Mormors nemme vaniljekranse

Små fine vaniljeprikkede småkager. Den klassiske vaniljekrans, som jeg tror, er en favorit hos rigtig mange. Jeg er også helt vild med dem. De er søde, sprøde og så lækre. De er heldigvis også nemme at lave. Hos min mormor bliver vaniljekransene lavet på min oldemors gamle hakkemaskine. Det er ret hyggeligt, at den har været brugt til at lave vaniljekranse på i små 100 år. Brug en god vaniljestang af rigtigt god kvalitet, da det er det eneste, som vaniljekransene skal smage af. Hvis du har lyst til at bage flere julesmåkager, så kan du finde opskriften på min mormors brunkager her og hendes klejner her.

Ca. 200 stk. små vaniljekranse
Det skal du bruge:

 • 600g hvedemel
 • 225g sukker
 • 450g smør
 • 3 æggeblommer
 • 1 vaniljestang
 • 2 spsk. vaniljesukker

Sådan gør du:
Smuldre smør og hvedemel sammen. Flæk vaniljestangen. Skrab kornene ud og rør dem sammen med lidt sukker, så kornene skilles. Kom vaniljekorn, sukker og vaniljesukker i og vend det sammen. Kom æggeblommerne i og ælt det sammen. Juster med en smule mere mel, hvis dejen er for blød. Kom dejen i køleskabet og lad den hvile i ca. 30 minutter, så den lige sætter sig, men ikke bliver for hård. Kør dejen igennem maskinen – du kan se et billede af den her i indlægget. Form dejen til små runde vaniljekranse. Bag dem ved 180 grader vamluft i ca. 8 minutter til de er gyldne.

Vaniljekranse-2

Vaniljekranse-1

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 comments on “Mormors nemme vaniljekranse”

 1. I din fantastiske julebog har du skrevet der skal vaniljesukker i. Men der står ikke hvor meget man skal bruge.

  1. Hej Dorthe

   Årh, jeg tjekkede lige opskriften i julebogen. Jeg kan godt se, at det kunne have været formuleret bedre. Det er den hjemmelavet vaniljesukker (altså vaniljekorn og sukker), jeg kommer i.

   God bagelyst,
   Cathrine

 2. Hej 🙂
  Skal der ikke mandler / mandelmel i?
  Kan se at det står i den håndskrevne opskrift? Men du bruger det ikke? 🙂
  Mh Dorte

 3. Tusind tak 🙂

  Jeg bagte dem faktisk også sidste år, og de smager fuldstændigt som min egen mormors. Hun stod også altid for vaniljekransene, men hun lever ikke længere, og ingen kan finde opskriften.
  Så jeg elsker dig virkelig for denne opskrift! 🙂

  God dag 🙂

  1. Hej Karen

   De her vaniljekranse er julens bedste - min mormor bager dem hvert år, så jeg har nydt dem lige så længe, jeg kan huske.

   De skal bages ved 180 grader varmluft. Det tilføjer jeg lige 🙂

   God bagelyst,
   Cathrine

Jeg hedder Cathrine. Bageglad, surdejs-begejstret og altid på jagt efter gode råvarer. Her deler jeg min glæde for hjemmebagte lækkerier. Du finder masser af opskrifter på alt fra brød, boller, kager, sundere søde sager og børnevenlig bagværk. Jeg er mor til Ellinor og Karl Hugo, som er mindst ligeså madglade, som deres mor. Du finder også viden om ernæring, råvarers egenskaber, børns spisevaner og kræsenehed som er dét, mit hjerte brænder for.
TYTTEBÆRVEJ 2
8643 ANS
COPYRIGHT CATHRINE BRANDT