Decembermåned er allerede godt i gang, og vi julehygger herhjemme. Vi har allerede smagt på oldemors klejner, vaniljekranse, brunkager og jødekager. Alle småkagerne er et must hver jul. Jeg elsker de klassiske julekager, men jeg nyder også at bage nogle lidt andre småkager hver jul. Sidste år bagte jeg sprøde småkager med chokolade og appelsinskal. De var så gode, og jeg tænker at bage endnu en portion i år. Sammen med de her lakridssmåkager med tranebær og hvid chokolade. De er strøget lige ind i toppen af listen over de bedste småkager, jeg har bagt.
Småkagerne med lakrids, tranebær og hvid chokolade er en perfekt supplement til de klassike julesmåkager - og egentligt kan lakridssmåkagerne bages hele året rundt. De smager dybt af lakrids, og har en skøn syrlighed fra de tørrede tranebær og masser af sødme fra den hvide chokolade. En ret perfekt og uimodståelig småkage, hvis du spørger mig.
Ca. 30 stk.
Det skal du bruge:
- 110 g hvedemel
- 15 g groft ølandshvedemel
- ½ tsk. bagepulver
- 20 gram lakridspulver (jeg bruger den her lakridspulver)
- 30 g tørrede tranebær
- 100 g kold smør
- 125 g rørsukker
- ½ æg (ca. 25-30 g)
- 100-150 g hvid chokolade (jeg bruger Callebauts hvide chokoladeknapper) (reklamelink)
Sådan bager du sprøde lakridssmåkager med tranebær og hvid chokolade:
Sigt hvedemel, ølandshvede, bagepulver og lakridspulver sammen i en skål (klid fra ølandshveden vendes i også). Kom de tørrede tranebær i og den kolde smør skåret i mindre tern. Smuldre smørret sammen med de tørre ingredienser, så det ligner groft rasp. Vend sukker og æg i og samle dejen let og forsigtigt - ælt ikke dejen for meget, da småkagerne så mister deres sprødhed. Vend dejen ud på bordet og rul den til en pølse. Form pølsen til en firkant på ca. 2,5 x 2,5 cm. Kom småkagedejen i husholdningsfilm og kom den i fryseren i mindst 45 minutter.
Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Tag småkagedejen ud af fryseren og skær den i skiver på ca. 3 mm tykkelse. Kom småkagerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag lakridssmåkagerne i 7-10 minutter til de er let gyldne. Lad dem afkøle på en rist.
Temperere den hvide chokolade - jeg gør sådan her: Hak chokoladen i mindre stykker og kom den i en smal/høj skål eller glas. Kom varmt vand (ca. 40-50 grader) i en større skål og kom den lille skål med den hvide chokolade heri. Lad nu den hvide chokolade smelte, mens du rører i den med. Hvid chokolade må ikke blive varmere end 29 grader. Varm chokoladen op til 28-29 grader og dyb småkagerne i den hvide chokolade. Placer småkagerne på et stykke bagepapir. Opbevar i en lufttæt beholder.
Har du lyst til at bage endnu flere julesmåkager, så finder du mine bedste juleopskrifter her:
Hej Cathrine. Hvor lang tid i forvejen, skal man tage rullen op fra frys, hvis den har ligget på frys i lang tid?
Hej Mai
Bare 15-30 minutter før - den er nemmest at skære, hvis den stadig er lidt frossen.
God bagelyst,
Cathrine
Kan man undlade tranebær?
Kan man ikke komme den hvide chokolade i småkagen i stedet for at overtrække halvt??
Hej Sandra
Jo, det tænker jeg egentligt godt, at du kan 🙂
God bagelyst,
Cathrine