Glædelig december! Nyder I julen? December måned er for mig lig med masser af hygge, julebag og tid til hinanden. Hver december finder jeg de gamle favorit opskrifter frem og hygger mig i køkkenet. Ingen jul uden sprøde pebernødder og hjemmelavede havregrynskugler. Sidste år fik jeg lokkede en del af min mormors juleopskrifter ud af hende. Vaniljekranse, klejner og brunkager. Mmh! Mormors småkager er bare de bedste. Men én opskrift manglede jeg – opskriften på min mormors jødekager. De er sprøde, søde og smager altid af én mere. En hyggelig formiddag blev brugt på at bage jødekager efter hendes opskrift, og køkkenet duftede af jul, kanel og smørbagte småkager. Så bliver det ikke bedre! Heldigvis elsker min mormor at dele hendes hjemmebag med andre, så derfor har jeg også fået lov til at dele opskriften på mormors hjemmebagte jødekager med Jer. Rigtig god bagelyst.
Ca. 100 stk. jødekager
Det skal du bruge:
- 185 sukker
- 225g blødt smør
- 400-450g hvedemel
- 2 æg, S/M (+ 1 til pensling)
- 1 tsk. hjortetaksalt
- 80g mandler, hakkede fint
- 2 spsk. sukker
- 1 spsk. kanel
Sådan bager du klassiske jødekager:
Smuldre det bløde smør og mel sammen indtil klumperne er væk. Tilsæt sukker og hjortetaksalt. Slå æggene ud i dejen og ælt den til den er samlet. Dejen skal kunne slippe fingrene godt. Hvis dejen er for blød tilsættes lidt mere mel. Sæt dejen på køl i 2-3 timer eller til dagen efter. Slå ægget ud i en skål, tilsæt 2 spsk. vand og rør det sammen. Bland kanel, sukker og hakkede mandler i en anden skål. Tænd ovnen på 175 grader varmluft. Del dejen i mindre portioner og rul den ud i ca. 2-3mm tykkelse. Stik småkagerne ud med et glas eller en udstikker. Du kan selv bestemme hvilken størrelse, du ønsker dine jødekager. Kom småkagerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensel jødekagerne med æggemassen og drys med sukker/kanel blandingen. Bag jødekagerne i ca. 8-10 minutter til de er gyldne. Hold godt øje med dem! Afkøl dem på en rist og opbevar dem i en lufttæt beholder.
Tip: Du kan sagtens fryse jødekagedejen i mindre portioner. Så kan du tage en portion op og tø den i køleskabet natten over, så du kan bage friske jødekager flere gange i løbet af december.
[…] Jødekager er fantastiske med deres sprødhed og søde drys af sukker, kanel og nødder på toppen. Jeg har meget svært ved at stoppe, når jeg først har smagt den første jødekage. Find opskriften på min mormors klassiske jødekager lige her. […]