Endnu en opskrift fra min mormors gamle opskrift bog. En klassisk julesmåkage. Jeg kan ikke mindes en jul, hvor min mormor ikke har bagt brunkager flere gange i løbet af december måned. For de forsvinder hurtigt! Jeg holder af den gode krydrede smag, som mormors brunkager har. Du kan sagtens lade noget af dejen blive i fryseren, så du kan bage friske brunkager flere gange i løbet af julen. Duften af nybagte småkager er jo helt fantastisk i hjemmet. Hvis du har lyst til at prøve flere af min mormors opskrifter af, så kan du finde mormor vaniljekranse her og mormors hjemmelavet klejner her.
Det skal du bruge:
- 625 g hvedemel
- 320 g smør
- 250 g flormelis
- 250 g mørk sirup
- 10 g kanel
- 10 g stødt ingefær
- 10 g stødt nelliker
- 10 g potaske
- 100 g sukat (1 pakke)
- 100 g kandiseret appelsinskal (pomerans, 1 pakke)
- 100 g finthakket mandler
Sådan bager du sprøde og smagfulde småkager:
Smelt smør, sirup og flormelis i en gryde til det simrer let i kanten – næsten til kogepunktet. Tilsæt kanel, ingefær og nelliker. Tag gryden af plusset. Rør potasken ud i 1 spsk. vand. Kom det i gryden til de resterende ingredienser og rør rundt. Giv det ro i kort tid så det bruser op til dobbelt størrelse. Hvis det ikke gør det, så skal gryden kort på blusset igen til det bruser op. Lad det hvile til det holder med at bruse. Tilsæt de hakkede mandler, sukat og kandiseret appelsinskal. Lad det afkøle til det er helt koldt og fast. Ælt melet langsomt i. Dejen skal slippe fingrene, så tilsæt måske en smule mere mel, hvis det er nødvendigt.
Rul det ud i tykke pølser med en diameter på ca. 5cm eller den størrelse, du ønsker at dine brunkager skal have. Kom dejen i fryseren og lad den blive gennemkold. Så er den nemlig meget nemmere at skære helt tyndt ud. Når dejen er frossen så skæres den ud i helt tynde skiver. Bages ved 170grader i ca. 5 minutter. Lad dem køle af og opbevar dem i en kagedåse.
Skal de bages med varmluft eller almindelig ovn?
Hej Frederik
Varmluft.
God bagelyst,
Cathrine
Hej Cathrine,
Hvis man nu ikke er så meget til appelsin og sukat, kan det så undlades?
Mvh. Stine
Hej Stine
Ja, det kan det sagtens 🙂 Du kan erstatte med fx pistacienødder.
God bagelyst,
Cathrine
De er virkelig MORMORs brunkager! De er virkelig gode! TAK for at dele opskriften❤️
Hej Christa
Ja, de brunkager bringer virkelig juleglæden med sig 🙂 Dejligt, at du også er vild med opskriften på min mormors brunkager.
God bagelyst,
Cathrine
[…] med sig - og jeg stornyder det! Jeg har efterhånden mange favoritter, som jeg bager år efter år. Mormors brunkager, de bedste vaniljekranse, specier med chokolade og mine yndlings sirupssnitter og mange flere... Nu […]
Hvor mange småkager bliver der ca. ud af en portion?
Hej Stine
Der bliver mange! Virkelig mange. Det afhænger selvfølgelig af tykkelsen, men mindst 200 stk.
God bagelyst,
Cathrine
[…] godt i gang, og vi julehygger herhjemme. Vi har allerede smagt på oldemors klejner, vaniljekranse, brunkager og jødekager. Alle småkagerne er et must hver jul. Jeg elsker de klassiske julekager, men jeg […]
[…] af. Hvis du har lyst til at bage flere julesmåkager, så kan du finde opskriften på min mormors brunkager her og hendes klejner […]