Mormors hjemmebagte jødekager

Glædelig december! Nyder I julen? December måned er for mig lig med masser af hygge, julebag og tid til hinanden. Hver december finder jeg de gamle favorit opskrifter frem og hygger mig i køkkenet. Ingen jul uden sprøde pebernødder og hjemmelavede havregrynskugler. Sidste år fik jeg lokkede en del af min mormors juleopskrifter ud af hende. Vaniljekranse, klejner og brunkager. Mmh! Mormors småkager er bare de bedste. Men én opskrift manglede jeg – opskriften på min mormors jødekager. De er sprøde, søde og smager altid af én mere. En hyggelig formiddag blev brugt på at bage jødekager efter hendes opskrift, og køkkenet duftede af jul, kanel og smørbagte småkager. Så bliver det ikke bedre! Heldigvis elsker min mormor at dele hendes hjemmebag med andre, så derfor har jeg også fået lov til at dele opskriften på mormors hjemmebagte jødekager med Jer. Rigtig god bagelyst.

Ca. 100 stk. jødekager
Det skal du bruge:

  • 185 sukker
  • 225g blødt smør
  • 400-450g hvedemel
  • 2 æg, S/M (+ 1 til pensling)
  • 1 tsk. hjortetaksalt
  • 80g mandler, hakkede fint
  • 2 spsk. sukker
  • 1 spsk. kanel

Sådan bager du klassiske jødekager:
Smuldre det bløde smør og mel sammen indtil klumperne er væk. Tilsæt sukker og hjortetaksalt. Slå æggene ud i dejen og ælt den til den er samlet. Dejen skal kunne slippe fingrene godt. Hvis dejen er for blød tilsættes lidt mere mel. Sæt dejen på køl i 2-3 timer eller til dagen efter. Slå ægget ud i en skål, tilsæt 2 spsk. vand og rør det sammen. Bland kanel, sukker og hakkede mandler i en anden skål. Tænd ovnen på 175 grader varmluft. Del dejen i mindre portioner og rul den ud i ca. 2-3mm tykkelse. Stik småkagerne ud med et glas eller en udstikker. Du kan selv bestemme hvilken størrelse, du ønsker dine jødekager. Kom småkagerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensel jødekagerne med æggemassen og drys med sukker/kanel blandingen. Bag jødekagerne i ca. 8-10 minutter til de er gyldne. Hold godt øje med dem! Afkøl dem på en rist og opbevar dem i en lufttæt beholder.

Tip: Du kan sagtens fryse jødekagedejen i mindre portioner. Så kan du tage en portion op og tø den i køleskabet natten over, så du kan bage friske jødekager flere gange i løbet af december.

Joedekager_1 Joedekager_3 Joedekager_9

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

One comment on “Mormors hjemmebagte jødekager”

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT