English recipe below
Lune chokoladeboller med smør, en god kop kaffe og hyggeligt selskab i sofaen. Præcis sådan skal vores weekend se ud. Og jeg har svært ved at skjule min begejstring for de her chokoladeboller. Smørbløde og med masser af god, mørk chokolade. Det er de absolut bedste, jeg har bagt. Nemme og hurtige chokoladeboller, der er bløde og luftige. Det bliver ikke bedre. Hvis du leder efter opskriften på de bedste chokoladeboller til fødselsdagen, weekend- eller eftermiddagshyggen, så kan jeg kun anbefale dig at prøve opskriften. Jeg lover, at de bliver en succes!
Chokoladebollerne er bagt i en brandepande, så de vokser sammen under hævning og bagning. Jeg kan rigtig godt lide den bløde kant de får, som gør chokoladebollerne ekstra luftige og lette, samtidig med at de får en sprød top og bund. Tag bare børnene med i køkkenet og bag chokoladebollerne - de er så nemme at bage, og kræver ikke meget arbejdstid.
15 stk.
Det skal du bruge:
Sådan bager du nemme og bløde chokoladeboller:
Kom vand og mælk i en skål. Kom gær og sukker i, og rør rundt indtil gæren er opløst. Kom ægget i og rør det ud. Kom mel, salt og kardemomme i og ælt dejen godt. Du kan ælte den på bordet, men du kan også bruge en røremaskine. Ælt dejen til den er glat, smidig og slipper skålens kanter eller nemt slipper bordet – de tager 5-10 minutter. Skær det bløde smør i mindre stykker, og ælt smørret ind i dejen til den bliver blank og glat. Kom hakket chokolade i og ælt det ind i dejen. Dæk dejen med en pose eller husholdningsfilm og læg et viskestykke oven på (ikke et viskestykke nederst, da det suger fugt fra dejen), og lad den hæve ved stuetemperatur i 40 minutter.
Del dejen i 15 stykker - de skal veje 80 g pr. stk. for at blive lige store. Form bollerne ved at spænde dejen ind under bollen i bunden. Du kan se, hvordan du spænder og former bollen i videoen lige her. Kom chokoladebollerne i bradepanden - min bradepande ser sådan her ud. Lad bollerne efterhæve i 30 minutter ved stuetemperatur beklædt med husholdningsfilm og et viskestykke. Tænd ovnen på 220 grader over/undervarme. Pisk et æg sammen og pensl bollerne, når de er hævet færdigt. Bag bollerne i 10-15 minutter til de er gyldne. Lad dem køle af på en rist og nyd.
15 pcs.
You will need:
How to bake easy and soft chocolate buns:
Put water and milk in a bowl. Add yeast and sugar and mix it until the yeast is dissolved. Add the egg and mix again. Add flour, salt and cardamom and knead the dough well. Knead until the dough seems smooth and flexible, and until it does not stick to the bowl or table anymore. Cut the soft butter in small pieces, add it to the dough and knead until the dough seems smooth and glossy. Add chocolate cut into pieces and knead until the chocolate is mixed well in the entire dough.
Cover the dough with cling film and a dishtowel on top and let them raise at room temperature for 40 minutes.
Split the dough in 15 pieces – each around 80 grams. Form the buns by pulling the dough underneath the bun – see how in this video. Put the buns in a baking pan that measures 25 x 35 cm. Cover the buns with cling film and a dishtowel on top and let them raise at room temperature again for about 30 minutes. Switch on the oven at 200 degrees C (392 F).
Whip the last egg together and brush the buns when they have raised, and bake the buns for 10-15 minutes until they have a golden crust. Let them cool a bit before you enjoy!
Super god opskrift! Jeg har bagt efter denne opskrift så mange gange, og bollerne sidder lige i skabet hver gang. Jeg har også erstattet chokoladen med rosiner, og de bliver også fantastiske.
Hej Jeanette
Hvor er det dejligt at høre - tusind tak 🙂
God bagelyst,
Cathrine
De her boller er så mega lækre! Selv vores venner, som ellers spiser keto baseret spiste 3 hver 😅
Kan man mon fryse dem efter hævning, men før man bager dem? Vi skal flytte på næste lørdag, og det kunne være lækkert at tage dem op af fryseren om morgenen, og så smække dem i ovnen?
Mit yndlingsopskrift på chokoladeboller! Det er altid min go-to, og med 120 g choko (54%) er de lige efter min smag 😊 Jeg lavede de idag, hvor jeg lavede 65g pr boller som gav 18 stk og det fungerede også super! mine får dog altid omkring 15-16 min, ellers bliver de lidt “rå”, så det varierer nok lidt fra ovn til ovn.
Det er de bedste boller de er altid på bordet når der er fødselsdag i huset!
Hej Cathrine,
Tusind tak for svaret.
Det er nemlig lige præcis kornkammerets hvedemel jeg brugte - valsemøllens hvedemel bliver hermed indkøbt til næste portion😊
Tak for at inspirere med alle dine gode opskrifter.
Kærligst Camilla
Tak, Camilla - det er så dejligt, at du har glæde af dem 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine,
Tak for at dele denne fantastiske opskrift💚 Verdens bedste chokoladeboller!
Jeg har bagt bollerne nogle gange efterhånden og de sidste par gange, har jeg haft problemer med at få dejen glat og smidig selvom jeg ælter den i lang tid. Den klistrer både før og efter, at jeg putter smør i. Vil du anbefale at jeg tilføjer mere mel eller har du andre gode fif?😊
Hej Camilla
Tusind tak.
Jeg vil egentligt hellere anbefale dig at prøve en anden mel. Generelt skal der helst ikke mere mel i en opskrift end angivet - det kan resultere i nogle frygteligt tørre boller.
Jeg er glad for Valsemøllens øko hvedemel til mine chokoladeboller. I juleferien testede jeg fx kornkammerets hvedemel - det fungerede ikke, og dejen var for våd og svær at ælte optimalt. Så der er virkelig stor forskel for mel.
God bagelyst,
Cathrine
Super lækre boller - tak for dem.
Er det bevist, at der er 575g mel i den danske opskrift, men kun 475g i den engelske? Jeg synes nemlig, at 575g er lige rigeligt ift hvad jeg kan “få plads til” i min dej. Kh Maria
Hej Maria
Både og... Helt oprindeligt var chokoladebollerne bagt med hvedemel og en smule sigtet speltmel. Men da virkelig mange skrev, at de ikke have speltmel, og om det kunne udskiftes med hvedemel, så har jeg lavet den lille ændring i opskriften - for nemheds skyld. Så de oprindelige 100 g sigtet speltmel er blevet skiftet til 100 g ekstra hvedemel. Jeg havde ikke fået ændret i den engelske oversættelse. Tak for at gøre mig opmærksom på det.
Dejen er ret fast inden, at smørret kommes i.
God bagelyst,
Cathrine
[…] ChokoladebollerHele familiens favorit, som vi bager så ofte. Børnene er med til at finde ingredienser, veje af og forme bollerne, når dejen er hævet. Og så spiser de en stor del af chokoladen inden, den når i dejen...Du finder opskriften på hele familiens yndlings chokoladeboller her […]
Hej 🙂
Virkelig god opskrift, tak for det!
Var der ikke på et tidspunkt to slags mel i?
Mvh Mette
Hej Mette
Jo, det er helt rigtigt. Der har været 100 g sigtet speltmel i. Jeg har ændret det til kun hvedemel, da det efterhånden altid er det, jeg selv bruger. Flere gjorde mig også opmærksom på, at de ikke altid kunne finde sigtet speltmel, og var i tvivl om, hvad speltmelet skulle være - valset eller stenkværnet.
Jeg garanterer, at bollerne bliver mindst lige så gode med den lille justering 🙂
God bagelyst,
Cathrine
Tack! I Danmark och Norge säljs chokladbullar i matbutiker och på bensinstationer, de är lätta att köpa. I Sverige finns de inte att köpa någonstans! Jag har försökt baka själv, men inga recept har varit bra. Men med ditt recept har jag äntligen lyckats baka de perfekta chokladbullarna.
Hej Tomas
Det er jeg så glad for at læse. Verden er et bedre sted med gode chokoladeboller 😉
God bagelyst,
Cathrine
Hej Anne
Så skyldes det muligvis, at du ikke har æltet dejen nok eller bollerne ikke er hævet nok.
God bagelyst,
Cathrine
Hej?
Hvad kan der være gået galt i processen, hvis bollerne bliver tunge/komprimerede/klæge???
[…] ændre på noget, der er (noget nær) perfekt? For vi er jo vilde med de bløde chokoladeboller - både I og jeg. Men I har skreget på muligheden for at koldhæve chokoladebollerne, og det vil […]
Hej 🙂
Jeg undrer mig over at du putter gæren i koldt vand og mælk? ?
Har det samme effekt som hvis væsken er lunken?
Hej Trine
Mælk og vand skal være koldt fordi, at dejen skal æltes godt og længe. Den lange æltetid varmer dejen op. Hvis du bruger lunken vand, så kan du risikere, at din dej bliver for varm, og det påvirker gæren negativt.
Rigtig god bagelyst,
Cathrine
Se det giver jo rigtig god mening. De skal helt sikkert afprøves ?
Kan man lave disse boller koldhævede?
Hej Christinna
Nej, det kan man desværre ikke.
Du kan i stedet bruge denne her opskrift, og så komme chokolade i 🙂
https://www.cathrinebrandt.dk/koldhaevede-bamseboller/
God bagelyst,
Cathrine
Hvor forhandles chokoladeknapperne?
Hej Kristina
Jeg har linket til en forhandler af chokoladeknapperne i opskriften.
Ud for chokoladeknappe-mængden i opskriften. Linket er orange.
Mvh. Cathrine
Hej dine boller er bare så gode jeg bliver bare ved med og ved med at lave dem og kan bare ikke lade være.???? har
Ps. Har du flere opskrifter??
Hej Lior.
Fantastisk - det er altid dejligt at høre, at opskriften er en succes 🙂
Ja, der er mange flere opskrifter herinde på bloggen. Det er bare med at kigge rundt 🙂
Hvad vist man ikke har varmluftsovn?
Så bager du dem ved 220 grader almindelig ovn 🙂
Kan de fryses? Jeg synes virkelig din dej ser ufatteligt "ren" og fin og skinnende ud - især på din mormors fødselsdagsboller - er det fordi man skal sørge for at ælte længe nok? Eller? 🙂
Hej Benedikte.
Ja, de kan godt fryses 🙂 Lun dem gerne inden servering.
Ja, det er æltningen, der gør, at dejen er glat og skinnende.
God bagelyst,
Cathrine
Mange hilsner fra Tyskland og mange tak for den lækker opskrift
Hej Birgit.
Tusind tak! Det er jeg så glad for at høre 🙂
Hej,
Jeg tænker, at give mig i kast med disse fristende chokoladeboller. Inden jeg bager en dobbeltpotion, vil jeg lige høre om de kan fryses (enten før eller efter de er bagt)? Og hvordan du obevarer de færdigbagte? 🙂
Venlig hilsen,
Ann-Sofie
Hej.
Ville man kunne bage dem uden gær?
Venlig hilsen.
Hej Line.
Tænker du at erstatte gæren med surdej eller bagepulver? De kan ikke bages uden gær, nej. 🙂
Hej, jeg har været ved at eksperimenteret med at lave dejen om til en koldhævet dej og de er virkelig blevet gode. Jeg laver dejen om aften, tilføjer dog kun 15 g gær og følger ellers opskriften til punkt og prikke. Dog lader jeg den ikke hæve, men sætter den direkte i køleskabet når dejen er lavet. Lader den stå i køleskabet natten over med husholdningsfilm og et viskestykke over. Næste morgen former jeg dem så til boller og lader dem hæve en time, beklædt med husholdningsfilm og et viskestykke. Bager dem som angivet og vupti så er der nybagte chokoladeboller om morgen eller måske til brunch 😉
TAK for en virkelig lækker opskrift som flittigt bliver brugt herhjemme!
Mmh, hvor lyder det lækkert. Jeg er netop i gang med at udvikle en opskrift på koldhævede chokoladeboller, da ret mange efterspørger den 🙂 Så tak for inspiration og gode tip - dem tager jeg med mig. Dejligt, at du kan bruge opskriften 🙂
Hej, kan man lave dejen dagen før bollerne skal bruges?
Nej, så overhæver dejen, desværre. Du kan istedet bruge opskriften på koldhævede bamseboller, og så komme chokolade i dem 🙂
Bamsebollerne er der opskrift på lige her:
https://www.cathrinebrandt.dk/koldhaevede-bamseboller/
Hej Cathrine, jeg har bagt chokoladeboller Idag efter din opskrift, og de blev bare så lækre, tusind tak for opskriften.
Barnebarnet på 3 år spiste hurtigt 2 boller og nød det.
De er så lækre, da de ikke er fede og tunge, men bare smager godt af chokolade og kardemomme, de sidder lige i skabet, ? Venlig hilsen Jette
Hej Jette.
Tusind tak for din tilbagemelding! Jeg er glad for, at både du og dit barnebarn også er vild med chokoladebollerne 🙂
Hav en dejlig dag.
Cathrine
De ser super lækre ud. Tror du de kan laves som langtidshævet natten over? 🙂
Hej Camilla.
Jeg er i gang med at finde frem til den perfekte opskrift på koldhævede chokoladeboller - jeg håber, at kunne dele den snart.
Jeg har ikke testet, om de her chokoladeboller kan koldhæves 🙂
Hej, er det muligt at lave dem laktosefrie? ?
Hej Cille.
Ja, så bruger du bare laktosefri mælk og smør eller erstatter mælken med vand 🙂
Slap nu aaaf, de her boller er siiindsygt lækre ? Næste gang skal jeg vist bage dobbelt portion ??
Det burde næsten være obligatorisk, at man skal bage dobbelt portion, når man taler om chokoladeboller 😉 Jeg er så glad for, at du også er vild med opskriften!
Det var dog en HENRIVENDE opskrift. De blev simpelthen så lækre! Tak for at dele din passion og talent med os andre, Cathrine. Det skaber glæde i mange hjem 🙂
Hej Signe.
Sikke en rar hilsen - tusind tak for den 🙂
Jeg er glad for, at du kunne bruge opskriften.
Hej Cathrine,
Jeg har desværre ingen bradepande, men jeg har et fad af glas - tror du det kan bruges ?
Hej Maria.
Ja, det kan du sagtens. Kom bagepapir i - så tænker jeg, at det vil fungere fint 🙂
Hej Cathrine!
Jeg foreslog på et tidspunkt at du skulle lave en opskrift på rosinboller, hvor du så sagde du ikke kunne lide dem men jeg skulle prøve at komme rosiner i dine bamseboller. I dag besluttede jeg mig så for at prøve det af, men valgte at tage udgangspunkt i denne opskrift i stedet og så brugte jeg lidt mindre hvedemel (ca. 375) og 100 g. fuldkornshvedemel i stedet for sigtet spelt og 80 gram rosiner i stedet for chokolade.
Nøj de blev gode og lidt mere mættende end en klassisk rosinbolle. Succes herhjemme!
Næste gang tager jeg måske 90 eller 100 gram rosiner da jeg egentlig ikke havde flere men de kunne godt have haft en lille smule mere.
Hej Maiken.
Det er bare perfekt, at det er lykkedes med rosinbollerne, selvom jeg ikke kunne levere en fuldstændig opskrift 😉
Rosinboller er tydeligvis en favorit hos mange, og jeg er glad for, at du ramte plet med dine.
Tak fordi du følger med herinde.
God dag!
Cathrine