud (eller fryse ned) - det bliver ikke bare fyldt oveni, som I mange andre "surdejsopskrifter"?!

    1. Lige netop! Hvis du kun har den mængde surdej, du skal bruge (fx 20 g), så fylder du bare oveni. Men ellers skal du tage fra, og fryse eller smide resten ud. Ellers ender du med en enorm mængde surdej til sidst 😉

  100. Det lyder til, at du har fået en sund og velfungerende surdej 🙂

    Du kan sagtens gøre den mængde, du fodrer endnu mindre, så du ikke ender med at have en masse surdej, du ikke skal bruge.

    Jeg fodrer 10 g surdej om aftenen med 1:6:6 og så 40 g surdej om morgenen med 1:1:1. Så har jeg 100 g surdej at bage med og 20 g surdej til at komme i køleskabet til næste gang 🙂

  101. Den så i hvert fald betydeligt bedre ud, efter den havde stået en 4 timers tid... Der var bobler og god duft... Så nu er jeg bare spændt på, hvordan den har det når jeg kommer hjem, og har fået fodret igen... Er den fin, så skal der godt nok bages 😉
    Og ellers så starter jeg da igen... Vil meget gerne have gang i det, min knægt synes mit hjemmebagte er bedre end købt 🙂

    1. Det lyder absolut til, at din surdej er fint i live, og at den bare trængte til, at få noget nyt mel og vand 🙂

      Den skal godt se lidt tynd og flad ud, når du kommer hjem til den igen, men så fodrer du den bare med 1:6:6 om aftenen og 1:1:1 4-6 timer før, at du skal bage med den, og så er jeg sikker på, at den er helt perfekt.

      Lad mig endelig vide, hvordan det går 🙂

      Dejligt med glade modtagere af ens hjemmebagte brød!

    2. Den så faktisk okay ud da jeg kom hjem, det var tydeligt at se at der var sket noget, også selvom den havde stået i køleskab siden fredag aften.
      Jeg tog den ud af køleskabet, da jeg tænkte at det vel ikke gjorde noget, hvis den fik stuetemperatur når jeg skulle blande den op igen.
      Tog så 50g surdej og blandede med 300g vand, 150g hvedemel, 75g rugmel og 75g fuldkornshvedemel ... Det hældte jeg så i et 1 liters patentglas, som jeg lod stå ved stuetemperatur. Nu er det så hævet så meget, at jeg overvejer om jeg enten skal stille glasset i køleskabet, eller om jeg skal hælde det over i et andet, større glas, og så lade det stå ude ved stuetemperatur.

  102. Jep - det kan du have ret i. Det lyder i hvert fald til, at din surdej har stået for længe. Både honning og kærnemælken aktiverer din surdej meget og hurtigt. Derfor er det ikke helt optimalt at bruge, når du starter en surdej fra bunden. Du kan sagtens bruge det, når du fodrer din surdej, når den fungerer godt.

    Ja, du kan sagtens nøjes med meget mindre surdej, når du fodrer den. Ellers ender du med kæmpe mængder surdej, hvor du kun skal bruge en smule af det, når du bager. Jeg tager 50 g surdej til 50g vand og 50 g mel - så har jeg 50 g surdej tilbage til næste gang, at jeg skal fodre den.

    Det surdej du har i overskud, det kan du sagtens bruge. Du kan fx. bage de her knækbrød eller de her (helt fantastiske) pandekager.

    https://www.cathrinebrandt.dk/surdejsknaekbroed-med-froe-og-kerner/
    https://www.cathrinebrandt.dk/pandekager-med-surdej-de-bedste-brunch-pandekager/

    Selv tak - jeg krydser virkelig fingre for, at det lykkes. Ellers må du give det et forsøg mere 🙂 En surdej er altså fantastisk for dit brød.

  103. Det kan jeg sagtens, skal først afsted i aften.

    Har taget 200g af (den mislykkede) surdej (skulle måske have nøjes med 100g?), 200g koldt vand, 100g hvedemel, 50g rugmel og 50g fuldkornshvedemel (i stedet for grahamsmel).
    Den overgærede duft er i hvert fald væk (lige) nu, og jeg bilder mig selv ind, at jeg allerede har set bare en lille bitte smule aktivitet i den nye surdej ... Men det er måske nok bare ønsketænkning 😉

    Kom faktisk til at tænke på, at det jo nok er mig selv der er skyld i miseren med surdejen ... Skulle nemlig absolut "fjolle" da jeg blandede den i fredag, tilsatte nemlig en lille teske kærnemælk og en endnu mindre teske honning, og jeg tænker at i hvert fald kærnemælken godt kan være skyld i problemerne?

    Men mange, mange tak fordi du tager dig tid til at hjælpe.

  104. Så skal vi vist gøre noget andet. Det lyder umiddelbart til, at din surdej er overgæret - den er simeplthen blevet for sur.

    Kan du nå at fodre den og lade den stå ved stuetemperatur i et par timer før, at du tager afsted i dag?

    Hvis du kan det, så skal du fodre den md 1:1:1, lade den stå 3-4 timer ved stuetemperatur og så komme den i køleskabet, mens du er væk. Når du kommer hjem igen, så skal du fodre den med 1:6:6 om aftenen og 1:1:1 dagen efter. Så krydser vi fingre for, at den lever 🙂

  105. Bobler den heller ikke, når du rører/lige har rørt i den?

    Duften lyder som den skal 🙂

    Nej, det skulle ikke være noget problem, at du har kommet surdejen i et andet glas.

    Prøv at fodre din surdej med 1:1:1 - så får den lige lidt ny energi at køre på. Så skal den gerne være vokset og boble, når du kommer hjem i morgen 🙂

    1. Nope, ingen bobler, den kan åbenbart ikke li' at boble 😉
      Og så vil jeg godt rette lidt mht. duften ... Det er måske nok nærmere som noget overgæret æblejuice ... Ja, det er mere derhen ad.

      Og så kan jeg se, at jeg har fået skrevet helt galt i mit første indlæg ... Jeg tager afsted i aften, og er så først hjemme igen på onsdag morgen.
      Ud fra det, hvordan skal jeg så behandle den?

  106. Jeg startede en surdej i fredags aften, så den har altså stået i godt 5 dage nu.
    Synes stadigvæk den skiller rigtigt meget (bliver det ikke bedre?), så jeg rører i den 3-4 gange om dagen.
    Nu er det så sådan, at jeg ikke er hjemme fra fredag aften og indtil lørdag morgen ... Er det en god ide at sætte den i køleskab mens jeg ikke er hjemme? Evt. fodre den (med hvor meget?) fredag inden den kommer i køleskab?

    1. Det er helt normalt, at den skiller - det vil den blive ved med at gøre så længe, at den er så tynd.

      Hvis din surdej bobler og dufter af yoghurt, så vil jeg fodre den. Fodre den fredag inden, at du tager af sted med 1:6:6.

      Lad den stå på køkkenbordet til du kommer hjem. Dagen efter kan du fodre den med 1:1:1, og efter et par timer, så har du en surdej, du kan bage med 🙂

    2. Næh, den hverken bobler på nogen som helst måde, eller dufter af yoghurt ... Lugten kan nærmest beskrives, som en svagere afart af den lugt der møder en på et bryggeri ... I hvert fald som jeg husker den lugt, fra da jeg besøgte det gamle Carlsberg bryggeri i Valby, for efter hånden mange, mange år siden ;o)
      Jeg ved ikke om jeg har "mishandlet" surdejen, ved at jeg omhældte den til et andet glas i mandags? Måske ligefrem "dræbt" den?

  107. Mange tak og undskyld alle de spørgsmål - men det skal bare lykkes 🙂 nu har jeg fodret den imorges og her til aften. Hvis ikke jeg skal bruge den i dag, så stiller jeg den vel bare i køleskabet og tager den ud et døgn før og fodrer den om aftenen og morgenen ikke? Af den surdej jeg har nu kan jeg smide 20 g i fryseren og bruge til senere ikke?☺✌? God aften

    1. Det er helt ok.

      Jo, hvis du ikke skal bruge den nu, så stiller du den i køleskabet.
      Dagen før brug fodrer du den, som du skriver.

      Det surdej, du har i overskud, når du tager den ud af køleskabet, og har taget surdej fra, som du skal fodre, så kan du komme resten i fryseren, som du så kan bruge en anden gang til fx. knækbrød.

  108. Min surdej skiller, vandet ligger for oven og den faste del forneden. Jeg skal snart til at fodre den første gang og skal lige være sikker .. Skal jeg hælde vandet/væsken fra og blot tage den faste del og blande den med nyt vand og mel eller skal jeg røre i den gamle surdej så væske og den faste del blandet (hvilket bliver en meget tynd blanding) 🙂

    Håber du kan hjælpe mig.

    1. Hej Janni.

      Jeg håber, at jeg når at svare i tide.

      Det er helt ok og normalt, at surdejen skiller. Så skal du røre i den inden, at du bruger den eller fodrer den.

      Rør rundt i den og tag noget fra, som du fodrer med frisk mel og vand.

      Spørg endelig igen, hvis du er i tvivl.
      Cathrine

  109. Jeg har også virkelig svært ved at forstå præcis hvordan det foregår! Jeg har lavet en surdej fra en anden opskrif - med speltmel. Her har jeg fodret den med 1dl vand og 1/2 del fin speltmel og en 1/2 dl groft speltmel. Min skiller også og er ret tynd. Men jeg troede så at jeg tog 100 g fra denne dejg og brugte til bagning, og satte resen i køleskabet og fodret det en gang om ugen.
    Men det du siger er at man tager 50 g fra, og blander op med nyt mel og vand, lader det stå i 4-6 timer, og så kasserer man resten? Eller er det resten der kommer i køleskabet? Og skal resten fodres også, og er det man tager fra, det man putter i f.eks. bolledejen?

    Hilsen lettere forvirret surdejs novise 😀

    1. Hej Susanne.

      Ja, nogle surdejsopskrifter siger, at man skal fodre surdej ugentligt, og man så bare kan bruge den, når man skal bage.

      Sådan har jeg også gjort tidligere. Men mine erfaringer er, at du får et langt bedre brød med en mere luftig krumme, hvis din surdej er "ung" - altså fodret indenfor de sidste 4-6 timer inden, at du bager med den.

      Når surdejen er ung, så er der langt flere mælkesyrebakterier i, og det er netop dem, der får dejen til at hæve.

      Jeg siger, at man fodre surdejen aftenen før med 1:6:6 - mængden bestemmer man selv. Om morgenen fodrer man den så igen med 1:1:1. Her er det vigtigt at bruge en mængde, så man ender med at have nok surdej til sidst brød og noget tilovers, man kan bruge næste gang, at man skal fodre sin surdej.

      Du kan kassere resten af surdejen eller gemme det i fryseren, så du kan bage det her knækbrød: https://www.cathrinebrandt.dk/surdejsknaekbroed-med-froe-og-kerner/
      Eller bruge noget af det overskydende surdej til den her brownie:
      https://www.cathrinebrandt.dk/brownie-med-surdej-soed-syrlig-og-svampet/

      Sig endelig til, hvis det ikke helt giver mening endnu 🙂
      Cathrine

  110. Okay - jeg forsøger at se, den får lige lov til at stå et par dage endnu, inden den skal fodres første gang 🙂 mange tak for både opskrift og svar!

  111. Mange tak for hurtigt svar 🙂

    Det vil sige, når min surdej har stået på køkkenbordet i 5-10 dage, så skal jeg fodre den - må jeg godt røre rundt i den der eller? Når den så er blevet fordret om aftenen, så skal jeg tage 50 af den "nye" surdej og fodre den med vand og mel og lade den stå i 4-6 timer inden brug. Når jeg så skal bage, så skal der ikke røres i surdejen eller? Synes bare hurtigt den skiller, hvor der ligger vand på toppen 🙂

    1. Ja, du skal røre rundt i den.

      Det er korrekt som du skriver. Når du har fodret din surdej på ny, så skulle den helst ikke skille. Den bliver tykkere, end den er nu. Hvis den er skilt, så skal du røre i den.

  112. Hej Janni.

    Hvor er det godt at høre, at du har lavet din egen surdej - den bliver du med garanti glad for 🙂

    Ja, når din surdej er klar, så er det en god ide at fodre den. Surdejen skal altid fodres 4-6 timer inden, at du skal bruge den, så den er frisk og fuld af mælkesyrebakterier.

    Når du fodrer din surdej, så fodrer du den enten 1:6:6 eller 1:1:1 afhængig af, om du skal bage med den næste dag eller om et par timer.

    Jeg ville gøre følgende:
    Om aftenen. Fodre din surdej med 1:6:6. 10 g surdej, 60 g vand, 30 g groft mel og 30 g fint mel.

    Om morgenen eller 4-6 timer før, at du skal bage med den, så fodrer du den med 1:1:1. 50 g surdej, 50 g vand, 25 g groft mel og 25 g fint mel.

    Nu kan du lave en dej med din surdej.
    Gem 10-20 g surdej i køleskabet til næste gang, at du skal fodre din surdej, så du kan bage med den. Resten kan du komme i en bøtte og komme i fryseren. Når du har nok surdej, så kan du bage de her knækbrød: https://www.cathrinebrandt.dk/surdejsknaekbroed-med-froe-og-kerner/

    Din friske surdej skiller ikke. Men hvis den har stået længe i køleskabet, så kan den godt skille, så der er væske på toppen. Så skal du røre rundt i den.

    Sig endelig til, hvis du er i tvivl om noget 🙂
    God bagelyst,
    Cathrine

  113. Hejsa 🙂 jeg har lavet min egen surdej efter din opskrift, men har lige et par spørgsmål. Når den har stået et par dage og gerne skulle være klar, skal den så fodres, nu hvor den er ny og hvor mange dl skal der bruges af hver og skal noget af surdejen kasseres? Dernæst, når jeg så kan bruge surdejen, skal man så røre i det, så både vand og mel flyder sammen eller er det kun den 'tykke' masse man skal bruge?? Håber at du kan svare på mine spørgsmål⭐️

  114. Skønt indslag og lige i tide til min surdej faktisk er klar. Nu har de. Stået i 5 dage og blevet god, skal jeg så opfriske den dagen inden jeg bruger den? Eller kan man godt bruge fra den nu hvor den er ny??

    1. Hej Therese.
      Så fedt med din egen surdej!
      Du er nødt til at fodre din surdej, da den har opbrugt den næring, der er i melet, mens den "laves".
      Jeg ville fodre den i aften med 1:6:6 og så i morgen med 1:1:1 hvorefter du kan bage med den :9
      Jeg er spændt på at høre, hvordan det går.
      God bagelyst.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT