Bløde og nemme chokoladeboller - de bedste af slagsen

English recipe below

Lune chokoladeboller med smør, en god kop kaffe og hyggeligt selskab i sofaen. Præcis sådan skal vores weekend se ud. Og jeg har svært ved at skjule min begejstring for de her chokoladeboller. Smørbløde og med masser af god, mørk chokolade. Det er de absolut bedste, jeg har bagt. Nemme og hurtige chokoladeboller, der er bløde og luftige. Det bliver ikke bedre. Hvis du leder efter opskriften på de bedste chokoladeboller til fødselsdagen, weekend- eller eftermiddagshyggen, så kan jeg kun anbefale dig at prøve opskriften. Jeg lover, at de bliver en succes!

Chokoladebollerne er bagt i en brandepande, så de vokser sammen under hævning og bagning. Jeg kan rigtig godt lide den bløde kant de får, som gør chokoladebollerne ekstra luftige og lette, samtidig med at de får en sprød top og bund. Tag bare børnene med i køkkenet og bag chokoladebollerne - de er så nemme at bage, og kræver ikke meget arbejdstid.

15 stk.
Det skal du bruge:

Sådan bager du nemme og bløde chokoladeboller:
Kom vand og mælk i en skål. Kom gær og sukker i, og rør rundt indtil gæren er opløst. Kom ægget i og rør det ud. Kom mel, salt og kardemomme i og ælt dejen godt. Du kan ælte den på bordet, men du kan også bruge en røremaskine. Ælt dejen til den er glat, smidig og slipper skålens kanter eller nemt slipper bordet – de tager 5-10 minutter. Skær det bløde smør i mindre stykker, og ælt smørret ind i dejen til den bliver blank og glat. Kom hakket chokolade i og ælt det ind i dejen. Dæk dejen med en pose eller husholdningsfilm og læg et viskestykke oven på (ikke et viskestykke nederst, da det suger fugt fra dejen), og lad den hæve ved stuetemperatur i 40 minutter.

Del dejen i 15 stykker - de skal veje 80 g pr. stk. for at blive lige store. Form bollerne ved at spænde dejen ind under bollen i bunden. Du kan se, hvordan du spænder og former bollen i videoen lige her. Kom chokoladebollerne i bradepanden - min bradepande ser sådan her ud. Lad bollerne efterhæve i 30 minutter ved stuetemperatur beklædt med husholdningsfilm og et viskestykke. Tænd ovnen på 220 grader over/undervarme. Pisk et æg sammen og pensl bollerne, når de er hævet færdigt. Bag bollerne i 10-15 minutter til de er gyldne. Lad dem køle af på en rist og nyd.

Bloede_chokoladeboller_5Bloede_chokoladeboller_2 Bloede_chokoladeboller_3

15 pcs.
You will need:

 • 200 ml cold milk (I used whole milk)
 • 100 ml cold water
 • 35 g yeast
 • 40 g sugar
 • 2 eggs (1 in the dough + 1 to pour over with the pastry brush)
 • 475 g wheat flour
 • 100 g sifted spelt flour (you can use wheat flour instead)
 • ½ teaspoon ground cardamom
 • 7 g salt
 • 50 g soft butter
 • 100-125 g chocolate – depending how chocolate rich you would like them

How to bake easy and soft chocolate buns:
Put water and milk in a bowl. Add yeast and sugar and mix it until the yeast is dissolved. Add the egg and mix again. Add flour, salt and cardamom and knead the dough well. Knead until the dough seems smooth and flexible, and until it does not stick to the bowl or table anymore. Cut the soft butter in small pieces, add it to the dough and knead until the dough seems smooth and glossy. Add chocolate cut into pieces and knead until the chocolate is mixed well in the entire dough.

Cover the dough with cling film and a dishtowel on top and let them raise at room temperature for 40 minutes.

Split the dough in 15 pieces – each around 80 grams. Form the buns by pulling the dough underneath the bun – see how in this video. Put the buns in a baking pan that measures 25 x 35 cm. Cover the buns with cling film and a dishtowel on top and let them raise at room temperature again for about 30 minutes. Switch on the oven at 200 degrees C (392 F).

Whip the last egg together and brush the buns when they have raised, and bake the buns for 10-15 minutes until they have a golden crust. Let them cool a bit before you enjoy!

44 comments on “Bløde og nemme chokoladeboller - de bedste af slagsen”

 1. Hej Cathrine!
  Jeg foreslog på et tidspunkt at du skulle lave en opskrift på rosinboller, hvor du så sagde du ikke kunne lide dem men jeg skulle prøve at komme rosiner i dine bamseboller. I dag besluttede jeg mig så for at prøve det af, men valgte at tage udgangspunkt i denne opskrift i stedet og så brugte jeg lidt mindre hvedemel (ca. 375) og 100 g. fuldkornshvedemel i stedet for sigtet spelt og 80 gram rosiner i stedet for chokolade.
  Nøj de blev gode og lidt mere mættende end en klassisk rosinbolle. Succes herhjemme!
  Næste gang tager jeg måske 90 eller 100 gram rosiner da jeg egentlig ikke havde flere men de kunne godt have haft en lille smule mere.

  1. Hej Maiken.

   Det er bare perfekt, at det er lykkedes med rosinbollerne, selvom jeg ikke kunne levere en fuldstændig opskrift 😉

   Rosinboller er tydeligvis en favorit hos mange, og jeg er glad for, at du ramte plet med dine.

   Tak fordi du følger med herinde.
   God dag!
   Cathrine

 2. Det var dog en HENRIVENDE opskrift. De blev simpelthen så lækre! Tak for at dele din passion og talent med os andre, Cathrine. Det skaber glæde i mange hjem 🙂

  1. Det burde næsten være obligatorisk, at man skal bage dobbelt portion, når man taler om chokoladeboller 😉 Jeg er så glad for, at du også er vild med opskriften!

  1. Hej Camilla.

   Jeg er i gang med at finde frem til den perfekte opskrift på koldhævede chokoladeboller - jeg håber, at kunne dele den snart.
   Jeg har ikke testet, om de her chokoladeboller kan koldhæves 🙂

 3. Hej Cathrine, jeg har bagt chokoladeboller Idag efter din opskrift, og de blev bare så lækre, tusind tak for opskriften.
  Barnebarnet på 3 år spiste hurtigt 2 boller og nød det.
  De er så lækre, da de ikke er fede og tunge, men bare smager godt af chokolade og kardemomme, de sidder lige i skabet, ? Venlig hilsen Jette

 4. Hej, jeg har været ved at eksperimenteret med at lave dejen om til en koldhævet dej og de er virkelig blevet gode. Jeg laver dejen om aften, tilføjer dog kun 15 g gær og følger ellers opskriften til punkt og prikke. Dog lader jeg den ikke hæve, men sætter den direkte i køleskabet når dejen er lavet. Lader den stå i køleskabet natten over med husholdningsfilm og et viskestykke over. Næste morgen former jeg dem så til boller og lader dem hæve en time, beklædt med husholdningsfilm og et viskestykke. Bager dem som angivet og vupti så er der nybagte chokoladeboller om morgen eller måske til brunch 😉
  TAK for en virkelig lækker opskrift som flittigt bliver brugt herhjemme!

  1. Mmh, hvor lyder det lækkert. Jeg er netop i gang med at udvikle en opskrift på koldhævede chokoladeboller, da ret mange efterspørger den 🙂 Så tak for inspiration og gode tip - dem tager jeg med mig. Dejligt, at du kan bruge opskriften 🙂

 5. Hej,

  Jeg tænker, at give mig i kast med disse fristende chokoladeboller. Inden jeg bager en dobbeltpotion, vil jeg lige høre om de kan fryses (enten før eller efter de er bagt)? Og hvordan du obevarer de færdigbagte? 🙂

  Venlig hilsen,
  Ann-Sofie

 6. Kan de fryses? Jeg synes virkelig din dej ser ufatteligt "ren" og fin og skinnende ud - især på din mormors fødselsdagsboller - er det fordi man skal sørge for at ælte længe nok? Eller? 🙂

  1. Hej Benedikte.
   Ja, de kan godt fryses 🙂 Lun dem gerne inden servering.

   Ja, det er æltningen, der gør, at dejen er glat og skinnende.

   God bagelyst,
   Cathrine

 7. Hej dine boller er bare så gode jeg bliver bare ved med og ved med at lave dem og kan bare ikke lade være.???? har
  Ps. Har du flere opskrifter??

  1. Hej Lior.
   Fantastisk - det er altid dejligt at høre, at opskriften er en succes 🙂

   Ja, der er mange flere opskrifter herinde på bloggen. Det er bare med at kigge rundt 🙂

  1. Hej Kristina
   Jeg har linket til en forhandler af chokoladeknapperne i opskriften.
   Ud for chokoladeknappe-mængden i opskriften. Linket er orange.

   Mvh. Cathrine

 8. Hej 🙂
  Jeg undrer mig over at du putter gæren i koldt vand og mælk? ?
  Har det samme effekt som hvis væsken er lunken?

  1. Hej Trine
   Mælk og vand skal være koldt fordi, at dejen skal æltes godt og længe. Den lange æltetid varmer dejen op. Hvis du bruger lunken vand, så kan du risikere, at din dej bliver for varm, og det påvirker gæren negativt.

   Rigtig god bagelyst,
   Cathrine

 9. Tack! I Danmark och Norge säljs chokladbullar i matbutiker och på bensinstationer, de är lätta att köpa. I Sverige finns de inte att köpa någonstans! Jag har försökt baka själv, men inga recept har varit bra. Men med ditt recept har jag äntligen lyckats baka de perfekta chokladbullarna.

 10. Hej 🙂

  Virkelig god opskrift, tak for det!

  Var der ikke på et tidspunkt to slags mel i?

  Mvh Mette

  1. Hej Mette

   Jo, det er helt rigtigt. Der har været 100 g sigtet speltmel i. Jeg har ændret det til kun hvedemel, da det efterhånden altid er det, jeg selv bruger. Flere gjorde mig også opmærksom på, at de ikke altid kunne finde sigtet speltmel, og var i tvivl om, hvad speltmelet skulle være - valset eller stenkværnet.

   Jeg garanterer, at bollerne bliver mindst lige så gode med den lille justering 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
VESTRE LANGGADE 1
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT