Hvorfor ændre på noget, der er (noget nær) perfekt? For vi er jo vilde med de bløde chokoladeboller - både I og jeg. Men I har skreget på muligheden for at koldhæve chokoladebollerne, og det vil jeg rigtigt gerne hjælpe med. Så nu får i den. Min bedste opskrift på koldhævede chokoladeboller. Selvfølgelig med udgangspunkt i de populære bløde chokoladeboller. For hvorfor lave om på noget, der fungerer?
15 stk.
Det skal du bruge:
- 200 g kold mælk (jeg bruger sødmælk)
- 100 g koldt vand
- 10 g gær
- 40 g sukker
- 2 æg (1 til dejen og 1 til at pensle med)
- 550 g hvedemel
- ½ tsk. stødt kardemomme
- 7 g salt
- 50 g blødt smør
- 100 g mørk chokolade - jeg bruger de her mørke chokoladeknapper fra Callebaut
- 1 bradepande, 25 x 35 cm
Sådan bager du de bedste koldhævede chokoladeboller:
Kom mælk, vand, gær og sukker i en skål og rør til gæren er opløst. Kom et æg i og rør det ud. Tilsæt mel, kardemomme og salt og ælt dejen i 5 minutter ved lav/medium hastighed til dejen er samlet og glat. Kom det bløde smør i og ælt dejen i yderligere 5-8 minutter ved medium hastighed til dejen har samlet sig om dejkrogen, sluppet skålens kanter og er glat. Kom chokoladen i og ælt den kort ind i dejen.
Lad dejen hæve i 75 minutter ved stuetemperatur tildækket med husholdningsfilm og et klæde. Del dejen i 15 stykker - hver skal veje 75 g. Form chokoladebollerne - se en video af, hvordan du former chokoladebollerne her. Kom bagepapir i bradepanden og kom bollerne heri. Dæk bollerne med husholdningsfilm og stil dem på køl natten over.
Dagen efter tages chokoladebollerne ud og stilles ved stuetemperatur. Lad dem gerne stå og "vågne" i 30-60 minutter inden, at de bages. Tænd ovnen på 220 grader over/undervarme. Pensel chokoladebollerne med et sammenpisket æg og bag dem i 10-15 minutter indtil, at de er godt gyldne. Afkøl på en rist og nyd.
Tip: Bollerne kan koldhæve i 12-20 timer afhængigt af, hvordan tiden passer bedst ind i din planlægning.
Indlægget indeholder affiliatelinks
Hej Cathrine,
Jeg har købt dine lækre kardemommefrø men jeg er i tvivl om når der eks i opskriften står 1/2 tsk om det er mængden før eller efter brug af morteren?
Mvh
Trine
Hej Trine
Jeg må indrømme, at jeg aldrig er super præcis, når det kommer til kardemomme. Pånær når jeg har angivet kardemommen i gram. I en opskrift som den her ville jeg bruge 0,5 tsk. kværnet kardemommefrø. Cirka 😉 Jeg er vild med kardemomme, så altid hellere lidt for meget end lidt for lidt 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Bruger du saltet eller usaltet smør? (Botniske udlandet hvor standard er usaltet)
Hej Trine
Jeg bruger altid saltet smør. Pånær i min gateau marcel kage 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Det er bare en virkelig god opskrift! Lavede den til afslutning i min søns vuggestue og de elskede dem. Havde lidt problemer med varmen (28 grader) men de blev formet med lidt ekstra mel, og så kørte det! Dobbeltportion kunne lige være i min bradepande til ovnen. 💪🏻 Og de er også godkendt dagen efter af både mand og barn.
Havde ugen forinden prøvet dine bamse boller, som også var helt geniale. Tak for gode og gennemarbejdede opskrifter. Nu må jeg da også heller få gang i min surdej igen… 🤭
Hej Mie
Tusind tak for dine rosende ord - det glæder mig, at du har succes med mine opskrifter.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Lige som Emma, ville jeg gerne høre om man kan hæve dejen i skålen i køleskabet, og så forme dem lige før de bages?
Hej Charlotte
Det kan du godt. Du skal lade dem efterhæve, når de er formet, så de bliver luftige og lette.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine.
Jeg står og skal lave dobbelt portion af denne opskrift a men hvordan forholder man sig til mængden af gær - skal den fordobles? 😊
Hej Louise
Ja, alle ingredienser skal fordobles, hvis du laver dobbelt portion 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Et spørgsmål mere: hvordan undgår du at der er chokoladeknapper udenpå dejen? Bollerne ser så meget bedre ud, når der ikke er smeltede udflydte chokoladeknapper på dem
Hej Anne
Det er ikke noget specielt, jeg gør 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Nogen opskrifter bager du med damp, men ikke de her. Kan man booste deres luftighed med damp de første 5 min?
Hej Anne
Hmm - det kommer an på hævningen inden. Den lange hævetid bør sirker, at dejen er hævet til sit optimale. Så umiddelbart tænker jeg ikke, at damp vil gøre den store forskel. Men prøv 😉
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine
Tak for en virkelig skøn opskrift.
Hvis man ikk så tit har sødmælk på lager ville du anbefale at have lidt sødmælk i fryseren eller blot at bruge det minimælk man har stående (ikke kun i denne opskrift men generelt i dine boller/kager med mælk 🙂 )
Bedste hilsner
Camilla
Hej Camilla
Så ville jeg bruge minimælk 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hvordan sikrer jeg mig, at brødet er gennembagt, når der er 'bagt-sammen'? Jeg bagte en plade sandwichboller i dag, 20 min efter opskriften, målte kernetemperatur som var 100 - og da brødet kom ud, kollapsede det og var underbagt. Jeg prøver at give det 10 min mere næste gang ... men risikrer jeg så at bage det tørt?
Jeg havde samme problem da jeg bagte de her boller - de midterste bliver underbagt og de yderste er meget mørke
Hej Anne
Hvis du oplever det samme problem, så ville jeg bage i en lidt større form. Mit tip til dig ville også være at tage kernetemperaturen, men det har du allerede forsøgt 🙂
Ellers må du skrue temperaturen ned og bage i længere tid.
God bagelyst,
Cathrine
Jeg ELSKER denne opskrift - så er det sagt...
Jeg har dog et spørgsmål; der bruges mindre mel til denne end til de, der ikke koldhæver. Hvordan kan det være?
Jeg oplever nemlig at dejen er meget våd og klistret når jeg følger opskriften til de koldhævede boller.
Hej Pernille
Tak! Chokoladeboller er også fantastisk.
Når dejen står og hæver i lang tid, så får melet tid til at absorbere væsken yderligere, og jeg har derfor givet dejen lidt mindre mel for at sikre, at de forbliver bløde og saftige. Hvis det driller dig, så kan du komme en smule mere mel i - ca. 25 g.
God bagelyst,
Cathrine
Hei, Er det pressegjær eller tørrgjær du bruker her ?
Hej Anna
Det er frisk gær - pressegjær.
God bagelyst,
Cathrine
Hej.
Jeg håber du når at de denne besked inden i morgen 😏
Jeg har netop stillet disse boller i køleskabet, men har ved en fejl fået lavet 12 boller i stedet for 15...
Hvor længe tror du de skal have i ovnen?
Hej Kristina
Det gjorde jeg desværre ikke. Til en anden gang kan du altid kigge efter farven på dine boller - når de er godt gyldne, så er de færdige.
God bagelyst,
Cathrine
Elsker bare den her opskrift! Men nu hvor jeg er kommet i gang med at bqg med sød surdej, så drømmer jeg sa lidt om, at den her også kom i en surdejsversion 😍 tak for altid skønne opskrifter og fine videoer!
Hej Katrine
Vi to drømmer om det samme så 🙂 Heldigvis er jeg allerede i gang med netop det! Glæd dig til efteråret - det bliver SÅ godt!
God bagelsyt,
Cathrine
[…] was a long time that I had my mind hooked on some cold proofed soft buns with chocolate from Cathrine Brandt. If you’re Danish or you speak Danish, I strongly recommend Cathrine’s blog and/or […]
Hej - har du et bud på de her boller bagt på en sød surdej og med foldemetoden? Ingen røremaskine i sommerhuset 🙂 Har gjort et forsøg (m gær) og smultre smørret i dejen. Spændt på hvordan resultatet bliver.
Har lige lavet det skønneste boller men de var meget rå efter de 12 minutter.. hvad har jeg gjort forkert ❓?
Hej Louise
Din dej er enten ikke hævet? Eller også skulle du bare have bagt dem noget længere 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Kan man lade dem hæve over natten og så først forme dem til boller inden de skal bages? Ift pladsen i køleskabet ville det være bedre for mig ?
Hej Cathrine!
Jeg vil bage bollerne så min datter kan have dem med i børnehave på sin fødselsdag.
Jeg har mulighed for at bage dem dagen før, hvordan opbevares de bedst ind til næste dag eller skal jeg hellere bage dem i bedre tid også fryse dem.
Vh
Lena
Hej Lena
Du kan gøre begge dele.
Hvis du bager dem dagen før, så skal du opbevare dem i en pose eller lufttæt beholder ved stuetemperatur. Hvis du fryser dem, så vil jeg anbefale, at du tøer dem op og luner før, at du skal bruge dem 🙂
God bagelyst og rigtig god fødselsdag til din datter.
Cathrine
Hej Ninna
Ja, det kan du sagtens 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej! Kan de fryses efter hævning - lidt ala dine koldthævede kanelsnegle?
Hej Mette
Det er jeg bare så glad for at høre!
Tusind tak 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Første gang jeg har prøvet en af dine opskrifter og det bliver ihvertfald ikke sidste.
Bollerne var så gode og rup og stup blev spist ?
Hej Cathrine
Dine chokoladeboller er så lækre, og nu vil jeg så prøve den koldthævede version.
Kan man rykke de 75 minutters hævetid til man har formet bollerne? Altså så man laver dej, former boller, sætter dem til hævning ved stuetemperatur og derefter kommer dem i køleskabet? Det synes jeg personligt ville være nemmere 🙂
Hej Catrine
Ja, det tænker jeg godt, at du kan. En dej kan godt være lidt træls at arbejde med, når den slet ikke har hævet eller udviklet sig - det er fordelen ved at lade den hvile og hæve først. Men prøv 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Tusind tak for tips, det vil jeg prøve! 🙂
Tak for svar 🙂
Hvordan undgår du at din røremaskine varmer dejen op?
Det sker altid for mig når jeg bager. Jeg bruger koldt vand fra køleskabet og ælter langsomt i starten, men det bliver bare så varmt alligevel. I det her tilfælde smeltede chokoladeknapperne og nu har jeg en brun dej desværre 🙁 håber det lykkes alligevel.
Jeg har en kenwood major titanium med skål i rustfrie stål.
Jeg ælter med en lille pause eller to undervejs, hvis jeg synes, at dejen bliver for varm. Ellers kommer jeg en kold klud eller klæde omkring skålen. Når du har en rustfri skål, så kan du komme den i køleskabet inden.
I mine chokoladeboller, så kommer jeg først chokoladen i helt til sidst og ælter det evt ind med hånden.
Hej Line
Ja, det kan du. Du kan også bare komme alle bollerne på en af ovnens bageplader - det tænker jeg umiddelbart passer meget godt i størrelsen 🙂
Rigtig god bagelyst
Cathrine
Hej Cathrine.
Jeg skal bage dobbelt portion (altså 30 stk). Jeg har kun en enkelt bradepande i den størrelse - kan jeg bare sætte den anden halvdel på ovnens bradepande?
Hej Sofia
Smagen er mindst lige så god, og måske endda endnu bedre, synes jeg.
Dejen får tid til at udvikle smag, når den hæver natten over, og så kan jeg altid godt lide, når der er brugt så lidt gær som muligt.
Men begge opskrifter er jeg virkelig glade for - i særdelesheden for smagen. Det handler mest af alt om praktikken i, om dejen skal koldhæves eller ej 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej:)
Hvordan er smagen i forhold til din almindelig opskrift
Mvh Sofia
Super flotte boller. Kan de bages uden chokolade helt eller fx med rosiner istedet?
“Kom skålen i” - mener du chokoladen? Det bliver svært at ælte skålen ind i dejen 😉
Slet ikke, Signe - det handler bare om at ælte længe nok 😉
Selvfølgelig! Tusind tak fordi du skriver - det er rettet nu. Det var jo chokoladen, jeg mente 🙂
Rigtig god weekend,
Cathrine