Mormors hjemmelavede klejner

Julestemningen har virkelig indfundet sig hos mig . Jeg har nemlig brugt en dag sammen med min mormor, hvor julens småkager er blevet bagt og lækre klejner er blevet kogt. Så hyggeligt. Jeg værdsætter så meget, at min mormor kan lære fra sig endnu, og hun er så hammer dygtig, at jeg lærer så meget. Opskrifterne på de her klejner er familiens gamle. Min mormor er ikke sikker på, hvor gammel opskriften er, men hun har aldrig bagt andre. Da det er en smule svært at forklare på skrift, hvordan mormors klejner skæres og formes, så har jeg optaget en video til jer, som jeg har lagt op på Facebook. Jeg håber, at den giver et fint indtryk af, hvor nemt det faktisk er at lave sine egne klejner. De her klejner er væsentligt tyndere og sprødere end dem, man kan købe. Det synes jeg er lækkert. Klejne opskriften er nem og simpel, så jeg kan kun anbefale dig, at du prøver at bage dine egne klejner.

Ca. 100 mellemstørrelse klejner
Det skal du bruge:

  • 500g hvedemel
  • 125g smør
  • 180g sukker
  • 2 æg
  • ½ dl mælk
  • Citronskal af 1 økologisk citron
  • 2 tsk. Kardemomme
  • 1000g palmin til at koge klejnerne i

 

Sådan laver du hjemmelavet klejner:
Hvedemel og smør smuldres sammen. Sukker, citronskal og kardemomme røres i. Tilsæt æg og mælk og ælt dejen godt sammen. Hvis dejen er for blød tilsættes lidt mere mel. Klejnedejen er en sej dej, der er nem at arbejde med. Del dejen i fire stykker. Rul en klump ud til en tykkelse på ca. 3 mm. Skær dejen ud som vist i filmen. Form klejnerne og læg dem på et stykke bagepapir. Smelt palminen i en stor gryde. Når palminen er meget varm koges klejnerne. Prøv evt. med en klejne først. Hvis klejnen hurtigt flyder til tops og let bliver gylden, så er palminen varm nok, og alle klejnerne kan koges. Læg de sprøde klejner på et stykke fedtsugende papir. Lad dem køle helt af og opbevar dem i en lufttæt beholder.

klejner-1

klejner-2

klejner-3

klejner-6

klejner-7

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 comments on “Mormors hjemmelavede klejner”

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT